^

Gezondheid

A
A
A

Krampen in de benen: oorzaken

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 05.09.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Krampen in de benen treden op wanneer een skeletspier onwillekeurig samentrekt en zijn maximale spanning uitoefent in de vorm van een plotselinge, vaak zeer pijnlijke, maar kortstondige spasme. Krampachtige contracties komen het vaakst voor in de kuitspieren van de achterkant van het been, evenals de spieren van de voet, de hamstringspier boven de hamstring of de quadricepsspier voor de dij. [1]

Epidemiologie

Zoals de statistieken laten zien, hebben bijna zes op de tien oudere volwassenen vaak kramp in hun benen, vooral 's nachts: drie op de vier gevallen treden op tijdens de slaap.

Tegelijkertijd komen krampen in de benen bij mannen bijna drie keer minder vaak voor dan krampen bij vrouwen.

Volgens sommige schattingen treft perifere arteriële ziekte (vaten van de onderste ledematen) bijna 10% van de mensen ouder dan 55 jaar.

Koortsstuipen treffen ongeveer 2-5% van de kinderen onder de vijf jaar.

Oorzaken beenkrampen

Volgens medische experts zijn de oorzaken van krampen in de benen in veel gevallen onbekend en worden dergelijke krampen idiopathisch genoemd.

Een van de aanwijsbare oorzaken is in de eerste plaats een overmatige belasting van de spieren en een overbelasting van de spiervezels in de kuit of in de achterkant van de dij (in het hamstringgebied) met het optreden van krampen in de benen na de training; ernstige krampen in de benen ontwikkelen na het hardlopen - intense pijnlijke weeën die meestal optreden bij vermoeidheid en/of oververhitting. Lokale krampen worden waargenomen wanneer individuele spiergroepen worden overbelast door het uitvoeren van vaak repetitieve snelle bewegingen, wat met name beenkrampen tijdens een orgasme tijdens seks verklaart.

Spierkrampen in de onderste ledematen of  krampen , niet geassocieerd met verhoogde fysieke activiteit, kunnen verschillende redenen hebben: nachtelijke krampen in de benen treden op als gevolg van een ongemakkelijke lichaamshouding, afkoeling of oververhitting in de slaap, een te zacht of hard bed. 'S Nachts komen krampen in de benen vaker voor bij 50-plussers dan bij jongere mensen, en vaker bij mensen met overgewicht dan bij mensen die dun zijn.

De belangrijkste oorzaak van krampen in de benen in de ochtend wordt beschouwd als een lange ongemakkelijke houding van de benen tijdens de slaap, met samenknijpen van bloedvaten.

Tonische krampen in de benen treden overdag op wanneer een persoon lange tijd loopt, lange tijd op een harde ondergrond staat of gedwongen wordt om lang te zitten. Het verkrampt vaak de voeten van mensen die last hebben van platvoeten of te strakke schoenen dragen, en hoge hakken vergroten alleen maar het risico op spierkrampen in de kuiten en voeten.

Velen hebben krampen in de benen in het water - het zwembad of natuurlijke reservoirs. Wat veroorzaakt krampen in de benen tijdens het zwemmen? Experts associëren ze met de buiging van de voetzool tijdens het zwemmen - wanneer alle spieren van het been een stijve lijn vormen van het onderbeen tot de tenen, waardoor je in het water kunt bewegen. Maar door deze positie vast te houden, worden de spieren overbelast en kunnen ze onwillekeurig samentrekken - ernstige krampen in de benen. Bovendien neemt in koud water, als gevolg van de compressie van bloedvaten, de bloedcirculatiesnelheid af en wordt bij onvoldoende zuurstoftoevoer naar spierweefsel de neuromusculaire geleiding verstoord.

Dit zijn de meest voorkomende goedaardige soorten krampen in de benen.

Lees ook -  Waarom krampen mijn tenen?

Er zijn echter veel aandoeningen en pathologieën waarbij krampen in de linker-, rechterbenen of krampen in beide benen een van hun symptomen zijn. Dat wil zeggen, ze worden als secundair beschouwd en in dergelijke gevallen worden de oorzaken van krampen in de benen geassocieerd met specifieke aandoeningen of ziekten.

Krampen in de benen na een operatie worden beschouwd als een bijwerking van pijnstillers voor lokale anesthesie en algemene anesthesie.

Convulsies bij een beenbreuk treden op wanneer het bot traumatische schade heeft aan de spiervezels eromheen en compressie van de uiteinden van de motorische zenuwen.

