^

Gezondheid

A
A
A

Ovariële zwangerschap

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De pathologie die in dit artikel wordt behandeld, verwijst naar een van de soorten ectopische bevruchting van de eicel. Ovariumzwangerschap wordt vrij zelden gediagnosticeerd en is slechts tot één procent van alle gevallen van buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Oorzaken van ovariële zwangerschap

Dit klinische beeld wordt waargenomen als het ei geen tijd heeft om de eierstok te verlaten en wordt vrijgegeven uit de follikel, maar al is bevrucht door het spermatozoön. De verdere geplande rijping van het ei begint, terwijl het niet langer verder gaat, maar zich blijft ontwikkelen, bevestigd aan de eierstok.

Er zijn geen veranderingen in het lichaam van een vrouw die rechtstreeks naar de betreffende pathologie leiden, maar over het algemeen kan men spreken van bronnen die een ectopische zwangerschap van verschillende typen kunnen veroorzaken.

De oorzaken van ovariumzwangerschap zijn verschillend. Zoals aangetoond op het gebied van onderzoek en observaties kan het provoceren van de afwijking van de normale loop van de zwangerschap:

 • Uitgestelde infectieziekte die op de baarmoederweefsels voorkwam, evenals in het geval van een ontsteking van het baarmoederslijmvlies.
 • Verkoudheid van de geslachtsorganen.
 • Met de ontwikkeling van obstructie van de eileiders.
 • Dit kunnen de gevolgen zijn van een eerdere operatie aan de bekkenorganen of geslachtsorganen.
 • Ovariële zwangerschap kan veranderingen veroorzaken die de genetische en endocriene gebieden van het menselijk lichaam beïnvloeden.
 • De aanwezigheid van cysten of polycystische formaties.
 • Aangeboren of verworven onderontwikkeling in ontwikkeling van de eierstokken.
 • De gevolgen van de therapeutische therapie met het gebruik van krachtige geneesmiddelen.
 • Therapie gedaan om vrouwen van onvruchtbaarheid te bevrijden.

Zoals de waarnemingen lieten zien, verschenen negen van de tien gevallen zonder duidelijke redenen, dat wil zeggen dat de ovariële zwangerschap 'per ongeluk' was ontwikkeld.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Symptomen van ovariumzwangerschap

De zwangerschap van dit type vordert, zonder enige negatieve symptomen. De ontwikkeling van het embryo zelf verloopt zonder duidelijke afwijkingen, vrijwel zonder afwijkingen van de natuurlijke zwangerschap van de baarmoeder. Zelfs in latere bewoordingen begint de vrouw het bewegen van de baby te voelen. Dergelijke termen worden bereikt vanwege het feit dat de weefsels van de eierstok voldoende elastisch zijn en zich tot een bepaald punt kunnen uitrekken. Maar deze idylle is voorlopig aan de gang.

Op het moment dat het embryo heeft bereikt een kritische omvang parameters (eierstok wand niet verder kunnen strekken, dreigt te lopen), de vrouw begint de symptomen van ovariële zwangerschap, die beginnen te vormen voelen:

 • Verschijning van duidelijke tekenen van vroege toxicose.
 • Verhoogde borstklieren en hun toegenomen pijn.
 • Langdurig spotten van de vagina.
 • De sterkste pijnen in de onderbuik, punctuele pijn, gelokaliseerd in de plaats van ontwikkeling van de zwangerschap.
 • De pijn begint geleidelijk uit te wijken naar de lumbale regio en / of de dikke darm (anus). De aanval kan van enkele minuten tot een aantal uren duren. Op de achtergrond van de aanval is er zwakte, duizeligheid, misselijkheid.
 • Een scherpe daling van de bloeddruk.
 • Het uiterlijk van pijnlijke ontlasting.
 • Het organisme van de zwangere vrouw gaat over in een onbewuste of pre-occulte toestand.

Iets later, toen de grootteparameters van de foetus toenamen, werd de vrouw blootgesteld aan interne bloedingen, de pijn werd intenser. De groei kan bewustzijnsverlies veroorzaken door pijnschok. Deze symptomatologie kan gepaard gaan met een toename van de temperatuur van het lichaam van de vrouw. Het complex van de bovenstaande manifestaties duidt op een scheuring van organen.

