^
A
A
A

Bacteriën helpen bij het verwijderen van plastic afval

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

10 January 2022, 09:00

Bepaalde bacteriën bevatten specifieke eiwitten die bepaalde soorten plastic kunnen afbreken.

Bacteriële flora speelt een belangrijke rol bij de circulatie van stoffen. Deze micro-organismen breken met name de resten van dieren en planten, en zelfs plastic af. Het was dit feit dat iets eerder een onvoorwaardelijke ontdekking voor wetenschappers werd.

Specialisten van de Chalmers University of Technology in Göteborg hebben een actieve wereldwijde groei ontdekt van micro-organismen die plastic kunnen afbreken. Bacteriën werden gevonden tijdens de studie van hun DNA - een stabiel en duurzaam molecuul dat zich permanent in de bodem en de atmosfeer kan vestigen. Microbieel DNA verschilt van dat van andere micro-organismen en de gecodeerde eiwitten hebben hun eigen speciale kenmerken.

Wetenschappers weten al lang dat er bacteriën zijn die plastic polymeren afbreken - ze werden met name aangetroffen in de magen van koeien. Nu hebben experts besloten om microbiële cellen te verbeteren voor hun latere gebruik in industriële afvalverwerking.

De onderzoekers verzamelden DNA-monsters van de benodigde micro-organismen uit verschillende delen van de wereld. Ze werden zowel in de grond als in het water gedolven. Tegelijkertijd werd een groter aantal van de benodigde monsters gevonden op plaatsen waar plastic zich voornamelijk ophoopte, wat best begrijpelijk is: de bacteriën proberen zelf wat ze kunnen in hun voordeel te gebruiken. De verschillen zaten alleen in het type plastic dat onderhevig was aan bacteriële afbraak.

Waarschijnlijk kunnen specialisten straks gericht richting geven en bacteriën aanpassen om plastic afval op te ruimen. Een andere uitkomst van gebeurtenissen is ook mogelijk: in de loop van de natuurlijke evolutie zullen micro-organismen zelf plastic leren 'verteren', zodat ze eindelijk orde op zaken kunnen stellen in het milieu. Biologische afbraak is de meest effectieve manier om de miljoenen tonnen plastic die zich tegenwoordig op de grond, in de bodem en in de wateren van de wereld hebben verzameld, verder te beheersen. Dat onderzoekers het potentieel van het microbioom van de mens om plastic te recyclen hebben kunnen ontsluiten, is nu al een belangrijke wetenschappelijke stap en een stimulans voor verder onderzoek.

Ondanks de wereldwijde dominantie van plastic, groeit de vraag naar de productie ervan in de wereld gestaag, wat het bestaande milieuprobleem verder verergert. Het overgrote deel van het plastic komt op stortplaatsen terecht of wordt verspreid over het milieu. Volgens statistieken komt er elk jaar ongeveer 11 miljoen ton plastic in de oceanen (exclusief de reeds bestaande ophopingen). Ondanks de risico's van ecologische rampen, wordt het werkelijke bacteriële potentieel voor plasticdegradatie in verschillende habitats echter nog steeds onderzocht.

Informatie wordt gepresenteerd op de ASM JOURNALS -pagina

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.