^

Gezondheid

Zure fosfatase in het bloed

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Zuurfosfatase in het bloed mag niet hoger zijn dan 5-6,5 IU / l, en idealiter zou het helemaal niet in de bloedbaan moeten zitten.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Waarom wordt zure fosfatase in het bloed beoordeeld?

Kortom, een analyse voor zure fosfatase wordt voorgeschreven om andere onderzoeken naar prostaatkanker te bevestigen. Zure fosfatase in het bloed, die de normlimieten overschrijdt, is een teken van metastase in het botweefsel bij oncopheroïden van verschillende etiologieën. Bovendien kan zure fosfatase in het bloed, dat overmatige activiteit vertoont, signaleren over mogelijke problemen met hematopoëse, trombo-embolie, deformatie van osteïtis (de ziekte van Paget), hemolytische pathologieën. In elk geval wordt de interpretatie van de resultaten van het onderzoek naar dit enzym uitgevoerd rekening houdend met andere analytische informatie, daarom is het niet nodig om de indicatoren van het formulier alleen te interpreteren, zonder de hulp van een specialist, een arts.

Wat is zuurfosfatase?

Over het algemeen zijn fosfatasen - een speciaal soort enzymen, die als "water" worden beschouwd - hydrolasen. Deze stoffen komen niet alleen voor in het menselijk lichaam, maar ook in weefsels, in de organen van bijna alle dieren en zelfs in allerlei soorten planten. Fosfatase is actief betrokken bij het normale metabolisme van alle soorten koolhydraten, in het metabolisme van cellen, volgens de laatste informatie, fosfatase beïnvloedt ook de vorming en instandhouding van normaal botweefsel. Elke verandering in de activiteit van fosfatasen in het bloedplasma duidt op een of andere pathologie. Tot op heden zijn twee subspecies van fosfatasen - alkalisch, die verantwoordelijk is voor het botsysteem en de leverfunctie en zuurfosfatase, goed bestudeerd.

Alkalisch enzym werkt actief in de dunne darm, lever en botten, in kleine hoeveelheden wordt het gevonden in leukocyten. Evenals alkalisch, is zure fosfatase bijna universeel te vinden in de natuur. In het menselijk lichaam werkt het actief voornamelijk voor het sterkere geslacht, omdat het zich in grote hoeveelheden in het ejaculaat (sperma) en in de weefsels van de prostaat bevindt. Er zijn wetenschappelijke studies die spreken over een directe relatie tussen de synthese van dit fosfatase en de toestand van het hormonale systeem. Dus als androgenen naar beneden gaan, wordt de activiteit van fosfatase tegelijkertijd verminderd. Dergelijke symptomen laten op tijd toe om oncoprocessen in de prostaat (prostaatklier), cryptorchidisme in de vroege stadia te herkennen.

Zure fosfatase in het bloed is de belangrijkste en belangrijkste marker van het oncologische proces in de prostaat. De indicator voor activiteit die de norm overschrijdt, komt meestal voor bij kanker zonder gelijktijdige uitzaaiingen bij een kwart van alle mensen die aan deze ziekte lijden. Bij 90% van de patiënten met uitzaaiingen blijkt uit de analyse een aanzienlijke overschrijding van de normlimieten. Als een enkele studie kan zure fosfatase in het bloed alleen nuttig zijn in de eerste fase van het onderzoek, het is productiever om de tests periodiek uit te voeren om de dynamiek van de enzymactiviteit te zien en om therapeutische doeleinden te verduidelijken en aan te passen.

Een belangrijke rol zure fosfatase in het bloed speelt op een heel ander gebied, ver van de geneeskunde - in forensisch onderzoek. Omdat het enzym bijzonder actief is in sperma, maakt forensisch onderzoek gebruik van de juiste analyse om allerlei soorten vlekken, wattenstaafjes en fysiek bewijs te identificeren

Zure fosfatase in het bloed: vrouwelijke en mannelijke organismen

In het sterkere geslacht wordt zure fosfatase in grote hoeveelheden in de prostaat geproduceerd. In een lichaam dat zo belangrijk is voor mannen, is de activiteit van fosfatase honderd keer hoger dan in andere, minder comfortabel voor deze enzymzones. In veel kleinere hoeveelheden is de stof aanwezig in de lever. Ook is zure fosfatase in staat om versleten bloedplaatjes te produceren, die beginnen af te breken.

Vertegenwoordigers van de prachtige helft van de menselijke soort in de productie van het enzym - zure fosfatase, betrekken rode cellen - rode bloedcellen, ook bloedplaatjes en lever.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.