Zelfs bij het eerste optreden van een ongemakkelijke toestand moet een zwangere vrouw advies inwinnen bij haar verloskundige, de gynaecoloog die de zwangerschap leidt. En als de situatie uit de hand loopt en de manifestatie van symptomen verergert, is het dringend noodzakelijk dringend medische hulp in te roepen.

Diagnose van ovariumzwangerschap

We moeten meteen duidelijk maken dat buitenbaarmoederlijke zwangerschap, en met name het type ontwikkeling, dat in dit artikel wordt behandeld, zeer gevaarlijk is. Hij is niet alleen een bedreiging voor de gezondheid van de ongeboren baby en zijn moeder, maar verhoogt ook het risico op overlijden van een vrouw.

In de meeste gevallen overleeft het kind niet, maar de tijdige verstrekking van medische zorg aan het slachtoffer vergroot de overlevingskansen van de vrouw. Immers, op het moment van breuk van de eierstok, is er een sterke bloeding. En als zijn tijd niet stopt, zal de patiënt gewoon bloeden.

Daarom, zelfs met de geringste verdenking van buitenbaarmoederlijke zwangerschap, is een vrouw in de bevalling onderworpen aan onmiddellijke hospitalisatie. Een inwendige breuk wordt vermoed door een scherpe scherpe pijn in het ileum. Overwegend komt deze symptomatologie vier weken na het moment van vertraging in de menstruatie voor - maar dit is geen dogma.

In dit geval wordt een visuele inspectie van vrouwelijke verloskundige - gynaecoloog op een stoel met een speciaal spiegel toont Dr. Zachtheid baarmoederweefsel en de hals (die de aanwezigheid van een zwangerschap aangeeft). In dit geval geeft hun schaduw cyanose.

In het proces van palpatie, bepaalt een ervaren gynaecoloog een eenzijdige toename in grootte en een verhoogde pijn in de eierstok. In dit geval is het lichaam niet duidelijk van contouren voorzien.

De specialist begint de tijd van de laatste maand- en grootteparameters van de baarmoeder te vergelijken. Hun inconsistentie is de reden voor de aanstelling van een gericht aanvullend onderzoek.

Nauwkeurigheid bij het formuleren van de juiste diagnose is alleen mogelijk met behulp van echografie (echografie) van de vrouwelijke geslachtsorganen. De arts - diagnosticus, die een speciaal medisch hulpmiddel gebruikt, onderzoekt zorgvuldig de organen van het kleine bekken, de baarmoederholte, de toestand van het baarmoederslijmvlies. Echografie kan een bevruchte eicel en de fixatieplaats detecteren.

Als alle symptomen van de zwangerschap het embryo in de uterus is niet gedetecteerd, de diagnosticus controleert de aanwezigheid van bloedstolsels en vocht in de peritoneale holte of de ruimte achter de baarmoeder, de arts maakt een diagnose - een ectopische zwangerschap.

De zwangere vrouw passeert ook noodzakelijkerwijs een analyse van urine en bloed naar het gehalte aan humaan choriongonadotrofine (hCG), evenals om het niveau van progesteron te bepalen. Menselijk choriongonadotrofine is een speciaal hormonaal eiwit dat wordt geproduceerd door de omhulde cellen van een groeiende foetus gedurende de gehele drachtperiode. Door zijn aanwezigheid en voldoende hoeveelheid kan het normale verloop van de zwangerschap worden gehandhaafd. Het hCG onderdrukt het proces en provoceert de menstruatie, waardoor je de baby kunt houden.

Er zijn bepaalde normen waarop vergelijkingen worden gemaakt. In dit geval weet een gekwalificeerde specialist dat de progesteron-index in het geval van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap iets minder is dan in het geval van een norm.

De test wordt na 48 uur herhaald. Dit vergelijkt de hCG-waarden. Als de kenmerken onveranderd blijven, bevestigt dit feit alleen de ectopische bevruchting van de eicel.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Ovariële zwangerschap op echografie

Na de verklaring van de toekomstige mummie op de rekening aan de arts - de gynaecoloog in vrouwelijke raadpleging, benoemt de expert noodzakelijkerwijs de Amerikaanse patiënt van een baarmoeder. Deze studie, uitgevoerd in de vroege stadia van de zwangerschap, moet beschermen tegen verdere ontwikkeling van pathologische afwijkingen.

