^

Gezondheid

Röntgenfoto van de ribben

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Van de talrijke diagnostische onderzoeken neemt röntgenfoto van de ribben een van de leidende plaatsen in wat betreft prevalentie. Meestal wordt de procedure voorgeschreven wanneer een ribfractuur wordt vermoed. Als er meerdere trauma's worden gedetecteerd, kan de arts erop aandringen een gewone röntgenfoto te maken, wat nodig is om meer objectieve en volledige informatie over de schade te verkrijgen. Een gewone röntgenfoto toont de bestaande schade aan de inwendige organen en de hele borstkas.

Bij röntgenfoto's van de ribben wordt de toestand van het botmechanisme gevisualiseerd en kan de wervelkolom gedeeltelijk worden gezien. De mate van ioniserende straling wordt niet als gevaarlijk voor de menselijke gezondheid beschouwd, dus röntgenstralen kunnen worden beschouwd als een goed alternatief voor echografie,  [1] computergestuurde en magnetische resonantiebeeldvorming. [2]

Indicaties voor de procedure

Het thoracale skelet is een betrouwbare bescherming voor de inwendige organen. Een röntgenfoto van de ribben is in feite dezelfde röntgenfoto van de borstkas, waarbij je niet alleen botstructuren kunt zien, maar ook het hart, de longen, de luchtwegen en de wervelkolom. Tijdens het onderzoek kan de arts schade of schending van de vorm van de botten zien, of de ontwikkeling van een pathologisch proces.

Een röntgenfoto van de ribben is noodzakelijk als een specialist de aanwezigheid van dergelijke ziekten en aandoeningen vermoedt:

 • traumatisch borstletsel;
 • schending van de integriteit van de ribben;
 • tumorprocessen in de organen van de borst;
 • vreemde lichamen in het borstgebied;
 • longpathologie;
 • bottuberculose;
 • verminderde botvorming, rachitis;
 • ziekten van de wervelkolom;
 • hernia van het middenrif.

Röntgenfoto's van de ribben worden vaak niet alleen voorgeschreven als onderdeel van de diagnose van de ziekte, maar ook om de dynamiek van pathologie te bestuderen en de behandelingstactieken te bepalen. [3]

Voorbereiding

Er is praktisch geen voorbereidende voorbereiding voor de patiënt nodig. De dag voor het geplande onderzoek is het raadzaam om voedingsmiddelen die verhoogde gasvorming in de darmen veroorzaken (erwten, kool, koolzuurhoudende dranken) uit te sluiten, omdat overtollige gassen het diafragma doen stijgen en druk uitoefenen op de longen en ribben.

Onmiddellijk voor de röntgenfoto wordt de patiënt gevraagd zijn bovenkleding uit te doen, zich uit te kleden tot aan de taille. Als er sieraden in de nek of borst zijn, moeten deze worden verwijderd. Als een persoon lang haar heeft, moeten ze worden verzameld: ze mogen niet in het beeldgebied vallen.

Alvorens met het onderzoek te beginnen, moet de patiënt de radioloog informeren over de geleden pathologieën, chirurgische ingrepen aan de borstorganen, de aanwezigheid van vreemde voorwerpen, implantaten in het onderzochte gebied. Vrouwen moeten er zeker van zijn om zwangerschap te melden.

Het wordt aanbevolen om alle medische documenten mee te nemen die de arts nodig heeft: de resultaten van eerdere onderzoeken, diagnoses, bladen met voorgeschreven behandeling, enz. Dit alles kan de specialist helpen de röntgenfoto te decoderen om een meer informatieve conclusie te trekken. [4]

Met wie kun je contact opnemen?

Techniek ribröntgenfoto

In de meeste gevallen worden ribröntgenfoto's uitgevoerd in frontale en laterale projecties. Met deze benadering kunt u de algehele conditie van de borst beoordelen. Als we het duidelijk hebben over een deel van de borstkas, wordt een gerichte röntgenfoto van de aangetaste ribben gemaakt.

De patiënt kleedt zich uit tot aan het middel, drukt zijn borst tegen het scherm en ademt diep in (zodat de borstkas uitzet), houdt zijn adem in. Op het moment van de uitbreiding van de intercostale ruimtes worden de ribbencontouren duidelijker: het is dan dat de specialist een foto maakt.

