^

Gezondheid

Siropen voor heesheid bij een kind

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 10.08.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Een van de vormen van afgifte van geneesmiddelen die worden gebruikt om kinderen vanaf de geboorte te behandelen, is siropen. Bij heesheid bij een kind , die wordt veroorzaakt door keelontsteking, hoest of andere verkoudheid, worden twee soorten siropen gebruikt:

 • Geneesmiddelen die het gemakkelijker maken om slijm te verwijderen.
 • Geneesmiddelen die hoesten onderdrukken.

Siropen voor kinderen hebben, in tegenstelling tot preparaten voor volwassenen, een mildere samenstelling en hebben bij correct gebruik geen negatief systemisch effect op het lichaam.

Overweeg de meest effectieve medicijnen voor kinderen:

Ambrobene

Mucolytisch, stimuleert de prenatale longontwikkeling. Het heeft secretolytische, slijmoplossende en secretomotorische eigenschappen. Ambrobene stimuleert de sereuze cellen van de klieren van het bronchiale slijmvlies, normaliseert de verhouding van de sereuze en slijmerige componenten van sputum. Vermindert de viscositeit van sputum en versnelt de uitscheiding ervan.

 • Indicaties voor gebruik: aandoeningen van de luchtwegen met afscheiding van stroperig sputum. Bronchitis (acuut, chronisch), longontsteking, bronchiale astma, chronische obstructieve longziekte. Stimulatie van de prenatale ontwikkeling van de longen, Respiratory Distress Syndrome bij pasgeborenen en premature baby's.
 • Wijze van toediening: voor kinderen jonger dan twee jaar, 2,5 ml 2 keer per dag, voor baby's van 2 tot 5 jaar, 2,5 ml 3 keer per dag, voor patiënten van 5 tot 12 jaar, 5 ml 2-3 keer per dag dag. Als een oplossing wordt gebruikt, wordt deze 2 keer per dag 1 ml gebruikt voor kinderen jonger dan 2 jaar, 3 keer per dag 1 ml van 2 tot 5 jaar en 2 ml voor patiënten van 5-12 jaar.
 • Bijwerkingen: allergische reacties, hoofdpijn, zwakte, droge mond en luchtwegen, diarree, rinorroe, dysurie. Bij langdurig gebruik bestaat het risico op het ontwikkelen van misselijkheid en braken. Gevallen van overdosering zijn niet geregistreerd.
 • Contra-indicaties: overgevoeligheidsreacties, maagzweer en twaalfvingerige darm, eerste trimester van de zwangerschap, borstvoeding.

Afgiftevorm: siroop 15 mg/5 ml 100 ml, injectieflacon; drank 7,5 mg/ml 100 ml, injectieflacon; retard-capsules, tabletten, injectie-oplossing.

Ambroxol

Broomhexinederivaat. Stimuleert de organen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van slijm in het strottenhoofd, waardoor een goed slijmoplossend effect ontstaat. Ambroxol heeft mucolytische eigenschappen (dunner wordend sputum). Stimuleert de vorming van oppervlakteactieve stoffen, normaliseert veranderde bronchopulmonale secretie en verbetert de reologische parameters van sputum (vermindert viscositeit en hechtende eigenschappen).

 • Indicaties voor gebruik: acute en chronische ontstekingsziekten van de bronchiën, longen, luchtpijp. Pneumoconiose, bronchiëctasie, voorbereiding voor bronchografie. Het medicijn kan worden gebruikt om de vorming van oppervlakteactieve stoffen te stimuleren bij premature baby's en pasgeborenen met het syndroom van respiratoire insufficiëntie.
 • Wijze van toediening: de dosering en de duur van de siroop worden door de behandelend arts individueel voor elke patiënt gekozen.
 • Bijwerkingen: aanvallen van misselijkheid en braken, overgevoeligheidsreacties. Overdosering heeft vergelijkbare symptomen, de behandeling is symptomatisch.

Afgiftevorm: siroop 15 mg/15 ml in flacons van 100 ml, oplossing voor inhalatie, tabletten, ampullen.

Omnitus

Een medicijn op basis van butamiraatcitraat. Het heeft luchtwegverwijders en ontstekingsremmende eigenschappen. Onderdrukt hoestreflexen door de overeenkomstige delen van de hersenen te beïnvloeden.

 • Indicaties voor gebruik: kinkhoest, bronchitis, SARS, griep en andere ziekten met een droge hoest. Het geneesmiddel wordt voorgeschreven om hoestaanvallen voor en na chirurgische ingrepen te elimineren, tijdens operaties aan de organen van de borstholte, bronchoscopie.
 • Wijze van toediening: voor kinderen van 3 tot 6 jaar oud, 10 ml siroop 3 keer per dag, voor patiënten van 6 tot 9 jaar oud, 15 ml 3 keer per dag, voor kinderen ouder dan 9 jaar, 3 schepjes van het medicijn 3-4 keer per dag. Dag. De duur van de therapie wordt bepaald door de behandelende arts.
 • Bijwerkingen: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken, allergische reacties, huiduitslag.
 • Contra-indicaties: overgevoeligheid voor de componenten van het geneesmiddel, patiënten jonger dan 3 jaar.
 • Overdosering: hypotensie, duizeligheid, braken, diarree. De behandeling is symptomatisch met het gebruik van adsorbentia en laxeermiddelen.

