Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Pijn in de buik

Medisch expert van het artikel

Chirurg, oncosurgeon
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 11.04.2020

Buikpijn is een symptoom van vele ziekten, die een breed scala aan klinische betekenis hebben: van functionele stoornissen tot aandoeningen die het leven van de patiënt bedreigen. Omdat het een frequent symptoom is in de polikliniek, vereist buikpijn een rationele diagnostische strategie, voornamelijk vanuit de positie van een huisarts, die vaak de eerste is die dergelijke patiënten tegenkomt.

Pijnpulsen die in de buikholte ontstaan, worden doorgelaten door de zenuwvezels van het autonome zenuwstelsel, evenals door de spino-talamische delen aan de voor- en zijkant. Vegetatieve pijnen kunnen het vaakst niet zeker worden gelokaliseerd door de patiënt, ze zijn vaak diffuus, gelokaliseerd in het middelste deel van de buik. Pijn die wordt overgedragen via de voorste en laterale ruggenmerg-tractuskanalen, gekenmerkt door een duidelijke lokalisatie, treedt op wanneer het parietale peritoneale vel wordt geïrriteerd. In dit geval duiden patiënten de pijnpunten duidelijk aan met één, zelden twee vingers. Deze pijn is in de regel geassocieerd met een intra-abdominaal ontstekingsproces dat zich naar het pariëtaal peritoneum verspreidt.

Opgemerkt moet worden dat in de diagnose, differentiële diagnose, de lokalisatie van pijnsyndroom een zeer belangrijke factor is. Vervoer naar het onderzoek van de patiënt, dient de arts onmiddellijk mentaal verdelen de maag in drie grote divisies: epigastrische in het bovenste derde, mesogastric of navelstreng en hypogastric vertegenwoordigde deel van suprapubic en bekken.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Oorzaken van buikpijn

De oorzaken van buikpijn kunnen zijn chirurgische, gynaecologische, psychische aandoeningen en vele andere interne ziekten. Pijn in de buik is een alarmerend symptoom. Het is praktisch belangrijk om acute en chronische pijn in de buik en hun intensiteit te onderscheiden. Acute intense buikpijn kan wijzen op een gevaarlijke ziekte, waarbij een snelle beoordeling van de situatie ervoor zorgt dat levensreddende, dringende medische ingrepen worden aangehouden.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Diagnose van buikpijn

In de aanwezigheid van acute intensieve pijn in de buik voor de huisarts taak is niet zozeer om de nosologische diagnose te stellen als een onmiddellijke beoordeling van de mate van urgentie van de ziekte en de noodzaak van dringende operatie. De oplossing van dit probleem is het voorrecht van de chirurg, maar de conclusie bij benadering is gemaakt door een huisarts. Als de urgentie van de situatie is niet duidelijk, is het nodig om een voorlopige diagnose te stellen, om te helpen en om aanvullende diagnostische maatregelen, de mogelijke poliklinisch of in het ziekenhuis, volgens de toestand van de patiënt te plannen.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14]

Behandeling van buikpijn

De therapeutische taak van een huisarts bij buikpijn worden gereduceerd tot: elimineren van de oorzaak van de pijn, pijn, veranderingen in levensstijl, de definitie van klinische gevallen, wanneer u een verwijzing naar een specialist voor verdere evaluatie, verfijning, nodig als er geen verbinding is tussen het nemen van medicijnen en symptomen van indigestie , controle van het hemoglobinegehalte van bloed.

Niet-medicamenteuze behandeling van buikpijn : stoppen met roken, verander je levensstijl, beperk alcoholgebruik, split maaltijden, gezondheidsvoorlichting aan de patiënt over het werk van het maagdarmkanaal (met inbegrip van een normale stoelgang).


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.