Ook moet worden opgemerkt dat er een dergelijk ziektebeeld kan zijn, wanneer de test toonde twee bands die overeenkomt met de positieve reactie op bevruchting van de eicel, terwijl de echo zegt het tegenovergestelde - het embryo in de baarmoeder is het niet. Deze discrepantie is een van de indicaties voor de ontwikkeling van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Daarom wordt het onderzoek zorgvuldiger uitgevoerd. Eierstokkanker wordt bepaald als het foetale ei zich in de projectie van de eierstok bevindt. In dit geval merkt de arts-diagnosticus gewoonlijk op dat het embryo met de baarmoeder rechtstreeks verbonden is door een ligament van de eierstok.

Maar het is het waard om vrouwen een beetje gerust te stellen. De aanwezigheid van pijnsymptomen is geen verplichte indicator voor ovariumzwangerschap. Deze symptomatologie kan zich manifesteren als gevolg van een aantal andere ziekten (bijvoorbeeld bij polycystose).

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling van ovariumzwangerschap

In het geval van zelfs een lichte verslechtering van de gezondheidstoestand, moet een zwangere vrouw onmiddellijk een onderzoek bij haar verloskundige-gynaecoloog zoeken. Als de toestand van een vrouw snel verslechtert, is dringend medische hulp nodig.

Als de ectopische zwangerschap niet op tijd is vastgesteld, kan na verloop van tijd (meestal deze periode ongeveer een maand) de zwangere vrouw acute buikpijn en het optreden van baarmoederbloedingen overnemen.

In een dergelijke situatie is de tijdtelling al uren en minuten.

Tot op heden zijn er, afhankelijk van de ernst van het ziektebeeld van de pathologie, twee methoden in het arsenaal van artsen die de behandeling van ovariumzwangerschap bepalen: chirurgie en medicatie.

In het licht van de medicamenteuze behandeling worden geneesmiddelen met een bepaalde farmacologische oriëntatie toegediend. Een van deze geneesmiddelen is methotrexaat, waarvan de injecties de dood van het embryo en de resorptie van reeds gevormde weefsels kunnen veroorzaken. Het gebruik van dit medicijn maakt het mogelijk om de eierstokken en de foliculabuis van de gefaalde moeder in een veilige toestand te houden. Een dergelijke behandeling stelt een vrouw in staat opnieuw een kind te verwekken en het veilig te verduren.

Tot op heden wordt dit medicijn nog niet zo actief gebruikt bij de behandeling van buitenbaarmoederlijke zwangerschap: GOS-landen geven slechts 5 tot 8%, terwijl dit cijfer in buitenlandse klinieken varieert van 25 tot 33%.

De cytostatische geneesmiddelverbinding uit de groep van foliumzuurantagonisten wordt voorgeschreven door de arts wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan:

 • Stabiele hemodynamische toestand van de zwangere.
 • De afwezigheid van hemodynamisch sterke bloeding.
 • Bevestigde echografie - ectopische lokalisatie van het foetale ei.
 • Afwezigheid van de uteruslocatie van het bevruchte ei.
 • Afwezigheid van constante pijnklachten.
 • In het geval er geen contra-indicaties zijn voor het gebruik van methotrexaat.

In deze techniek medicamenteuze behandeling van ovariële zwangerschap alleen mogelijk als ultrasonografie vertoonde dimensionering fruit eieren niet meer dan 3,5 mm, en met de aanwijzingen van humaan choriongonadotrofine (hCG) in 5000 mIU / ml.

Methotrexaat wordt aan een zwangere vrouw gegeven na diagnose van een ectopische embryo-ontwikkeling in de vorm van een oplossing voor injecties, intramusculair of intraveneus geproduceerd.

De injectie is eenmaal gedaan. Na drie tot vier weken begint de vrouw meestal aan de eerste menstruatie.

Contra-indicaties voor het gebruik van dit geneesmiddel worden verhoogd intolerantie van het lichaam van de zwangere één of meer geneesmiddelcomponenten, alsmede indien in de geschiedenis obstructieve aandoening van het maagdarmkanaal, ernstige lever- en / of nierfunctie en parasitaire infectieziekten van virale, fungale of bacteriële aard en een aantal anderen.

Operatieve behandeling omvat een techniek om het probleem op te lossen door het embryo te schrapen. Samen met dit kan het orgel waarin de foetus is ontwikkeld ook worden verwijderd. In dit geval de eierstok.

