^

Gezondheid

A
A
A

Korsakov-syndroom

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Het syndroom van Korsakov, ook bekend als de psychose van Korsakov, wordt beschouwd als een soort amnestisch syndroom. Het ontwikkelt als gevolg van vitamine B1-tekort. De naam werd ontvangen ter ere van een psychiater uit Rusland S. Korsakov.

trusted-source[1], [2], [3]

Oorzaken Korsakov-syndroom

De reden voor de ontwikkeling van dit syndroom is een ontoereikende hoeveelheid vitamine B1 in het lichaam. Meestal komt het voor bij mensen die al vele jaren misbruik maken van alcohol. Bovendien kan het syndroom van Korsakov ook worden vastgesteld bij patiënten met hypoxie of ernstig hersentrauma als gevolg van ondervoeding. In zeldzame gevallen manifesteert de ziekte zich na een chirurgische ingreep op het slaapgedeelte van het hoofd voor de behandeling van epilepsie.

trusted-source[4], [5], [6]

Risicofactoren

Het risico op het ontwikkelen van deze ziekte is aanzienlijk verhoogd als er enkele risicofactoren zijn. In de regel zijn ze allemaal gerelateerd aan eetgewoonten en de staat van zijn gezondheid:

 1. Dialyse.
 2. Uitgestelde chemotherapie.
 3. Oudere leeftijd.
 4. Extreme diëten.
 5. Genetische aanleg.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Pathogenese

Dit syndroom wordt veroorzaakt door vitamine B1-vitaminedeficiëntie in het menselijk lichaam. Deze vitamine is een cofactor van verschillende andere enzymen, met name pyruvaat dehydrogenase, transketolase, alfa-ketoglutaraat dehydrogenase. Wanneer het lichaam vitamine B1 mist, leidt dit tot een sterke vermindering van het gebruik van glucose door neuronen en schade aan mitochondriën.

Een afname van de activiteit van alfa-ketoglutaraatdehydrogenase, evenals een aanzienlijk energietekort, leidt tot de accumulatie van glutamaat in het menselijk lichaam, en dit leidt op zijn beurt tot neurotoxische effecten.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Symptomen Korsakov-syndroom

Er zijn zes symptomen die fundamenteel zijn voor het Korsakov-syndroom:

 1. Amnesia, dat een fixatief karakter heeft, dat wil zeggen dat een persoon niet in staat is om die gebeurtenissen te herinneren die zich in het recente verleden of vandaag hebben voorgedaan. Maar de herinneringen aan jeugd en jeugd blijven heel goed. Het geheugen van de patiënt bewaart perfect alle gebeurtenissen die vóór het begin van het syndroom hebben plaatsgevonden.
 2. Desoriëntatie op basis van geheugenverlies. Het beïnvloedt de ruimte, de tijd, evenals de vaardigheden die een persoon in zijn hele leven heeft ontvangen. Zulke mensen kunnen vaak niet leven zonder de zorg en zorg van anderen.
 3. "Denkgeheugens" of confabulatie - wanneer er spaties in het geheugen verschijnen, probeert de patiënt ze te vullen met verzonnen gebeurtenissen. Wanneer herinneringen in de realiteit afwijken, kun je praten over de ontwikkeling van een psychose.
 4. Een cryptomnesie is een toestand waarin gebeurtenissen van films of boeken verschijnen op de plek van geheugenplaatsen, ter vervanging van huidige gebeurtenissen.
 5. Moderne gebeurtenissen in het geheugen van de patiënt worden vervangen door gebeurtenissen uit zijn verleden.
 6. Een persoon kan geen zinvol gesprek voeren.

Syndroom Wernicke-Korsakov

Syndroom Wernicke-Korsakov - een van de variëteiten van alcoholische psychose, die chronisch kan zijn of zich kan manifesteren door acute alcoholintoxicatie.

Bij dit syndroom ontwikkelt de patiënt in één keer twee aandoeningen: acute encefalopathie Wernicke en chronisch Korsakov-syndroom. Psychiaters verenigen ze in één ziekte, omdat ze maar zelden apart voor alcoholisme worden gevonden.

De drie belangrijkste symptomen van het syndroom van Wernicke-Korsakov zijn de volgende:

 1. Verlamming van de spieren van het oog - oftalmoplegie.
 2. De mens heeft geen controle over zijn bewegingen - ataxie.
 3. Het bewustzijn van de patiënt is in de war.

