^

Gezondheid

A
A
A

Witte afscheiding uit de urethra bij mannen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De afscheiding van een wit geheim vindt plaats door de werking van verschillende factoren en oorzaken. Overweeg de belangrijkste soorten urogenitale afscheiding bij mannen, methoden voor hun behandeling.

Afscheiding bij mannen is de periodieke of constante verschijning van slijm uit de urethra. Meestal verschijnt witte afscheiding op de kop van de penis. Ze kunnen worden geassocieerd met zowel fysiologische als pathologische oorzaken.

Het geheim blijkt uit de talgklieren, het urogenitale kanaal of uit neoplasmata in het voortplantingsorgaan.

Alle selecties onderscheiden zich door verschillende kenmerken:

 • Intensiteit (constant, periodiek).
 • Kleur.
 • Samenhang.
 • De aanwezigheid van een geur.
 • Bijkomende symptomen (bijvoorbeeld pijn bij het plassen of ongemak buiten de urethra, jeuk, branderig gevoel, krampen).

Maar in elk geval is het beter om medische hulp in te roepen wanneer er afscheiding optreedt. Uitgebreide diagnostiek stelt u in staat om de oorzaken van een onaangename aandoening vast te stellen en effectieve behandelingsmethoden te selecteren.

Epidemiologie

Volgens medische statistieken wordt de frequentie van witte afscheiding bij mannen geassocieerd met leeftijdsgerelateerde veranderingen en lichaamskenmerken.

 • Een van de meest voorkomende oorzaken van een pathologische vloeistof is infectie met infecties die tijdens geslachtsgemeenschap worden overgedragen. Meer dan 30 verschillende virussen, bacteriën en parasieten worden overgedragen via onbeschermd seksueel contact.
 • Op de tweede plaats komen ontladingen als gevolg van niet-geslachtelijke ontstekingsprocessen. Meestal is het een candida-infectie (spruw), een niet-etterende vorm van urethritis, ontsteking van de prostaatklier en voorhuid, evenals andere infecties die worden geactiveerd tegen de achtergrond van een afname van de immuunafweer.
 • Op de derde plaats qua prevalentie staan lozingen van niet-inflammatoire aard. Ze ontstaan door verschillende verwondingen, met tumorprocessen in de organen van het urogenitale systeem, ziekten van het centrale zenuwstelsel. Het kan hematorroe, prostorroe, spermatorroe en andere zijn.

Op basis van statistische gegevens wordt meestal het verschijnen van witte afscheiding van pathologische aard geassocieerd met SOA's en de activering van de voorwaardelijk pathogene flora van het lichaam.

Oorzaken Witte afscheiding uit de urethra bij mannen

Elke afscheiding uit de penis kan zowel door fysiologische redenen worden veroorzaakt, dat wil zeggen, het kan als een variant van de norm fungeren of zich ontwikkelen als gevolg van de werking van pathologische factoren.

 1. Fysiologische afscheiding (minder vaak dan pathologisch)
 • Libidineuze urethrorrhea

Komt voor op het hoofd van de penis met sterke seksuele opwinding. De bron van het geheim zijn de urethrale klieren. De hoeveelheid vloeistof hangt af van de fysiologische kenmerken van het lichaam en van hoe lang de man geen seksueel contact heeft gehad. In sommige gevallen verschijnt fysiologische urethrorrhea tegen de achtergrond van de ontlasting. De samenstelling van de uitgescheiden vloeistof omvat een kleine hoeveelheid spermatozoa.

 • ejaculaat

Sperma komt vrij na het einde van de geslachtsgemeenschap. Het is een mengsel van afscheiding van de geslachtsklieren en spermatozoa.

 • Smegma

Dit is het geheim van de klieren die zich in de huid van de voorhuid en de kop van de penis bevinden. Het heeft een witte tint en een dikke consistentie. De hoeveelheid smegma is niet groot, maar kan zich ophopen onder de voorhuid, wat de voorwaarden creëert voor de ontwikkeling van ontstekingsprocessen. Met dagelijkse hygiëneprocedures wordt het geheim gemakkelijk weggewassen.

 • vervuilingen

Dergelijke afscheidingen zijn onvrijwillige ejaculatie (meestal 's nachts) bij jongens tijdens de puberteit en bij mannen met langdurige seksuele onthouding. De frequentie van natte dromen varieert van 1-3 per week tot 1-2 binnen 2-3 maanden.

 1. Pathologische afscheiding uit de penis

Komt voor bij verschillende ziekten, ontstekingsprocessen, infecties, oncologische pathologieën. Ze kunnen verschijnen na verwondingen en operaties of door de werking van hun eigen opportunistische flora.

De belangrijkste kenmerken van de pathologische vloeistof:

 • Volume - karig, matig, overvloedig.
 • Kleur - wit, transparant, troebel wit, melkachtig wit, met insluitsels van bloed, geel, geelgroen.
 • Consistentie - dik, vloeibaar.
 • De frequentie van voorkomen - regelmatig, periodiek, 's ochtends, na het plassen of inname van alcohol / bepaalde voedingsmiddelen.

