^

Gezondheid

A
A
A

Myofasciaal pijnsyndroom: faciale, cervicale, thoracale, lumbale wervelkolom

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Iedereen die minstens een keer geconfronteerd is met kleine zegels in de spieren die ondraaglijke pijn veroorzaken als je erop drukt, weet natuurlijk wat het myofasciale syndroom is, en zal niemand adviseren om dit in zijn leven tegen te komen. Hoewel de diagnose misschien heel anders is geweest. Bijvoorbeeld myofascitis, myogelosis of myofibrositis, bekkenbodemspiersyndroom of spierreuma, enz., Enz.

De hierboven genoemde namen, die van toepassing zijn op dezelfde pathologie, geven echter niet precies de essentie van het probleem weer. Immers, de spanning en pijn in de spieren met het myofasciale pijnsyndroom zijn niet gerelateerd aan structurele veranderingen in spieren, maar aan hun disfunctie. Daarom zou het juister zijn om deze pathologische aandoening een pijnlijke spier-fasciale disfunctie te noemen.

trusted-source[1], [2], [3]

Epidemiologie

Statistische studies van chronische pijn in het menselijk lichaam geven ons een duidelijk beeld van de prevalentie van spierpijn, kenmerkend voor het myofasciaal syndroom. Dus chronische pijnen van verschillende lokalisatie op de planeet lijden onder verschillende gegevens van 7 en een half tot 45% van de bevolking.

Ongeveer 64-65% van de patiënten klagen over spierpijn in de rug, nek, armen en benen, beschouwd als de meest voorkomende na hoofdpijn. Maar tweederde van dit aantal zijn patiënten die direct lijden aan het myofasciaal syndroom.

De grootste prevalentie van spierpijn is op oudere leeftijd, maar ouderen klagen minder vaak over spierpijn, op de voorgrond hebben ze pijn en beperkte beweeglijkheid in de gewrichten.

Daarnaast wordt aangenomen dat blootstelling aan pijnsensatie bij vrouwen iets hoger dan mannen (vooral bij jonge en middelbare leeftijd), zodat ze meer kans om de dokter met dit probleem om te komen en hebben een hogere dan mannen intensiteit van de pijn. En, wordt geen rekening gehouden met weeën en ongemak tijdens de menstruatie.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Oorzaken myofasciaal syndroom

Ondanks het feit dat de pijn wordt gevoeld in de spieren, is de pathologie eigenlijk van neurologische aard. De oorzaak van spierspasmen is immers het signaal afkomstig van het centrale zenuwstelsel.

Wanneer het lichaam gezond is, ontvangen de spieren een correcte signaalketen, die bijdraagt aan de regelmatige reductie en ontspanning van spiervezels. Maar sommige gezondheidsproblemen kunnen een belemmering vormen voor de normale doorgang van het signaal en de spieren kunnen lange tijd in één van de posities worden uitgesteld.

Een langdurig ontspannen toestand van de spieren voorkomt hun motorische functie, maar spierkrampen kunnen een sterk pijnsyndroom veroorzaken, dat myofasciaal (MFES) wordt genoemd.

De volgende ziekten kunnen de oorzaak worden van de ontwikkeling van het myofasciaal syndroom:

 • Osteochondrose van de wervelkolom. De lokalisatie van pijn hangt in dit geval af van de locatie van de wervelkolom, waarop degeneratieve-dystrofische veranderingen worden waargenomen. Dus cervicale osteochondrose veroorzaakt een pijnlijk syndroom in de nek, nek, sleutelbeen, schoudergordel, armen. Maar pathologische veranderingen in de wervelkolom in het borstbeen en de onderrug veroorzaken pijn vergelijkbaar met nierkoliek, angina-aanvallen of pijnlijke manifestaties van de acute fase van pancreatitis.
 • Dystrofische of inflammatoire veranderingen in de gewrichten met de lokalisatie van spierpijn in hetzelfde gebied als het beschadigde gewricht.
 • Ziekten organen die in de buikholte of borstholte :. Hart, nieren, lever, eierstokken, etc. In dit geval is er een reflex beschermingsmechanisme van het aangetaste orgaan en daardoor de spier dicht bij een spanningstoestand. Bovendien dwingt de pijn die gepaard gaat met de onderliggende pathologie een persoon gedwongen een gedwongen positie in te nemen, waarin het een beetje gemakkelijker wordt. Dit veroorzaakt opnieuw overbelasting van bepaalde spiergroepen.
 • Congenitaal en gevormd tijdens levensgebreken in de vorming van het skelet. Het verschil in de lengte van de linker en rechter benen van meer dan 1 cm, scoliose, platte voeten, asymmetrie van de bekkenbodem en andere pathologie van het bewegingsapparaat kan een sterke spanning van de individuele spieren veroorzaken, vooral tijdens het lopen.
 • Verschillende ontstekingsziekten met oedemateus syndroom, waardoor er een knijpen van de zenuwen in de buurt komt, waardoor de geleiding van zenuwimpulsen verslechtert.
 • Intoxicatie, die een oorzaak langdurig verloop nemen sommige groepen werden geneesmiddelen (cardiale glycosiden en anti-aritmische middelen, calciumantagonisten en β-blokkers, gebruikt voor de behandeling van aandoeningen van het cardiovasculaire systeem, anesthetica zoals lidocaïne en procaïne).
 • Pathologieën van het neuromusculaire systeem (myopathie, myotonie, etc.).
 • Reumatische pathologieën gekenmerkt door systemische ontsteking van het bindweefsel (fascia): lupus erythematosus, erythemateuze dermatitis, reumatoïde artritis, polyartritis, enz.