Vaak zijn mensen met het Wernicke-Korsakov-syndroom sterk geremd, kunnen zelfs de eenvoudigste conclusies niet trekken of logisch denken. Vaak onthouden ze alle details uit hun verleden, maar ze kunnen zich niet herinneren wat hen een minuut geleden is overkomen. Als de patiënt probeert om direct te kijken, begint zijn hoofd te draaien, misselijkheid verschijnt.

trusted-source[20], [21]

Complicaties en gevolgen

Het moet duidelijk zijn dat hersenschade in sommige gevallen onomkeerbaar is. Zelfs bij tijdige en juiste behandeling blijven patiënten met het Korsakov-syndroom altijd met fixatief geheugenverlies en complicaties van het denken. Ongeveer 30-40% van alle patiënten blijft gehandicapt.

trusted-source[22], [23]

Diagnostics Korsakov-syndroom

Voor het maken van de juiste diagnose is het noodzakelijk om diagnostiek en differentiatie uit te voeren. De basis van de diagnose is de studie van anamnese (tumoren, alcoholisme), een grondige studie van klinische symptomen.

Als de patiënt ten minste één indicatie heeft die wijst op een tekort aan vitamine B1, moet de diagnose zonder enige twijfel worden gesteld. Voor een juiste diagnose worden een algemene bloedtest en leverfunctietests gebruikt. Ook voert de arts een onderzoek uit bij de patiënt, onderzoekt hij zijn geheugen (tests uitvoeren voor het onthouden van woorden, willekeurige en mechanische memorisatie).

trusted-source[24], [25], [26]

Analyseert

De volgende laboratoriumtests worden uitgevoerd:

 1. Een test voor het bepalen van de hoeveelheid albumine in het bloedserum - als het niveau te laag is, dan spreekt het van ondervoeding, schendingen van de functies van de lever en de nieren.
 2. De analyse voor het bepalen van het vitamine B1-gehalte wordt samen met een algemene bloedtest uitgevoerd.
 3. Een test voor de activiteit van het enzym transketolase in rode bloedcellen (erythrocyten). Als de activiteit wordt verminderd, is er een tekort aan vitamine B1 in het lichaam.

trusted-source[27], [28]

Instrumentele diagnostiek

In sommige gevallen gebruiken specialisten instrumentele methoden om het syndroom van Korsakov te diagnosticeren:

 1. ECG (elektrocardiografie) - met zijn hulp kunt u zien hoeveel het beeld van de patiënt is veranderd na inname van vitamine B1.
 2. CT (computertomografie) - met zijn hulp zijn er schendingen in de hersenschors, die vaak worden aangetroffen in het syndroom van Wernicke-Korsakov.
 3. MRI (magnetic resonance imaging) - toont atypisch voor het syndroom van Korsakov ischemische en hemorragische schade.

Differentiële diagnose

Het moet duidelijk zijn dat dit syndroom niet alleen kan optreden tegen de achtergrond van alcoholafhankelijkheid. Daarom is het erg belangrijk om te differentiëren van vergelijkbare syndromen: delirium, dementie en amnestische syndromen, die niet geassocieerd zijn met het nemen van alcoholische dranken.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling Korsakov-syndroom

De behandeling wordt permanent uitgevoerd, omdat het tijdens de therapie niet alleen nodig is medicamenteuze preparaten te gebruiken, maar ook om de psycholoog te helpen. Als de behandeling effectief is, kunnen de eerste positieve resultaten niet eerder worden gezien dan twee jaar na het begin van de behandeling. Het herstel van de patiënt is altijd een zeer lang proces.

In sommige gevallen wordt patiënten tijdens de behandeling ook een complexe leerstof aangeboden. Dit is een revalidatiemethode en het wordt een "verdwijnende hint" genoemd. Het gebruik van geneesmiddelen voor geheugen is niet effectief. Tijdens en na de therapie zijn alcoholische dranken absoluut verboden.

Geneeskunde

Parenterale toediening van glucose. De glucose-oplossing is een ontgifings- en rehydratatiemiddel op basis van dextrosemonohydraat.

Glucose neemt deel aan metabolische processen in het menselijk lichaam, helpt het herstelproces en oxidatieve processen te versterken, de lever en het hart te verbeteren. De oplossing wordt in de ader geïnjecteerd met een snelheid van niet meer dan 7,5 ml per minuut. De standaard dosis voor volwassen patiënten is maximaal 3000 ml per dag.

