Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Soorten stralingspijn in het oor

Medisch expert van het artikel

Neuroloog, epileptoloog
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 23.06.2018

Als de pijn in het oor komt - negeer deze situatie dan niet. Het is misschien niet zo onschuldig als het lijkt op het eerste gezicht. Meestal is dit niet alleen een onafhankelijke manifestatie, maar een symptoom van een gevaarlijke ziekte. Bestraling van pijn in het oor komt zowel voor bij ooraandoeningen als bij andere ziekten waarbij de pijn zich eenvoudig over de zenuw van het getroffen gebied verspreidt.

Pijn in het oor geeft in het oog

Vaak geeft de pijn die in het oor optreedt, in het oog in het geval dat de gehoorzenuw of oogzenuw is beschadigd. Elke ontsteking van het oor kan zich langs de zenuw verspreiden. Het oor is verbonden met het oog door de nasopharynx. Aldus zijn het oor en de nasopharynx verbonden door de buis van Eustachius. Ook opent het nasolacrimal kanaal zich in de nasopharynx. Ontsteking kan zich naar hem verspreiden. Infectie langs het stijgende pad door het nasolacrimale kanaal kan het oog binnendringen en een ontstekingsproces veroorzaken.

Hoofdpijn geeft in het oor

In het oor kan de gebruikelijke hoofdpijn, migraine, worden gegeven. Ook, als een laesie van verschillende zenuwen optreedt, kan hoofdpijn ontstaan die in het oor en zelfs in andere delen van het lichaam, bijvoorbeeld de nek, whisky, neus. Bij ontsteking van de zenuw kan ontsteking van de parotis speekselklieren optreden, die ook pijnlijke gewaarwordingen veroorzaken. Pijn treedt op bij ontsteking van de lymfeklieren en bloedvaten, met eczeem, furunculose, erysipelas van de hoofdhuid.

De sterkste pijn is meningitis. Dit geldt met name voor syfilitische meningitis. Veel infectieziekten, waaronder parotitis, veroorzaken pijn, die gemakkelijk naar andere delen van het lichaam, inclusief het oor, wordt doorstraald. Pijn kan zowel binnen als buiten het oor optreden. Pijn in het oor veroorzaakt irritatie van de trigeminale en vaguszenuw. Vaak stellen ze in dit geval "otalgia" vast, dat wil zeggen zenuwpijn in het oor.

Pijn in de onderkaak geeft in het oor

Vaak straalt de pijn die in de onderkaak optreedt in het oor. Meestal wordt dit fenomeen waargenomen bij een ontsteking van het onderkaakgewricht. Tegelijkertijd neemt de pijn toe met kauwen, praten. Bij het knabbelen, een andere druk op het gewricht, is er een sterke pijn. Speekselklieren van parotiden, lymfeklieren kunnen ook ontstoken zijn. Meestal ontstoken cervicale, submandibulaire lymfeklieren van runderen. Vaak is er zwelling en zwelling voor het oor, achter en vanaf de zijkant. Op de onderkaak zijn vaak furunkels, wat behoorlijk pijnlijk kan zijn.

Pijn onder de kaak geeft in het oor

Als de pijn onder de kaak optreedt, kunnen we praten over de ontwikkeling van het ontstekingsproces in de lymfeklieren. De submaxillaire zenuw, die de zachte weefsels omgeeft, kan ook worden ontstoken. Het kan zich ontwikkelen met diepe cariës en pulpitis, andere tandziekten.

Pijn in de schouder zit in het oor

Pijn in de schouder kan om verschillende redenen voorkomen, bijvoorbeeld ontsteking van de weke delen, dislocaties, botbreuken en botverplaatsingen, misvormingen van de botten. In dit geval kunnen de halswervels bewegen en kan de zenuw worden samengeknepen. Dientengevolge zijn er pijnlijke gewaarwordingen die over de gehele lengte van de zenuw uitstralen. De pijn penetreert in verschillende organen, waaronder het oor. Het is gelokaliseerd, zowel in het oor zelf als in het nabije gebied, rond het oor.

