^

Gezondheid

Ontstekingsremmende en antibacteriële kruiden voor blaasontsteking

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.06.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Het ontstekingsproces in de blaas duidt op een ziektetoestand van het lichaam. Aan de ene kant is dit zijn natuurlijke reactie. Maar aan de andere kant, als het lichaam zelf de infectie niet aankan, zal de ontsteking zonder hulp van buitenaf chronisch worden en merkbaar de afweer ondermijnen, die in handen is van elke andere infectie, vooral een virale.

In het geval van een bacteriële infectie of een acuut ontstekingsproces, adviseren artsen niet om alleen op de krachten van het lichaam te vertrouwen. Antibacteriële en ontstekingsremmende behandelingen zijn een belangrijk punt bij de behandeling van blaasontsteking. En het is heel goed dat deze momenten kunnen worden opgelost met behulp van kruidenbehandeling in combinatie met antibiotische therapie (als we het hebben over bacteriële cystitis) of kruiden als hoofdbehandeling kunnen gebruiken wanneer de leidende rol van infectie niet wordt waargenomen in de etiologie van de ziekte.

Door kruiden voor blaasontsteking te gebruiken, kunt u in vrij korte tijd een aanzienlijke verbetering van de toestand van de patiënt en zijn tests bereiken. Dit is veel beter dan pijn te verdragen en te wachten tot alles vanzelf overgaat. Bovendien zijn er in het arsenaal aan alternatieve geneeswijzen veel kruiden die een complex effect hebben op het urogenitale systeem. Dergelijke nuttige kruiden zijn kamille, sint-janskruid, guldenroede, bosbessenbes, duizendblad, wilde rozemarijn, jeneverbes en enkele andere geneeskrachtige planten.

Veel mensen kennen de ontstekingsremmende werking van kamille, maar hoe kan het kruid anders helpen bij blaasontsteking? Kamille is niet alleen goed in boeketten, maar ook in de vorm van een afkooksel of infusie van bloeiwijzen die antihistaminica hebben (vermindert de gevoeligheid voor een irriterende factor), antimicrobieel (bevat natuurlijke antibiotica - bioflavonoïden), pijnstillende, kalmerende en krampstillende werking (helpen verminderen pijn). Door waterformuleringen op basis van kamille te nemen, kunt u regelmatig en volledig plassen, vooral als u een afkooksel / infusie bereidt met kamille en een van de diuretische kruiden. [1]

Het afkooksel wordt bereid door 1-2 eetlepels droge bloeiwijzen per glas water te nemen dat tot 90 graden is verwarmd. Deze samenstelling wordt ongeveer 15 minuten in een waterbad gehouden. Vervolgens moet de infusie worden afgekoeld, gefilterd en op het oorspronkelijke volume worden gebracht.

Het wordt aanbevolen om dit geneesmiddel 2-3 keer per dag in te nemen. Enkele dosis - ½ kopje. Het effect wordt groter als er 1 theelepel aan het afkooksel wordt toegevoegd. Honing, waarvan bekend is dat het een "killer"-activiteit heeft tegen microben.

In plaats van een afkooksel, kunt u een infusie van bloeiwijzen nemen (2 eetlepels per glas kokend water, 1,5-2 uur aanhouden in warmte). De aanbevolen enkele dosis is ¼ kopje. U mag niet meer dan 1 glas infusie per dag drinken.

Als u de infusie zwakker maakt (neem 1-2 theelepels in een glas en sta erop gedurende 15 minuten), wordt het kamillethee genoemd. Dergelijke thee kan overdag in kleine porties worden gedronken in plaats van andere theeën en dranken.

Warme formuleringen op basis van het bovengenoemde kruid zullen ook van groot voordeel zijn bij chronische cystitis. In dit geval kan elke onderkoeling van de benen of het lichaam als geheel dienen als een signaal voor een verergering van de ziekte. Warme afkooksels en infusies, die onmiddellijk na blootstelling aan kou worden ingenomen, zijn een goede preventie van exacerbaties en pijn.

