^

Gezondheid

A
A
A

Rhinoviruses

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Rhinovirussen zijn virussen die ribonucleïnezuur bevatten. Ze zijn meestal de veroorzakers van acute respiratoire virale infecties. Rhinovirussen zijn de boosdoeners van rhinitis, faryngitis en bronchitis. Zeer zelden veroorzaken rhinovirussen ernstiger luchtweginfecties. Er zijn echter gevallen waarin door bronchiale astma zich bij een kind ontwikkelt of chronische bronchitis bij een volwassen persoon tot een gemiddelde otitis en sinusitis kan leiden; ze kunnen ook astma verergeren, cystische fibrose.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Oorzaken rhinovirus-infectie

Rhinovirus (RV) is een lid van de familie van Picornaviruses. Er zijn meer dan 100 verschillende subtypes van 3 hoofdgroepen ingedeeld naar de specificiteit van receptor: intercellulair adhesiemolecuul-1 (ICAM-1), LDL-receptor, celreceptoren sialoproteïne.

Meer dan duizend serotypen rhinovirussen zijn bekend bij de wetenschap. Ondanks deze diversiteit is de structuur van het virus zeer eenvoudig - het bevat slechts tien genen, terwijl de mens meer dan 20.000 genen heeft. De icosahedrale capside van 12 pentameren bevat 4 virale eiwitten.

Een dergelijke primitieve structuur van rhinovirus bemoeilijkt echter op geen enkele manier de immuniteit en infecteert mensen. Dit type virus komt veel voor. In gebieden met een gematigd klimaat worden epidemiologische uitbraken van ziekten veroorzaakt door rhinovirussen vaak vroeg in de herfst en in de lente geregistreerd. Individuele gevallen worden continu waargenomen, ongeacht de tijd van het jaar. In de tropen wordt het maximale aantal gevallen geregistreerd tijdens het regenseizoen.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Risicofactoren

  • Roken verhoogt het risico op luchtweginfecties met ongeveer 50%.
  • Pasgeborenen of oude mensen lopen risico, misschien vanwege verminderde immuniteit.
  • Niet-naleving van persoonlijke hygiëne.
  • Anatomische, metabole, genetische en immunologische aandoeningen (bijv. Tracheo-oesofageale fistels, aangeboren hartafwijkingen, cystische fibrose of immunodeficiëntie) verhogen het risico en de ernst van de infectie.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Pathogenese

Rhinovirussen hebben verschillende transmissiemechanismen. Meestal - direct contact of aerosolpad. De toegangspoorten zijn het slijmvlies van de neus en het bindvlies. De belangrijkste receptor van interactie in het menselijk lichaam met rhinovirus is ICAM-1, die in grote hoeveelheden in de achterste nasofarynx zijn. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kussen, gewone gesprekken, hoesten draagt niet bij aan de verspreiding van de ziekte.

Rhinovirussen zijn bestand tegen kou, maar sterven ten gevolge van hitte, gebrek aan vocht en antiseptica. U kunt besmet raken met een virus wanneer u in contact bent met een patiënt wiens rhinovirus in de afscheiding uit de neus aanwezig is. Rhinovirus verspreidt zich door druppeltjes in de lucht. De verscheidenheid aan rhinovirussen zorgt voor hun onkwetsbaarheid. Een medisch preparaat of vaccin dat met succes de eiwitschil van een bepaalde stam infecteert, is machteloos in het bestrijden van stammen met hetzelfde eiwit maar met een andere structuur. En wanneer de stam van het virus op zijn minst enige weerstand tegen het medicijn heeft, zal natuurlijke selectie en mutatie de verschijning van stammen veroorzaken die absoluut resistent zijn tegen de werking van het medicijn.

Rhinovirussen vallen niet zo veel cellen aan en schade aan hen is niet zo veel. Waarom dan dergelijke complicaties? Het gaat hier om de eigenaardigheden van de mechanismen van immuunafweer. Aangetaste cellen produceren speciale moleculen, cytokinen, die dienen als een signaal voor het triggeren van de cascade van cellulaire immuniteitsreacties. Het is vanwege hen dat we zo'n slecht gevoel hebben. Cytokinen zijn de boosdoeners van ontstekingen in de keel en overvloedige afscheiding van slijm. Voel je gezond, je kunt helemaal niet wanneer de immuniteit het rhinovirus zal verslaan, maar pas nadat het immuunsysteem zoals gewoonlijk begint te werken.

Tegenwoordig hebben artsen niet de middelen om rhinoviruses doeltreffend te bestrijden. Vaccinaties zijn praktisch nutteloos. Geen enkel medicijn is in staat het virus te vernietigen. De vergissing van velen is de inname van antibiotica, die effectief zijn in het bestrijden van bacteriën en absoluut machteloos zijn in het omgaan met virussen. Vaak schrijven artsen antibiotica voor, ook als ze geen vertrouwen hebben in de aard van de ziekte: het is een virale infectie of bacteriële infectie. Onzorgvuldige behandeling met antibiotica stimuleert de ontwikkeling van resistente bacteriën.

