^

Gezondheid

A
A
A

Crumpy: oorzaken, symptomen, diagnose

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

In de literatuur kun je aanwijzingen vinden dat ongeveer een derde van de bevolking ervaringen ten minste eenmaal per jaar de spontane krampen - plotselinge onvrijwillige en pijnlijke tonic samentrekken van de spieren die spontaan of uitgelokt door beweging en gemanifesteerd zichtbaar voor het oog spier rol optreedt (tyazhom " knoop ") dik bij palpatie. Crump vangt gewoonlijk één spier of deel daarvan.

I. Gezonde mensen.

 1. Overmatige fysieke activiteit.
 2. Verlies van vocht met intens zweten of diarree.
 3. Idiopaticheskie.

II. Neurologische ziekten.

 1. Familie Crumpy.
 2. Laterale amyotrofische sclerose (krampi als een manifestatie van piramidale insufficiëntie en schade aan de cellen van de voorste hoorns van het ruggenmerg).
 3. Andere ziekten van de voorhoorn (progressieve spinale amyotrofieën).
 4. Zenuwwortel irritatie of (perifere neuropathie, kwaadaardige tumor, trauma, compressie verwonding, neuropathie, multifocale motorische neuropathie, poliomyelitis late effecten;).
 5. Gegeneraliseerde hyperactiviteit van motoreenheden (met of zonder perifere neuropathie): Isaacs-syndroom; paraneoplastisch syndroom; erfelijke vormen van constante activiteit van motoreenheden).
 6. Hoofdzakelijk myogene krampen (aandoeningen van het glycogeenmetabolisme, aandoeningen van het lipidemetabolisme, lokale of diffuse myositis, endocriene myopathieën, spierdystrofie Becker (Vecker)).
 7. Myotone stoornissen.
 8. Het syndroom van een starre persoon.
 9. SATOYOSHA'S SYNDROOM.

III. Metabole oorzaken.

 1. Zwangerschap.
 2. Tetanie.
 3. Andere elektrolytische aandoeningen.
 4. Gipotireos (mycetoma).
 5. Gipyerparatiryeoz.
 6. Uremie.
 7. Cirrose van de lever.
 8. Gastrectomie.
 9. Alcohol.

IV. Iatrogene oorzaken.

 1. Diureticatherapie.
 2. Hemodialyse.
 3. Vinkristin.
 4. Lithium.
 5. Salbutamol.
 6. Nifidipin.
 7. Andere geneesmiddelen (penicillamine, aminocapronzuur, enz.).

V. Andere redenen.

 1. Claudicatio intermittens.
 2. Crumpy bij oververhitting.
 3. Syndroom van eosinofilie - myalgie.
 4. Toxinen (insecticiden, strychnine, enz.).
 5. Stolbnяk.

I. Gezonde mensen

Overmatige lichaamsbeweging bij een gezond persoon (vooral bij een vrijstaand persoon) kan een episode (n) van een krampi veroorzaken. Langdurig en intens zweten of diarree, ongeacht de oorzaak van het laatste, kan ook een krampi veroorzaken. Soms treden willekeurige krampen op, waarvan de oorzaak onduidelijk blijft (idiopathisch). Meestal worden dergelijke plooien waargenomen in de gastrocnemiusspieren en kunnen de voet in een aangepaste houding kort worden gefixeerd.

II. Neurologische ziekten

Familie-krampi hebben dezelfde manifestaties, maar ze zijn resistenter, vaker ontwikkelen ze zich spontaan en kunnen ze gemakkelijker worden geprovoceerd (fysieke activiteit, gebruik van diuretica of laxeermiddelen). Het verloop van de ziekte is golvend; Tijdens exacerbaties mogelijk veralgemening krampen periodiek en afwisselend hun verschijning niet alleen in de kuitspier, maar in de dijspieren (posterior spiergroep Sartorius), de voorste buikwand. Het is mogelijk om intercostale, borstspieren, evenals de spieren van de rug te betrekken. De originele regio uitoefenen musculus mylohyoideus: na intensief geeuwen ontwikkelt zich meestal eenzijdig spasme van de spier met een karakteristieke afdichting pijnlijke, voelbaar de mondopening. Bij sommige individuen ontwikkelen de plooien zich tegen de achtergrond van constante min of meer algemene fasciculaties (benigne fasciculaties en krampen); soms worden fasciculaties waargenomen vóór en aan het einde van de toevallige krampen. Passief rekken van de spier of actief werk (lopen, enz.), Evenals spiermassage, leidt tot het stoppen van de kramp.

Nachtkrampen komen vaak voor, vooral wanneer u de positie van het lichaam of ledemaat verandert, overheersen in de bevolking van ouderen. Ziekten van perifere zenuwen, spieren, aderen en slagaders dragen bij aan hun voorkomen.

