^

Gezondheid

A
A
A

Temporeel gedeelte van de hersenen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Temporale kwab (lobus temporalis) draait basolaterale delen van de halve bol, en is gescheiden van de frontale en wandbeenkwabben diepe laterale sulcus. De marge van de temporale kwab, die het eilandjesgedeelte bedekte, werd de temporale dekking (operculum temporale) genoemd. Het voorste deel van de temporale kwab vormt de tijdelijke pool (polus temporalis). Op het mantelvlak van de temporale kwab toont twee groeven - de bovenste en onderste temple (sulci temporales superior et inferior), bijna parallel aan de zijdelingse groef. De windingen van de slaapkwab zijn langs de groeven georiënteerd. De bovenste temporale gyrus (gyrus temporalis superior) bevindt zich tussen de laterale groef aan de bovenkant en de bovenste temporale lagere. Op het bovenoppervlak van de windingen, die diep in de laterale groeven, twee of drie korte dwarse temporale gyrus (gyri temporales transversi, gyrus Geshlja), gescheiden door dwarsgroeven temporele (sulci temporales transversi). Tussen de bovenste en onderste tijdelijke kloven bevindt zich de middelste temporale gyrus (gyrus temporalis medius). Lagere laterale rand van de temporale kwab neemt de inferieure temporale gyrus (gyrus temporalis inferior), boven begrensd door de gelijknamige groef. Het achterste uiteinde van deze gyrus strekt zich uit tot in de achterhoofdskwab.

De temporale lob is gescheiden van de frontale en pariëtale lobben door de laterale groef. Op het buitenoppervlak van deze lob worden de bovenste, middelste en onderste temporale gyrus onderscheiden, van elkaar gescheiden door overeenkomstige groeven. Op het onderste basale oppervlak van de temporaalkwab bevindt zich de laterale occipitale-temporale gyrus die grenst aan de lagere temporale gyrus en meer mediaal de gyrus van de hippocampus.

In de diepte van de zijgroef bevindt zich het eilandje (Reil-eilandje). Het is bedekt met delen van de frontale, pariëtale en temporale lobben, die de afdekking vormen (operculum frontale). De centrale voor van het eiland verdeelt het in twee delen - de voor- en achterkant.

De temporale kwabben zijn corticale gebieden (vlakke gebieden), auditieve (superieure temporale gyrus en transversale temporale gyrus), die onder de laterale sulcus in de diepten van de temporale kwab, statokinesteticheskogo (op de grens van het tijdelijke, occipitale en pariëtale lobben), smaak (bark ongeveer insula) , olfactorische (parahippocampalis gyrus) analysatoren. In de diepte van de temporale kwab van de geleiders passeert de visuele banen. Efferente paden van de temporale kwabben podbugornoy naar het veld, maar ook naar de hersenen te overbruggen - de temporele-MOST-cerebellaire pad.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.