^

Gezondheid

A
A
A

Sereuze pericarditis

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 11.07.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Ontsteking van de fibreuze zak rond het hart (pericardium), waarbij het overheersende symptoom de vorming en ophoping van serumexsudaat (effusie) daarin is - sereuze vloeistof, wordt gediagnosticeerd als sereuze pericarditis.

Epidemiologie

Volgens klinische statistieken wordt de prevalentie van sereuze pericarditis bij patiënten met systemische lupus erythematodes geschat op 22-26%, met reumatoïde hartziekte gemiddeld op 18% en in het geval van oncologie op ongeveer 23%.

Oorzaken sereuze pericarditis

Sereuze ontsteking van het hartzakje verwijst naar de exsudatieve (effusie) vorm van pathologie, omdat er een significante overmaat is in de productie van pericardiale vloeistof in vergelijking met de omgekeerde absorptie - met de vorming van een sereuze of sereuze-fibrineuze  effusie in de pericardiale holte . Het is de samenstelling van de effusie die dergelijke hoofdtypen bepaalt, zoals eenvoudig sereuze en sereuze-fibrineuze pericarditis, die hetzelfde basisproces vertegenwoordigen en het meest voorkomende type van deze aandoening zijn. [1]

Gewoonlijk wordt sereuze pericarditis niet geassocieerd met infectieuze ontsteking, het ontwikkelt zich bijvoorbeeld bij reumatoïde artritis, die het cardiovasculaire systeem kan beïnvloeden met de ontwikkeling van reumatische hartziekte of  reumatoïde hartziekte .

Andere oorzaken van sereuze ontsteking van het hartzakje zijn onder meer  systemische lupus erythematodes  (SLE),  [2myocardinfarct ,  hartletsel [3]of hartchirurgie - als reactie van het immuunsysteem in de vorm van het postkaartiotomiesyndroom of  het syndroom van Dressler . [4]Bovendien kan een dergelijke ontsteking van de pericardiale zak gepaard gaan met nierfalen en een te hoog stikstofgehalte in het bloed (azotemie), met kwaadaardige neoplasmata in de borstkas en het mediastinum en hun bestralingstherapie.

Maar er is ook sereus-purulente pericarditis - met de aanwezigheid van effusie met pus in de pericardiale zak. En dit is infectieuze pericarditis, waarvan de oorzaken kunnen zijn:

De meest voorkomende bacteriële veroorzakers van ontstekingen zijn streptokokken en stafylokokken, en onder virussen, RNA-enterovirussen Coxsackie-virussen.

Lees ook:  Pericarditis: algemene informatie

Risicofactoren

Sereuze en serofibrineuze pericarditis ontwikkelen zich als gevolg van de reeds genoemde ziekten en pathologische aandoeningen, en hun aanwezigheid in de anamnese is een risicofactor voor ontsteking, ontsteking van de pericardiale zak met de vorming van effusie in de holte. [6]

Pathogenese

Bij afwezigheid van ontsteking is het vloeistofvolume in de pericardiale holte niet groter dan 50 ml; in samenstelling is het een gefilterd bloedplasma en is het noodzakelijk om wrijving tussen het bewegende hart en aangrenzende weefsels te verminderen. Voor meer details, zie -  Vloeistof in de pericardiale holte

In het geval van sereuze pericarditis neemt de hoeveelheid van deze vloeistof toe met de vorming van een exsudatieve pericardiale effusie. Experts verklaren de pathogenese van dit proces door de ontwikkeling van een reactie van het immuunsysteem met een karakteristieke activering van ontstekingsmediatoren, waarop de permeabiliteit van de wanden van de kleinste bloedvaten die bloed leveren aan de weefsels van het hartzakje toeneemt, wat leidt tot exsudatie (van het Latijnse exsudare - uitstralen, zweten).

Sereus exsudaat kan ook worden geproduceerd door mesotheelcellen van de binnenste sereuze laag van het hartzakje (pericardium serosum).

Meer informatie in het artikel -  Exudatieve pericarditis

Symptomen sereuze pericarditis

Als de vorming van effusie in de holte van de pericardiale zak langzaam plaatsvindt, zijn er mogelijk geen merkbare tekenen van het pathologische proces. Maar wanneer het volume van de pericardiale effusie toeneemt, kunnen symptomen optreden zoals:

  • dyspnoe;
  • ongemak bij het ademen tijdens het liggen;
  • hoest;
  • duizeligheid, zwakte, zwaar gevoel op de borst;
  • cardiopalmus;
  • pijn in de borst van verschillende intensiteit - achter het borstbeen of aan de linkerkant;
  • zwelling van de buik of onderste ledematen.

Bij reumatoïde artritis stijgt de lichaamstemperatuur meestal. En met postinfarctsyndroom (meestal 10-30 dagen na een hartaanval)

Sereuze pericarditis kan gepaard gaan met koorts, wrijvingsgeluid bij auscultatie, pleuritis en pleurale effusie.

Complicaties en gevolgen

Sereuze en serofibrineuze pericarditis, vooral recidiverend, kan leiden tot complicatie van littekenvorming in de ruimte tussen de twee lagen van de pericardiale zak, waardoor de beweging van het hart tijdens elke samentrekking wordt beperkt.

Als gevolg van betrokkenheid bij het ontstekingsproces van de hartspier ontwikkelt zich atriale fibrillatie.

Bij patiënten met reumatische hartziekte omvatten de gevolgen van pericarditis het optreden van focale calciumafzettingen in het hartzakje.

Bovendien kan een snelle ophoping van vocht in het hartzakje  harttamponnade veroorzaken  - compressie van het hart, waarbij vaak een chirurgische opening van het hartzakje nodig is om overtollig vocht te verwijderen. [7]

Diagnostics sereuze pericarditis

Hoe sereuze pericarditis wordt gediagnosticeerd - welke tests nodig zijn, wat instrumentele diagnose omvat en welke ziekten differentiële diagnose moet uitsluiten - wordt gedetailleerd beschreven in de publicatie  Diagnosis of Pericarditis

Behandeling sereuze pericarditis

Sereuze pericarditis verdwijnt vaak vanzelf en NSAID's blijven de eerstelijnsbehandeling.

Alle details in het materiaal -  Behandeling van pericarditis

Het voorkomen

De essentie van de preventie van sereuze ontsteking van het hartzakje is de tijdige detectie en behandeling van etiologisch gerelateerde ziekten (infectieuze en niet-infectieuze) en pathologische aandoeningen.

Prognose

De prognose van de uitkomst van sereuze pericarditis wordt niet alleen bemoeilijkt door de mogelijkheid van herhaling (in 15-32% van de gevallen) en aanhoudende chronische ontsteking, maar ook door de dreiging van dodelijke harttamponnade.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.