Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Pijn in de voet

Medisch expert van het artikel

Chirurg, oncosurgeon
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 21.09.2021

Oorzaken van voetpijn

Veel van de aandoeningen die hieronder worden besproken, kunnen gepaard gaan met pijn in de voet. De volgende zijn andere oorzaken van pijn in de voet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Stijve duim

Deze aandoening is gebaseerd op artritis van het metatarsophalangeale gewricht. De bewegingen in dit gewricht zijn beperkt en pijnlijk. Aan de dorsale zijde van het gewricht kan een ring van osteofyten ontstaan. De behandeling wordt uitgevoerd met artrodese of een Keller-operatie.

 Waarom doet de voet pijn?

Pijn in de voeten van kinderen

Kinderen klagen zelden over pijn in de voet. Als ze praten over pijn in de zool, moet je eerst denken aan de splinter. De druk van de schoen op het uitsteeksel van het scafoïd-bot (of op het extra bot) of op de achterste rand van de calcaneus kan een chirurgische uitlijning van het bot vereisen. De oorzaak van pijn in de voet kan osteochondritis van de voetgraten zijn - de diagnose is radiologisch vastgesteld.

Met de ziekte van Köhler lijdt het scafoïd-bot; met de ziekte van Freiberg - hoofd van de metatarsale botten; Ernstige ziekte treedt op epifyse van de hiel. Pijn kan verminderen door het gebruik van inserts in schoenen (in sommige gevallen - gipsvormen).

Onderzoek en onderzoek van de enkel

De normale amplitude van de bewegingen in de enkel wordt beschouwd als de extensie (dorsale inflexie) 25 ° is en de flexie 30 °. Bewegingen binnenin (inversie) en uitwendige eversie (eversie) treden op als gevolg van bewegingen in de subtalaire en mediastinale gewrichten. Uitbreiding van de tenen moet worden uitgevoerd binnen het bereik van 60-90 °. Let op alle eelt die je op de voet vindt. Volg de bogen van de voet. Let op hoe de tenen van de vloer komen en in welke positie ze staan als de patiënt op zijn tenen staat. Observeer de gang van de patiënt en inspecteer zijn schoenen (normaal is de voetboog mediaal gelokaliseerd en is de indruk vanuit de hiel posterolateraal).

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Platte voet (pes planus)

De voetboog is laag. Tegelijkertijd kunnen valgusdeformatie van de voet en enkele van zijn uiterlijke vervormingen ook worden waargenomen. Vaker is de aandoening asymptomatisch, maar pijn in de voet kan ook worden opgemerkt. Dit gebeurt met de zogenaamde peroneale spastische platte voet, waarbij de hiel iets naar buiten is gedraaid en de mediale rand van de voet plat tegen de vloer ligt. Proberen om de binnenkant van de achterkant van de voet te draaien veroorzaakt een pijnlijke spasme van de fibula-spieren. In dergelijke gevallen kunnen speciale oefeningen, stimulatie van de voet met een Faradische stroom en mediale wonden die dichter bij de hiel van de schoen worden geplaatst, helpen. Met een spastische soort platte voet om pijn te elimineren, hebt u wellicht artrodese van de achterkant van de voet nodig.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Concaafvoet (pes cavus)

Gestresste longitudinale bogen van de voet kunnen idiopathisch van aard zijn, geassocieerd zijn met spina bifida of met de uitgezonden polio. In dit geval kunnen de tenen van de voet klauwachtig worden, omdat de massa van het lichaam tijdens het lopen voornamelijk op de koppen van de middenvoetbeenderen valt. Conservatieve behandeling bestaat uit het leggen van zachte pads onder de hoofden van metatarsale botten om de druk op hen te verminderen. De chirurgische behandeling van weke delen dissectie worden gebruikt om spanning te elimineren (otedinyayutsya sommige ligament van het hielbeen boog wordt gevormd, en het past in het gips) of arthrodese uitgevoerd om de tenen recht. Als de oorzaak van pijn in de voet artrose is van de beenderen van de middenvoet, kan artrodese van de overeenkomstige gewrichten worden ondernomen.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Hamervormige vingers

Tegelijkertijd zijn de vingers ongebogen in de metatarsophalangeale gewrichten, supergebogen in de interfalangeale gewrichten en zijn ze niet gebogen in de distale interphalangeale gewrichten. De tweede vinger wordt het meest beïnvloed. De artrodese in het interfalangeale gewricht maakt een dergelijke vinger gewoonlijk recht, en de ontleding van de pees van de strekspier maakt het mogelijk om plat op het oppervlak te liggen.

Klauw vingers

Dergelijke vingers zijn ongebogen in de metatarsophalangeale gewrichten en zijn sterk gebogen in het midden en distale interfalangeale gewrichten; dergelijke vervorming wordt veroorzaakt door een schending van de balans tussen flexoren en extensoren van de vingers (bijvoorbeeld na een ziekte van het volledige lichaam). Als de vingers nog steeds beweeglijk blijven, is een Girdleston-operatie noodzakelijk, waarbij de buigspees en de extensoren de neiging hebben over te steken.

trusted-source[28], [29], [30], [31]

Valgus misvorming van de teen (hallus valgus)

Dit gebeurt laterale afwijking van de duim in het metatarsophalangeale gewricht. Blijkbaar wordt zo'n vervorming van de vinger vergemakkelijkt door het dragen van puntige schoenen met hakken. In dit geval de verhoogde druk van schoenen op het metatarsophalangeale gewricht van de duim, wat bijdraagt tot de vorming van bursitis in dit gebied. Artritis in het genoemde gewricht ontwikkelt zich opnieuw.

Pijn kan zachte kussens in het slijmbeursontstekingsgebied en plastic haringen tussen de eerste en tweede teen van de voet verlichten, maar een uitgesproken vervorming vereist chirurgisch ingrijpen. Verschillende soorten bewerkingen worden toegepast. Aldus kan worden getrimd middelste metatarsale kopgedeelte gevormd of exploitatie Keller, die aan het proximale helft van de proximale falanx (ekstsiznonnaya artroplastiek) wordt verwijderd, wordt de vinger gevormd in de vorm van klepel. Gebruikte en andere operaties: osteotomie met de beweging van de middenvoetsbeentjes, Mayo chirurgie (artroplastiek met excisie van het distale metatarsaalkoppen) en artrodese van de metatarsofalangeale gewricht.


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.