Afscheiding geassocieerd met soa's:

 • Slijm - optreden tegen de achtergrond van ureplasmose, mycoplasmose, chlamydia. Bevat een kleine hoeveelheid leukocyten, transparant en stroperig.
 • Purulent - een teken van een gecombineerde seksueel overdraagbare aandoening (trichomoniasis en chlamydia, gonorroe en chlamydia, mycoplasmose en ureaplasmose) of gonorroe. De uitgescheiden vloeistof is plakkerig en dik, witgeel of geelgroen. Het bestaat uit urethraslijmvlies, een groot aantal leukocyten en geëxfolieerd urethralepitheel.
 • Mucopurulent - kan worden veroorzaakt door trichomoniasis, chlamydia tijdens een exacerbatie, ureaplasmose. De uitgescheiden vloeistof is wit-melkachtig doorschijnend van kleur. Bestaat uit urethraal slijm, leukocyten en inflammatoir exsudaat.

Urogenitale afscheiding veroorzaakt door seksueel overdraagbare aandoeningen komt vaak voor met ernstige pijnlijke symptomen tijdens het plassen: pijn, jeuk, pijn, branderig gevoel.

Ontlading door niet-venerische ontstekingsprocessen:

 • De niet-etterende vorm van urethritis is een ontsteking van de urethra met mucopurulente afscheiding. Pijnsymptomen bij deze pathologie zijn afwezig of in lichte mate uitgedrukt. Ongemak treedt op bij langdurige onthouding van urineren.
 • Ontsteking van de prostaatklier - prostatitis wordt gekenmerkt door mucopurulente vloeistof. De patiënt klaagt over zeurende pijn in het perineum, verminderde potentie en plassen.
 • Balanoposthitis - afscheiding tijdens ontsteking van de voorhuid is vrij overvloedig, etterig of etterig-slijmerig. Ze komen voor met scherpe pijnen in de kop van de penis, zwelling en hyperemie van de voorhuid.
 • Candidiasis - mannelijke spruw is een ontstekingsproces als gevolg van de activering van opportunistische schimmels candida. De pijnlijke toestand manifesteert zich door ernstige roodheid van de huid van de penis, jeuk, branderig gevoel en overvloedige gestremde afscheiding.

Het infectieuze pathogeen vertegenwoordigt zijn eigen opportunistische flora (streptococcus, Candida-schimmels, staphylococcus, E. Coli), die wordt geactiveerd tegen de achtergrond van een afname van de beschermende eigenschappen van het immuunsysteem.

Toewijzingen van niet-inflammatoire aard zijn uiterst zeldzaam. Hun uiterlijk wordt geassocieerd met verwondingen, ziekten van het centrale zenuwstelsel, tumorprocessen in de organen van het voortplantingssysteem.

 • Hematorroe - vloeistof uit de urethra met bloedverontreinigingen. Meestal verschijnt het als gevolg van mechanisch trauma aan de urethra of penis, evenals in kwaadaardige tumoren van de prostaat, penis, poliepen. Een andere mogelijke oorzaak van een onaangenaam symptoom is zand bij urolithiasis of de afvoer van stenen. [1]
 • Spermatorroe is de afvoer van sperma uit de urethra zonder orgasme, buiten masturbatie en geslachtsgemeenschap. Het treedt op als gevolg van een schending van de tonus van het spiermembraan van de zaadleider bij ziekten van het centrale zenuwstelsel en ontstekingsprocessen in het lichaam. [2]
 • Prostatorroe is de lekkage van prostaatsecretie uit de urethra. Treedt op wanneer de tonus van de gladde spiervezels van het uitscheidingskanaal van de prostaat wordt verstoord tegen de achtergrond van adenoom of de chronische ontsteking ervan, met een neurogene blaas. [3]

De aard en behandelingsmethoden zijn afhankelijk van de oorzaken van het verschijnen van witte afscheiding bij mannen. Het is bijna onmogelijk om de factoren vast te stellen die het pathologische proces hebben veroorzaakt, alleen door het verschijnen van de uitgescheiden vloeistof. Voor deze doeleinden wordt een complex van laboratoriumonderzoeken uitgevoerd.

Risicofactoren

Het risico op pathologische afscheiding bij mannen hangt samen met dergelijke factoren:

 • Overtreding van de hygiëne van intieme organen.
 • Chronische ziekten die de beschermende eigenschappen van het immuunsysteem verminderen.
 • Trauma en mechanische schade aan de penis.
 • Anatomische kenmerken (phimosis, langwerpige voorhuid).
 • Infectieuze en inflammatoire processen in het mannelijke voortplantingssysteem.
 • soa's en soa's.
 • Veneuze oorzaken (aambeien, spataderen, varicocele).
 • Frequente verandering van seksuele partners en gebrek aan barrièremethoden voor anticonceptie.

In de meeste gevallen zijn risicofactoren beheersbaar. Het volstaat om passende maatregelen te nemen en uw levensstijl aan te passen.

Pathogenese

Het mechanisme van het verschijnen van witte urogenitale afscheiding bij mannen kan in verband worden gebracht met vele oorzaken en factoren. De pathogenese van pathologische secretie is gebaseerd op de werking van infectieuze en niet-infectieuze agentia.

Infectieus worden vertegenwoordigd door specifieke (trichomonas, chlamydia, mycoplasma's, mycobacterium tuberculosis) en niet-specifieke flora (schimmels, virussen, bacteriën). Niet-infectieuze middelen omvatten verwondingen, chronische ziekten van het lichaam, fysiologische processen, kenmerken van de anatomische structuur van de penis.

Symptomen Witte afscheiding uit de urethra bij mannen

Als een man witte afscheiding in zichzelf opmerkt, kan dit een variant van de norm zijn of wijzen op pathologische processen in het lichaam. De laatste omvatten ontsteking van het urogenitale systeem, seksueel overdraagbare aandoeningen.