Als gevolg van het toxische effect van ethanol op het centrale zenuwstelsel met remming van zenuwsignalen, een verlaging van het elektrolytengehalte door uitdroging, evenals stoornissen in de regionale bloedcirculatie, treden krampen in de benen op na het drinken van alcohol (vooral bij chronische alcoholisten). [2]

Spierspasmen in de vorm van convulsies kunnen optreden als gevolg van iatrogene oorzaken: bij langdurig gebruik van geneesmiddelen zoals selectieve bèta-adrenerge agonisten (luchtwegverwijders), antidepressiva van de SSRI-groep, barbituraten, lithium, statines, nicotinezuur, hormonale anticonceptiva, cytostatica ( geneesmiddelen tegen kanker). Na langdurig gebruik van diuretica, dat wil zeggen na diuretica, worden krampen in de benen geassocieerd met een verhoogde uitscheiding van magnesium uit het lichaam en de ontwikkeling van  hypomagnesiëmie .

Trekken aan de benen en krampen in de benen tijdens de zwangerschap (vooral in de latere stadia) - door een afname van de hoeveelheid magnesium en calcium in het bloed - hypocalciëmie. Voetkrampen 's nachts komen vaak voor in het derde trimester van de zwangerschap als gevolg van de druk van de baarmoeder op de aderen en de verslechtering van de uitstroom van bloed; dit veroorzaakt vaak krampen in de benen en liezen. Voor meer details, zie -  Waarom brengt het de benen bij elkaar tijdens de zwangerschap . En krampen in de benen na de bevalling zijn het gevolg van vernauwing van bloedvaten en spierspanning in het bekkengebied en de dijen.

Krampen in de benen bij een kind kunnen optreden wanneer het lichaam uitgedroogd is (met braken en/of diarree); met vitaminetekort; vanwege schildklierproblemen. Bij koortsachtige aandoeningen die verband houden met infectieziekten, bij kinderen jonger dan vijf jaar, worden krampen in de benen en koorts gecombineerd. Dergelijke convulsies worden koorts genoemd.

Verhoogd risico op krampen in de benen met parasieten - parasitaire invasies: ascariasis, trichinose, echinokokkose.

Frequente krampen in de benen bij ouderen kunnen het gevolg zijn van natuurlijke verkorting van de pezen (door vochtverlies) en een afname van de elasticiteit van spiervezels; ook op oudere leeftijd kunnen pijnlijke krampen in de kuiten (in rust) en het voorste deel van de scheenbeenspier (na het lopen) worden opgemerkt, wat symptomen zijn van idiopathische  neuropathie van de benen .

Naast lichamelijke inactiviteit en leeftijdsgebonden degeneratieve veranderingen in de gespierde aard, treden krampen in de benen bij 50-plussers op als gevolg van  stoornissen in de bloedsomloop in de benen . Een veelvoorkomende aandoening met een slechte bloedcirculatie geassocieerd met atherosclerose of veneuze insufficiëntie is kramp in de benen tijdens het lopen met de schijn van pijn en zelfs tijdelijke kreupelheid. In het eerste geval correleert een slechte bloedcirculatie in de slagaders van de benen op oudere leeftijd vaak met problemen van atherosclerotische veranderingen in cerebrale bloedvaten, en experts beschouwen slaapstoornissen, aanhoudende hoofdpijn, frequente duizeligheid en beenkrampen als het eerste signaal van het risico van het ontwikkelen van een dergelijke gevaarlijke aandoening in de toekomst als ischemische beroerte.

Mensen die klagen over krampen en koude voeten, evenals het feit dat hun benen pijn doen in rust, krampen in de avond, moeten worden onderzocht op  perifere vaatziekte van de benen  (die ontstaat als gevolg van cholesterolafzettingen in de slagaders van de onderste ledematen ).

In het tweede geval zijn dit beenkrampen met spataderen - spataderuitzetting van de oppervlakkige aderen, wat gepaard gaat met een verslechtering van de uitstroom van veneus bloed uit de benen en een schending van spiertrofisme. Dit soort krampen treft meestal de kuitspieren en de quadriceps femoris, die door twee gewrichten worden uitgerekt, dat wil zeggen dat krampen in de benen worden opgemerkt boven de knie, dij.

Klachten van krampen en koude voeten gaan gepaard met endocrinologische problemen: de aanwezigheid van diabetes of hypothyreoïdie.

Als er symptomen zijn zoals stuiptrekkingen en  gevoelloosheid van de benen  (paresthesie), dan bestaat het vermoeden dat dit het gevolg is van compressie van de zenuwuiteinden en kan osteochondrose in de lumbale regio met de ontwikkeling van radiculopathie de boosdoener zijn.

Meestal worden dergelijke krampen in de benen waargenomen bij diabetes als gevolg van neurologische aandoeningen -  diabetische neuropathie . Een andere causale risicofactor voor epileptische aanvallen bij diabetici is  angiopathie van de ledematen , die ontstaat als gevolg van een afname van de intensiteit van de capillaire en arteriële bloedstroom in de benen.