Meestal, als er een vraag is over de chirurgische manier om het probleem op te lossen, gaat de chirurg-gynaecoloog naar een operatie om het embryo te verwijderen en een wigvormige ovariumresectie. In dit geval treedt gedeeltelijke excisie van de eierstok op. Na een tijdje herstelt hij zijn functies volledig, waardoor een vrouw in de toekomst een baby kan verwekken, uitnemen en bevallen.

Maar als de situatie te ver is gegaan en artsen een ernstig ziektebeeld bekijken, heeft een operatie ernstiger gevolgen. De chirurg moet ovariëctomie uitvoeren - een operatie om de eierstokken te verwijderen die betrokken zijn bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Preventie van ovariumzwangerschap

Van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is niet verzekerd, geen vertegenwoordiger van het juiste geslacht in de vruchtbare leeftijd. Maar sommige aanbevelingen die de preventie van ovariumzwangerschap veroorzaken, kunnen nog steeds worden gegeven:

 • Het is noodzakelijk om vast te houden aan veilig vrijen, waardoor besmetting met seksueel overdraagbare aandoeningen, seksueel overdraagbare aandoeningen kan worden voorkomen. Hiermee kunt u de geslachtsorganen van vrouwen tegen verlies beschermen.
 • Vroegtijdige diagnose en tijdige behandeling van seksueel overdraagbare aandoeningen.
 • Een gezonde levensstijl handhaven. Weigering van slechte gewoonten.
 • Als een vrouw van plan is om een baby te krijgen, maar risico loopt, is het de moeite waard om een gynaecoloog te bezoeken vóór de conceptie, een test te ondergaan en onder constante medische supervisie te staan na de conceptie.
 • Bij het minste ongemak in de periode van het dragen van de baby, is het noodzakelijk om onmiddellijk een specialist te raadplegen voor overleg en onderzoek. Hoe sneller de pathologie wordt gedetecteerd, hoe eenvoudiger de gevolgen van het stoppen.

Als een onaangename diagnose wordt gesteld, is het nu noodzakelijk om te strijden voor het behoud van voortplantingsorganen. Hiervoor moet het onverwijld zijn:

 • Voer een urinetest uit om het niveau van humaan choriongonadotrofine (hCG) vast te stellen; na twee tot drie dagen moet deze analyse worden herhaald.
 • Het is verplicht om een echografisch onderzoek uit te voeren om het type zwangerschap te bepalen: uterus of ectopisch. Door resultaten, indien nodig, behandeling ondergaan.
 • Zelfdiagnose en zelfbehandeling bij verdenking van het pathologische verloop van de zwangerschap zijn onaanvaardbaar. Het verlies van tijd kan de vrouw niet alleen in haar arbeid, maar ook in het leven kosten.

Prognose van ovariumzwangerschap

Als een vrouw zich op verantwoorde wijze bezighoudt met haar gezondheid en die van haar ongeboren kind, wendt zij zich bij de geringste ongesteldheid onmiddellijk tot een gekwalificeerde arts. Deze stap maakt het mogelijk om een prognose van ovariumzwangerschap voldoende gunstig te maken. Vervolgens blijft ze volledig in staat om een gezond kind te verwekken, te behouden en te produceren. Statistieken tonen aan dat 50 - 85% van dergelijke vrouwen in de toekomst mummies kunnen worden. 10 - 20% van de gevallen vertoont een herhaalde ectopische zwangerschap.

Als de situatie wordt getriggerd en artsen een tamelijk ernstig klinisch beeld van de pathologie waarnemen, beladen met zware bloedingen, neemt het risico op ernstige complicaties en zelfs de dood van het slachtoffer drastisch toe.

Uit de diagnose - ovariële zwangerschap - is geen enkele vrouw verzekerd, die moeder wil worden en een gezonde baby heeft geproduceerd. Maar de essentie is niet dat deze pathologie iedereen kan treffen, maar in het nemen van tijdige en adequate maatregelen om het probleem op te lossen dat is ontstaan. Daarom is het beter om veilig te zijn en een arts te raadplegen voor advies dan de signalen van het lichaam te negeren en niet alleen de baby te verliezen, maar ook uw gezondheid en mogelijk uw leven. Daarom, beste vrouwen, wees meer aandachtig voor uw gezondheid en meer verantwoordelijk. Immers, vertraging in het zoeken naar hulp van een gekwalificeerde arts kan te duur zijn. En ze zullen hun gezondheid en soms het leven moeten betalen!

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.