Risicofactoren

Risicofactoren voor de ontwikkeling van de MSAC zijn:

 • verkeerde houding,
 • onhandige kledingaccessoires die de overdracht van zenuwen en spierweefsel bevorderen,
 • overgewicht,
 • een zittende levensstijl,
 • "Sedentair" werk, een lang verblijf in een statische pose op de computer,
 • nerveus overspannen, gevoeligheid voor stress, beïnvloedbaarheid,
 • stabiel zware fysieke arbeid,
 • Professionele sporten (met name tegen de achtergrond van het nemen van medicijnen die de groei van spiermassa stimuleren),
 • infectieziekten,
 • tumorprocessen,
 • dystrofische processen geassocieerd met veroudering,
 • verwondingen van zachte weefsels,
 • onderkoeling, veelvuldig verblijf in een tocht (met name fysiek werk in ongunstige weersomstandigheden),
 • gedwongen langdurige beperking van motorische activiteit als gevolg van verwondingen of operaties.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Pathogenese

Ons lichaam is een complex mechanisme waarvan de motorische activiteit wordt geleverd door het bewegingsapparaat, waaronder botten, pezen, spieren, fasciae (bindweefsel dat de spier omringt). De bewegingen van de handen, benen, lichaam, gezichtsuitdrukkingen, ademhaling, praten - dit alles is alleen mogelijk dankzij de spieren.

Elke beweging is gebaseerd op het vermogen van spieren om te samentrekken. En dit zijn geen chaotische weeën, maar gesystematiseerd met de hulp van het centrale zenuwstelsel. De impuls voor het werk van de spier wordt verkregen uit de hersenen.

Als het lichaam in orde is, werkt het neuromusculaire systeem zonder storingen. Maar onder invloed van de bovengenoemde factoren, de transmissie van zenuwimpulsen verstoord, is er een volledige ontspanning van de spieren (verlamming) of overbelasting (lange spasmen) spieren gepaard gaat met ernstige pijn. Het is tegen de achtergrond van overmatige spierspanning en er is een myofasciaal syndroom.

In de dikte van de spier ontwikkelt zich, afhankelijk van het negatieve effect van provocerende factoren, een kleine verzegeling in de nabijheid van de motorische zenuw, die wordt gekenmerkt door een verhoogde toon, zelfs wanneer de rest van de spier ontspannen is. Een dergelijke verdichting kan één of meer zijn, gevormd in het gebied van één spier of in een specifiek deel van het lichaam. Deze zegels worden triggerpoints genoemd, die in het geval van het myofasciaal syndroom gepaard gaan met pijnsensaties.

Het mechanisme voor de vorming van dergelijke afdichtingen van spierweefsel is niet grondig bestudeerd. Niettemin hebben wetenschappers duidelijk vastgesteld of de verzegeling niets anders spastische weefsel structurele veranderingen waarbij (zoals ontsteking of proliferatie van bindweefsel) kan alleen voorkomen in een bepaald stadium pathologie, die geen werkelijke oorzaken van pijn en spierkrampen.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Kenmerken van triggerpoints bij myofasciaal syndroom

Het verschijnen van dichte knobbeltjes spierweefsel is een onderscheidend kenmerk van myogelosis, waarbij de ontwikkeling van het myofasciaal syndroom wordt opgemerkt. Knobbeltjes, of triggerpoints, zijn nauwelijks met een uitwendig onderzoek te zien, maar ze worden perfect herkend door palpatie, prominent op de achtergrond van de rest van het spierweefsel, zelfs als het in een gestreste staat is.

Sommige knobbeltjes bevinden zich dichter bij de huid, andere plaatsen van lokalisatie kiezen diepe lagen van spieren (dergelijke triggerpoints kunnen alleen in de ontspannen toestand van de spier worden gevoeld).

Bovendien kunnen triggerpoints in het myofasciaal syndroom actief zijn, gepaard gaand met ernstige pijn en met druk, en in rust, en passief (latent). Latente punten worden gekenmerkt door pijnsensaties van lagere intensiteit, die alleen verschijnen wanneer druk wordt uitgeoefend op de knobbel of wanneer de spier wordt belast.