Maar hoe nuttig en veilig kamille ook lijkt, de plant heeft ook contra-indicaties voor gebruik. Samenstellingen op basis daarvan worden niet aanbevolen voor patiënten met een neiging tot diarree en psychische stoornissen. Je moet kamille niet lang gebruiken en met maagaandoeningen van erosieve-ulceratieve aard, omdat het effect op de zuurgraad van de maag nog steeds een controversieel onderwerp is onder artsen. En natuurlijk moeten zwangere vrouwen voorzichtig zijn, vooral in de vroege stadia, omdat een verhoogde oestrogeenproductie gestimuleerd door kamille een van de oorzaken van een miskraam kan zijn.

Kruid Sint-janskruid kan vanwege zijn helende eigenschappen ook actief worden gebruikt bij blaasontsteking. Sint-janskruid bevat, zelfs in grote hoeveelheden, flavonoïden, die het kruid een antimicrobiële werking geven. De plant verlicht effectief ontstekingen, vertoont een matig diuretisch effect, wat, in combinatie met een antiseptisch effect, bijdraagt aan de effectieve reiniging van de blaas van pathogenen en aangehechte microben. Sint-janskruid en bloemen hebben een hemostatisch en wondhelend effect, wat zeer waardevol is als ontsteking wordt veroorzaakt door de irriterende werking van urinesediment (zand, stenen) met de vorming van bloedende micro-wonden op het slijmvlies (bloedelementen verschijnen in de urine). [2]

Urolithiasis wordt vaak een van de oorzaken van chronische cystitis, die wordt verergerd door de vorming van stenen die het slijmvlies beschadigen. Sterke diuretica kunnen de aandoening alleen maar verergeren, maar formuleringen op basis van sint-janskruid zullen helpen om pijnlijke symptomen voorzichtig te verwijderen, vooral als het kruid wordt gebruikt in combinatie met kamille, wat een pijnstillend effect heeft.

Vaker dan andere wordt een afkooksel van kruiden gebruikt bij de behandeling van blaasontsteking. Je kunt het bereiden door 1 eetlepel per glas water te nemen. Gemalen kruidengrondstoffen. Kook de bouillon een kwartier. Haal daarna van het fornuis en laat afkoelen op kamertemperatuur. Neem een voorgefilterde samenstelling die driemaal daags 50 ml moet zijn.

U kunt ook een medicinale infusie van sint-janskruid bereiden. Neem hiervoor 1,5 el. Kruiden, giet een glas kokend water en bewaar een half uur in een waterbad. De gekoelde en gefiltreerde bouillon wordt met gekookt water op 200 ml gebracht. Een glas afkooksel wordt gedronken in drie doses, die een half uur voor de maaltijd moeten worden gedaan.

Het moet gezegd dat een puur afkooksel of infusie van sint-janskruid niet vaak wordt gebruikt bij de behandeling van blaasontsteking. Gewoonlijk wordt dit kruid samen met kamille, duizendblad, duizendknoop, guldenroede en andere kruiden opgenomen in de samenstelling van geneeskrachtige vergoedingen.

Contra-indicaties voor het gebruik van formuleringen met sint-janskruid kunnen zijn: hoge bloeddruk (aanhoudende arteriële hypertensie), verergering van problemen met bloedvaten, neiging tot constipatie. Gras wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen. Borstvoeding kan ook een probleem zijn, omdat sint-janskruid de melk een bittere smaak geeft.

Guldenroede (ook bekend als guldenroede) kan de gouden standaard worden genoemd voor de behandeling van cystitis in de alternatieve geneeskunde. Deze plant is een van de beste kruidenantibiotica, die onder andere een uitgesproken ontstekingsremmend en diuretisch effect heeft.

Guldenroede wordt zowel in de vorm van een afkooksel of thee als in de vorm van een koude infusie gebruikt.

Een afkooksel wordt meestal een infusie genoemd, bereid in een waterbad. Neem voor hem 1 eetl. Droge plantaardige grondstoffen in een glas kokend water. De samenstelling wordt gedurende 10 minuten in een waterbad gehouden, waarna men ze in warmte laat afkoelen en filtreren.