We onderschatten rhinoviruses enorm. Ze hebben vele soorten en de wetenschap begint pas echt hun diversiteit te begrijpen. Aan het einde van de vorige eeuw ontdekten wetenschappers enkele tientallen soorten die werden toegeschreven aan twee grote geslachten. In 2006 ontdekten wetenschappers een stam van rhinovirus in de Verenigde Staten, die niet gerelateerd was aan een van deze genera. En toen bleek dat dit een vertegenwoordiger is van nog een, de derde soort, die ook heel gebruikelijk is. In verschillende gebieden verschillen genen van stammen van rhinovirus bijna niet. Dit feit bewijst de zeer snelle verspreiding van deze derde soort, die HRV-C werd genoemd.

Rhinovirussen hebben een genetische kern, die erg weinig varieert. Maar sommige genen van virussen veranderen zeer snel. Wetenschappers hebben ontdekt dat ze nodig zijn voor het voortbestaan van rhinovirussen, die de strijd met de menselijke immuniteit aangingen. Nadat het lichaam antilichamen begon te produceren om met één stam van het virus te kunnen omgaan, is het nog steeds kwetsbaar voor andere stammen, omdat deze antilichamen machteloos zijn tegen hun eiwitschil. De hypothese wordt bevestigd door het feit dat een persoon elk jaar wordt geïnfecteerd met verschillende stammen van rhinovirus.

Ondanks deze feiten zijn sommige vertegenwoordigers van de academische wereld optimistisch over de toekomst en geloven dat het mogelijk is om een remedie voor rhinovirus te ontwikkelen. Omdat rhinovirussen dezelfde genetische kern hebben, kan worden aangenomen dat het niet kan muteren. Dat wil zeggen, rhinovirussen, waarvan de mutatie de kern raakte, sterven. Wanneer mensen een manier vinden om de kern te beïnvloeden, kan de ziekte worden verslagen.

Maar heeft het zin om dit te doen? Rinovirus is gevaarlijk omdat het de weg opent naar gevaarlijkere ziekteverwekkers. Hij is echter zelf relatief veilig. Een week later vergeet de besmette persoon al de symptomen, en 40% van de geteste personen die het rhinovirus hebben ontdekt, wisten het niet eens - hij liet zich niet zien.

Wetenschappers erkennen zelfs het gunstige effect van rhinovirus op het lichaam. De verzamelde gegevens bevestigen dat kinderen die relatief veilige virussen hebben overleefd, inclusief rhinovirus, en bacteriële infecties, minder worden blootgesteld aan immuunstoornissen op volwassen leeftijd. Rhinovirus, we kunnen zeggen, traint immuniteit, zodat hij niet te actief reageert op kleine dreigingen en zich kon concentreren op echt ernstige gevaren. Daarom is het de moeite waard om de visie op rhinovirussen te overwegen en misschien wel te veranderen: bekijk ze niet als vijanden, maar als wijze trainers.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Symptomen rhinovirus-infectie

De incubatieperiode varieert van 12-72 uur tot 7-11 dagen.

Symptomen van rhinovirus-infectie zijn verminderd tot tekenen van verkoudheid. Infectie ontwikkelt asymptomatisch gedurende 2-4 dagen, en dan is er uitgesproken rhinitis met sterke afscheiding uit de neus en faryngitis zonder symptomen van toxische schade. In sommige gevallen worden de vaten van de conjunctiva en de oculaire membranen aangetast.

Hoofdpijn, lichaamspijnen en andere aandoeningen die kenmerkend zijn voor influenza, met ARVI zijn minder evident. De temperatuur van het lichaam groeit niet zo vaak en het gebeurt niet zo hoog als in het geval van influenza of adenovirus schade. Na twee of drie dagen verliezen de symptomen hun ernst, maar blijven ze tot een week aanhouden.

Andere symptomen van rhinovirus:

  • Droogte in de neusholte of irritatie.
  • Neusverstopping, niezen.
  • Vervelende droge hoest.
  • Heesheid van stem.
  • Overvloedige afscheiding uit de neus van waterig of mucopurulent (geel of groen).
  • Pijnloze vergroting van de lymfeklieren.

Het uiteindelijke herstel na rhinovirus bij jonge kinderen kan zelfs later komen - na 14 dagen.

Verkoudheden en rhinovirusinfecties kunnen het risico op een beroerte bij kinderen verhogen. De bevindingen Hills en collega's uit Noord-Californië uitgevoerd tussen 1993 en 2007 .., die bedekt ongeveer 2,5 miljoen kinderen een significant effect van verkoudheden en bovenste luchtweginfecties toonde in de eerste 3 dagen van de ziekte op het risico op een beroerte bij kinderen.