Overweeg de meest voorkomende gevallen waarin witte afscheiding bij mannen een symptoom van de ziekte is:

 • Gonorroe wordt veroorzaakt door de bacterie gonokok, die wordt overgedragen via seksueel contact. Met deze pathologie verschijnt een geelwitte vloeistof met een onaangename geur op de eikel. Bij het plassen treden pijn, branderigheid, krampen op. De patiënt is koortsig en heeft hevige pijn in de lies. [4]
 • Chlamydia - treedt op als gevolg van het parasitisme van chlamydia (bacteriën van het intracellulaire type). De ziekte wordt gekenmerkt door milde en vage symptomen. Een van de tekenen van de aandoening is witte afscheiding op het hoofd van de penis. [5]
 • Trichomoniasis is een seksueel overdraagbare aandoening. Bij infectie ontwikkelen zich ernstige stoornissen in het werk van het urogenitale systeem. Een man klaagt over wit met een dikke consistentie met een specifieke geur. Ook is er bij deze ziekte een sterke irritatie van de urethra bij het ledigen van de blaas. [6]
 • Candidiasis is een pijnlijke aandoening met een ontstekingsproces van niet-specifieke aard. Meestal ontwikkelt het zich tegen de achtergrond van een sterke afname van de immuniteit. Pathologische afscheidingen hebben een gestremde textuur, een dikke consistentie en een zure geur, verschijnen op de kop van de penis. Candidiasis gaat gepaard met ernstige jeuk en brandende, pijnlijke gevoelens tijdens het plassen. [7]
 • Ureaplasmose, mycoplasmose zijn seksueel overdraagbare aandoeningen die seksueel worden overgedragen. Naast witte afscheiding verschijnt pijn in de liesstreek, ernstige jeuk en branderigheid aan het einde van het plassen. [8]

Om een nauwkeurige diagnose te stellen en de oorzaak, onaangename en pijnlijke symptomen te bepalen, moet u door een arts worden onderzocht en tests ondergaan.

De eerste tekenen van het pathologische proces zijn afhankelijk van de oorzaak van het verschijnen van witte afscheiding. Als de pijnlijke toestand gepaard gaat met een onaangename geur, pijn in de lies, brandend en snijdend, dan kan dit wijzen op de aanwezigheid van inflammatoire of seksueel overdraagbare aandoeningen.

Meestal worden mannen gediagnosticeerd met trichomoniasis, balanopositis, urethritis, prostatitis, chlamydia, ureaplasmose. Pijnlijke symptomen kunnen worden veroorzaakt door cystitis of pyelonefritis.

Naast het verschijnen van witte afscheiding, zijn veel voorkomende symptomen van de ontwikkeling van pathologie:

 • Moeite met urineren.
 • Pijn syndroom.
 • Gevoel van onvolledige lediging van de blaas.
 • Slechte geur.
 • Jeuk en branden in de urethra.
 • Erectiestoornissen.
 • Pus en bloedvlekken in de urine of op de eikel.

Als er problemen zijn met urineren, frequent urineren en een gevoel van onvolledige lediging van de blaas, dan kan dit een ontsteking van de prostaatklier zijn. Een onaangename geur duidt op de vermenigvuldiging van pathogene micro-organismen op het slijmvlies van de penis. Pijn, jeuk en een branderig gevoel zijn symptomen van andere ziekten van het urogenitale systeem.

Witte afscheiding bij mannen op de eikel, onder de voorhuid bij mannen

De voorhuid is de huid die de kop van de penis bedekt. Witte afscheiding onder de voorhuid komt voor bij balanitis en balanoposthitis. De pijnlijke toestand wordt aangevuld met jeuk, zwelling en roodheid in het gebied van de eikel. Heel vaak worden kinderen met dit probleem geconfronteerd wanneer de kop van de penis stevig wordt gesloten door de voorhuid.

De belangrijkste oorzaken van de aandoening:

 • Infectie die zich ontwikkelt onder de huid van de voorhuid (schimmel, bacterieel).
 • Ontstekingsproces door urineretentie of smegma.
 • Infecties van de urethra (gonorroe, trichomoniasis, syfilis).
 • Endocriene pathologieën.
 • Allergische reacties.
 • Slechte hygiëne van de geslachtsdelen.

Ook kan witte afscheiding bij mannen op de eikel optreden bij infectie met schimmels van het geslacht Candida. In zijn symptomen is candidiasis vergelijkbaar met seksueel overdraagbare aandoeningen.

Gistachtige schimmels worden geactiveerd in aanwezigheid van dergelijke factoren:

 • Verzwakt immuunsysteem.
 • Hypovitaminose.
 • Langdurige stress, klimatologische factoren.
 • Endocriene pathologieën.
 • HIV-infecties.
 • Hormonale aandoeningen.
 • Niet-naleving van de regels voor persoonlijke hygiëne.

Candida-urethritis manifesteert zich door witte afscheiding in de voorhuid met een onaangename geur, branderig gevoel en jeuk, roodheid in het getroffen gebied, pijn tijdens geslachtsgemeenschap en plassen. Veel patiënten hebben moeite met het in- en uittrekken van de eikel.

Ongeacht de oorzaak van de oorsprong, de ziektetoestand vereist een complexe diagnose en behandeling. De patiënt krijgt een bacteriologisch onderzoek voorgeschreven om de ziekteverwekker te detecteren. Indien nodig wordt een echografie van het urogenitale systeem uitgevoerd.