Hoe vreemd het ook klinkt, maar ondanks de uitgesproken pijnlijke sensaties zijn actieve triggerpoints niet altijd gemakkelijk te detecteren. Het ding is dat ze pijn hebben weerspiegeld, uitstralend naar verschillende delen van het lichaam langs de spier, waarin het punt dat de bron van pijn is zich bevindt. De uitgestorte pijn laat niet toe om de exacte locatie van het triggerpunt te bepalen, dus soms is het nodig om de hele spier te onderzoeken.

Met druk op het actieve punt, worden artsen vaak geconfronteerd met het zogenaamde "sprongeffect", wanneer de patiënt van de zeer sterke pijn gewoon op zijn plaats springt. Soms is de pijn zo sterk dat een persoon het bewustzijn kan verliezen.

En toch is er enig voordeel van deze punten. Ze voorkomen overmatige uitrekking van de reeds gewonde spier en beperken de samentrekkende functie tot de gevolgen van de invloed van negatieve factoren zijn geëlimineerd.

Voor meer tal van latente punten zijn dergelijke intense pijnen niet inherent. Niettemin neigen passieve punten onder invloed van ongunstige factoren ertoe actief te worden met de symptomatologische eigenschap van deze groep triggers.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29]

Symptomen myofasciaal syndroom

De eerste tekenen van het myofasciale syndroom van elke lokalisatie zijn pijnen van variërende intensiteit, versterkt door de spanning van de aangedane spier of druk op het triggerpunt. Op welke plek pijn te verwachten is, hangt af van de locatie van de triggerpoints en de grootte van de betreffende spier. Omdat de pijn niet altijd is gelokaliseerd, kan de gereflecteerde pijn over de gehele lengte van deze spier worden gevoeld.

Myofasciaal pijnsyndroom (MFES), afhankelijk van de locatie van de spier met motorische disfunctie, kan in verschillende typen worden verdeeld. In dit geval kan gelokaliseerde en gereflecteerde pijn, afhankelijk van het type MSF, gepaard gaan met andere onaangename symptomen.

Hoofd en gezicht

Myofasciaal pijnsyndroom in het gezicht is een pathologie met een vrij brede symptomatologie. Naast doffe, diffuse pijn, wordt het gekenmerkt door meerdere symptomen die ervoor zorgen dat patiënten contact opnemen met verschillende artsen: lor, neuroloog, tandarts.

Patiënten kunnen klagen over problemen met het openen van de mond, klikken in het kaakgewricht en snelle vermoeidheid van de spieren bij het kauwen van voedsel, pijn bij het slikken. De pijn zelf kan zich verspreiden naar het gebied van het tandvlees, tanden, farynx, gehemelte, oren.

Minder vaak de diagnose van myofasciale syndroom, patiënten klagen over symptomen zoals vaker knipperen, tics in verschillende delen van het gezicht, neus één of beide oren, soms begeleid door lawaai of geruis in hen.

Soms is er ook een verhoogde gevoeligheid van de tanden. Het is dit probleem dat bekend staat om myofasciaal syndroom in de tandheelkunde. In de rest van de symptomatologie wordt echter niet alleen gesproken over de neurologische aard van de pathologie, maar ook dat de belangrijkste reden nog steeds de spierdisfunctie is.

Wanneer deze ziekte triggerpoints te vinden in de kauwspieren, pterygium ontkiemt wiggenbeen aan beide zijden van de neus, in het kaakgewricht gebied, evenals in het bovenste gedeelte van de trapezius (pijn uitstraalt naar het tijdsdomein).

Hals en schouders

Het cervix-myofasciaal syndroom begint ook met pijnen die zich in de nek of achterhoofd kunnen bevinden, of zich verspreiden naar de delen van het hoofd, gezicht en onderarmen. In de volgende fase worden ze vergezeld door vegetovasculaire aandoeningen: duizeligheid, visuele en auditieve beperkingen, oorsuizen, flauwvallen. Kan ook "oorzaakloze" loopneus lijken en de speekselvloed versterken.

Ondanks het feit dat in de meeste gevallen het triggerpunt voor cervicaal syndroom myofasciale zich hoofdzakelijk langs de wervelkolom en de bovenste schoudergordel, en de single voltage haarden kunnen ook worden gedetecteerd in het gebied:

 • trap spieren
 • schuine en riemspieren van het hoofd (brandende pijn in de nek en ogen, vegetatieve stoornissen), 
 • het middengedeelte van de sternocleidomastoïde spier (pijn aan één kant van het gezicht, vergezeld van tranenvloed, verhoogde speekselvloed, rhinitis),
 • in de zone van scapula of sleutelbeen,
 • bovenste delen van de trapeziusspier (pulserende pijn in de slapen),
 • borstspieren en spieren van de subclavia.

