^
A
A
A

De patiënt kan de ziekte oplopen door een onbehandelde stethoscoop

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 30.05.2018
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

01 August 2017, 09:00

De meeste patiënten hebben de mogelijkheid om te zien hoe de arts de armen hanteert voordat deze worden onderzocht. Maar werd de stethoscoop na de vorige patiënt behandeld?

Specialisten die de Beroepsvereniging voor Besmettelijke en Epidemiologische Surveillance vertegenwoordigen, trachten deze vraag te beantwoorden. Dientengevolge werd zeer interessante informatie gepubliceerd, gebaseerd op onderzoeken uitgevoerd in klinieken in de Verenigde Staten.

Experts beweren dat artsen hun stethoscoop maar zelden onderwerpen aan behandeling - en zelfs dan, niet aan elke nieuwe patiënt. En dit ondanks het feit dat een dergelijke maatregel noodzakelijk wordt geacht om de ontwikkeling van nosocomiale infecties te voorkomen. Volgens de instructies voor de bestrijding van infecties van het Amerikaanse CKZ moeten alle instrumenten en apparaten voor herbruikbaar gebruik, inclusief stethoscopen, verplicht worden behandeld.

"Een stethoscoop wordt gebruikt bij het onderzoeken van patiënten tientallen keren per dag. De hoeveelheid allerlei micro-organismen die zich er vestigt is potentieel gevaarlijk, omdat het de infectie direct kan doorgeven. De onbehandelde stethoscoop vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid, niet minder dan de onbehandelde handen van de arts ", zegt Linda Green, hoofd van APIC.

Dankzij de acties van de onderzoekers werd een project voor de decontaminatie van stethoscopen en de preventie van infectieziekten gelanceerd. Specialisten hebben een voorstel gedaan om regelmatig gebruik te maken van oplossingen en doekjes op basis van alcohol: tegelijkertijd is het belangrijk om ze te gaan gebruiken in de periode van de student.

Medewerkers van de vereniging zijn geschokt dat het overweldigende aantal medische hulpverleners volledig voorbijgaat aan het feit dat dergelijke apparaten moeten worden verwerkt. Daarom is voor veel van hen de behandeling van een stethoscoop een innovatie geworden.

De vertegenwoordigers van epidemiologische controle voerden educatief werk uit met medisch specialisten, waarbij ze hen herinnerden aan het belang van verwerkingsinstrumenten: dergelijke regels bestaan al lang en niemand heeft ze geannuleerd.

Helaas gaven de daaropvolgende experimenten die in de komende paar maanden werden uitgevoerd aan dat het educatieve werk praktisch door niemand werd geaccepteerd: er werd nog steeds een enorm aantal bacteriën op het oppervlak van de stethoscopen aangetroffen.

"We zijn niet bevoegd om artsen te dwingen apparaten op een ordentelijke manier te verwerken. We kunnen alleen stellen dat tot nu toe een overweldigend aantal artsen niet voldoende aandacht besteedt aan de behandeling van de stethoscoop, waardoor mensen worden blootgesteld aan aanzienlijke risico's. Het is noodzakelijk om de cultuur van medische hulpverleners tot op de bodem te veranderen, omdat het onwaarschijnlijk is dat de situatie op een andere manier zal veranderen. We doen een beroep op de gezondheidsafdeling en richten ons op dit feit, "- zegt Dr Green.

Specialisten wijzen erop dat op het oppervlak van de stethoscoop de meeste pathogene micro-organismen, zoals stafylokokken, pseudomonas, clostridia, en antibiotica-resistente enterococci het vaakst werden gezaaid .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.