^

Gezondheid

A
A
A

Hypocalcemische crisis bij kinderen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Hypocalcemische crisis bij kinderen - een aandoening die wordt gekenmerkt door verhoogde prikkelbaarheid van neurale reflexen en aanvallen van tetanie als gevolg van een aanhoudende daling van het calciumgehalte in het bloed.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Oorzaken van hypocalcemische crisis

Hypocalcemische crisis kan te wijten zijn aan hypofunction van bijschildklieren in idiopathische hypoparathyroidism of gevolg van ontwikkelingsstoornissen van de bijschildklieren (geïsoleerd agenesie of dysgenesis bijschildklieren, DiGeorge syndroom). Chirurgische ingrepen, radio-jodiumtherapie van schildklieraandoeningen, kwaadaardige of granulomateuze ziekten en degeneratieve processen van bijschildklieren hebben ook een significante betekenis. Deze complicatie begeleidt auto-letsel van de bijschildklieren, waargenomen bij hemochromatose, thalassemie, de ziekte van Wilson. De oorzaak kan een gebrek aan secretie van parathyroïd hormoon en een tekort aan het calciumgevoelige receptorgen of hypomagnesiëmie zijn. Bij pasgeborenen is hypocalciëmie idiopatisch of gemedieerd door maternale hyperparathyreoïdie, diabetes mellitus, verstikking en vroeggeboorte.

Hypocalcemie ontstaat soms in de hypersecretie van PTH als resistent daaraan optreedt of biologisch inactief PTH-secretie. Veroorzaakt hypocalcemie kan ook toestand na de behandeling van de ziekte van Paget en na behandeling met het diffuse toxische struma, succesvol rachitis therapie uitgezaaide osteoblastische tumoren (borst en prostaat), tekort aan vitamine D (schending 25 hydroxylering, l-alfa-hydroxylering enterohepatische regulering, voedingsgebrek, gebrek aan ultraviolette straling). Hypocalciëmie en begeleidt ziekten zoals malabsorptie, steatorrhea, braken en diarree, korte darm syndroom, acute pancreatitis, alcoholisme, chronische nierinsufficiëntie.

Verder is hypocalcemie iatrogene aard: het inbrengen van fosfaat (of als gevolg van hun overtollige voedsel), ethyleendiaminetetraazijnzuur (EDTA), thiazide diuretica gebruik actinomycine, neomycine, laxeermiddelen, fenobarbital en andere anticonvulsiva, remmers van botresorptie (calcitonine bisfosfonaten), met massale transfusie van gecitreerd bloed, operaties in omstandigheden van extracorporale circulatie.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Symptomen van hypocalcemische crisis

Het belangrijkste symptoom van hypocalciëmie, ongeacht de oorzaak, is een toename van neuromusculaire prikkelbaarheid en tonische convulsies. Bij pasgeborenen en zuigelingen, hypocalciëmie is vaak asymptomatisch, maar in sommige gevallen, vertonen tekenen van hyperexcitatie: tremor van de kin, de ledematen, spiertrekkingen, clonus voeten, krijsen. Laryngospasme is mogelijk. Ademhalingsstoornissen (tachypnoe, episoden van apneu, inspiratiestreamor), opgeblazen gevoel, braken, spier-hypotensie.

Vroege symptomen: paresthesie, "tintelingen" van de lippen en bij de vingertoppen, spiertrekkingen of pijnscheuten in de spieren. Typische convulsieve contracties van de spieren van de onderarm en hand ("hand van de verloskundige"), stop ("paardenstop"). Ernstige hypocalciëmie leidt tot een schending van de hartslag en een verlaging van de bloeddruk. Bij relatief milde gevallen aanvallen worden vaak veroorzaakt door factoren die leiden tot een verschuiving naar alkalose CBS - hyperventilatie (schreeuwen, huilen, lichaamsbeweging, hyperthermie), het gebruik van diuretica, braken. De ernst van de klinische verschijnselen van tetanus hangt in belangrijke mate af van de snelheid van hypocalciëmie dan van de mate van calciumverlies in het bloed.

Criteria voor diagnose

Hypocalcemie basis waarvan de bloedspiegel van totaal calcium en voldragen zuigelingen oudere kinderen jonger dan 2 mmol / l (geïoniseerd calcium - minder dan 0,75-0,87 mmol / l) en premature zuigelingen - dan 1,75 mmol / l (geïoniseerd calcium is lager dan 0,62-0,75 mmol / l).

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25]

Wat moeten we onderzoeken?

Met wie kun je contact opnemen?

Medische spoedgevallen

Bij toediening geschikt tetanie calciumzout in een dosis van 10-20 mg / kg in termen van calcium of 10-15 ml van een 10% oplossing van calciumchloride en calciumgluconaat - intraveneus langzaam onder impulssturing (toediening wordt gestopt wanneer een bradycardie). Verdere betere toepassing van een 1% oplossing is 2-3 maal per dag of calciumgluconaat toegediend via een katheter in het centrale infusievene in 0,9% natriumchloride-oplossing of 5% glucoseoplossing. Indien nodig kan intraveneuze calciumsuppletie om de 6-8 uur worden herhaald, waarna calciumpreparaten intraveneus worden toegediend in een dosis van 50 mg / kghs (melk). Als de symptomen van latente tetanie aanhouden, wordt 25% oplossing van magnesiumsulfaat in een dosis van 0,2-0,5 ml / kg intraveneus geïnjecteerd.

Essentiële geneesmiddelen voor onderhoudstherapie tijdens de interictale periode zijn verschillende vormen van vitamine D- en calciumpreparaten. Calciumcarbonaat heeft de voorkeur, evenals de gecombineerde oplosbare zouten ervan in een dagelijkse dosis van 1-2 g (element). Er moet rekening worden gehouden met het feit dat een teveel aan eiwitrijk voedsel dat rijk is aan fosfor (vlees, eieren, lever) een hypocalcemische crisis kan veroorzaken.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.