Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Het voordeel van gezinsmaaltijden wordt overschat

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.05.2018

Sommige families hebben al lang gevestigde tradities en een van hen is een gezamenlijke maaltijd, wanneer alle leden van het gezin aan een gemeenschappelijke tafel samenkomen.

Gemeend ontbijten, lunchen of dineren draagt naar verluidt bij aan het leggen van contacten tussen ouders en kinderen en draagt ook bij aan het versterken van familiebanden. Daarnaast is er een mening dat vanwege dergelijke familie-sit-rondes, het kind een hogere academische prestatie op school heeft, en zijn gedrag wordt zeer positief beïnvloed door familiediners.

Een nieuwe studie van wetenschappers van de Universiteit van Boston toont echter aan dat familiemaaltijden niet zo'n sterke impact hebben, zoals eerder werd gedacht.

Volgens deskundigen waren al hun pogingen om de relatie tussen familiediners en academische prestaties of gedrag te vinden, tevergeefs.

"We vinden geen enkele link tussen diners of diners in de familiekring en schoolcijfers, en we zien geen enkele invloed op het gedrag van het kind," zei hoofdauteur Daniel Miller. "Het hangt niet af van de leeftijd van de kinderen, noch van de frequentie van gezamenlijke maaltijden."

Wetenschappers van Columbia en New York universiteiten hebben al onderzoek op dit gebied uitgevoerd, op basis van gegevens van de National Representative Sampling of the United States. Onderzoekers hielden toezicht op kleuters vanaf 1998 tot ze de leeftijd van 15 jaar bereikten.

Wetenschappers hebben rekening gehouden met alle factoren die een potentiële impact op het kind kunnen hebben: werk van de ouders op het werk, hun gedrag thuis, de omstandigheden van het onderwijs, de ervaring van leerkrachten en nog veel meer.

Dientengevolge, vonden de deskundigen dat de invloed van familie tijdverdrijf, in het bijzonder, die bij de zelfde lijst verzamelt, praktisch geen effect op de prestaties en het gedrag van het kind heeft.

"We adviseren families niet om hun familietradities te doorbreken en niet langer samen te lunchen of te eten", zegt dr. Miller. - Alleen de mening over de mate van hun invloed is verkeerd. Gezinnen die geloven dat familiemaaltijden, waar alle leden samenkomen, erg belangrijk zijn, ze kunnen niet gewoon stoppen bij een gezamenlijke maaltijd, en ook nadenken over waar je nog meer kunt communiceren met het kind. "


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.