Als de patiënt klaagt over krampen en een branderig gevoel in de benen, kan dit duiden op perifere neuropathie - een schending van de overdracht van zenuwimpulsen, opgemerkt bij diabetes, kanker, ondervoeding, infectieuze ontsteking, chemotherapie van kwaadaardige tumoren. Bij gezonde mensen wordt een brandend gevoel in de benen na krampen geassocieerd met lactaatacidose, dat wil zeggen de ophoping in het bloed van melkzuur, een bijproduct van de afbraak van glucose, waarvan de afbraak (voor energie) plaatsvindt tijdens intensieve training.

Krampen in de benen en rug, vergezeld van gevoelloosheid en tintelingen in het been, kunnen een hernia tussen de wervels of de tussenwervels veroorzaken (als gevolg van dystrofische veranderingen in de spieren en stoornissen van hun innervatie). En krampen in de benen met hernia's worden geassocieerd met beknelde zenuwen of stenose van de lumbale wervelkolom; zenuwwortelcompressie wordt door neurologen beschouwd als een van de predisponerende factoren voor nachtelijke krampen in de benen. [3]

Als, naast het optreden van convulsies, de benen falen, sluit de patiënt dergelijke pathologieën als multiple sclerose (een auto-immuunziekte van het zenuwstelsel, waarbij de zenuwprocessen hun myeline-omhulsel verliezen en spierfuncties worden verminderd met de ontwikkeling van spasticiteit) of  motorneuronziekte .

Vergezeld van onwillekeurige samentrekkingen van spiervezels - fasciculaties - perifere slappe parese, dat wil zeggen een afname van de spiertonus in een of beide benen, kan duiden op neurologische problemen zoals amyotrofische laterale sclerose of schade aan de motorneuronen van het ruggenmerg (motorische neuropathie ).

Een lijst met de meest waarschijnlijke oorzaken van been- en armkrampen omvat:

 • insufficiëntie van de bijschildklieren - hypoparathyreoïdie, waardoor het calciumgehalte in het bloed daalt;
 • chronische vorm van nierfalen, wat leidt tot een verhoging van het fosfaatgehalte in het bloed;
 • gebrek aan kalium;
 • uitdroging of gebrek aan vocht;
 • epilepsie (met tonisch-clonische aanvallen);
 • alcoholische delirium;
 • bloedarmoede (ijzertekort of hemolytisch);
 • multiple sclerose;
 • hypoglykemie;
 • infecties, primaire tumoren of hersenaneurysma;
 • bijwerkingen van medicijnen.

Risicofactoren

Samenvattend de etiologie van krampen in de benen, noemen artsen de volgende risicofactoren voor hun optreden:

 • overbelasting van de spieren van de onderste ledematen;
 • sedentaire levensstijl en obesitas;
 • musculoskeletale verwondingen;
 • leeftijdsgebonden degeneratieve veranderingen in spierweefsel en pezen;
 • uitdroging (uitdroging) geassocieerd met zowel onvoldoende vochtinname als overmatig zweten;
 • alcoholisme;
 • platvoeten, ongeschikte schoenen dragen;
 • lage niveaus van elektrolyten (magnesium, calcium of kalium) in het bloed;
 • vitaminetekort (B6, D, E);
 • zwangerschap;
 • hoog cholesterolgehalte in het bloed;
 • de aanwezigheid van neurologische of metabole stoornissen;
 • endocriene ziekten (diabetes mellitus, hypothyreoïdie, hypoparathyreoïdie);
 • neuromusculaire aandoeningen, in het bijzonder neuropathie, myopathie, motorneuronziekte;
 • compressie van de spinale zenuwen;
 • levercirrose;
 • chronisch nierfalen en de effecten van nierdialyse (waarbij te veel vocht uit het lichaam wordt verwijderd, wat de elektrolytenbalans verstoort);
 • de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington;
 • het gebruik van bepaalde medicijnen.

Oudere mensen hebben een hoger risico op krampen in de benen: dichter bij 50 jaar begint het verlies van spiermassa en - als een persoon een zittend leven leidt - vordert dit proces.

Pathogenese

De biochemie van spiercontractie is zeer complex en hoe verstoringen in de overdracht van zenuwimpulsen optreden is nog niet helemaal duidelijk. Het mechanisme van ontwikkeling van krampen van de onderste ledematen 's nachts, dat wil zeggen hun pathogenese, wordt verklaard door het feit dat krampen optreden wanneer de gastrocnemius-spier - met de benen in een droom met halfgebogen knieën en voeten naar beneden gericht - in een verkorte positie en kan krampachtig zijn bij elke poging om van positie te veranderen.

Bovendien gaan langdurige perioden in dezelfde houding tijdens de slaap gepaard met een vertraging van de bloedcirculatie en een afname van het zuurstofgehalte in spierweefsels, wat leidt tot krampen.