Een dergelijk afkooksel is nuttig voor cystitis, veroorzaakt door nier- of urolithiasis. De samenstelling moet in kleine porties worden ingenomen, niet meer dan 50 ml per dag, omdat de plant behoorlijk giftig is.

Koude infusie heeft een uitgesproken antimicrobieel effect, dicht bij apotheekantibiotica. Neem om het te bereiden een glas koud gekookt water en 2 tl. Kruiden. De remedie wordt gedurende vier uur toegediend, waarna het gedurende de dag 3-4 doses wordt gefilterd en gedronken. De infusie moet vóór de maaltijd worden ingenomen.

Guldenroede is een uitstekende blaasreiniger die actief wordt gebruikt in de homeopathie. Maar vanwege de hoge toxiciteit van de plant, is het noodzakelijk om formuleringen op basis daarvan met de grootste zorg te nemen, na overleg met uw arts.

Het is duidelijk dat guldenroede niet geschikt is voor de behandeling van zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Het is gecontra-indiceerd bij glomerulonefritis (ontstekingsziekte van het glomerulaire systeem van de nieren). Voorzichtigheid bij het nemen van kruideninfusies moet worden betracht door mensen met diabetes en hoge bloeddruk.

Een ander bekend middel tegen urineweginfecties is bosbessen. Bij de behandeling van cystitis worden de bladeren van de plant gebruikt, die ontstekingen kunnen verlichten, een bacteriedodend effect hebben (fytonciden zijn vooral actief tegen stafylokokkeninfecties), en ook effectief de blaas reinigen, vanwege het complexe antiseptische en diuretische effect.

Een belangrijk punt bij de lingonberry-therapie is het feit dat de plant, die praktisch niet onderdoet voor guldenroede met zijn antibacteriële werking, niet-toxisch is en gedurende lange tijd in kuren kan worden ingenomen (meer dan zes maanden zonder gevolgen, wat zeer belangrijk in het chronische verloop van pathologie). De goede tolerantie van formuleringen op basis van bosbessen en de afwezigheid van bijwerkingen maken dit natuurlijke "medicijn" bijna universeel.

Bij blaasontsteking is een aftreksel van bosbessenblad populair (de hele plant kan ook gebruikt worden). Voor 2 kopjes kokend water nemen ze meestal 2 el. Bosbessenbladeren, sta er minstens een half uur op. U moet de infusie voor de maaltijd innemen voor een halve kop. Veelvoud aan ontvangst - 3-4 keer per dag.

Je kunt ook een genezend afkooksel bereiden. 1 eetl bladeren worden met heet water (een half glas) gegoten en de samenstelling wordt gedurende 15 minuten op laag vuur gehouden, waarna deze wordt verwijderd, afgekoeld en gefilterd. De resulterende infusie moet 's ochtends voor de maaltijd worden ingenomen.

Niet minder nuttig, maar smakelijker is een afkooksel van de bladeren en bessen van bosbessen. Voor een glas water moet je 2 eetlepels nemen. Groentemengsel, breng de samenstelling aan de kook en verwijder, laat op natuurlijke wijze afkoelen.

Met cystitis kunt u afkooksels, thee, bosbessenfruitdranken nemen, die nog nuttiger worden als er honing aan wordt toegevoegd (met een goede tolerantie voor bijenteeltproducten).

Rode bosbessen worden niet aanbevolen voor patiënten met lage bloeddruk en ernstige nierziekte. Voor degenen met hoge bloeddruk of een voorgeschiedenis van gastritis met hoge zuurgraad, moeten formuleringen van bosbessen zeer zorgvuldig worden ingenomen na overleg met een arts.