Voor patiënten met verminderde glucosetolerantie, gedecompenseerde diabetes mellitus, hyperglykemie, hyperlactacidemie en hyperosmolaire coma is het verboden het medicijn toe te dienen. In sommige gevallen is de ontwikkeling van bijwerkingen mogelijk: tromboflebitis, hypervolemie, hyperglycemie, blauwe plekken, koorts, infecties, polyurie, allergieën.

Vitaminen

Voor de behandeling van het syndroom van Korsakov is het noodzakelijk om vitamine B1 (thiamine) intraveneus toe te dienen. Om een positief effect van een dergelijke therapie te verkrijgen, moet deze binnen 3-12 maanden worden uitgevoerd (afhankelijk van het ernstniveau). In dit geval zijn slechts 20% van de gevallen van geheugenverlies en verminderde functies in de hersenen omkeerbaar.

In de regel wordt een gecombineerde injectie van B / M- en B / V-injecties met vitamine B1 3 keer per dag gedurende 2-3 dagen toegediend. Als de patiënt adequaat op de therapie reageert, worden de injecties voortgezet. Om een klinisch significant effect te bereiken, wordt soms een behandeling met 1 gram thiamine gebruikt.

Voor langdurige onderhoudstherapie wordt orale inname van groep B-vitamines, in het bijzonder B1, gebruikt. Al deze activiteiten moeten noodzakelijkerwijs worden gecombineerd met de juiste voeding.

Thiamine. Het is verkrijgbaar in de vorm van een oplossing voor injecties en capsules. De dagelijks vereiste dosis vitamine B: voor volwassen mannen - tot 2,1 mg, voor ouderen - tot 1,4 mg, voor volwassen vrouwen - tot 1,5 mg, voor kinderen - tot 1,5 mg.

Parenterale toediening van thiamine begint meestal met een kleine dosis. Als is vastgesteld dat de patiënt goed wordt verdragen, wordt de dosis geleidelijk verhoogd. De dosering wordt voorgeschreven door de behandelende arts, maar meestal is dit als volgt: met injecties tot 50 mg elke dag eenmaal per 24 uur. Bij het nemen van de tabletvorm: tot 10 mg van één tot vijf keer in 24 uur. Duur van opname - tot veertig dagen.

Patiënten met thiamine-intolerantie mogen het medicijn niet gebruiken. Soms kunnen dergelijke symptomen optreden: urticaria, huiduitslag, jeuk, allergieën, tachycardie, anafylactische shock.

Het voorkomen

De beste methode om dit syndroom te voorkomen is een constante controle over het gehalte aan vitamine B1 en thiamine in het bloedserum. Het is ook belangrijk om geen alcoholische dranken te misbruiken, een gezonde levensstijl te leiden, om goed te eten.

trusted-source[29], [30], [31], [32]

Prognose

De prognose van deze ziekte is sterk afhankelijk van de mate van progressie. Hoe sneller de behandeling begint, hoe beter de prognose zal zijn. Het syndroom van Korsakov zonder de juiste therapie eindigt vaak in een fatale afloop. In de regel komt de dood vanwege infectieuze longaandoeningen, bloedvergiftiging, onomkeerbare organische hersenschade.

Als de patiënt op tijd is behandeld, zijn er verbeteringen op de volgende gebieden:

 1. Visie wordt hersteld binnen een paar uur of een paar dagen.
 2. De coördinatie van bewegingen verbetert in een paar weken
 3. Het bewustzijn keert enkele weken terug naar de patiënt.

Om de mentale functies en het geheugen van de patiënt te herstellen, moet het gebruik van alcoholische dranken volledig worden opgegeven. Het is heel belangrijk om op een gebalanceerde manier te eten, wat zal helpen om het niveau van normale thiaminespiegels in de toekomst te beheersen. Het is erg belangrijk om in uw dagelijkse voeding dergelijke producten te introduceren als: erwten, rijst, mager varkensvlees, volkoren brood, melk, sinaasappelen.

Als de behandeling te laat is gestart, is de prognose ongunstig. In 25-40% van de gevallen raken patiënten met het Korsakov-syndroom gehandicapt met gedragsproblemen en mentale retardatie. De ziekte is ernstiger als deze gepaard gaat met andere bijkomende hersenziekten.

trusted-source[33], [34], [35]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.