^

Gezondheid

Vaccinatie en HIV-infectie

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Vaccinatie van kinderen met een bewezen HIV-infectie moet rekening houden met hun klinische en immunologische categorieën volgens de tabel: N1, N2, N3, A1, A2, AZ ... C1, C2, N3; bij een niet-bevestigde HIV-status van het kind, gebruik de letter E voor classificatie (bijvoorbeeld EA2 of EB1, enz.).

De nationale kalender vermeldt de vaccinatiemethode voor HIV-geïnfecteerde kinderen, maar laat de vermelding van BCG voor deze kinderen weg - uiteraard. Dit vaccin wordt niet met HIV geïnjecteerd, maar het is niet voorgeschreven hoe BCG moet worden gevaccineerd voor HIV-geïnfecteerde kinderen van HIV + moeders.

De belangrijkste manier van besmetting van kinderen met HIV is perinataal, maar bij moderne HIV-geïnfecteerde zwangere vrouwen is niet meer dan 5-10% van de pasgeborenen besmet. Omdat pasgeborenen, ongeacht of ze besmet zijn of hebben maternale HIV antilichamen in het bloed die kan worden opgeslagen gedurende 18 maanden, de diagnose van HIV-infectie voor de leeftijd wordt vastgesteld op basis van de detectie van virus in het bloed of p24 antigeen. Aldus kinderen van HIV-geïnfecteerde moeder geleidende vaccinaties zijn een heterogene groep, die een aantal belangrijke problemen oplevert, met name de veiligheid en werkzaamheid van verschillende vaccins bij kinderen met perinatale HIV-infectie (ICD B23). Evenals de effectiviteit van vaccinatie van niet-HIV-geïnfecteerde kinderen (volgens de ICD R75), de ontwikkeling van het immuunsysteem waarvan, op zijn minst theoretisch, zou kunnen lijden in het lichaam van de met HIV geïnfecteerde moeder.

Klinische categorieën van HIV-infectie bij kinderen jonger dan 13 jaar

Categorie

Manifestaties

Asymptomatic - N

Er zijn geen

-Een malosimptomno

Lymfadenopathie, hepatosplenomegalie, parotitis, dermatitis, recidiverende otitis, chronische diarree

Matig uitgedrukt - B

De eerste aflevering van Bact. Meningitis, pneumonie en sepsis, cardiomyopathie, hepatitis, opportunistische infecties (CMV, candidiasis, herpes simplex of zoster, ingewikkelde waterpokken, toxoplasmose, leiomyosarcoma, lymfoïde pneumonitis, anemie met Hb <80 g / l, neutropenie <1000 in 1 liter trombocytopenie <100 000 in 1 μl voor 1 maand of langer)

Zwaar - met

Bacteriële infecties of herhaalde meerdere lokalisatie, ernstige herpes virale infectie, Pneumocystis longontsteking, verspreid vormen van tuberculose, histoplasmose en coccidioidomycosis, diepe schimmelinfecties, lymfoom, hersenen, Kaposi-sarcoom, leuko-encefalopathie, het verspillen syndroom

Vermoorde vaccins

Alle geïnactiveerde vaccins (zoals toxoïde), recombinante vaccins kinderen van HIV-geïnfecteerde moeders, waaronder HIV-geïnfecteerde kinderen, ongeacht het stadium van de ziekte en het aantal CD4 + -lymfocyten. In beide groepen kinderen zijn ze veilig, het aantal bijwerkingen verschilt niet van dat van gezonde kinderen. De immuunrespons op IPV, difterie en vooral tetanustoxoïde bij HIV + kinderen, verschilt niet veel van die van kinderen die niet besmet zijn met HIV-moeders. De immuunrespons op HBV bij HIV-geïnfecteerde kinderen kan worden verminderd: zelfs bij een dosis van 20 μg volgens het 0-1-6-schema, gaf vaccinatie geen beschermende antilichaamniveaus bij 22% van de kinderen. DTP en HBV moeten dus worden toegediend aan alle kinderen van met HIV geïnfecteerde moeders binnen een kalenderperiode, ongeacht de ernst van klinische verschijnselen en immunologische classificatie. Naast kalendervaccinaties wordt ten zeerste aangeraden om actieve profylaxe van Hib-infectie (vanaf de leeftijd van 3 maanden), pneumokokkeninfectie (na 2 jaar) en influenza. De respons op het vaccin Act-Hib bij alle kinderen die besmet waren met hiv-moeders verschilde niet van die van gezonde moeders. Antilichamen tegen het pneumococcus-polysacchariden bij HIV-geïnfecteerde patiënten vaak aanvankelijk verhoogd (als gevolg van de hogere incidentie), na toediening van Pnevmo23 titer verhoogd bij 81% van de kinderen (uninfected - 91%), zij het in mindere mate dan in de andere groepen. Vaccinatie meer dan 2 keer vermindert het risico op pneumokokkeninfectie.