Ongeveer de helft van de patiënten met deze pathologie lijdt aan verschillende slaapstoornissen, psycho-emotionele stoornissen en een afname van de werkcapaciteit. Ongeveer 30% ontwikkelde paniekaanvallen.

borstkas

Het optreden van ernstige pijn op het borstgebied wordt meestal geassocieerd met hartaandoeningen en in het bijzonder met een hartinfarct. Diagnostische onderzoeken bevestigen dit echter niet altijd. De oorzaak van pijn in de borstkas kan de vorming van zeehonden in de spieren van de voorkant van de borstkas zijn, en dan hebben we het over een soort van myofasciaal borstsyndroom dat het anterior chest wall syndrome wordt genoemd. Het wordt gekenmerkt door doffe pijn vaak vaker aan de linkerkant van het borstbeen, die toenemen met bochten van de romp, tillen gewichten, verwijdende handen naar de zijkanten, hoesten.

Hoewel een dergelijke lokalisatie van triggerpoints symptomen grotendeels beperkt tot pijn op de borst, kan het ontstaan van brandpunten van de ziekte worden veroorzaakt door bepaalde ziekten van de borst of rug, wat op zich een reden een zorginstelling te onderzoeken.

Een ander type thoracaal myofasciaal syndroom is het syndroom van de kleine borstspier met lokalisatie van triggerpoints in zijn dikte. Het wordt gekenmerkt door pijn in het subclavium gebied, dat kan worden bestraald naar de schouder of linkerarm. De pijnen gaan vaak gepaard met het voorkomen van kippenvel en het tijdelijke verlies van gevoeligheid van de ledematen.

terug

Miofatsialny syndroom in de rugspieren te ontwikkelen op de achtergrond van de opkomst van pijnlijke knobbeltjes in de spier, die loopt langs de thoracale wervelkolom in de latissimus spier, ruitvormige en infraspinatus spieren. De plaats van pijnlokalisatie in dit geval is het gebied tussen of onder de schouderbladen, evenals over de schouders.

De pijn in dit geval is acuut en treedt plotseling op, vooral bij overbelasting of onderkoeling van de spieren.

Myofasciaal syndroom van de lumbale regio wordt gekenmerkt door pijn in het onderste deel van de rug, die zich kan verspreiden naar de lies- of heupzenuw. De oorzaak van rugpijn kan zijn en hernia's en ostiomyelitis en ziekten van het spijsverteringsstelsel, en zelfs kanker die zijn uitzaaiingen op dit gebied heeft vrijgegeven. Maar meestal komt het allemaal neer op overbelasting van de spieren met veel fysieke inspanningen (bijvoorbeeld het heffen van gewichten) of op de verplaatsing van de wervels in de lumbale wervelkolom.

Als de tijd niet wordt benut om de belangrijkste ziekten te genezen, worden triggerpoints in de lumbale regio gevormd, wat een pijnlijk pijnsyndroom veroorzaakt.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34]

Bekkenstreek en dijbeen

Symptomen van myofasciaal bekkensyndroom lijken meer op symptomen van pathologieën van de darm of het urogenitale gebied. Soms worden klachten verminderd tot het feit dat de patiënt begint te voelen alsof hij een vreemd lichaam in zijn ingewanden heeft. Er zijn pijnlijke gewaarwordingen tijdens het lopen of wanneer een persoon de zitpositie van het lichaam gedurende een lange tijd niet verandert. Lokalisatie van onaangename sensaties is voornamelijk het gebied van de onderrug of onderbuik.

Veel patiënten melden frequent urineren. Vrouwen kunnen ook wijzen op ongemak in het interne genitale gebied en de anus.

Al deze symptomen zorgt ervoor dat mensen zich te wenden tot een gynaecoloog, uroloog, androloog, die over de juiste diagnoses te zetten. Cystitis, prostatitis, urethritis, Andechs, etc. Lange-termijn onderzoek en behandeling in overeenstemming met de bovenstaande diagnoses zijn niet succesvol, totdat de artsen niet kunnen achterhalen van de ware oorzaak van ongemak en pijn in het bekkengebied.

En alles blijkt veel eenvoudiger te zijn, en pijn in het bekkengebied veroorzaakt een spasme van spieren die organen zoals de blaas, het rectum, de baarmoeder en vrouwen enz. In het kleine bekken vasthouden. Afhankelijk van welke spier is aangetast (m.piriformis, m.levator ani, m.obturatorius int of oppervlakkige spieren), kan de pijn gelokaliseerd zijn in verschillende delen van het bekken en worden afgeleverd aan de heup.

Wanneer de piriformis syndroom pijn in het gebied van de billen en de achterkant van de dij vergezeld van ongemak tijdens het lopen en aangrijpen in seks, pijn tijdens de stoelgang en onaangenaam zeurende pijn in het rectum en perineum, verschijnen bij de minste spanning spieren van het perineum.

