Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Oorzaken van oorpijn

Medisch expert van het artikel

Neuroloog, epileptoloog
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 01.06.2018

De oorzaken van pijn in het oor kunnen verschillen:

 • ontsteking van het middenoor of nabijgelegen organen;
 • ziektes van zenuwen, in het bijzonder van de gehoorzenuw;
 • ziekten waarbij pijn kan worden bestraald naar het oorgebied (KNO-ziekten, vasculaire pathologieën, hersenziekten);
 • kwaadaardige tumoren.

Pijn in het oor kan pijnlijk zijn, schieten, staan of af en toe voorkomen en kan ook optreden tegen andere symptomen. Om de oorzaak van pijn te bepalen, worden alle beschikbare symptomen in aanmerking genomen, zoals hoofdpijn, duizeligheid,

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Waarschijnlijke oorzaken van pijn in het oor bij een gezond persoon

Gelukkig kan pijn in het oor van voorbijgaande aard zijn en geen teken van een ziekte. Onder de mogelijke oorzaken van dergelijke tijdelijke pijn kan het volgende worden opgemerkt:

 • impact van een scherpe koude of tocht (er is een vernauwing van de bloedvaten, die kan worden gemanifesteerd door een lichte kortdurende pijn, die optreedt bij blootstelling aan hitte);
 • water in de gehoorgang krijgen;
 • de vorming van een zwavelprop, die tegen de wanden van de gehoorgang drukt;
 • binnendringen van vreemde voorwerpen, insecten, enz. In de gehoorgang.

Dergelijke redenen zijn geen tekenen van de ziekte, maar als ze niet tijdig worden geëlimineerd, kunnen de gevolgen zich al manifesteren in de vorm van een ontstekingsproces.

Ontstekingsprocessen - oorzaken van pijn in het oor

 1. Externe otitis is een ontstekingsproces met schade aan de buitenste schil van het oor en de uitwendige gehoorgang. Met dit proces verschijnt altijd pijn. Naast pijn kunnen er klachten zijn over slechthorendheid, een gevoel van geluid, rinkelen, branden, benauwdheid in het oor, een toename van de temperatuur, hyperemie van de buitenste laag van het oor. Pijn in het oor wordt ondraaglijk als je de buitenste schil van het zieke oor probeert te masseren.
 2. Perichondritis is een ontstekingsproces van het perichondrium (kraakbeenschil). Gekenmerkt door pijn in de buitenste schil van het oor, zijn zwelling, roodheid.
 3. Oor furunculosis - eenvoudigweg, een abces. Het is een conische convexiteit op de huid, rood en pijnlijk, in het midden waarvan je een etterende "krater" kunt zien. Zo'n kook moet worden geopend, pus worden verwijderd en gespoeld met een antisepticum (alleen in een medische setting).
 4. Midden-otitis media is een ontstekingsproces in het middenoor (in de ruimte tussen het binnenoor en het trommelvlies). De middelste otitis is verdeeld in etterig, exsudatief, chronisch, maar al deze vormen worden in de eerste plaats gekenmerkt door hevige pijn in het oor, een gevoel van benauwdheid en lawaai. Pijn kan zich uitbreiden naar het hoofd, naar de tanden en ook toenemen door te slikken of te hoesten. Op hun beurt kunnen de oorzaken van otitis media infectie van de omgeving en de dichtstbijzijnde ontstoken organen of hoofdtrauma zijn.
 5. Interne otitis (labyrintitis) is een ontstekingsproces in het binnenoor. Dit kan gepaard gaan met een schending van het vestibulaire en geluidgeleidende apparaat. Labyrintitis kan een complicatie zijn van otitis media (zowel acuut als chronisch). Ook kan de infectie in het binnenoor terechtkomen met griep, roodvonk, mazelen of tuberculose, met directe verwonding van het oor door vreemde voorwerpen bij het reinigen van de oren, met meningitis.

De oorzaken van pijn in het oorgebied worden meestal bepaald bij onderzoek met een otolaryngoloog. Het is mogelijk om verschillende diagnostische methoden te gebruiken, zoals CT of MRI, en bloedtesten en excreties uit de gehoorgang. In sommige gevallen wordt de patiënt gediagnosticeerd en behandeld in een ziekenhuis.


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.