^

Gezondheid

Zalven voor luizen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 10.08.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Pediculosis - nederlaag door luizen - is al lang bekend. Vroeger worstelden mensen op verschillende manieren met geïmproviseerde insecten, met behulp van kerosine, stof, azijn en andere huishoudelijke methoden. Nu is de situatie veranderd: er verschenen veel effectieve medicijnen op de farmaceutische markt, die het mogelijk maken om geleedpotigen snel en comfortabel van de hand te doen. Zo is zalf van luizen een goede en veilige remedie die geschikt is voor zowel kinderen als volwassenen.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Indicaties voor het gebruik van zalf van luizen

Zalven van luizen worden voorgeschreven voor de behandeling van pediculosis - menselijke laesies door de overeenkomstige insecten.

Verschillende soorten luizen zijn bekend, en elk van hen kan een van de varianten van de ziekte veroorzaken:

 • pediculosis van het hoofd - wordt veroorzaakt door de hoofdluizen, die tot 40 dagen levensvatbaar blijven, waardoor in deze periode maximaal 400-500 eieren (de zogenaamde neten) uitstellen. Infectie treedt op als gevolg van het gebruik van haarborstels, caps, kussens, enz.;
 • pediculosis van de schaamstreek - wordt veroorzaakt door schaamluis (carpenter's), die neten laat op de huid van het schaambeen of op het scrotum. In zeldzame gevallen kan de plaque ook inbreuk maken op de wenkbrauwen, baard en oksel. Wijze van overdracht van de ziekteverwekker zijn beddengoed, producten voor persoonlijke hygiëne;
 • pediculosis - wordt veroorzaakt door een luis, die zich nestelt in de plooien van kleding of linnen. Nederlaag komt vaak voor bij mensen zonder een specifieke verblijfplaats.

Namen van zalven van luizen

 

Farmacokinetiek en farmacodynamiek

Dosering en toediening

Opslagomstandigheden en houdbaarheid

Zwavelzalf

Zalf verlicht niet alleen luizen, maar worstelt ook met microbiële ziekten. Binnenkomst in de systemische bloedtoevoer is verwaarloosbaar.

De zalf wordt tot 3 keer per dag aangebracht, volgens het individuele schema dat door de arts is voorgeschreven.

Ze worden onder normale omstandigheden bewaard, tot 2 jaar.

Serotumzalf van luizen

Antiparasitaire en antiseptische uitwendige remedie, bestaande uit geconcentreerde kwikzalf, lanoline, varkensvlees en rundervetten.

Ze worden extern gebruikt, wrijven in de huid in plaatsen van laesie door parasieten.

Bewaar op een koele plaats, tot 3 jaar oud.

Kwikzalf

Een antisepticum, dat zwak van invloed is op parasieten en hun eieren, moet daarom herhaaldelijk worden gebruikt.

De zalf wordt verdund met water in de helft. Breng aan op de aangetaste huid en laat 30 minuten staan. Daarna wordt de huid samen met het haar verdund met waterazijn. De procedure wordt wekelijks herhaald totdat de luizen volledig zijn hersteld.

Bewaar op een koele plaats, tot 2 jaar.

Terpentine zalf van luizen

Zalf met een storend en antiseptisch effect. Zwakke effecten op luizen en neten.

Gebruik wekelijks en breng aan op de aangetaste huid totdat de parasiet volledig is verdwenen. Tegelijkertijd moet je de neten elke dag kammen.

Op een donkere plaats bewaren, t ° tot + 15 ° C. Houdbaarheid - tot 2 jaar.

Benzylbenzoaat zalf

Zalf van luizen en mijten die sterven van 30 minuten tot 5 uur.

De zalf wordt een half uur onder een pet of zakdoek aangebracht, waarna het wordt afgewassen met warm water met toevoeging van azijn. Herhaal indien nodig de procedure.

Bewaren onder normale omstandigheden, gedurende 3 jaar.

Boric zalf van luizen

Zalf heeft antiseptische, fungicide, anti-pediculous en bruinen actie.

Ben op het beïnvloede gebied van toepassing, was weg na 25-30 minuten. Na de procedure wordt haar geadviseerd uit te kammen.

Bewaren onder normale omstandigheden, tot 3 jaar.

Zwavel-kwikzalf

Zalf gebruikt voor huidparasitaire pathologieën.

Wrijf regelmatig in de huid, aangetast door parasieten, totdat de luizen volledig verdwijnen.

Bewaar in de koelkast tot 2 jaar oud.

Nitifornaya zalf (Nittifor crème)

Vernietigt luizen en hun larven gedurende 10 minuten. Kan worden gebruikt voor de behandeling van hoofd- en schaamluis.

Gebruik op droog en schoon haar. Afwassen na 10 minuten, daarna doorkammen en de dode parasieten verwijderen. Het kan niet vaker dan één keer per twee weken worden gebruikt.

Bewaar uit de buurt van verwarmingstoestellen en lichtbronnen, tot 2 jaar.

Permethrin zalf van luizen en neten

Insecticide en acaricide middelen, die de dood van neten en volwassen parasieten veroorzaken.

Eenmalig gebruiken, 24 uur op het aangetaste oppervlak houden, daarna uw huid grondig wassen en kleding en beddengoed verwisselen. De procedure kan binnen twee weken worden herhaald.

Zalf van luizen is opgeslagen tot 2 jaar onder normale omstandigheden.

Lauri zalf van schaamluis

Een extern preparaat goedgekeurd voor gebruik bij de behandeling van pediculosis en fyriosis.