Crumpy in rust kan de vroegste manifestatie zijn van amyotrofische laterale sclerose; de klinische symptomen van progressieve nederlaag van bovenste en onderste motoneuronen worden later samengevoegd. Krampen in BAS kunnen worden waargenomen in de spieren van het onderbeen, de heup, de buik, de rug, armen, nek, onderkaak en zelfs in de tong. Sommige fascinaties en krampen zonder EMG-tekens van denervatie kunnen niet dienen als basis voor de diagnose van amyotrofische laterale sclerose. Progressieve spinale amyotrofieën kunnen gepaard gaan met fasciculaties en krampi, maar de belangrijkste manifestatie van deze groep ziekten zijn symmetrische amiotrofieën met een goedaardig beloop. Progressieve spinale amyotrofieën hebben in de regel geen klinische of elektromyografische tekenen van de nederlaag van de bovenste motoneuron.

Crumpi kan worden waargenomen met radiculopathieën en polyneuropathieën (evenals plexopathieën) van zeer verschillende oorsprong. Patiënten die in het verleden poliomyelitis hebben gehad, merken soms dat er krampen en fasciculaties optreden.

Verschillende zenuwstelselaandoeningen gemeen hebben neurofysiologische basis als zogenaamde voortstuwingseenheden hyperactiviteit kennelijk onder meer klinische verschijnselen krampialnym syndroom: idiopathische (autoimmuun) gelijkblijvende werking syndroom spiervezels (Isaacs syndroom); paraneoplastisch syndroom (syndroom idiopathische overeenkomstig klinisch Isaacs) kunnen worden waargenomen bronchogeen carcinoom, lymfoom en andere maligniteiten met perifere neuropathie of zonder dat deze laatste; syndroom "krampi-fasciculation" (syndroom "muscle pain-fascinination"); sommige erfelijke ziekten: erfelijke miokimiya met krumpi, miokimiya met paroxysmale dyskinesieën. In de meeste krampen niet genoemde vormen van neurologische ziekten en leidende klinisch syndroom waargenomen meestal in de context van progressieve spierstijfheid (stijfheid), en gedetecteerd elektromyografische constante spontane activiteit in de aangetaste spieren.

Krampen worden gevonden bij sommige myotone aandoeningen. Het Lambert-strongrody-syndroom ontwikkelt zich in het eerste of tweede decennium van zijn leven en manifesteert zich door progressieve spierpijn veroorzaakt door fysieke inspanning; spierspanning (stijfheid) en krampi. Een andere zeldzame ziekte is aangeboren myotonie met pijn en krampi. Sommige onderzoekers beschouwen deze versie van myotonia als een variant van Thomoten myotonia. Crumpis wordt waargenomen in de afbeelding van chondrodystrofische myotonia (Schwartz-Jampel-syndroom). Laatste gekenmerkt door autosomaal dominante overerving en begint te manifesteren bij zuigelingen myotonie, osteohondroplazy, vertraagde groei, hypertrofische gespierde en onderscheidende gezicht met blepharophimosis, micrognathie en low-set oren. Spierspanning en osteochondrodysplasie beperken vaak de mobiliteit in de gewrichten en leiden tot een stijf looppatroon.

Syndroom stijve humane (stiff person syndroom) wordt gekenmerkt door een geleidelijk begin symmetrische intensiteit proximale en vooral axiale romp spieren (typisch vaste lumbale hyperlordose zonder verdwijnen in rugligging) met rotsachtige dichtheid spieren en pijnlijke krampen worden veroorzaakt door vele factoren en wordt soms met autonome reacties. Soms is het beeld wordt toegevoegd spontane of reflex ( "stimulus-sensitive"), myoclonus, uitgelokt verschillende zintuiglijke prikkels. Op EMG, constant verhoogde activiteit in rust. Met progressie ontwikkelt dysbasia zich. Hypertonie verdwijnt of afneemt tijdens de slaap (stadium vooral REM slaap) tijdens sedatie diazepam, algemene anesthesie of zenuwblokkade wervelkolom en de introductie van curare.

Het Satoyoshi-syndroom begint in de kindertijd of de adolescentie met periodieke pijnlijke spierspasmen, waardoor ledematen en romp vaak pathologische houdingen aannemen (myospasm gravis). Spasmen worden veroorzaakt door vrijwillige bewegingen en worden meestal niet waargenomen in rust en in slaap. Veel patiënten ontwikkelen alopecia, diarree met malabsorptie, endocrinopathie met amenorroe en meervoudige secundaire skeletvervormingen. De pathogenese van dit syndroom is niet volledig bekend; betrokkenheid van auto-immuunmechanismen is impliciet.

Met voordeel myogene krampen typisch voor zulke erfelijke ziekten glycogenoses (glycogenoses V, VII, VIII, IX, X en XI types); tekort aan carnitinepalmitoyltransferase I (autosomaal recessieve overerving, vroegtijdige debuut, vaak bij pasgeborenen; episodes neketonemicheskoy hypoglycemisch coma, hepatomegalie, hypertriglyceridemie en gematigde hyperammonemie, verminderde activiteit carnitinepalmitoyltransferase I in fibroblasten en levercellen) en carnitine palmitoyl transferase II deficit ( leeftijd is variabel manifestaties van de ziekte, de meest voorkomende klacht - spierpijn (myalgie), krampen en spontaan; karakteristieke mioglobulinuriya, biopsie van de skeletspieren onthulde de itsit hierboven enzym). Plaatselijke of diffuse myositis kan gepaard gaan met krampen, evenals endocriene myopathieën; verschijning in spierkrampen distorofii Becker (verschillend van Duchenne spierdystrofie en latere leeftijd goedaardig verloop) beschreven. Uitgedrukt spierpijn in de benen, vaak in combinatie met krampen, zijn de vroege symptomen van deze ziekte is ongeveer eenderde van de patiënten.