Pijn in de amygdala geeft in het oor

Heel vaak is de primaire bron van pijn de amandelen, waarna de pijn begint te geven in het oor. Dit wordt vaak waargenomen bij angina pectoris tegen faryngitis, tracheitis, laryngotracheïtis. De belangrijkste symptomen zijn transpiratie, branden in de keel, een gevoel van droogheid, droge hoest. Een persoon kan het gevoel hebben dat een vreemd lichaam in de keel zit. Het kan voorkomen tegen een achtergrond van ernstige ontsteking van adenoïden bij kinderen, met infectieuze en verkoudheid, frequente sinusitis, sinusitis.

Voor het vaststellen van de juiste diagnose en selectie van de behandeling moet een onderzoek worden uitgevoerd. Meestal worden verschillende laboratorium- en instrumentele onderzoeksmethoden voorgeschreven. Otoscopie is de belangrijkste methode waarmee u snel kunt vaststellen of een persoon een ooraandoening heeft, of dat pijn gewoon vanuit een ander gebied in de oren klinkt.     

Pijn in de juiste slaap in het oor

Dit duidt op een verhoogde arteriële of intracraniale druk, waartegen pijnlijke sensaties voorkomen. Als de zenuw wordt geperst, treedt een sterke bestraling van pijn op aangrenzende gebieden op. Maar in ieder geval moet je ervoor zorgen dat het ontstekingsproces geen invloed heeft op het oor zelf. Om dit te doen, moet u een KNO-arts bezoeken die een onderzoek zal uitvoeren en de definitieve diagnose zal stellen. Kortom, als er ontstekingsprocessen in het oor zijn, worden otitis en tubo-otitis gevonden.

Pijn in de neus geeft in het oor

In de neus kan pijn optreden met verwondingen, schade aan het slijmvlies door chemische middelen, krachtige stoffen. Vaak treedt de pijn op tegen de achtergrond van het ontstekingsproces: met rhinitis, sinusitis. Vooral sterke pijn kan sinusitis veroorzaken, waarbij er een sterke ontsteking van de maxillaire sinussen is. Het oor en de nasopharynx zijn met elkaar verbonden door middel van de buis van Eustachius, waardoor het ontstekingsproces, de infectie, snel wordt overgedragen. Pijn kan bestralen door een systeem van zenuwuiteinden, die ook nauw met elkaar verweven zijn.

Pijn in het oor geeft in de hand

Pijn in het oor wordt het vaakst waargenomen met een sterk ontstekingsproces in het oor. Ontsteking kan het buiten-, midden- en binnenoor aantasten. De gevaarlijkste is een ontsteking van het binnenoor, omdat daarin de belangrijkste gehoorcomponenten zich bevinden: de gehoorbeentjes, het trommelvlies, die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van de geluidsgolf en deze transformeren in een zenuwimpuls.

De gehoorzenuw bevindt zich ook hier, die de receptorstimulus waarneemt en deze langs de afferente paden naar de hersenen brengt, waar de informatie wordt verwerkt. De gevaarlijkste is schade aan de gehoorbeentjes en de gehoorzenuw, resulterend in hevige pijn die kan uitstralen naar verschillende delen van het lichaam. Heel vaak geeft dergelijke pijn het veld van de tempel, het hoofd en zelfs in de hand.

Pijn op de borst in de oren

Dit gebeurt vaak wanneer de ribben beschadigd zijn, de thoracale wervelkolom. Komt vaak voor bij krommingen, hernia's, zenuwen. Dergelijke verschijnselen kunnen gepaard gaan met een ontstekingsproces, waarbij pijn wordt overgedragen door de hele zenuw, inclusief het oor.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Pijn in de oren geeft het jukbeen

Met dergelijke pijnen vaak diagnosticeren een ooraandoening of tandheelkundige ziekte. Wanneer u een tandarts bezoekt, wordt tandbederf gewoonlijk aangetroffen in de tand of een ontstekingsproces in de mondholte. Het kan stomatitis, gingivitis zijn.

