Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Pijn bij multiple sclerose

Medical expert of the article

Zenuwarts
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 31.05.2018

Pijn komt voor bij 56% van de patiënten met multiple sclerose, en in bijna een derde van de gevallen zijn ze neuropathisch. In 87% van de gevallen is de pijn gelokaliseerd in de onderste ledematen, in 31% grijpende handen. Bilaterale pijn wordt waargenomen in 76% van de gevallen. Bij 88% van de pijn worden constante, pijnlijke paroxysmen alleen in 2% van de gevallen opgemerkt. De meest typische acute, brandende, hechtende pijn, meestal behoorlijk intens. In 98% van de gevallen worden pijnen gecombineerd met andere sensorische stoornissen (verhoogde gevoeligheid voor mechanische en temperatuurstimuli). Neuralgie van de trigeminuszenuw met multiple sclerose wordt waargenomen in 4-5% van de gevallen (het wordt gewoonlijk geassocieerd met demyelinisatie van de wortels van de trigeminuszenuw). Zeer kenmerkend voor multiple sclerose dysesthesie. In het algemeen noemt een derde van de patiënten pijn het meest ernstige symptoom van hun ziekte, wat de kwaliteit van leven aanzienlijk verslechtert.

Neuropathische pijn bij multiple sclerose is geassocieerd met de laesie van het dorsale-thalamische stelsel, deafferentatie, een schending van de dalende controle van pijn.

Behandeling van pijn bij multiple sclerose. Voor de verlichting van neuropatische pijn bij multiple sclerose gebruikt amitriptyline, lamotrigine, carbamazepine, gabapentine, lopiramat, hoewel grootschalige evidence-based onderzoek naar de effectiviteit van deze geneesmiddelen werd niet uitgevoerd. Alle onderzoekers erkennen unaniem de behoefte aan goed georganiseerde gecontroleerde onderzoeken naar farmacologische geneesmiddelen voor de behandeling van pijn bij deze patiënten.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Wat moeten we onderzoeken?


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.