De positie van de patiënt tijdens de röntgenfoto van de ribben kan verschillen, afhankelijk van het te onderzoeken gebied en de aard van de pathologie. Bij het maken van een direct posterieur beeld worden de onderste ribben van de persoon bijvoorbeeld horizontaal op hun rug geplaatst. In dit geval moet de midclaviculaire lijn van de gediagnosticeerde zijde zich langs de mediane lengtelijn van de bank bevinden. Het bovenste lidmaat is uitgestrekt langs het lichaam, de benen zijn gebogen op de knieën. Op het frontale vlak moet het lichaam evenwijdig zijn aan het vlak van de bank. Deze positie stelt u in staat om de onderste ribben duidelijk te zien, vooral tegen de achtergrond van intense verduistering van de lever. [5]

Als het nodig is om een direct anterieur beeld van de ribben uit te voeren, wordt de patiënt op zijn buik gelegd, wordt een lichte verhoging onder zijn hoofd geplaatst en wordt zijn gezicht naar de kant gedraaid tegenover die van de diagnose. De armen moeten langs het lichaam gestrekt zijn, de onderarm en de handen met de rug van het lichaam dicht bij de tafel.

Bij het uitvoeren van een laterale opname van de ribben van de patiënt, worden ze aan de gediagnosticeerde kant geplaatst, met de bovenste ledematen omhoog en achter het hoofd gewonden. Het frontale vlak van het lichaam is evenwijdig en het sagittale vlak staat loodrecht op het vlak van de bank.

Om een anterieure schuine afbeelding te verkrijgen, die nodig is om de toestand van de anterolaterale ribbenregio's te bestuderen, wordt een persoon op de buik geplaatst. De gediagnosticeerde helft van de borst moet goed tegen het oppervlak van de bank passen en de andere helft moet iets worden verhoogd. Het frontale vlak van het lichaam moet het vlak van de bank kruisen in een hoek van 40-45 graden. Het bovenste lidmaat vanaf de zijkant van de studeerkamer wordt verlengd langs het lichaam en grenst aan het achteroppervlak aan de bank. De andere arm is gebogen bij de elleboog, de handpalm rust op de tafel. Het criterium voor een adequate plaatsing is het verkrijgen van een duidelijk beeld van de anterolaterale delen van de ribben. [6]

Om een achterste schuine afbeelding te verkrijgen, die nodig is om de toestand van de posterolaterale delen van de ribben te bestuderen, wordt de patiënt horizontaal op zijn rug gelegd, waarbij hij langs de lengteas van het lichaam naar rechts of links draait (afhankelijk van de te onderzoeken zijde ), totdat de hoek in het snijpunt van het frontale vlak van het lichaam en het vlak van de bank 40-45 graden bereikt. Verhogingen kunnen onder de rug, het bekken, de heup en de knie worden geplaatst. Het bovenste lidmaat van de onderzochte zijde wordt langs het lichaam uitgestrekt en het andere wordt naar achteren teruggetrokken, met de nadruk op de rand van de bank. 

Naast een overzichtsbeeld in verschillende projecties is soms een waarnemingsröntgenfoto nodig. Om dit te doen, proberen ze een deel van de rib met vermoedelijke pathologie naar de centrale of randvormende positie te brengen.

Contra-indicaties voor de procedure

We mogen niet vergeten dat er contra-indicaties zijn voor de röntgenfoto van de ribben:

 • het eerste trimester van de zwangerschap (of de gehele zwangerschapsduur, afhankelijk van de situatie);
 • ernstige toestand van de patiënt, verschillende gedecompenseerde toestanden;
 • open pneumothorax, bloeding;
 • psychische stoornissen, ontoereikend gedrag;
 • soms obesitas bij de patiënt.

De meeste deskundigen wijzen erop dat er in principe geen absolute contra-indicaties zijn voor het maken van een röntgenfoto van de ribben, en voor dergelijke categorieën patiënten als zwangere vrouwen en kinderen mag het onderzoek alleen worden uitgevoerd als er strikte indicaties zijn en als het is onmogelijk om andere alternatieve diagnostische methoden te gebruiken. [7], [8]

Normale prestaties

De structurele elementen die de borstholte afbakenen, bestaan uit het borstskelet, het zachte weefsel en het diafragma. De grenzen van de borstholte:

 • ventrale rand - sternale segmenten;
 • dorsale grens - wervellichamen en ribben;
 • laterale randen - ribben, intercostale zacht weefsel, onderhuidse structuur;
 • de caudale grens is het diafragma.

Het craniale thoracale gebied wordt begrensd door het zachte weefsel van het ventrale cervicale gebied en de ingang van de ribbenkast.

Tijdens de diagnose van deze structuren en organen is het belangrijk om de locatie van het pathologische proces duidelijk te beoordelen. Indien nodig moeten aanvullende röntgenfoto's worden gemaakt vanuit andere gezichtspunten.