III. Metabole oorzaken

Crimpi tijdens de zwangerschap wordt meestal geassocieerd met een hypocalcemische aandoening. Crumpis zijn kenmerkend voor tetanie, dat endocrinopathische (insufficiëntie van bijschildklieren) en neurogeen karakter (in de beeldvorming van hyperventilatie) kan dragen. Zachte vormen van tetanie zonder hyperventilatiestoornissen komen vrij vaak voor. Verborgen tetanie bij kinderen wordt soms spasmofilie genoemd.

Thetania manifesteert zich door distale paresthesieën, krampachtige spasmen, typische krampi en aanvallen van de laryngeale stridor. Tetanische syndroom aandoeningen in een afbeelding psychovegetatieve meestal een indicator voor de aanwezigheid van hyperventilatie aandoening die vaak gepaard gaat met symptomen van verhoogde neuromusculaire prikkelbaarheid (Chvostek symptoom, TROUSSEAU et al.).

Crumpy kan ook worden veroorzaakt door andere elektrolytische aandoeningen. Deze omvatten: hypokaliëmie (de meest voorkomende oorzaken: diuretica, diarree, hyperaldosteronisme, metabole acidose), acute hyponatriëmie (fasciculaties, en krampen vergezeld), het verlagen van het bloed gehalte aan magnesium (zwakte, krampen, Fasciculatie en tetanie). Onderzoek naar elektrolyten in het bloed kan deze stoornissen gemakkelijk detecteren.

Hypothyroïdie bij zuigelingen en kinderen leidt vaak tot hypothyreoïdie myopathie met gegeneraliseerde spierspanning (stijfheid), hypertrofie van de kuitspieren (Kocher-Debre Semelaigne-syndroom). Bij volwassenen gaat hypothyreoïde myopathie gepaard met een matige zwakte in de spieren van de schouder en bekkengordel; bij 75% van de patiënten klaagt over spierpijn, krampi of spierspanning (stijfheid). Als deze symptomen verband houden met spierhypertrofie, wordt het hele symptoomcomplex bij volwassenen Hoffmansyndroom genoemd. Voor alle vormen van hypothyreoïde myopathie is traagheid van spiercontractie en ontspanning kenmerkend. Het niveau van creatinekinase in het serum kan worden verhoogd.

Spierpijn en krampen worden vaak waargenomen bij hyperparathyreoïdie; ze worden ook waargenomen in het beeld van verschillende manifestaties van uremie. Metabolische oorzaken zijn de basis voor de kramp bij ziekten zoals cirrose, toestand na gastrectomie, voedingsstoornissen bij alcoholisme.

IV. Iatrogene oorzaken

Typische oorzaken van iatrogene krampen zijn: diuretica, dialyse, behandeling met vincristine, lithium, salbutamol, nifidipinom en andere geneesmiddelen (penicillamine, aminocapronzuur, isoniazide, geneesmiddelen verlagen cholesterolgehalte in het bloed, hypervitaminose E azatiaprin, annulering van corticosteroïden, interferon en andere ).

V. Andere redenen

Onder andere worden vermeld redenen krampen claudicatio (claudicatio intermittens), waarbij het zachte weefsel ischemie tibia kunnen manifesteren, naast de typische symptomen van claudicatio intermittens karakteristieke krampialnymi periodieke spasmen.

De hoge temperatuur van de omgeving, vooral bij langdurig lichamelijk werk, kan een crump veroorzaken.

Eosinofilie-myalgie syndroom wordt beschreven in het Amerikaanse in de vorm van epididymis flash particulieren die L-tryptofaan (eosinofilie, pneumonie, oedeem, alopecia, cutane manifestaties, myopathie, artralgie en neuropathie, ernstige pijnlijke krampen, vooral in axiale spieren, kenmerkend voor de latere stadia van syndroom).

Sommige gifstoffen (schorpioengif, spin "zwarte weduwe" en sommige vissen, insecticiden, enz.) Veroorzaken vergiftiging, in de klinische manifestaties waarvan een belangrijke plaats wordt ingenomen door de crump.

Tetanus is een besmettelijke ziekte, waarvan de kardinale manifestaties progressieve trisus, dysfagie, stijfheid van de rugspieren, buik en het gehele lichaam (gegeneraliseerde vorm) zijn. In de eerste drie dagen worden ernstige pijnlijke spierspasmen ontwikkeld, veroorzaakt door sensorische en emotionele stimuli, evenals door bewegingen. Bewustzijn wordt bijna altijd bewaard bij patiënten.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Wat moeten we onderzoeken?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.