^
A
A
A

WHO-informatie zal beschikbaar zijn in verschillende talen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

08 July 2015, 09:00

Tot op heden is de meeste informatie over volksgezondheid beschikbaar in het Engels, maar een aantal specialisten staat erop informatie te verstrekken in andere talen die ook op grote schaal worden gebruikt in de wereld.

Een van de oprichters van de Association of Medical Informatics van Saoedi-Arabië zei dat toen zijn familielid een zeldzame diagnose kreeg, het onmogelijk was om informatie over de ziekte in het Arabisch te vinden, de enige plaats waar men iets kon leren, waren de forums. Informatie over een zeldzame ziekte in het Engels was echter meer dan voldoende.

Volgens de statistieken spreken ongeveer 700 miljoen mensen in de wereld goed Engels, en voor 330 miljoen is deze taal native.

Het overblijvende deel van de wereldbevolking (en dit is ongeveer 6 miljard mensen) heeft geen toegang tot een enorme hoeveelheid informatie, waaronder de volksgezondheid.

Opgemerkt moet worden dat het niet kennen van de taal een obstakel kan zijn voor het verkrijgen van goede medische zorg.

De behoefte aan het vrijgeven van informatie in verschillende talen is niet verzwakt, ondanks het feit dat de meest gebruikelijke taal Engels is. In een van de publicaties van de WHO worden zes officiële talen genoteerd: Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Russisch, Spaans, maar zelfs deze talen zijn slechts basis voor 2,4 miljard mensen.

De WHO zal al haar officiële rapporten en resoluties vertalen in alle zes officiële talen, maar de overige publicaties van de gezondheidsorganisatie (klinische richtlijnen, technische rapporten) blijven in het Engels.

10 jaar geleden heeft de WHO een eigen website gemaakt, waar informatie toegankelijk is in de zes officiële talen, maar de meeste artikelen op de site zijn slechts in één taal beschikbaar - Engels.

In één onderzoek werd vastgesteld dat bijna alle wetenschappers graag hun werk in het Engels publiceren om een bredere verspreiding te krijgen.

Een van de populairste medische websites - Wikipedia - werkt samen met verschillende organisaties die vertaaldiensten aanbieden om het taalbarrièreprobleem te overwinnen.

Met de hulp van een wereldwijd netwerk van vertalers heeft de website een groot aantal artikelen geplaatst in meer dan 100 talen.

De redacteur van Wikipedia merkte op dat tijdens de recente uitbraak van Ebola in West-Afrika, door gezamenlijke inspanningen, het mogelijk was om informatie over deze ziekte in ongeveer 115 talen te publiceren.

Naast Wikipedia bieden verschillende Amerikaanse websites informatie in verschillende talen, maar desondanks blijft het probleem van het gebrek aan informatie op het gebied van de volksgezondheid acuut.

Enkele jaren geleden heeft de WHO een programma gelanceerd om de toegang tot medische informatie te verbeteren, niet alleen in officiële talen. Via de virtuele bibliotheek kan iedereen die toegang heeft tot internet de nodige informatie in zijn moedertaal verkrijgen.

De WHO werkt nauw samen met verschillende centra die helpen bij het vertalen van publicaties in lokale talen.

Volgens statistieken bezochten meer dan 50 landen de WHO-website. Momenteel hebben Russisch sprekende en Portugees sprekende gebruikers toegang tot medische informatie en nu is de WHO van plan om zijn publicaties ook in het Arabisch te vertalen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.