Als reactie op het influenzavaccin ontwikkelen HIV-geïnfecteerde kinderen zo vaak antilichamen als hun niet-geïnfecteerde leeftijdsgenoten, hoewel hun antilichaamwaarden iets lager zijn.

Immunisatie met levende vaccins

Levende vaccins worden toegediend aan kinderen met een vastgestelde diagnose van "HIV-infectie" na een immunologisch onderzoek om immunodeficiëntie uit te sluiten. Bij afwezigheid van immunodeficiëntie worden levende vaccins toegediend volgens de kalender. In aanwezigheid van immunodeficiëntie is de introductie van levende vaccins gecontraïndiceerd.

Zes maanden na de eerste toediening van levende mazelen-, bof- en rodehondvaccins aan met HIV geïnfecteerde patiënten, wordt het niveau van specifieke antilichamen vastgesteld en, als ze niet aanwezig zijn, wordt een nieuwe dosis van het vaccin met een voorlopige laboratoriumcontrole van de immuunstatus toegediend.

De veiligheid van vaccinatie tegen mazelen, en tegen rodehond en de bof bij HIV-geïnfecteerde patiënten werd bevestigd door de afwezigheid van ernstige bijwerkingen. De incidentie van seroconversie bij HIV-geïnfecteerde kinderen was echter slechts 68%, antilichaamtiters waren significant lager dan in controles en verloren na 6 maanden. Een verlaagde immuunrespons op LCV was de basis voor het aanbevelen van de introductie van een tweede dosis. HCV is gecontraïndiceerd bij kinderen met matige en ernstige immunosuppressie en met klinische categorie C.

De frequentie van seroconversie na de introductie van het rodehondvaccin verschilt niet veel van die van niet-geïnfecteerde vaccins, maar hun antilichaamwaarden zijn lager. Kinderen van categorie N1 en A1 verdragen het varicella-zoster-vaccin en geven een adequate immuunrespons.

Voor kinderen die besmet zijn met HIV, beveelt de WHO BCG niet te vaccineren. Hoewel perinataal geïnfecteerde kinderen met HIV lange tijd immuuncompetent blijven, is de ontwikkeling van gegeneraliseerde BCG-ita mogelijk in het geval van progressie van het proces. Bovendien, zoals de ervaring van landen heeft aangetoond, waar BCG massaal wordt geïncarneerd. Kinderen van HIV + moeders, tijdens de chemotherapie van HIV-geïnfecteerde kinderen, "ontstekingssyndroom van de immunologische constitutie met meerdere granulomateuze foci ontwikkelt zich in 15-25%. WHO heeft geen bezwaar tegen de invoering van BCG kinderen om uit te vinden hun hiv-status op het gebied van high tuberculose nederlaag in de afwezigheid van het vermogen om HIV-geïnfecteerde kinderen te identificeren, maar ook voor de regio's met de aanwezigheid van dergelijke mogelijkheden aangeraden zich te onthouden van BCG om het kind hiv-status te bepalen.

De ervaring van het vaccineren van kinderen van HIV-geïnfecteerde moeders verliep soepel, maar nieuwe WHO-gegevens kunnen niet worden genegeerd. Tegelijkertijd gezien de hoge incidentie van tuberculose bij HIV-geïnfecteerde kinderen in dergelijke gezinnen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.