De behandeling hangt af van de geïdentificeerde oorzaken. Met balanitis, balanoposthitis en candidiasis worden antibacteriële geneesmiddelen ingenomen en worden ook baden met ontsmettingsmiddelen uitgevoerd. Als phimosis (vernauwing van de voorhuid) de oorzaak van de aandoening werd, is een chirurgische ingreep aangewezen - besnijdenis.

Witte afscheiding uit de urethra bij mannen

De urethra bij mannen is een kanaal voor de uitscheiding van urine en sperma. Afscheiding uit de urethra omvat de natuurlijke afgifte van biologische vloeistof, dus ze zijn fysiologisch van aard. Maar onder invloed van bepaalde factoren verandert de vrijgekomen vloeistof van kleur, geur, consistentie en verschijningsfrequentie. Meestal duidt de pathologische aandoening op ontstekingsprocessen in het urogenitale systeem.

Normaal gesproken komt het geheim van de preputiale klieren (die zich onder de voorhuid en op de kop van de penis bevinden) uit de urethra en afscheiding uit de urethra:

 1. Verse smegma.
 2. ejaculeer.
 3. Geheim van de prostaat.
 4. Urine.

Witte afscheiding uit de urethra bij mannen komt om verschillende redenen voor. Allereerst kan het een schimmelinfectie zijn, dat wil zeggen candidiasis. Het manifesteert zich door dergelijke symptomen:

 • De kop van de penis is bedekt met een witachtige laag.
 • Pijn, jeuk en branderigheid in de penis en het perineum.
 • De afscheiding heeft een onaangename zure geur.
 • Er zijn rode vlekken op het binnenoppervlak van de voorhuid en het hoofd.
 • Tijdens geslachtsgemeenschap treden pijn en ongemak op.

Ook mogelijke oorzaken van witte afscheiding zijn chlamydia, ureplasmose, mycoplasmose, ontstekingsprocessen in de prostaat. Deze laatste hebben de volgende kenmerken:

 • Moeilijkheden, frequent of intermitterend urineren.
 • Branden in urethra en perineum.
 • Verminderd libido, erectiestoornissen.

Onaangename afscheiding treedt op met ontsteking van de geslachtsorganen, urethritis, SOA's, verwondingen en vernauwing van de urethra, allergische reacties. Niet-specifieke vloeistof uit de urethra kan een tumorproces, trauma, toestand na een operatie en medische procedures signaleren.

Om de oorzaken van de aandoening te bepalen, wordt complexe diagnostiek getoond. Om verwondingen, misvormingen en ontstekingsprocessen te identificeren, wordt een visueel onderzoek van de penis en het perineum uitgevoerd. De uroloog palpeert de inguinale lymfeklieren en doet een digitaal onderzoek van de prostaat.

Het is verplicht om een microscopisch onderzoek van secreties uit te voeren: uitstrijkjes voor kweek en microscopie, PCR. Patiënten geven een algemene analyse van bloed en urine, bloed voor suiker. Echografie van de nieren, prostaat en blaas, urografie en CT worden ook uitgevoerd. Op basis van de resultaten van de diagnose wordt een behandelplan opgesteld.

Witte afscheiding in herenonderbroeken

Heel vaak hebben mannen witte afscheiding op hun ondergoed. Ze zijn de norm voor een gezond persoon. Maar in sommige gevallen duiden ze op gezondheidsproblemen, met name met het urogenitale systeem.

Als de afscheiding geen uitgesproken geur heeft en geen ongemak veroorzaakt, kan dit als de norm worden beschouwd. Dit wordt waargenomen in dergelijke gevallen:

 • Met seksuele opwinding. Gedurende de dag kan een man een eb / vloed van seksuele opwinding ervaren. Hierdoor komt er een witachtige vloeistof van niet-viskeuze consistentie vrij, die op het wasgoed achterblijft.
 • Na een nachtrust zijn dit natte ochtenddromen die zowel in de adolescentie als in de volwassenheid voorkomen.
 • Vlekken op ondergoed kunnen optreden wanneer prostaatafscheidingen uit de urethra lekken. Dit gebeurt op het moment van sterke spanning van de spieren van het buikvlies.

Als er steeds meer scheidingen op de onderbroek zijn, veranderen ze de geur, kleur of textuur, dan kan dit te wijten zijn aan dergelijke pathologische processen:

 • Urethritis - met de ontwikkeling van het ontstekingsproces probeert de urethra zichzelf te beschermen tegen ziekteverwekkers. Dit manifesteert zich door de productie van een verhoogde hoeveelheid slijm.
 • Seksueel overdraagbare aandoeningen - gaan naast leukorroe gepaard met een complex van aanvullende pathologische symptomen en een verslechtering van het algemeen welzijn.
 • Oncologische neoplasmata - symptomen zijn afhankelijk van de locatie van de tumor, het type en andere kenmerken.

In ieder geval is het optreden van onkarakteristieke afscheiding een directe indicatie om contact op te nemen met een uroloog. Na een uitgebreid onderzoek zal de arts de oorzaak van de overtreding bepalen en voorschriften voor de behandeling geven.

Witte afscheiding in de ochtend voor mannen

De belangrijkste reden waarom mannen na een nacht slapen witte vlekken op hun ondergoed hebben, zijn natte dromen. Onvrijwillige zaadlozing komt voor bij jongens tijdens de puberteit en bij volwassen mannen met langdurige seksuele onthouding. Dit is normaal en vereist geen medische hulp.