Bij een bezoek aan een otolaryngoloog wordt de ziekte van het uitwendige, midden- of binnenoor vaak gediagnosticeerd. Meestal wordt het ontstekingsproces veroorzaakt door een infectie, trauma of een complicatie van cariës, nasofaryngeale aandoeningen. Het gevaarlijkste is de ontsteking van het binnenoor, omdat het het hoofdapparaat is dat verantwoordelijk is voor de uiteindelijke overdracht van de geluidsgolf en de transformatie ervan in een zenuwimpuls. Het is in de loop van de zenuw dat pijn kan worden overgedragen op andere delen van het lichaam.

Ook is de ontsteking van het binnenoor gevaarlijk omdat er een trommelvlies is, dat het belangrijkste geluidsabsorberende element is. De schade kan leiden tot vochtophoping in de holte van het midden- en binnenoor, met als gevolg een scherpe daling en zelfs verlies van gehoor, pijn. Dankzij een groot aantal zenuwuiteinden kan de pijn worden bestraald naar andere delen van het lichaam, met name de jukbeenderen.

Ontsteking van het middenoor werd otitis genoemd. Samen met het middenoor kan de buis van Eustachius, die zich in het gebied van de nasopharynx bevindt, ook ontstoken raken. Het verbindt het oor met de nasopharynx. Ontsteking van het buitenoor kan ook ernstige pijn en hevige pijnpijn veroorzaken, omdat het veel receptoren en zenuwuiteinden bevat, waardoor de pijn zich over verschillende delen van het lichaam verspreidt.

Pijn in de tong in het oor

Taal is een krachtig reflexveld, dat wordt gevormd door receptoren en zenuwuiteinden die verschillende stimuli waarnemen en deze doorgeeft aan hogere afdelingen voor verdere verwerking. De oorzaak van de pijn kan schade aan een van de receptoren zijn of schade aan de zenuw, die zorgt voor momentumoverdracht. Er is pijn in de plaats van verwonding. Omdat de zenuwvezel het vermogen heeft tot zelfexcitatie en de voortplanting van een zenuwimpuls, geeft de pijn aan alle nabijgelegen gebieden die innerveren. Allereerst kan de pijn in het oor, het zachte verhemelte van de tong uitsteken.  

Pijn in de rug geeft in het oor

Dit duidt op de ontsteking of knijpen van een van de perifere zenuwen. De pijn bestraalt langs de loop van de zenuwvezel. Omdat de rug een van de meest uitgebreide reflexgebieden is, wordt de pijn vrij snel over de hele vezel doorgegeven en komt hij zelfs op dergelijke afgelegen plaatsen als het oor. Soortgelijke omstandigheden doen zich voor na een trauma of met een sterk ontstekingsproces dat zich heeft voorgedaan tegen de achtergrond van infectie, onderkoeling, mechanische schade of blootstelling aan chemicaliën.

Pijn in het oor geeft op de wang

Wanneer het oor ontstoken raakt, gaat de pijn vaak over naar verschillende gebieden in de loop van de gehoorzenuw. Op de wang kan pijn ontstaan met dergelijke aandoeningen van het oor als otitis, tubo-otitis, eustachitis. Als je dit soort pijn hebt, moet je een arts raadplegen die de exacte oorzaak van de pijn en de lokalisatie van het ontstekingsproces zal bepalen. Dan wordt de juiste behandeling geselecteerd. Gewoonlijk is de behandeling etiologisch, dat wil zeggen, het is gericht op het identificeren van de oorzaken van de ziekte en hun eliminatie. De pijn zal als gevolg daarvan verdwijnen.

Pijn in het sleutelbeen geeft in het oor

Pijn in het gebied van het sleutelbeen duidt op een beknelde zenuw, evenals een ontstekingsproces dat kan optreden als de pijn uitstraalt. Het kan ook een gevolg zijn van een infectieus proces, een sterke allergische reactie. Behandeling is in elk geval etiologisch, dat wil zeggen, het is gericht op het elimineren van de oorzaak van de ziekte.

Pijn in de maag geeft in het oor

Het komt voor wanneer de receptoren en zenuwen geïrriteerd zijn, en ook tegen de achtergrond van een acute zweer, een sterk ontstekingsproces. Pijn in de maag kan tijdens de ontwikkeling van het tumorproces aan andere delen van het lichaam worden toegediend. Meestal zijn dit kwaadaardige tumoren die snel groeien en druk uitoefenen op de zenuw.


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.