Syndroom interne obturator spier en de spieren in de anus, die soms als myofasciale syndroom urethra wordt gekenmerkt door pijn in de vagina, anus of urethra, vaak pijn bij het plassen, ontlasting moeilijkheden, ongemak in de buik, met name tijdens de vergadering wordt genoemd.

Myofasciaal syndroom bij kinderen

Sterke spierpijn in de kindertijd lijkt iets buitengewoons te zijn, maar dit probleem is veel dringender dan het op het eerste gezicht lijkt. Ja, het is onwaarschijnlijk dat chronische pathologieën bij kinderen met het myofasciaal syndroom worden ontdekt. Maar in dit geval ligt de nadruk niet op hen, maar op het geboortetrauma van de wervelkolom en in het bijzonder van de cervicale wervelkolom.

Iets minder dan een derde van de kinderen die geboren worden, heeft spinale en spinale letsels in verband met de periode van het uiterlijk van het kind in de wereld, i.е. Passage van de foetus door het geboortekanaal. Meer dan 85% van deze kinderen krijgt verschillende verwondingen aan de cervicale wervelkolom. Ongeveer 70% van de kinderen met verschillende letsels van de wervelkolom wordt gediagnosticeerd met het myofasciaal syndroom.

Bij oudere kinderen en adolescenten gebeurt myofasciale pijn meestal als gevolg van onderkoeling of spierspasmen, en de daaropvolgende vorming van triggerpoints, of als gevolg van een slechte houding (scoliose en anderen. Net als pathologie). Spierpijn veroorzaakt vaak de inherente mobiliteit van kinderen en inadequate zorg voor hun gezondheid. Als gevolg daarvan hebben we pijn geassocieerd met verwondingen aan de nek, rug en heupspieren of onderkoeling, wanneer het kind na actieve spelletjes met zweten is al enige tijd op de tocht of in onvoldoende verwarmde ruimte.

Cervical myofascial syndrome bij kinderen komt meestal tot uiting door hoofdpijn, pijn in de ogen, duizeligheid, evenwichtsverlies. Schade schouder en wervelkolom worden gemanifesteerd door pijn in de rug en de bovenste ledematen en heup en knie blessures - pijn onder de knie, regio kan lopen de voorste en buitenste bovenbeen, lies.

Complicaties en gevolgen

Spierpijn, ondanks alle onaangename sensaties, veel patiënten lijken geen gevaarlijke aandoening. De mening dat het wegwerken van zijn oorzaak, men alle problemen in één keer kan oplossen, steeds populairder wordt, en een persoon geeft er de voorkeur aan om de behandeling niet tot het einde of helemaal niet toe te passen.

Soms geeft deze houding tegenover het probleem, vooral aan het begin van de ziekte, goede resultaten. Er is geen reden - geen pijn. Maar in verwaarloosde gevallen, wanneer er al een uitgesproken myofasciaal syndroom is met de kenmerkende spierverdichting van de spieren en de fibrotische veranderingen die daarin optreden, zijn de gevolgen ervan nauwelijks veilig te noemen.

Complicaties van het myofasciaal syndroom kunnen niet alleen worden beschouwd als structurele veranderingen in de spieren die bijdragen aan het chronische proces. Alleen al het feit dat de spierspanning lange tijd leidt tot de opeenhoping van melkzuur daarin, waardoor het normale metabolisme in de weefsels van het lichaam wordt voorkomen en hun zuurstofgebrek wordt veroorzaakt, kan alleen maar alarm slaan.

Ernstige gevallen van myofasciale syndroom met geleidelijke vorming van meerdere trekkerpunten uiteindelijk kan niet alleen leiden tot psycho-emotionele stoornissen geassocieerd met slaapstoornissen en chronische pijn, handicap of stoornis. Talloze gevallen van samendrukking van de zenuwen en vaten die door de spieren worden aangetast, zijn frequent, hetgeen het pijnsyndroom verhoogt en leidt tot stoornissen van de bloedsomloop met consequenties die uit deze situatie voortvloeien.

trusted-source[35], [36], [37], [38]

Diagnostics myofasciaal syndroom

Klachten over spierpijn kunnen worden geassocieerd met verschillende oorzaken. En pas nadat u de reden hebt begrepen, kunt u de juiste behandelingssituatie toewijzen. En aangezien myofasciaal pijnsyndroom een symptoom is van veel ernstige ziekten, is het een eer voor een arts om deze ziekten te diagnosticeren.

De diagnose begint, zoals gebruikelijk, met onderzoek van de patiënt en verzameling van anamnese. Misschien wist de patiënt op het moment van het begin van de pijn al over de aanwezigheid van bepaalde ziekten, die de arts kan vertellen. Met informatie over chronische pathologieën in het lichaam van de patiënt, kan de arts voorlopig de mogelijke oorzaak van het begin van pijn bepalen en daaruit in verdere onderzoeken uitgaan.

