^
A
A
A

Wetenschappers zijn van mening dat in 50% van de gevallen gehoorverlies kan worden voorkomen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

06 March 2013, 09:00

Gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie melden dat meer dan 350 miljoen mensen gehoorproblemen hebben en hierdoor zijn uitgeschakeld. Maar experts beweren dat het laatste onderzoek de mogelijkheid heeft aangetoond om gehoorverlies te voorkomen in meer dan de helft van de gevallen die zich voordoen. Op 3 maart verscheen een rapport waarin vertegenwoordigers van de gezondheidsorganisatie rapporteerden dat doofheid en mogelijk gehoorverlies echt voorkomen werden.

De Wereldgezondheidsorganisatie probeert op dit moment de aandacht van de vertegenwoordigers van de ontwikkelde landen te vestigen op het rapport en aan het bestaande probleem te werken. Het probleem op dit moment is groot genoeg om het op te lossen op het niveau van kleine organisaties of individuele gemeenschappen voor de bescherming van de gezondheid van het gehoor.

Wetenschappers zijn van mening dat de helft van de gevallen van gehoorverlies het minimale aantal mogelijke gevallen zijn dat kan worden voorkomen. Het aantal mensen dat problemen heeft met gehoor- en oorgezondheid groeit elk jaar. Op dit moment zeggen statistieken dat sinds 2004 het totale aantal doven en mensen met gehoorverlies in de wereld met bijna 100 miljoen is toegenomen (in 2004 werden ongeveer 270 miljoen mensen met gehoor geregistreerd, in 2012 steeg het cijfer tot 360 miljoen).

De hoofdoorzaak van gehoorproblemen is dat naarmate mensen ouder worden, ze een geleidelijk verlies van gehoor ervaren, met de leeftijd wordt dit probleem meestal verergerd en wordt het proces als onherstelbaar beschouwd. Elke derde persoon die ouder is dan 67 jaar heeft gehoorproblemen en gehoorapparaten zijn helaas niet altijd in staat om het probleem volledig op te lossen. Het hoortoestel is niet altijd toegankelijk voor de oudere persoon en in de meeste gevallen kan het slechts 20% van de problemen oplossen die optreden als gevolg van gehoorverlies.

Veel mensen gebruiken geen gehoorapparaten vanwege beperkingen of complexen die binnenkort verschijnen met gehoorverlies. Mensen die slecht beginnen te horen vanwege hun leeftijd of om een andere reden, herkennen dit feit meestal niet, omdat ze bang zijn om zwakzinnig te worden genoemd of mensen met een handicap. In dergelijke gevallen geven patiënten de voorkeur aan het verbergen van de aanwezigheid van een probleem en doen ze alsof alles in orde is, wat alleen maar voortijdig gehoorverlies kan veroorzaken.

Artsen zijn van mening dat een juist geselecteerd gehoorapparaat niet alleen het probleem met gehoorbeschadiging kan oplossen, maar ook progressief gehoorverlies kan voorkomen. Elk hoortoestel moet worden gekoppeld aan een gekwalificeerde technicus en op voorschrift worden gekocht, vergelijkbaar met de punten. Gehoorverlies met de leeftijd is de natuurlijke reden die in de toekomst van invloed is op ieder van ons. Naast leeftijdgerelateerd gehoorverlies zijn er veel meer redenen die niet natuurlijk kunnen worden genoemd, maar kunnen worden verworven en die op elke leeftijd gehoorverlies kunnen veroorzaken, zelfs bij kinderen.

Catarrale ziekten, evenals virale infecties, die gepaard gaan met etterende afscheidingen uit de oren, kunnen ongetwijfeld leiden tot complicaties en verder gehoorverlies bij afwezigheid van een juiste behandeling. Complicaties kunnen zelfs leiden tot dergelijke gevolgen zoals meningitis of hersenabces. Elke ontlading van de gehoorgang moet een signaal zijn voor de arts.

Overmatig lawaai kan ook leiden tot een geleidelijk gehoorverlies. Als het nodig is om constant op een lawaaierige plaats te zijn of in de buurt van apparatuur die harde geluiden maakt, moet u zorgen voor de bescherming van de oren. Ziekten zoals mazelen, rodehond of de bof kunnen ook van invloed zijn op het menselijk gehoor, vooral in de kindertijd.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.