^
A
A
A

Alcoholische dranken beïnvloeden de slaapkwaliteit

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

03 February 2022, 09:00

De meeste mensen merken na het drinken van alcohol op dat ze zich al snel slaperig beginnen te voelen. Bovendien blijkt uit statistieken dat velen het gebruik van een bepaalde dosis alcohol gebruiken om beter in slaap te vallen. Alcohol kan inderdaad een goede nachtrust bevorderen, maar zijn er ook andere bijwerkingen? Medewerkers van de American National Sleep Foundation (National Sleep Foundation) probeerden dit probleem te achterhalen.

Het effectieve effect van alcoholische dranken is te wijten aan langzame schommelingen in de slaap - de zogenaamde delta-hersenactiviteit, die meer uitgesproken is tijdens diepe slaap. Maar onder invloed van alcohol zet een andere activiteit zijn werk voort - alfa-activiteit, die de rust van rust negatief beïnvloedt. Dus wanneer een persoon naar bed gaat na een alcoholische plengoffer, blijven zijn hersenen in een actieve toestand en vindt de verwachte rust niet plaats.

Ondanks dat mensen bij het drinken van alcohol vrij snel in slaap vallen, worden ze vaak voor de ochtend wakker. Dit effect is te wijten aan een verhoogde accumulatie in de hersenstructuren van adenosine, een nucleoside dat een belangrijke rol speelt in biochemische processen, en in het bijzonder bij de overdracht van energie en signalen. Deze stof remt de afgifte van neurotransmitters - chemische verbindingen die zenuwsignalen tussen zenuwcellen overbrengen, wat het kalmerende effect op het lichaam heeft. Zonder adenosine blijven neuronen vuren. De actie stopt echter zelfs vóór het moment dat een persoon voldoende rust en slaap heeft. Daarom wordt de slaap onvoldoende en rusten de hersenen en het hele lichaam als gevolg daarvan niet genoeg.

Een ander nadelig effect van alcohol is de volledige ontspanning van het lichaam, wat ook de keelspieren aantast. Ontspannen spieren veroorzaken het optreden van snurken en apneu - onderbreking van de ademhaling, eigenaardige perioden van rust, die een uiterst negatief effect op het lichaam hebben: de gezondheid lijdt 's ochtends, hoofdpijn en slaperigheid overdag, geheugen en aandacht zijn verstoord. Tijdens slaapapneu ontvangen de hersenen signalen over een verlaging van het zuurstofgehalte in het bloed. Als gevolg hiervan wordt een persoon midden in de nacht wakker, zijn druk kan toenemen, het risico op een angina pectoris-aanval of een acuut cerebrovasculair accident neemt toe. Tegelijkertijd krijgen weefsels tegen de achtergrond van zuurstofgebrek immuniteit voor insuline, een hormonale stof die het glucosegehalte in het lichaam regelt. Deze processen leiden ertoe dat een persoon gedurende de dag een inzinking zal voelen.

Opmerkelijk is dat hoe vaker iemand alcohol gebruikt om in slaap te vallen, hoe ernstiger en nadeliger de gevolgen voor de gezondheid zullen zijn. Om het proces van in slaap vallen te corrigeren, volstaat het in de meeste gevallen om tot een gezonde levensstijl te komen, het lichaamsgewicht te normaliseren en te stoppen met het drinken van alcohol.

Meer informatie op de  website van sleepfoundation

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.