Een andere mogelijke oorzaak van afscheiding uit de penis is een ochtenderectie. De vloeistof heeft een transparant witte kleur en een slijmerige consistentie. Het wordt geproduceerd door de urogenitale klieren en geeft de normale werking van het lichaam aan.

Als de afscheiding in een groot volume optreedt, gepaard gaande met jeuk, branderig gevoel, pijn, geur, verslechtering van het algemeen welzijn en andere pathologische symptomen, moet u onmiddellijk contact opnemen met een uroloog. De arts voert een onderzoek uit, schrijft diagnostische procedures voor en stelt een behandelplan op.

Heldere witte afscheiding bij mannen

Er zijn veel redenen voor het verschijnen van een transparante witte afscheiding uit de urethra bij mannen. Overweeg de meest voorkomende gevallen van dit symptoom:

 • Protatorroe - vloeistof verschijnt met intense spanning van de buikwand. Meestal gebeurt dit tijdens het ontlastingsproces, met te frequente constipatie of prostaatadenoom. In deze situatie neemt de compressie in de buikwand toe en hierdoor verschijnt een kleine hoeveelheid transparante witte vloeistof, soms met slijmstrepen.
 • Vervuiling - in dit geval wordt het verschijnen van exsudaat geassocieerd met hormonale schommelingen. Dit wordt waargenomen bij jongens tijdens de puberteit en met een lange afwezigheid van intimiteit bij mannen.
 • Uretrorrhea - uitscheiding van slijm uit de klieren van de urethra. Slijm wordt gevormd tijdens seksuele opwinding en verbetert de doorgang van zaadvloeistof.

Als de afscheiding van structuur verandert, donkerder wordt, een onaangename geur krijgt of verdere symptomen vertoont, moet u contact opnemen met een uroloog.

Witgele afscheiding bij mannen

De belangrijkste reden voor het verschijnen van een afscheiding uit de penis van deze aard is urogenitale ziekten. Gele kleur geeft aan dat er een verhoogd aantal leukocyten in de secreties is.

Mogelijke redenen voor de overtreding:

 • Urethritis (specifieke vorm) - geel slijm signaleert een ontstekingsproces in het lichaam. Het ontwikkelt zich als gevolg van schade aan de urethra. De belangrijkste pathogenen zijn opportunistische pathogenen (schimmels, kokkenbacteriën). Ook omvatten de oorzaken van de aandoening chemische brandwonden en mechanische schade aan de urethra. In sommige gevallen is de ziekte een complicatie van gonorroe of chlamydia.
 • Ontsteking van de prostaatklier - meestal ervaren mannen ouder dan 50 jaar prostatitis. Deze ziekte wordt gekenmerkt door afscheiding van een witgele en geelgroene tint. Het ontstekingsproces manifesteert zich door pijn in de liesstreek, pijn tijdens het plassen, verhoogde zwakte. Het ontwikkelt zich tegen de achtergrond van chronische ziekten van het urogenitale gebied, geslachtsziekten, met weke delen verwondingen van de bekkenorganen, als gevolg van onregelmatige seksuele activiteit en onderkoeling.
 • Prostatorroe - deze ziekte treedt op wanneer de tonus van de prostaat afneemt. Veroorzaakt jeuk in de plasbuis en een witgele afscheiding. Vaak wordt prostorrhea gecombineerd met spermatorrhea, wanneer zaadvocht spontaan uit de urethra vrijkomt.
 • Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening die zich manifesteert door dikke afscheiding van witgele, geelgroene kleur met een onaangename bederfelijke geur. Veroorzaakt pijn bij het plassen, jeuk en een branderig gevoel. Met de ziekte stijgt de lichaamstemperatuur en ontwikkelt zich zwelling van het hoofd van de penis.
 • Gonorrheale epididymitis is een ontstekingsproces in het gebied van de testikels. Het gaat verder met verhoogde lichaamstemperatuur, zwelling van het scrotum en geelachtig exsudaat. Pijn in de lies neemt aanzienlijk toe tijdens beweging. Zonder tijdige behandeling leidt dit tot bilaterale schade aan de testikels en onvruchtbaarheid.
 • Trichomoniasis - gemanifesteerd door etterende afscheiding, verbranding en snijden tijdens het plassen, frequent urineren, pijn in de onderbuik en in het perineum. Kan latent zijn.

Naast de bovengenoemde redenen wordt wit-geel exsudaat uit de penis waargenomen tijdens oncologische processen in de urethra en het urinestelsel.

Om de oorzaak van de ziektetoestand te detecteren, zijn microscopisch onderzoek, bacteriecultuur en PCR geïndiceerd. De behandeling hangt af van de resultaten van de diagnose.

Witte wrongelafscheiding bij mannen

Het verschijnen van een exsudaat met een gestremde consistentie duidt op schade aan de slijmvliezen door microscopisch kleine schimmels van het geslacht Candida. Candidiasis bij mannen heeft verschillende vormen die verschillen in de lokalisatie van het pathologische proces:

 • Candida-urethritis is een ontstekingsproces in de urethra. Schimmelinfectie kan ontstaan door de werking van andere pathogene factoren.
 • Candida balanoposthitis is een laesie van het slijmvlies van de kop van de penis en de voorhuid.
 • Candidiasis postitis - ontsteking van het slijmvlies van de voorhuid.
 • Candidale balanitis is een schimmelinfectie van het slijmvlies van de penis.