De röntgenfoto van de gebroken rib toont de aanwezigheid van objectieve tekenen - in het bijzonder de breuklijn, die lichter is dan het bot op de afbeelding. Het is ook mogelijk om de botstructuur te veranderen, verplaatsing van fragmenten. Een indirect symptoom kan een verandering in de aangrenzende zachte weefsels zijn, die ook goed zichtbaar is op de afbeelding - dit is een verdonkering aan de rand op een röntgenfoto, het verdwijnen van fysiologische verlichting in de gewrichten, verdikking en verdikking van de schaduw van zachte weefsels, wat te wijten is aan de vorming van hematomen en oedeem. [9]

Een röntgenfoto van een ribfractuur vertoont niet altijd specifieke tekenen, daarom moet de arts de patiënt vaak een computertomografie voorschrijven.

Met zo'n overtreding als de rib van Lyushko bedoelen ze een abnormale ontwikkeling van het kraakbeen van de ribben, waarin hun voorste gedeelte is gespleten. De overtreding is voornamelijk eenzijdig, maar het kan geen pathologie worden genoemd, omdat het door niets gecompliceerd is en op geen enkele manier de kwaliteit van het menselijk leven beïnvloedt. [10]

Lushko's rib op röntgenfoto's ziet eruit als een dichte formatie, gevorkt aan de voorkant, meestal gelokaliseerd nabij het borstbeen. Het defect wordt vrij zelden gevonden (ongeveer 1% van de gevallen).

Chondroma is een goedaardige tumor die zich vormt op basis van rijp kraakbeenweefsel (voornamelijk hyalien kraakbeen). Het neoplasma groeit en ontwikkelt zich langzaam en is lange tijd asymptomatisch. De eerste tekenen beginnen te storen wanneer de omliggende weefsels worden samengedrukt, wanneer ze zich verspreiden naar het borstvlies en de zenuwvezels worden beschadigd. In dergelijke situaties is er een vervorming van de borstkas, het optreden van ribpijn. Een chondroom op skeletbeenderen kan worden geïdentificeerd met een conventionele röntgenfoto. Als een dergelijke tumor bijvoorbeeld op de ribbenboog is gelokaliseerd, is het in het röntgenproces mogelijk om de focus van dysplasie en het cystische neoplasma zelf te overwegen. Het chondroom van de ribben op röntgenfoto's tegen de achtergrond van zachte weefsels is onzichtbaar, omdat het niet radiopaak is. Daarom worden voor andere lokalisaties van de tumor diagnostische methoden zoals computertomografie, magnetische resonantiebeeldvorming, evenals biopsie en microscooponderzoek gebruikt. [11]

Een andere aangeboren pathologie - cervicale ribben - wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van extra ribben in het cervicale segment van de wervelkolom. De cervicale ribben op de röntgenfoto hebben de vorm van benige platen, symmetrisch aan de zijkanten van de wervelkolom. Normaal gesproken zijn ze afwezig en door hun detectie kunnen we spreken van een ontwikkelingsanomalie. Minder vaak bevinden dergelijke cervicale elementen zich slechts aan één kant.

Röntgennummering van ribben

De ribben zijn van boven naar beneden genummerd: naarmate ze het bekkengebied naderen, worden deze botten zachter en dunner.

De eerste rib bevindt zich in de buurt van het sleutelbeen en de tiende bevindt zich iets onder het processus xiphoid. Het lichaam van de eerste zeven ribbenparen heeft een geleidelijke overgang naar het kraakbeenweefsel, waarna ze verbonden zijn met de borstkas.

De eerste en sterkste zeven paar ribben worden waar genoemd, en het achtste, negende en tiende paar worden valse ribben genoemd, omdat ze een kraakbeenachtige verbinding tussen hen hebben. Het elfde en twaalfde paar zijn mobiel, vrij en slechts aan één kant bevestigd - aan de wervelkolom.

Het skelet van een volwassene omvat normaal gesproken twaalf ribbenparen. Het komt voor dat in de loop van de ontwikkeling bij een kind een dertiende paar wordt gevormd, met lokalisatie op het niveau van de zevende of achtste halswervel. Een andere zeldzame anomalie is de vorming van een enkele rudimentaire rib in het cervicale gebied.