Juniper, dat wordt beschouwd als een uitstekend natuurlijk antisepticum, wordt niet zo vaak gebruikt bij de behandeling van cystitis, maar de ervaring leert dat een dergelijke behandeling goede resultaten oplevert. Bij een ontsteking van de blaas kan het grootste genezende effect worden verwacht van de infusie van de bessen van de plant, gekookt in een waterbad. [3]

Voor 200-220 ml heet gekookt water moet u 1 el nemen. Bessen. Een kom met heet mengsel wordt in een andere kom met kokend water (waterbad) geplaatst. Het is noodzakelijk om de samenstelling na een kwartier van de kachel te verwijderen en gekoeld door gaas te filteren, waarbij de bessen voorzichtig worden uitgeperst. Tijdens het koken neemt het volume van de infusie af. U moet gekookt water toevoegen zodat het glas met infusie vol is.

Neem de infusie 4 keer per dag na de maaltijd in een hoeveelheid van 1 eetl. Ik. Voor de receptie. Het heeft een diuretisch effect en reinigt de urinewegen van pathogene microben, verlicht ontstekingen, verbetert de darmfunctie (dit is ook belangrijk, want wanneer het rectum vol en opgezwollen is, vormt het een obstakel voor de doorgang van urine).

Juniper is niet geschikt voor zwangere vrouwen (risico op een miskraam), patiënten met chronische pathologieën van de nieren en het maagdarmkanaal in de acute fase (in remissie is kortdurende behandeling in kleine doses toegestaan met toestemming van een arts). Een overdosis van op jeneverbessen gebaseerde formuleringen kan problemen met het hart en de bloedvaten veroorzaken.

Duizendblad is een plant met ontstekingsremmende en antiseptische werking. Het is effectief zowel in de bacteriële aard van de infectie als bij ziekten veroorzaakt door schimmels. [4]

Duizendbladinfusie wordt bereid uit 1 kop kokend water en 1,5 el. Ik. Kruiden. De samenstelling moet een uur worden toegediend, waarna deze wordt gefilterd en in 4 doses wordt gedronken.

Een dergelijke infusie kan worden bereid in een waterbad. 15 minuten is voldoende, daarna moet de compositie nog 45 minuten staan totdat deze klaar is voor gebruik. Aangezien in het waterbad het volume van de vloeistof afneemt, wordt de gespannen infusie met gekookt water op het oorspronkelijke volume gebracht. Neem deze infusie 2-3 keer per dag een half uur voor de maaltijd in een warme vorm. De aanbevolen enkelvoudige dosis is 100 ml. Als de bittere smaak en specifieke geur van het geneesmiddel moeilijk te verdragen zijn, kunt u zich beperken tot 1/3 kopje per dosis.

Een afkooksel van duizendblad is een krachtig geconcentreerd middel dat 3-4 keer per dag moet worden ingenomen, 1 eetl. Ik. Bereid het uit 1 glas water en 4 el. Ik. Droog gras. De samenstelling wordt 10 minuten gekookt, waarna het een half uur wordt ingetrokken.

Gras kan niet worden gebruikt bij verhoogde bloedviscositeit en neiging tot bloedstolsels. Voorzichtigheid is geboden bij hypotensieve patiënten, evenals bij mensen met acute gastro-intestinale aandoeningen (sterke formuleringen worden niet getoond voor gastritis en maagzweren). Hoge doses kruidenformuleringen hebben een toxisch effect.

Duizendblad is niet geschikt voor de behandeling van blaasontsteking bij zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. In het eerste geval neemt het risico op een miskraam toe, vooral in de vroege stadia, in het tweede geval is de kans groter dat de baby de borst weigert vanwege de specifieke smaak van melk.

Ledum met cystitis kan worden beschouwd als een uitstekend antimicrobieel en analgeticum (krampstillend effect). Maar tegelijkertijd is het de moeite waard om rekening te houden met de toxiciteit van de plant die in hoge doses of gedurende lange tijd wordt gebruikt. [5]

Bij de behandeling van cystitis is de infusie van de plant populairder, die wordt bereid uit 2-3 el. Ik. (10 g) fijngehakte kruiden en 1 kop kokend water. De compositie moet naar een waterbad worden gestuurd, waar het een half uur moet zijn. Daarna moet de kruideninfusie in natuurlijke omstandigheden worden gekoeld, gefilterd en gekookt water moet eraan worden toegevoegd zodat het totale volume 200 ml is. Kant-en-klaar "medicijn" wordt aanbevolen om na het eten te worden ingenomen. Enkele dosering s - 2 el. Ik. Veelvoud van receptie - 3 keer gedurende de dag.