De risicogroep voor de ontwikkeling van candidiasis omvat mannen met endocriene ziekten, obesitas, na langdurige antibiotische therapie, met hormonale stoornissen. Spruw komt vaak voor bij mensen met het humaan immunodeficiëntievirus, na chemotherapie voor kanker.

Witte gestremde afscheiding is het belangrijkste symptoom van de ziekte. Spruw wordt ook gekenmerkt door een witte laag op de kop van de penis, pijn en branderig gevoel tijdens het plassen, jeuk van het slijmvlies van de uitwendige geslachtsorganen.

Om de diagnose te bevestigen, wordt een microscopisch onderzoek van een uitstrijkje van het getroffen gebied uitgevoerd. Patiënten nemen algemene en biochemische bloedonderzoeken, immunogram. De behandeling bestaat uit systemische en actuele antischimmelmedicijnen, medicijnen om de immuunafweer te herstellen en vitaminetherapie voor algemene gezondheidsverbetering. Bijzondere aandacht wordt besteed aan het naleven van intieme hygiëne.

Bewolkte witte afscheiding bij mannen

Mannelijke ontladingen verschillen in kleur en transparantie. Deze kenmerken zijn afhankelijk van de intensiteit van het ontstekingsproces, het stadium en de etiologie ervan. Het verschijnen van een troebel wit exsudaat geeft aan dat het een grote hoeveelheid slijm en verschillende cellen bevat.

Een van de redenen voor het verschijnen van een troebele afscheiding zijn de plakkerige sponzen van de urethra als gevolg van een kleine hoeveelheid afscheiding. Dit wordt ook waargenomen bij vochttekort, dat wil zeggen wanneer het lichaam uitgedroogd is.

Als dit symptoom lang aanhoudt, het exsudaat in intensiteit toeneemt of gepaard gaat met aanvullende pathologische symptomen, dan is dit een reden voor een onmiddellijk beroep op een uroloog. Na een uitgebreide diagnose zal de arts de oorzaak van de onaangename toestand bepalen en de juiste behandeling voorschrijven.

Witte dikke afscheiding bij mannen

Een van de mogelijke oorzaken van witte, dikke afscheiding bij mannen is gonorroe. De veroorzaker van een seksueel overdraagbare aandoening is de gonococcus Neisseria gonorrhoeae. De infectie treft niet alleen de urethra, maar ook het rectum, de ogen en de keel. Infectie vindt seksueel plaats. Huishoudelijke infectie is onwaarschijnlijk, omdat gonococcus snel sterft buiten het menselijk lichaam.

Tekenen van gonorroe bij mannen:

 • Dikke afscheiding uit de urethra, wit of witgeel.
 • Pijn tijdens het plassen.
 • Jeuk en branderigheid in het genitale gebied en in de urethra.
 • Frequente drang om te plassen.
 • Zwelling van de voorhuid en eikel.
 • Verhoogde lichaamstemperatuur.
 • Pijn tijdens stoelgang.

Om de oorzaak van het verschijnen van een dik exsudaat te diagnosticeren en om gonorroe te bevestigen, wordt een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Een man moet een uitstrijkje van de urethra halen, urinetests van bloed. Indien nodig wordt echografie van het urogenitale systeem uitgevoerd. Differentiële diagnose wordt ook getoond.

Als na alle onderzoeken en onderzoeken wordt vastgesteld dat de oorzaak van de onaangename symptomen de Neisseria gonorrhoeae gonococcus is, wordt de venereoloog bij de behandeling betrokken. De patiënt krijgt een antibioticakuur en lokale procedures voorgeschreven. Als preventieve maatregel worden barrièremethoden voor anticonceptie en routineonderzoeken door een uroloog getoond.

Witte afscheiding uit de tepels van de borst bij mannen

Als een man wit exsudaat uit de tepels heeft, kan gynaecomastie worden vermoed. Deze ziekte wordt niet alleen gekenmerkt door het verschijnen van afscheidingen, maar ook door een toename van de borstklieren. Tegelijkertijd bedreigt pathologie in de regel de gezondheid niet, maar heeft het een negatieve invloed op de mentale component.

Meestal ontwikkelt gynaecomastie zich tijdens de periode van hormonale veranderingen in het lichaam, maar ook bij mannen na 45 jaar. In het laatste geval wordt de pathologie geassocieerd met een afname van de testosteronniveaus en een toename van vrouwelijk oestrogeen. [9]

Volgens onderzoek zijn er veel oorzaken van gynaecomastie, maar ze kunnen allemaal in drie groepen worden verdeeld:

 1. Hormonale aandoeningen. Normaal gesproken bevat het mannelijk lichaam een kleine hoeveelheid oestrogeen. Maar tumorneoplasmata, levercirrose en andere pathologische processen leiden tot een verhoogde productie van vrouwelijke geslachtshormonen.
 2. Verlaagde testosteronniveaus. Dit wordt waargenomen bij aangeboren hormonale pathologieën, nierziekten, kwaadaardige processen in het lichaam.
 3. Medicijnen. Het nemen van bepaalde groepen medicijnen leidt tot een actieve toename van de borstklieren. Het diureticum Veroshpiron, evenals het antipsychoticum Haloperidol, veroorzaken bijvoorbeeld hormonale stoornissen en verhoogde oestrogeensynthese.

