^

Gezondheid

Klebsiella in de ontlasting van een volwassene en een kind

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 09.11.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Klebsiella is een type enterobacteriën, een opportunistische ziekteverwekker. Dit zijn capsulevormige gramnegatieve staafjes, afzonderlijk, in paren of in kettingen gerangschikt. Ze worden als zeer gevaarlijk beschouwd, omdat. Resistent tegen bestaande antibiotica. Ze zijn te vinden op de huid, luchtwegen, water, bodem, groenten en fruit, uitwerpselen. De schaal helpt hen te overleven in elk voedingsmedium, ze kunnen zonder lucht bestaan, en alleen koken vernietigt ze.

Klebsiella-norm bij ontlastingsanalyse

Klebsiella wordt gedetecteerd in de studie van uitwerpselen voor dysbacteriose. De aanwezigheid ervan is geen teken van pathologie als het de norm niet overschrijdt - 105 cellen  per gram.

Om de bacterie actief te laten worden, zijn hiervoor bevorderlijke factoren nodig: verzwakte immuniteit, langdurig gebruik van antibiotica, het negeren van de hygiëneregels (ongewassen handen, voedsel), diabetes, alcoholisme en drugsverslaving. [1]

Klebsiella-pneumonie in ontlasting

Er zijn 7 soorten Klebsiella , waaronder Klebsiella pneumoniae. Het werd oorspronkelijk ontdekt als de veroorzaker van longontsteking, vandaar de naam. Later werd ontdekt dat de reproductie ervan leidt tot het vrijkomen van toxines, waarvan de nederlaag andere ziekten veroorzaakt, waaronder urogenitale cystitis, abcessen van de milt, lever, pleuritis en een aantal andere ziekten. De bacil wordt gevonden in de ontlasting. [2]

Klebsiella oxytoca in ontlasting

Een ander type bacterie dat in de ontlasting wordt aangetroffen, is Klebsiella oxytoca. Het veroorzaakt aandoeningen van het spijsverteringsstelsel, longontsteking, klebsiellosis. [3]

Klebsiella in volwassen ontlasting

Klebsiella wordt overgedragen via de fecaal-orale en contact-huishoudelijke route. Het verzwakte lichaam van een volwassene, het negeren van de regel van schone handen, voldoende warmtebehandeling van producten, wordt aangevallen door een opportunistische bacterie, die acute symptomen veroorzaakt. Fecale analyse onthult een exponentiële toename van bacillen.

Als één persoon in het gezin ziek wordt, is de kans groot dat anderen besmet raken.

Klebsiella in de ontlasting van een kind

Vooral kinderen zijn vatbaar voor de ziekte, omdat ze vaak in contact komen met dieren en het belang van hygiëne niet beseffen. Klebsiella kan voorlopig vreedzaam naast elkaar bestaan, maar alleen het juiste moment voor hun activering komt en de ziekte manifesteert zich.

Gevallen van Klebsiella-infectie bij zuigelingen komen vaak voor. Immuniteit bij pasgeborenen is zwak, niet volledig gevormd, de slijmvliezen van de interne organen zijn steriel, daarom zijn ze zeer vatbaar voor de schadelijke effecten van bacillustoxines. Ze hebben meestal oxytoxen in hun ontlasting.

Je kunt van volwassenen besmet raken door druppeltjes in de lucht, terwijl de dragers zelf niet lijden, hun afweer is bestand tegen de bacterie. Andere manieren om pathologie op te vangen zijn vuile fopspenen, tepels, speelgoed en ook bij het voeren - gefermenteerde melkproducten, vlees kan het bevatten.

Symptomen

Symptomen van Klebsiella-infectie zijn afhankelijk van de locatie van de laesie. Als het maagdarmkanaal wordt aangetast, zullen symptomen van acute vergiftiging optreden:

  • buikpijn;
  • misselijkheid en overgeven,
  • hoge lichaamstemperatuur;
  • diarree;
  • pijn in het lichaam;
  • gebrek aan eetlust.

Longontsteking veroorzaakt door Klebsiella geeft een scherpe sprong in temperatuur boven de 39ºС, een sterke hoest, soms met bloedfragmenten in sputum. Het is ook mogelijk om rhinitis, sinusitis, conjunctivitis te ontwikkelen met manifestaties die kenmerkend zijn voor deze ziekten: loopneus, tranenvloed, pijn en pijn in de ogen, verstopte neus.

Het urogenitale systeem wordt vaak aangetast: cystitis, pyelonefritis worden gediagnosticeerd, vergezeld van frequent urineren, pijnlijk urineren, troebele urine, pijn in de onderbuik, vaak uitstralend naar de rug, koorts.

Bij vrouwen en meisjes kan Klebsiella vaginitis veroorzaken, die wordt gekenmerkt door overvloedige witte of grijze vaginale afscheiding met een onaangename geur, jeuk.

Geen uitzondering is de betrokkenheid van het skeletstelsel bij het pathologische proces, inclusief het veroorzaken van ontsteking van de gewrichten.

Behandeling

Met de nederlaag van Klebsiella worden antibiotica voorgeschreven die gevoelig zijn voor de ziekteverwekker. Het kan gentamicine, amikacine, cefalosporines zijn: cefotaxime, cefuroxim. De bacil wordt ook vernietigd met behulp van virale middelen - bacteriofagen: klebsiel-pneumonie, oxycyte, polyvalent.

Tegelijkertijd worden enzymen gebruikt: pancreatine, linex, festal; rehydratatie oplossingen. In ernstige gevallen zijn immunostimulantia geschikt. De loop van de behandeling kan een week tot drie duren. Voor revalidatie worden probiotica, vitaminepreparaten, kruidenpreparaten gebruikt.

Een juiste en tijdige behandeling geeft een gunstige prognose voor herstel, maar de progressie van de reproductie van bacillen veroorzaakt gevaarlijke gevolgen, zelfs de dood.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.