Vrijgavevorm: siroop in flesjes van 200 ml met een maatlepel met een inhoud van 50 ml. Tabletten van 20 en 50 mg in blisters van 10 stuks.

Bluecode 

Antitussief niet-narcotisch direct werkend medicijn met een actief ingrediënt - butamiraat. De werkzame stof  Sinekod blokkeert het hoestcentrum in de medulla oblongata en onderdrukt het ademhalingscentrum niet. Ook heeft het medicijn bronchusverwijdende en ontstekingsremmende eigenschappen, verbetert het de zuurstoftoevoer naar het bloed en spirometrie.

 • Indicaties voor gebruik: onproductieve hoest van verschillende etiologieën, droge hoest met kinkhoest en aandoeningen van de luchtwegen. Remming van de hoestreflex voor diagnostische en chirurgische ingrepen.
 • Hoe te gebruiken: voor de maaltijd de siroop oplossen in een kleine hoeveelheid water. Voor baby's van 3-6 jaar wordt 3 keer per dag 5 ml siroop voorgeschreven, voor kinderen van 6-12 jaar 3 keer per dag 10 ml medicatie, voor patiënten ouder dan 12 jaar, 15 ml 3 keer per dag. Als orale druppels worden gebruikt, worden voor baby's van 2 maanden tot maximaal een jaar 10 druppels 3-4 keer per dag voorgeschreven, voor kinderen vanaf een jaar 15-25 druppels 4 keer per dag. De dosering en de duur van de therapie worden bepaald door de behandelend arts, individueel voor elke patiënt.
 • Bijwerkingen: hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid, braken, ontlastingsstoornissen, diverse allergische reacties.
 • Contra-indicaties: overgevoeligheid voor de componenten van het geneesmiddel, pulmonale bloeding, eerste trimester van de zwangerschap. De siroop is niet voorgeschreven voor kinderen jonger dan 3 jaar en orale druppels voor baby's tot 2 maanden.
 • Overdosering: misselijkheid, braken, verlaging van de bloeddruk, bewustzijnsverlies, duizeligheid. Voor behandeling zijn maagspoeling, inname van enterosorbentia met verdere symptomatische therapie geïndiceerd.

Afgiftevorm: siroop in flesjes van 200 ml, druppels voor orale toediening van 20 ml in een flesje.

Codelac Neo

Antitussivum met centrale werking. Bevat de werkzame stof butamiraatcitraat uit de groep van niet-opioïde stoffen. Het heeft hoestwerende, ontstekingsremmende en slijmoplossende eigenschappen. Toont bronchodilaterende activiteit.

Indicaties voor gebruik: symptomatische therapie van niet-productieve hoest bij verschillende aandoeningen van de luchtwegen, kinkhoest. Droge hoest voor / na chirurgische of diagnostische manipulaties.

 • Wijze van toediening: oraal voor de maaltijd, de dosering en duur van de therapie wordt bepaald door de behandelend arts. Voor kinderen van 3 tot 6 jaar wordt 3 keer per dag 5 ml siroop voorgeschreven, voor patiënten van 6 tot 12 jaar 2-3 keer per dag 10 ml medicatie. De gemiddelde duur van de behandeling is 3-5 dagen.
 • Bijwerkingen: hoofdpijn en duizeligheid, stoelgangstoornissen, misselijkheid, pijn in de epigastrische regio, verschillende allergische reacties.
 • Contra-indicaties: individuele intolerantie voor de componenten van het geneesmiddel, siroop is gecontra-indiceerd voor patiënten jonger dan 3 jaar en druppels voor kinderen jonger dan 2 maanden.
 • Overdosering: duizeligheid, verlaging van de bloeddruk, misselijkheid en braken, verhoogde slaperigheid en vermoeidheid. Er is geen specifiek antidotum, de behandeling is symptomatisch. Getoond maagspoeling, enterosorbens en laxeermiddelen.

Afgiftevorm: siroop van 100 en 200 ml in glazen flessen, druppels voor orale toediening van 20 ml in donkere glazen flessen.

De keuze van het medicijn is de verantwoordelijkheid van de behandelend arts. De arts richt zich op de ernst van pijnlijke symptomen en de kenmerken van het lichaam van de patiënt.

Aandacht!

Om de perceptie van informatie te vereenvoudigen, werd deze instructie voor het gebruik van het medicijn "Siropen voor heesheid bij een kind" vertaald en gepresenteerd in een speciale vorm op basis van de officiële instructies voor medisch gebruik van het medicijn. Lees vóór gebruik de annotatie die rechtstreeks naar de medicatie is gekomen.

Beschrijving verstrekt voor informatieve doeleinden en is geen handleiding voor zelfgenezing. De behoefte aan dit medicijn, het doel van het behandelingsregime, de methoden en dosering van het medicijn wordt uitsluitend bepaald door de behandelende arts. Zelfmedicatie is gevaarlijk voor je gezondheid.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.