Gynaecomastie is verdeeld in waar (gevormd door klierweefsel), onwaar (gevormd door vetweefsel) en gemengd. Elke vorm heeft verschillende stadia, die zich manifesteren door een toename van pathologische symptomen.

Om de oorzaak van het verschijnen van witte afscheiding uit de tepels bij een man te identificeren, wordt een uitgebreide diagnose uitgevoerd. Allereerst wordt een onderzoek naar hormonen, mammografie, biopsie en echografie van de borstklieren (om tumorneoplasmata uit te sluiten) getoond. De behandeling hangt af van de resultaten van de diagnose. Het kan conservatieve therapie of een operatie zijn.

Diagnostics Witte afscheiding uit de urethra bij mannen

Om de oorzaken van de ziektetoestand te bepalen en een behandelplan op te stellen, wordt een uitgebreide diagnose uitgevoerd. Het onderzoek bestaat uit:

 • Algemene Inspectie.
 • Verzameling van anamnese.
 • Klinische analyse van urine.
 • Algemene bloedanalyse.
 • Bacteriologische cultuur (uitstrijkje van de urethra).
 • Analyse op de aanwezigheid van glucose in het bloed.
 • PCR-diagnostiek.
 • Echografie van de prostaat, blaas en nieren.
 • CT-scan.
 • Urografie.
 • Een uitstrijkje zaaien om resistentie tegen antibacteriële geneesmiddelen te bepalen.

Een geïntegreerde diagnostische benadering stelt u in staat de oorzaken en factoren van de aandoening vast te stellen en methoden te ontwikkelen voor de eliminatie en preventie ervan.

Analyses

Er zijn veel niet-fysiologische redenen voor het verschijnen van witte afscheiding bij mannen. Per specifiek geval gaat de uroloog op zoek naar de oorzaak. Hiervoor wordt de patiënt onderzocht, klachten beoordeeld en anamnese gemaakt. Daarna geeft de arts een aanwijzing voor tests:

 1. Bloedonderzoek - uitgevoerd om infectieuze pathogenen en hun antilichamen te identificeren. Hiermee kunt u hepatitis, syfilis, HIV diagnosticeren.
 2. Urineonderzoek - onthult ontstekingsprocessen in de urinewegen. Het wordt gebruikt bij de diagnose van candidiasis, gonorroe.
 3. Spermaanalyse - hiermee kunt u de aanwezigheid van chlamydia, ureaplasma's, mycoplasma's, neisseria en andere pathogenen bepalen.
 4. Analyse van de secretie van de prostaatklier - voor het verzamelen van materiaal wordt een prostaatmassage uitgevoerd. Volgens de resultaten van het onderzoek kunnen gistschimmels, gardnerella en andere bacteriën worden geïdentificeerd.
 5. Analyse van schaafwonden van epitheelcellen - diagnosticeert ureaplasmose, genitale herpes, trichomoniasis en andere ziekten.
 6. Uitstrijkje-analyse - qua informatie-inhoud lijkt het op schrapen, maar het stelt u in staat chlamydia te identificeren.

Als er een vermoeden bestaat dat het pathologische exsudaat geassocieerd is met ontstekings- en andere verborgen processen in het lichaam, is een urethra-uitstrijkje aangewezen. Om het onderzoek zo betrouwbaar mogelijk te laten zijn, is een goede voorbereiding noodzakelijk.

Om dit te doen, wordt drie dagen voor de analyse lokale therapie met het gebruik van antibacteriële, antischimmel- en antiseptische geneesmiddelen stopgezet. Binnen 3 uur vóór het onderzoek moet u afzien van urineren en uitwendig toilet van de geslachtsorganen.

Resultaten urethrale uitstrijkje:

 • Verhoogde leukocyten - urethritis (chronisch, acuut).
 • Verhoogde rode bloedcellen - neoplasmata, verwondingen, het vrijkomen van stenen of zand bij urolithiasis, een ernstig ontstekingsproces.
 • Lipidekorrels - prostorrhea.
 • Verhoogde eosinofielen - urethritis van allergische etiologie.
 • Spermatozoa - spermatorroe.
 • Een groot aantal epitheelcellen - urethritis, urethrale leukoplakie.
 • Slijm zonder rode bloedcellen - urethrorrhea.

Normaal gesproken mogen er geen ziekteverwekkers of latente infecties zijn. In het uitstrijkje kunnen leukocyten (tot 4 per gezichtsveld), evenals enkele staafjes en kokken van de bacteriële flora, worden gedetecteerd. Op basis van laboratoriumdiagnostiek doet de arts aanbevelingen voor verder onderzoek of schrijft hij een behandeling voor.

Instrumentele diagnostiek

Een ander onderdeel van een uitgebreid onderzoek van het mannelijk lichaam naar de oorzaak van witte afscheiding uit de penis is instrumentele diagnostiek. Meestal ondergaan patiënten dergelijke onderzoeken:

 1. Echografie diagnostiek van de bekkenorganen

Deze instrumentele methode wordt gebruikt om verschillende ziekten en pathologieën te identificeren. Bepaalt afdichtingen in organen en weefsels. De procedure kost niet veel tijd en vereist geen herstelperiode.

De belangrijkste indicaties voor bekkenechografie bij mannen:

 • Pijn in de lies en bij het plassen.
 • Pathologische afscheidingen.
 • Frequent urineren of niet kunnen plassen.
 • Ongemak en pijn in de onderbuik.
 • Onzuiverheden van pus, bloed en andere insluitsels in de urine.