Verspreiden met haar en huid, na 20-40 minuten op de gebruikelijke manier afwassen.

Vereist geen speciale bewaarcondities.

Knijpt zalf van luizen voor kinderen

Een antidepressivum op basis van permethrin. Kinderen tot 6 maanden worden voorzichtig gebruikt. In 90% van de gevallen is de zalf effectief na de eerste toediening.

Breng aan op de hoofdhuid, spoel na 10 minuten na het aanbrengen af. Na de ingreep wordt het haar gewassen, gedroogd en gekamd.

De zalf wordt gedurende 2 jaar op kamertemperatuur bewaard.

Speciale instructies voor het gebruik van zalf van luizen

Bij gelijktijdig gebruik van meerdere geneesmiddelen tegen luizen, moet erop worden gelet: ten eerste is het raadzaam om de instructies te lezen en ervoor te zorgen dat de gegevens over de interactie met andere geneesmiddelen geen schade aan het lichaam veroorzaken.

Bij de behandeling van de huid moeten voorzorgsmaatregelen worden getroffen:

 • Sta niet toe dat zalfolie de ogen binnendringt, in de neusholte en de mondholte, naar de uitwendige genitaliën;
 • draag bij het hanteren beschermende handschoenen;
 • na het aanbrengen van de zalf, de handen grondig wassen met een afwasmiddel;
 • na de behandeling, de kamer goed ventileren.

Als de zalf van luizen een reactie op de huid veroorzaakt, moet u dringend een arts raadplegen.

Gebruik van luizen tegen luizen tijdens de zwangerschap

Ondanks het feit dat er veel verschillende zalven van luizen bekend zijn, mogen ze niet allemaal tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Feit is dat permethrine de actieve component is van de meerderheid van externe anti-pediculosegeneesmiddelen, een stof die geleedpotigen verlamt. Permethrin komt in kleine hoeveelheden de bloedbaan binnen, slechts ongeveer 2%. Dit wordt echter voldoende geacht om mogelijke schade aan de groei in utero te veroorzaken.

Niettemin, als luizen verscheen in een zwangere vrouw, is het noodzakelijk om ze kwijt te raken. Al was het maar omdat een vrouw met pediculosis waarschijnlijk niet naar de kraamafdeling wordt gebracht zonder de juiste behandeling. Maar het is niet nodig om een onafhankelijke oplossing voor het probleem te vinden: een zwangere vrouw moet worden behandeld door een dermatoloog die het veiligste en meest effectieve middel kiest.

Contra-indicaties voor het gebruik van zalf van luizen

 • De neiging tot allergische reactie op een van de componenten van het externe agens.
 • Leeftijd van kinderen (voor sommige medicijnen).
 • Open huidlaesies in de gebruiksgebieden van een anti-pediculosis zalf.
 • Ontstekingsziekten van de huid.
 • Vaak - zwangerschap en de periode van borstvoeding.

Het gebruik van zalven in deze gevallen kan het lichaam beschadigen of het bestaande probleem verergeren. Daarom is het, als er contra-indicaties zijn, nodig om een arts te raadplegen die het veiligste geneesmiddel zal kiezen. Soms, als u geen van de bestaande geneesmiddelen tegen luizen kunt toepassen, moet u de parasieten mechanisch vernietigen - handmatig kammen en insecten selecteren.

trusted-source[5], [6], [7]

Bijwerkingen van zalven door luizen

Zalven van luizen kunnen kleine lokale reacties veroorzaken, vaak geassocieerd met overmatige gevoeligheid van het lichaam:

 • branderig gevoel, jeuk;
 • tijdelijke gevoelloosheid van het huidoppervlak op de plaats van toediening;
 • roodheid van de huid;
 • uitslag, zwelling van de huid.

Als u per ongeluk de zalf doorslikt, kunt u tekenen van eetstoornis, hartritmestoornissen, prikkelbaarheid en slaperigheid ervaren.

In de regel gaan de vermelde symptomen na verloop van tijd na toediening van zalf van luizen onafhankelijk van elkaar over.

Met het gebruik van zalf in de symptomatische behandeling gericht op de snelle verwijdering van het medicijn uit het lichaam.

Overdosis zalf van luizen

Overdosering met externe geneesmiddelen wordt als onwaarschijnlijk beschouwd, omdat slechts een kleine hoeveelheid werkzame stof in de systemische circulatie terechtkomt. Echter, met de occasionele inname van het medicijn binnen is dit mogelijk. Als een hoeveelheid zalf wordt ingeslikt, moet u de maag spoelen, een sorbenspreparaat (geactiveerde kool, enterosgel, sorbex) nemen en overdag veel schoon water drinken.

Als er verdachte symptomen zijn, is het raadzaam om de arts dringend te bellen.

Aandacht!

Om de perceptie van informatie te vereenvoudigen, werd deze instructie voor het gebruik van het medicijn "Zalven voor luizen" vertaald en gepresenteerd in een speciale vorm op basis van de officiële instructies voor medisch gebruik van het medicijn. Lees vóór gebruik de annotatie die rechtstreeks naar de medicatie is gekomen.

Beschrijving verstrekt voor informatieve doeleinden en is geen handleiding voor zelfgenezing. De behoefte aan dit medicijn, het doel van het behandelingsregime, de methoden en dosering van het medicijn wordt uitsluitend bepaald door de behandelende arts. Zelfmedicatie is gevaarlijk voor je gezondheid.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.