Complicaties na de procedure

Een zeker gevaar is de röntgenfoto van de ribben tijdens de zwangerschap. De grootste kans op het ontwikkelen van complicaties vindt plaats in het eerste trimester - dat wil zeggen de eerste 12 weken van de zwangerschap. Het is tijdens deze periode dat de toekomstige vitale systemen van de toekomstige baby worden gevormd. [12] Daarom kan het effect van een groot aantal röntgenfoto's op het moederlichaam verschillende nadelige gevolgen hebben, afhankelijk van de periode waarin het onderzoek wordt uitgevoerd:

 • de eerste 2 weken van de zwangerschap: embryonale dood, spontane abortus, buitenbaarmoederlijke implantatie;
 • 3-4 weken: schendingen van het vroege stadium van de ontwikkeling van de foetus, spontane onderbreking;
 • 5-6 weken: onjuiste ontwikkeling van het klierstelsel van de baby, stoornissen in de vorming van het immuunsysteem, het zenuwstelsel, het hematopoëtische systeem;
 • 7 weken: ontwikkeling van aandoeningen van het spijsverteringsstelsel en metabolische processen;
 • 8 weken: pathologie van het osteoarticulaire apparaat, de vorming van de mondholte;
 • 9 week: de vorming van aandoeningen van het ademhalings- en voortplantingssysteem;
 • 10-11 weken: hartafwijkingen, gebitsproblemen;
 • 12 weken: problemen met de vorming van immuniteit, met het werk van de schildklier bij de baby.

Na 12 weken neemt het negatieve effect van bestraling op de foetus af. Artsen raden röntgenfoto's van vrouwen zonder geldige indicatie echter sterk af. Indien mogelijk is het beter om te wachten tot het einde van de zwangerschapsperiode en pas dan de diagnose uit te voeren. [13]

Als er een ribblessure of een ander probleem is waarbij het onmogelijk is om andere diagnostische methoden te gebruiken en u niet zonder een röntgenfoto kunt, wordt het onderzoek uitgevoerd met inachtneming van de volgende aanbevelingen:

 • vrouwen bedekken het bekken- en buikgebied met beschermende schorten en kussens;
 • informeer de aanstaande moeder over de mogelijke gevolgen en complicaties.

Gevolgen na de procedure

Het optreden van negatieve gevolgen of complicaties na een ribröntgenprocedure is uiterst zeldzaam. Als de patiënt geen contra-indicaties heeft voor het onderzoek en de röntgenfoto zelf correct wordt uitgevoerd, met behulp van speciale beschermende uitrusting, kunnen nadelige gevolgen optreden met een extreem lage waarschijnlijkheid.

In het algemeen hangt de kans op bijwerkingen af van de individuele stralingsgevoeligheid van de patiënt, van de hoeveelheid en de duur van de ontvangen straling. Theoretisch zijn reacties mogelijk:

 • van het zenuwstelsel (verhoogde prikkelbaarheid, hoofdpijn, duizeligheid, slaapstoornissen);
 • uit het spijsverteringskanaal (misselijkheid, braken, diarree, veranderingen in eetlust, droge mond, het optreden van een onaangename smaak in de mond);
 • van het hematopoëtische systeem (een afname van het niveau van neutrofielen en lymfocyten, monocyten, zelden - lichte eosinofilie, trombocytopenie).

Vrouwen lopen meer risico op complicaties tijdens de zwangerschap.

Zorg na de procedure

Er zijn geen strikte beperkingen en specifieke aanbevelingen met betrekking tot de zorg en het regime na de röntgenfoto van de ribben. Sommige beperkingen kunnen direct verband houden met het trauma of de pathologie, in verband waarmee de radiografie werd besteld.

Sommige patiënten maken zich zorgen over de blootstelling aan straling die het lichaam van de patiënt ontvangt tijdens de diagnostische procedure. Het belangrijkste om de eliminatie van radioactieve stoffen uit het lichaam te versnellen, is het volgen van het drinkregime met het gebruik van ten minste 2 liter water per dag. Naast water is het toegestaan om vers geperste sappen, vruchtendranken, groene thee te drinken. Het is toegestaan om een beetje rode droge wijn te drinken. Druiven, granaatappels, noten en zuivelproducten hebben ook anti-stralingseigenschappen. Pruimen, lijnzaad, brandnetelbladeren zijn nuttig. Het is raadzaam om zure room, kwark, wortelen, bieten, boekweit, zeevruchten in het dieet op te nemen. Maar u moet producten met conserveermiddelen, kleurstoffen, smaak- en smaakstoffen vermijden, evenals gerookt vlees en halffabrikaten.

Ribröntgenfoto's zijn veilig, hoewel ze alleen worden gedaan als dit wordt aangegeven omdat ze gepaard gaan met een bepaalde hoeveelheid stralingsblootstelling. Het onderzoek wordt alleen voorgeschreven als andere diagnostische methoden onvoldoende informatie kunnen geven over de toestand van de patiënt. Wees niet bang voor röntgenfoto's: als u alle medische aanbevelingen opvolgt, zal de diagnose niet de ontwikkeling van negatieve manifestaties en gevolgen in het lichaam veroorzaken.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.