Echografie omvat een uitgebreide analyse van dergelijke organen: prostaat, zaadblaasjes, blaas, aangrenzende structuren en lymfeklieren. Om de toestand van de zaadkanalen en blaasjes te bestuderen, wordt een transrectaal en abdominaal onderzoek uitgevoerd. Met echografie kunt u de toestand van de weefsels en lymfeklieren naast de blaas en de prostaat beoordelen.

Echografisch onderzoek is effectief bij het diagnosticeren van acute/chronische prostatitis, urolithiasis (stenen, zand), vesiculitis, oncologische processen, problemen met de bloedsomloop, cystitis, cysten, vasculaire pathologieën.

 1. ureteroscopie

Het wordt gebruikt om de kenmerken van mucosale laesies te identificeren en te verduidelijken. Endoscopie wordt uitgevoerd onder verdoving. Om de visualisatie van de urethra te verbeteren, wordt zoutoplossing in de blaas geïnjecteerd of, naarmate de ureteroscoop vordert, wordt het orgaan gevuld met gas.

Naast urethritis helpt deze instrumentele methode om cysten, vreemde lichamen, tumorneoplasmata, degeneratieve processen van het slijmvlies en nog veel meer te identificeren. Ureteroscopie heeft geen contra-indicaties, maar alleen de geavanceerde vorm van het ontstekingsproces beperkt het gebruik ervan.

Differentiële diagnose

Witte afscheiding bij mannen kan worden geassocieerd met vele oorzaken en factoren. Om te bepalen wat precies een onaangenaam symptoom veroorzaakte, wordt differentiële diagnose gebruikt.

Allereerst wordt differentiatie uitgevoerd met andere specifieke urogenitale infecties veroorzaakt door pathogene en opportunistische micro-organismen, virussen.

Symptomen

Gonokokken

Infectie

Chlamydia-infectie

Urogenitaal

Trichomoniasis

Urogenitale candidiasis

Afscheiding uit het genitaal kanaal

Mucopurulent, troebel wit of geurloos purulent

Slijmerige troebelheid

Of mucopurulent geurloos

Grijsgeel, wit schuimig met een onaangename geur

Wit, gestremd,

Dik, met een zure geur

Hyperemie van de slijmvliezen van de urinewegen

Hoofd van penis, urethrakanaal

Voornamelijk slijmvliezen van de urethra

Penisweefsel, urethrale mucosa

Voorhuid en eikel

Jeuk/branderig gevoel in de vulva

Vaak

Zelden

Vaak

Vaak

Plassenstoornis

Vaak

Vaak

Vaak

Zelden

Seksuele stoornis

Vaak

Vaak

Vaak

Vaak

Microscopie

Gram-negatieve diplokokken met typische imorfologische, kleureigenschappen.

Niet vastgehouden

Aanwezigheid van T. Vaginalis

PaddestoelenCandida met een overwicht

Mycelium en ontluikend

Gistcellen

Bij het stellen van een differentiële diagnose wordt rekening gehouden met de resultaten van laboratorium- en instrumentele onderzoeken.

Behandeling Witte afscheiding uit de urethra bij mannen

Alvorens over te gaan tot het elimineren van de oorzaak van het verschijnen van witte afscheiding bij mannen, is het noodzakelijk om een uitgebreide diagnose te ondergaan. Nadat de arts de nosologie heeft geïdentificeerd en het type ziekteverwekker heeft vastgesteld, wordt een therapieplan opgesteld .

Het voorkomen

De belangrijkste preventie van vele ziekten, waaronder ziekten die pathologische afscheiding uit de urethra veroorzaken, is een gezonde levensstijl.

Preventief advies:

 • Geplande onderzoeken bij de uroloog.
 • Het gebruik van barrière-anticonceptie om infectie met seksueel overdraagbare aandoeningen en andere seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen.
 • Handhaving van de afweer van het immuunsysteem.
 • Preventie van onderkoeling van de bekkenorganen om de lokale immuniteit te behouden.
 • Naleving van persoonlijke hygiëne van de geslachtsorganen.
 • Gebalanceerd dieet. Weigering van vet en gekruid voedsel, kankerverwekkende stoffen, kunstmatige toevoegingen en alles wat de nieren en blaas extra belast.
 • Uitsluiting van overmatige lichamelijke inspanning en stressvolle situaties.
 • Weigering om ondergoed van synthetisch materiaal te gebruiken.
 • Weigering om alcohol te drinken en te roken.

Preventieve maatregelen omvatten ook het handhaven van de waterbalans van het lichaam en het tijdig behandelen van eventuele ziekten.

Prognose

De prognose voor herstel hangt af van de oorzaken die pathologische afscheiding veroorzaakten. Met tijdige diagnose en juiste behandeling is de prognose gunstig. Als het onaangename symptoom onbeheerd wordt achtergelaten, leidt dit tot de pathologische progressie van de onderliggende ziekte.

Als het verschijnen van exsudaat bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een gistachtige schimmel Candida, leidt het gebrek aan behandeling tot het verschijnen van erosies en zweren op het slijmvlies van de penis, problemen ontstaan in het intieme leven, pijn. Beschadigde slijmvliezen verhogen het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen.

Witte afscheiding bij mannen veroorzaakt door infectieuze laesies van het urogenitale systeem, achtergelaten zonder de juiste behandeling, bedreigt de ontwikkeling van prostatitis, ontsteking van de testikels, balanitis, vesiculitis, vernauwing van het lumen van de urethra.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.