Complicaties en gevolgen

Complicaties van rhinovirus zijn: otitis media, sinusitis, chronische bronchitis, verergering van chronische ziekten van de luchtwegen.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39]

Diagnostics rhinovirus-infectie

Een nauwkeurige diagnose kan worden vastgesteld met behulp van laboratoriumdiagnostische methoden wanneer rhinovirus wordt gekweekt op menselijke celculturen. Immunofluorescentie wordt ook gebruikt, die het antigeen detecteert in deeltjes van het epitheel van het neusslijmvlies. De meest nauwkeurige diagnose wordt gegeven door de neutralisatiereactie met gepaarde bloed-sera.

trusted-source[40], [41], [42], [43], [44], [45]

Behandeling rhinovirus-infectie

Rinovirusinfecties zijn relatief veilig en nemen snel af. Daarom wordt de behandeling beperkt tot het verlichten van de symptomen en het nemen van maatregelen zodat het virus zich niet verspreidt.

De basis van de behandeling is rust, overvloedig drinken en het nemen van medicijnen die de pijnlijke toestand verlichten. In een kamer is het noodzakelijk om een comfortabele temperatuur en vochtigheid te handhaven. Dit zal de geïrriteerde nasopharynx kalmeren en de ademhaling vergemakkelijken. Voor de duur van de ziekte moeten alcohol en roken worden uitgesloten.

Het is onmogelijk om een virus te verslaan met behulp van een enkel medicijn, maar als u een complexe behandeling gebruikt, kunt u het lichaam helpen sneller met de rhinovirusinfectie om te gaan.

Aangezien het klinische beeld van rhinovirusinfectie sterk lijkt op de manifestaties van andere typen acute respiratoire virale infecties, gebruiken de meesten vaak breed-spectrum antivirale geneesmiddelen. Geneesmiddelgerichte actie is het waard om alleen te gebruiken nadat de diagnose is bevestigd. Alle laesies van de luchtwegen door virussen (rhinovirussen, influenza, para-influenza, adenovirussen, enterovirussen of coronovirussen) worden behandeld door één algoritme.

1. Gebruik van antivirale middelen:

  • Arbidol (stopt de penetratie van virussen in de cellen van het epitheel). Het kan vanaf de leeftijd van twee worden genomen. Kinderen jonger dan 6 jaar worden 2 tabletten per dag voorgeschreven, neem op de leeftijd van 6 tot 12 jaar 4 tabletten, volwassenen - 8 tabletten. De loop van de therapie is 5 dagen;
  • Isoprinosine - de aanbevolen dagelijkse dosis is 50 mg / kg. Het is noodzakelijk om het te verdelen voor 2-3 ontvangst. Het verloop van het innemen van het medicijn zou minstens 5 dagen moeten duren;
  • Lokferon, Bonafton, Oxolin Zalf - deze medicijnen zijn bedoeld voor lokaal gebruik. Ze remmen de activiteit van virussen en worden intranasaal toegediend;
  • Ribavirine - de loop van de behandeling is 5-7 dagen. Het wordt voorgeschreven vanaf 12 jaar in een dosering van 10 mg / kg.

2. Ontvangst van immunomodulatoren, die de reproductie van virussen onderdrukken en de immuunrespons van het organisme stimuleren.

  • Interferon-α wordt 4 uur lang ingenomen met 5 druppels in een half uur. Vervolgens neemt het aantal ontvangsten af tot 5 keer per dag. Het verloop van de behandeling is 5-7 dagen;
  • Viferon in zetpillen - 2 keer per dag verpand.

3. Ontvangst van immunostimulantia.

  • Tsikloferon. Op de leeftijd van 4, wordt één tablet voorgeschreven per dag, van 7 tot 11 jaar - 2 tabletten, volwassenen nemen 3 tabletten;
  • Anaferon kan zelfs de kleinste worden genomen. Hij wordt voorgeschreven aan kinderen die de leeftijd van 6 maanden hebben bereikt: op de eerste dag 4 tabletten, daarna - 1 tablet 3 maal per dag gedurende 5 dagen.

4. Eliminatie van de symptomen van de ziekte:

  • het gebruik van antipyretica (Nurofen, Paracetamol);
  • medicijnen innemen voor hoest. Bij het voorschrijven van het medicijn houdt de arts rekening met de aard van de hoest en de plaats waar het wordt gelokaliseerd;
  • om de ademhaling te vergemakkelijken, wordt de neus gewassen - AquaMaris, Humer of hypertone oplossing;
  • Voor het elimineren van oedeem intranosaal druppelen Pinosol of Xylen.

Prognose

De prognose voor rhinovirusinfectie is in de meeste gevallen gunstig. Volledig herstel wordt meestal gedurende 7 dagen waargenomen bij adolescenten en volwassenen en gedurende 10-14 dagen bij kinderen. Soms kan de hoest van een kind de komende 2-3 weken aanhouden.

trusted-source[46], [47], [48]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.