Bij het onderzoek van de patiënt besteedt de arts speciale aandacht aan de palpatie van de zere plek. Om triggerpoints te bepalen, wordt de spier op het gebied van pijnlokalisatie uitgerekt over de lengte en gepalpeerd. Onder de vingers bevindt zich een koord in de vorm van een strak koord. Triggerpoints of zegels moeten net langs dit "snoer" worden doorzocht. Drukken op een spierknobbeltje tijdens palpatie veroorzaakt hevige pijn, waaruit patiënten gesprongen of gegild hebben. Dit geeft aan dat het triggerpunt correct is gevonden.

Op zoek naar strings en triggerpoints kan de arts de spier diep onderzoeken, de vingertoppen over de vezels bewegen of de spier tussen de vingers rollen. Tijdens palpatie en communicatie met de patiënt, moet u op het volgende letten:

 • Is er een verband tussen het optreden van pijn en lichamelijke inspanning of hypothermie van de spier?
 • Zijn er atrofie of andere veranderingen in de spieren die bijvoorbeeld wijzen op de inflammatoire aard van de pathologie?
 • Verandert de nasale verdichting voor spieren of heeft het alleen een algemene spierspanning?
 • De pijn heeft een zekere lokalisatie of geeft aan andere plaatsen?
 • Druk of punctie van spierknobbeltjes draagt bij aan het optreden van gereflecteerde pijn?
 • Is er een symptoom van een sprong?
 • Verlaagt de intensiteit van pijn na een massage of het effect van warmte?
 • Gaan de symptomen voorbij na blokkering van de spieren?

De arts besteedt onder andere aandacht aan hoe de patiënt pijn tolereert, hoe het zich verhoudt tot zijn toestand, of er sprake is van slaapstoornissen, of er tekenen van depressie zijn.

Om de factor van ontsteking uit te sluiten, worden bloed- en urinetests uitgevoerd. Ze zullen ook helpen om een veilige behandeling voor te schrijven. De analyse van urine zal het mogelijk maken om myofasciale pijn in de lage rug en nierkoliek te differentiëren.

Voor een instrumentele diagnose nemen artsen hun toevlucht tot gevallen waarin er een vermoeden is van hartpathologie, waarbij pijnen vergelijkbaar met myofasciale pijn optreden. De arts kan electro- of echocardiografie, coronaire of hygraphy voorschrijven, ECG-bewaking gedurende de dag door Holter, enz. Methoden.

Zoals eerder vermeld, kan pijn in het myofasciaal syndroom van twee soorten zijn: gelokaliseerd en gereflecteerd. Het is de aanwezigheid van de laatste die de moeilijkheden bij de diagnose van pathologie precies verklaart.

Illustratief in dit verband is eenzijdig myofasciale pijnsyndroom met een spatel. Een sterk pijnsyndroom op dit gebied kan om verschillende redenen voorkomen. Dit kan worden geknepen zenuwwortels, aanvallen van acute pancreatitis en cholecystitis, cholelithiasis en biliaire dyskinesie, nierkoliek, pyelonefritis, kwaadaardige processen in de lever, pancreas, nier rechts.

trusted-source[39], [40], [41], [42]

Wat moeten we onderzoeken?

Differentiële diagnose

De taak van differentiële diagnose is juist het ontdekken of uitsluiten van de relatie van pathologieën, mogelijke oorzaken van pijn in een bepaald gebied, en myofasciale pijn. Het is erg belangrijk om de ware oorzaak van dergelijke pijnen te achterhalen, om tegelijkertijd zowel de oorzaak als het effect te behandelen. Alleen op deze manier zal de behandeling de verwachte resultaten opleveren.

Nadat de patiënt door de districtstherapeut is onderzocht, kan hij worden doorverwezen naar een neuroloog, cardioloog, gastro-enteroloog, traumatoloog. De definitieve diagnose wordt al gemaakt op basis van de resultaten van het onderzoek van deze specialisten. Tegelijkertijd wordt een effectieve behandeling van het pijnsyndroom en de tijdens de diagnose gevonden pathologieën, die in staat zijn spierpijn op te wekken, voorgeschreven.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling myofasciaal syndroom

Myofasciaal syndroom wordt vaak veroorzaakt door een eigenaardig duet: de oorzaak van spierpijn (meestal een soort gezondheidsprobleem) en een provocerende factor (emotionele stress, hypothermie, enz.). Het is noodzakelijk om daarmee en met een ander te worstelen, dus de aanpak van de behandeling van het myofasciale pijnsyndroom moet complex zijn.

Soms kun je de situatie herstellen zonder medicatie te nemen. Dit is mogelijk als de oorzaak van spierpijn een onjuiste houding, hard lichamelijk werk, sporten, werken op een computer, enz. Is. De arts geeft een dergelijke patiënt aanbevelingen met betrekking tot het werkregime, correctie van de houding, versterking van de rugspieren, enz.

Als de oorzaak van de MSFE een ernstige ziekte is, parallel met de verwijdering van het pijnsyndroom, wordt een alomvattende therapie van de bestaande pathologie van de gezondheid uitgevoerd.