Hypotensie en zwangerschap zijn contra-indicaties voor het gebruik van wilde rozemarijn. Vanwege het feit dat de plant als giftig wordt beschouwd, mag deze niet worden ingenomen door moeders die borstvoeding geven.

Bij het gebruik van kruiden voor blaasontsteking mag men brandnetels niet vergeten. Hoewel deze plant geen significant antimicrobieel effect heeft, helpt het het lichaam te versterken en zijn beschermende eigenschappen te behouden, wat erg belangrijk is bij het voorkomen van complicaties (en terugvallen bij chronische cystitis). Nuttige eigenschappen van het kruid zijn diuretische en wondgenezende effecten (de laatste eigenschap helpt ontstekingen te verlichten wanneer micro-erosies op het blaasslijmvlies verschijnen), het vermogen om weefselzwelling en pijn te verminderen.

Ondanks de brandende eigenschappen van jonge brandnetelbladeren bedekt met kleine haartjes, is de plant niet giftig, dus behandeling ermee kan als redelijk veilig worden beschouwd. Als je kokend water over een lepel droog gras giet en een half uur aanhoudt, kun je een aangenaam smakende brandnetelthee krijgen, die je na het eten tot 3 glazen per dag warm kunt drinken.

Door kamille, frambozen, echinacea, sint-janskruid toe te voegen aan brandnetelbladeren, kun je de smaakeigenschappen van de drank veranderen, terwijl de helende eigenschappen nog hoger zullen zijn.

Brandnetel met blaasontsteking kan worden gebruikt in de vorm van afkooksels en infusies, alleen of in combinatie met andere kruiden, verse bladeren toevoegen aan salades, soepen en verse sappen, maar er moet aan worden herinnerd dat de plant contra-indicaties heeft. [6]

De hemostatische eigenschappen van brandnetels zijn niet gunstig voor mensen met een neiging tot trombose en een hoge bloedviscositeit. Het kruid wordt ook niet aanbevolen voor lage bloeddruk, evenals tijdens de zwangerschap (verhoogt de tonus van de baarmoeder).

Een uitgesproken ontstekingsremmend en diuretisch effect is ook kenmerkend voor paardestaart. Net als sint-janskruid of brandnetel heeft deze medicinale plant de neiging om het bloed te stoppen en wonden te helen, wat belangrijk is bij chronische cystitis tegen de achtergrond van urolithiasis. [7]

Een afkooksel van paardestaart wordt als populair beschouwd voor ontsteking van de blaas. Je moet het koken met een snelheid van 2 el. Kruiden per 1 liter water. De samenstelling wordt 5 minuten op laag kookpunt in brand gehouden, waarna deze uit de kachel wordt gehaald, afgekoeld en gefiltreerd.

Je moet zo'n samenstelling 3-4 keer per dag nemen, 3 el. Voor de receptie.

Heermoes gaat goed samen met kamille, berendruif, brandnetel. Een combinatie van gras met berkenblad, jeneverbes is toegestaan. Dergelijke verzamelingen kruiden hebben een uitgebreid effect op het urogenitale en immuunsysteem, dus het effect van hun gebruik is sterker en sneller.

Afkooksels en aftreksels van heermoes, kamille, duizendblad en vele andere kruiden kunnen niet alleen binnen worden gebruikt, maar ook worden gebruikt om therapeutische baden te bereiden (warme voetbaden die spasmen en pijn verlichten, zitbaden met een temperatuur van ongeveer 37 graden), toe te voegen aan het bad om te zwemmen. Maar tegelijkertijd is het belangrijk om te begrijpen dat thermische procedures alleen nuttig zijn bij afwezigheid van etterende processen in het orgel en bloedingen, daarom is het noodzakelijk om een arts te raadplegen voordat u ze gaat oefenen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.