Er zijn verschillende versies van de pathogenese van aanvallen tijdens fysieke overbelasting. Traditioneel wordt aangenomen dat deze spasmen het gevolg zijn van uitdroging, verstoorde elektrolytenbalans (waaronder magnesium, kalium en calcium), ophoping van melkzuur of lage niveaus van cellulaire energie (in de vorm van ATP). Als het lichaam bijvoorbeeld magnesium mist, wordt het contact van afferente en efferente neuronen in neuromusculaire cholinerge synapsen verstoord: de kanalen van presynaptische membranen gaan niet meer open en dit leidt tot een toename van het niveau van vrij acetylcholine, een bemiddelaar van zenuwimpulsen in spieren, in de synapsspleet.

Aangenomen wordt dat het mechanisme van aanvallen geassocieerd is met een verhoogde activiteit van de neuromusculaire reflexboog van het CZS, enerzijds door het remmende effect van de Golgi-peesorganen en anderzijds door hyperactivering van spieren spindels. [4]

Symptomen beenkrampen

Krampen in de benen treden plotseling op, maar sommige patiënten beweren dat ze de eerste tekenen van de ontwikkeling van krampen kunnen voelen in de vorm van fasciculaties - spiertrekkingen.

De belangrijkste symptomen van een kramp zijn een scherpe spanning, dat wil zeggen een spiersamentrekking die pijn veroorzaakt. Tegelijkertijd wordt de verkrampte spier hard (stijf) en is het onmogelijk om deze door wilskracht te ontspannen.

Verlost geen kramp in de benen gedurende 20-30 seconden of enkele minuten; de kramp van de quadriceps femoris-spier duurt het langst.

Nadat de kramp voorbij is, kan een zeurende pijn in de spier enige tijd worden gevoeld.

Krampen bij diabetes vangen de spieren van de benen en voeten en gaan gepaard met paresthesie (of hyperesthesie), en vrij uitgesproken pijn in het been nadat een kramp met het onvermogen om normaal te bewegen gedurende enkele uren kan worden waargenomen. [5]

Complicaties en gevolgen

Bij beenkrampen na inspanning zijn er geen negatieve gezondheids- of medische gevolgen.

Krampen in de benen 's nachts kunnen de kwaliteit van leven verslechteren door de slaap te verstoren.

Het is niet moeilijk om te raden hoe gevaarlijk krampen in de benen zijn, die een persoon kunnen betrappen bij het besturen van een auto of zwemmen in een rivier...

De onwillekeurige spiersamentrekkingen zelf hebben niets te maken met de gevolgen van ziekten, waarvan een van de symptomen krampen van de onderste ledematen zijn. Hoewel veel van deze aandoeningen, zoals perifere vaatziekte van de benen,

Mogelijk uitschakelen.

Diagnostics beenkrampen

Vanuit medisch oogpunt zijn primaire goedaardige aanvallen zelden zorgwekkend, en diagnose is vereist als niet-oefengerelateerde onwillekeurige spiersamentrekkingen consequent optreden.

Noodzakelijke tests voor beenkrampen: algemene en biochemische bloedonderzoeken; op het niveau van suiker, creatinekinase, lactaatdehydrogenase, elektrolyten, parathyroïdhormoon, specifieke antilichamen tegen wormen.

Instrumentele diagnostiek wordt ook uitgevoerd:

 • spieronderzoek  (elektromyografie, echografie);
 • dopplerografie en echografie van de vaten van de benen,  angiografie .
 • MRI van het ruggenmerg wordt gedaan als er focale spierzwakte of neurologische symptomen zijn.

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose is erg belangrijk, aangezien sommige aandoeningen symptomen veroorzaken die op aanvallen lijken: dystonie, spasticiteit (inclusief myotonie), fasciculaties, essentiële tremor, myokymie, tetanie. Evenals focale (focale) of gedeeltelijke convulsies in de benen, en clonische convulsies, kenmerkend voor epilepsie en hyperkinese, bepaald bij epilepsie.

Krampen in de benen verschillen van een aandoening die het rustelozebenensyndroom wordt genoemd.

Vaak is de exacte oorzaak van krampen in de benen moeilijk vast te stellen en kan deze te wijten zijn aan een combinatie van verschillende factoren.

Het koolhydraatarme Kremlin-dieet, dat net als het Atkins-dieet een keto-dieet is, verwijdert bijvoorbeeld vocht uit het lichaam. Als gevolg hiervan ontwikkelen degenen die zich aan een dergelijk dieet houden om af te vallen (veel eiwitten en vetten consumeren), niet alleen constipatie, maar ook krampen in de benen - omdat de opname van magnesium in de darmen wordt verminderd.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.