Het pijnsyndroom wordt verwijderd met behulp van medicamenteuze therapie en alternatieve therapieën. Als medicijnbehandeling worden de volgende soorten medicijnen gebruikt:

 • voor de behandeling van pijn: geneesmiddelen met ontstekingremmende en analgetische werking, zoals "Diclofenac", "Nimesil", "Ibuprofen", "Voltaren Emulgel", enz., en als vormen voor orale toediening, en topische toepassing.
 • voor het verwijderen van spierspanning en pijn: geneesmiddelen uit de groep van centrale spierverslappers ("Belofen", "Tizanidin", "Midokalm", Sirdalud "," Flexin "),
 • voor het stabiliseren van mentale en emotionele toestand van de patiënten: GABAergic en nootropen (. "Pikamilon", "piriditol", "Noofen" etc. 1-2 tabletten drie keer per dag) en Wegetotropona kalmeringsmiddelen, antidepressiva,
 • herstellende middelen en middelen voor het verbeteren van trofisme van spierweefsel: vitaminen en vitamine-minerale complexen met de nadruk op preparaten die vitamines van groep B en magnesium bevatten,
 • voor blokkade: meestal budgettaire anesthetica "Novocaine" of "Lidocaine".

Naast medicamenteuze therapie bij het myofasciaal syndroom worden verschillende alternatieve methoden en fysiotherapie gebruikt. Dit laatste is vooral belangrijk bij het myofasciaal gezichtssyndroom. In dit geval bieden elektrostimulatie en thermomagnetotherapie, evenals cryoanalgesie, goede resultaten.

Een belangrijke rol in de therapie van myofasciale pijn wordt gegeven aan massage, waarmee het mogelijk is spierspanning te verlichten en de bloedsomloop op de plaats van de laesie te verbeteren, waardoor drugs ongehinderd naar de scène kunnen stromen. Bijzonder indicatief in dit opzicht zijn de methoden van manuele therapie, die werken als een diagnostische en therapeutische procedure. Het is alleen belangrijk dat het wordt uitgevoerd door een professional met kennis van zijn bedrijf.

Helpt bij het verwijderen van hypertone spieren en gerelateerde pijn- en reflexologietechnieken, zoals acupressuur en acupunctuur. De introductie van geneesmiddelen die de activiteit ervan verminderen (farmacopunctuur) en het strekken van de zieke spier (osteopathie) met hetzelfde doel, levert ook goede resultaten op in de spierknobbels met de MFBS.

Wanneer acute pijn verdwijnt, kun je een blikje massage nemen, het elke drie dagen uitgeven (ongeveer 6-8 procedures). Na massage op het aangetaste gebied, een verwarmende reiniger of zalven aanbrengen die pijn en ontsteking verlichten (bijvoorbeeld butadieen of indomethacine), bedek de huid met speciaal komprespapier en een doek.

In sommige medische instellingen kunnen patiënten worden aangeboden een behandeling met bloedzuigers te ondergaan. En als myofasciale pijn geassocieerd met fysieke activiteit, onjuiste houding, overbelasting van de spieren als gevolg van langdurige statische positie, en als er een verandering in de patiënt spier negatieve invloed hebben op andere spiergroepen, bloot te stellen aan onnodige stress, kan een set van oefeningen voor verschillende spiergroepen worden toegewezen, effectief in myofasciaal syndroom van deze soort.

In gevorderde gevallen, wanneer de lift myofasciale pijn geen een van deze methoden kan worden, kan de arts toevlucht tot een operatie, namelijk het verlichten wortelcompressie door spierspanning (microvasculaire decompressie).

Alternatieve behandeling

Sprekend over de behandeling van het myofasciaal syndroom door de mensen, moet men begrijpen dat het helpt om pijnlijke symptomen slechts een tijdje te verlichten: spasmen en pijn in de spieren, maar het lost het probleem niet fundamenteel op. Zonder het gebruik van spierverslappers en verschillende methoden voor fysieke impact op triggerpoints, kan een stabiel resultaat niet worden bereikt.

Maar met de onmogelijkheid van medicamenteuze therapie of als aanvulling daarop, zullen de volgende recepten, gebaseerd op het positieve effect van warmte, het pijnsyndroom helpen verlichten:

 1. Paraffinewraps. Gesmolten paraffine wordt aangebracht op de site van pijnlokalisatie. Bovenop wordt een andere laag paraffine aangebracht, waarna de zere plek wordt bedekt met een film en de warmte gedurende een half uur wordt gewikkeld.
 2. Therapie 3 in 1:
  • Droge hitte. Opgewarmd tot een warme staat (zodat een persoon veilig kan verdragen), wordt het zout van grof slijpen aangebracht op een zere plek en bedekt met een deken. We verwijderen wanneer het afkoelt.
  • Iodic rooster. Nadat het zout is verwijderd, trekt jodium een gaas op de huid.
  • Genezende kleefstof. Over het jodiumnetwerk de peperkorrel lijmen. Na het einde van de procedure sturen we de patiënt naar bed tot 's ochtends.
 3. Het Engelse zout (het is magnesiumsulfaat of magnesiumoxide). Het kan worden gekocht bij een apotheek en wordt gebruikt om spasmen en spierpijn te verlichten door op te lossen in water om in te baden. Vermindert pijn en warm water zelf, maar magnesium helpt ook om de spieren te ontspannen, dankzij het magnesiumgehalte, een natuurlijk spierverslapper. Om een bad te nemen, heeft u 1 of 2 kopjes Engels zout nodig. De procedure duurt slechts 15 minuten.

Maar niet alleen helpt warmte bij myofasciale pijn. Het therapeutische effect wordt ook geboden door een massage met essentiële oliën, die thuis kan worden uitgevoerd. Een gewone ontspannende massage met munt, magnolia-wijnrank en marjolein, in gelijke verhoudingen genomen, zal helpen om spierspasmen te verlichten. En met pijnlijke sensaties zijn de essentiële oliën van planten als kamille, basilicum, immortelle en lavendel goed. Het is beter om een mengsel van verschillende oliën te gebruiken, deze toe te voegen aan de basisolie (bij voorkeur kokosolie).

Kruidenbehandeling met myofasciale pijn uitgevoerd gebruikmakend horsetail, van waaruit de therapeutische zalf door mengen gehakseld gras en boter in een verhouding van 1: 2, of infusie van bloemen Melilotus officinalis.

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50], [51]

Homeopathie

Aangezien de belangrijkste symptomen van myofasciale syndroom spierkrampen, leidt tot het verschijnen van de trekker punten, en pijn begeleiders, de hoofdrichting van homeopathische behandeling juist verwijdering spasmen en verlichting van myofasciale.

De meest populaire krampstillend middel in de homeopathie is het medicijn "Spaskuprel". Neem het drie keer per dag, één tablet en los het op in je mond. Om het pijnsyndroom te verlichten met spierspasmen, kun je het medicijn 4 keer binnen een uur innemen, totdat de pijn afneemt.

Met verharding in de spieren en pijn die verdwijnen onder invloed van warmte, is het homeopathische preparaat "Rus toxicodendron" in 12 verdunningen ook nuttig.

Met pijn in de taille werkt het preparaat "Brionia" goed bij 12 verdunningen en met pijn in de nek en tussen de schouderbladen kan de homeopathische arts "Helidonium" druppels toedienen.

Voorbereidingen "Brionia" en "Beladonna" zijn ook effectief in de hoofdpijn, die ook verwijst naar de categorie gereflecteerde myofasciale pijn.

Indicatief voor de verwijdering van symptomen van myofasciaal pijnsyndroom is behandeling met behulp van homeopathische subcutane of intramusculaire Guna-injecties. Voor spierpijn voor injectie worden GUNA®-MUSCLE-preparaten gebruikt in combinatie met GUNA®-NECK, GUNA®-LUMBAR, GUNA®-HIP anders.

Meer informatie over de behandeling

Het voorkomen

De effectiviteit en duur van de behandeling van het myofasciaal syndroom hangt niet alleen af van de ernst van het proces, maar ook van de wens van de patiënt om zich te ontdoen van de pijn die hem pijn doet. Het nemen van medicijnen en fysiotherapie, massage en manuele oefeningen zullen een tastbaar en duurzaam resultaat geven als de patiënt zich houdt aan de vaardigheden die hij in revalidatiestudies heeft geleerd. Dit zijn nieuwe motorische stereotypen en het vermogen om iemands lichaam te bezitten met de controle over de conditie van het spierstelsel en de mogelijkheden om het gespierde korset te versterken en de juiste houding aan te nemen.

En voor degenen die zo'n onaangename ziekte niet willen zien, raden we aan de volgende preventieve maatregelen te nemen:

 • voorkom onderkoeling van de spieren en het effect op de verwarmde spieren van tocht,
 • Beperk fysieke activiteit, vermijd spierspanning,
 • voorwaarden scheppen voor een goede nachtrust,
 • bij het uitvoeren van werkzaamheden waarbij de statische positie langdurig moet worden behouden, neem dan een kleine pauze met opladen voor vermoeide spieren,
 • tijd om ziekten te behandelen, zonder de overgang naar een chronische aandoening toe te staan.

Met inachtneming van deze aanbevelingen, kan men nooit weten wat een myofasciaal syndroom is met zijn pijnlijke pijnen.

trusted-source[52], [53], [54], [55], [56], [57], [58], [59]

Prognose

De prognose voor myofasciale pijn is meestal positief, maar dit is natuurlijk geen reden om de situatie te beginnen en hun behandeling te compliceren.

trusted-source[60], [61], [62]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.