Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Hoofdpijn bij bukken

Medical expert of the article

Neuroloog, epileptoloog
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 11.04.2020

De meest voorkomende oorzaak van hoofdpijn bij kantelen is sinusitis (dit wordt ook wel sinusitis genoemd). Wanneer deze ziekte het hoofd pijn doet in het gebied van de sockets, jukbeenderen, wangen, tanden kunnen pijn doen, en deze pijn wordt verergerd juist door te buigen. Hoe herken je de oorzaak van hoofdpijn tijdens het buigen en hoe deze te behandelen?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Oorzaken

De neus ontmoet eerst pathogene microben die doordringen uit de omgeving, en ontwikkelt daarom vaak ontstekingsprocessen. Lokale "gevechten" van immuniteit tegen pathogene flora vinden plaats en het immuunsysteem verliest vaak.

Sinusitis (sinusitis) is een algemene naam voor ontsteking van de neusbijholten. Meer precies, ontsteking van de maxillaire sinus (sinusitis), frontale sinus (frontale sinusitis), ethmoid sinus, sinus sphenoid (sphenoiditis). De laatste ziekte, sphenoiditis, is uiterst zeldzaam. En voor al deze ziekten is een veel voorkomend symptoom kenmerkend: hevige hoofdpijn bij het bukken.

trusted-source[6]

Hoe te onderscheiden van sinusitis migraine?

Als je hoofdpijn hebt tijdens het buigen, moet je achter de ware oorzaak van de hoofdpijn komen. Uit een recente studie bleek dat van de 100 mensen die dachten dat ze hoofdpijn hadden als gevolg van een sinus bijna 90% daadwerkelijk leed aan migraine.

Bij migraine kan hoofdpijn ook erger worden als je naar voren leunt en ze kunnen ook gepaard gaan met verstopte neus. Maar migrainehoofdpijn zal waarschijnlijk verslechteren als gevolg van geluid of licht en kan gepaard gaan met misselijkheid.

trusted-source[7], [8], [9]

Waarom ontstond er verwarring?

Ten eerste hebben de symptomen van verschillende soorten hoofdpijn veel gemeen. Ten tweede manifesteren hoofdpijn zich bij veel ziekten, zoals bijvoorbeeld de verkoudheid. Gezien deze verwarring, is het belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Waarom? Een goede behandeling van hoofdpijn als gevolg van sinusitis heeft mogelijk geen effect op de behandeling van een andere ziekte - en omgekeerd. Zonder een juiste diagnose kunnen artsen uw pijn niet verlichten.

Waarom treedt sinusitis op?

Een sinushoofdpijn met een tilt kan worden veroorzaakt door een overbelasting van de sinussen en ontsteking, die sinusitis of sinusitis wordt genoemd. Sinusitis wordt op zijn beurt veroorzaakt door luchtweginfecties, zoals verkoudheid of griep, allergieën of hooikoorts.

Pathogene microben komen in de sinussen van de neus en het lichaam kan de effecten van de infectie niet weerstaan. Oorzaken - verminderde immuniteit, hypothermie, allergieën, hoge activiteit van pathogene microben.

Adem door de neus met een sinus die een persoon niet kan. Mogelijke oorzaken zijn ontsteking en zwelling van het keelmucosa en de kromming van het neustussenschot. De sinus is geïsoleerd van de neusholte, maar er zit veel slijm in, die geleidelijk de sinussen vult en constant opvalt. Dit creëert ideale omstandigheden voor de reproductie van microben.

In de sinussen is een proces van ontsteking, excretieproducten worden vrijgegeven (pus). Aangezien er geen uitstroom uit de sinussen is, staan de vervalproducten onder druk en worden ze intensief geabsorbeerd in de bloedbaan, waardoor het hele lichaam wordt vergiftigd. Bovendien irriteert overmatige druk de sinuswand van de neus. Vandaar de kenmerkende symptomen, in het bijzonder ernstige hoofdpijn bij het buigen van het hoofd.

Hoofdpijn als gevolg van sinusitis maakt een vrouw vaak zorgen tijdens de zwangerschap. Er zijn veel kruiden en medicijnen die zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven niet mogen gebruiken. Raadpleeg een arts voordat u kruiden of supplementen gebruikt als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Het mechanisme van hoofdpijn voor sinus

Gezonde sinussen laten het slijm samensmelten en de lucht circuleert door alle neusgangen. Wanneer de sinussen ontstoken raken, worden deze gebieden geblokkeerd en kan het slijm niet wegvloeien. Wanneer de sinussen worden geblokkeerd, worden ze een geweldige plek voor bacteriën, virussen, schimmels die zich daar vestigen en sneller groeien.

Risicofactoren

 1. Allergie - vooral hooikoorts - of astma
 2. Neuspoliepen of -tumoren in de neusholte, uitlopers van de neushoren, neus- of gezichtstumoren, kromming van het neustussenschot of gespleten gehemelte
 3. Klimmen of vliegen op grote hoogte
 4. Vaak zwemmen of duiken

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

Symptomen

Hoofdpijn met sinus vaak het meest diep, kloppend, concentreert het zich voor het hoofd en gezicht.

Sinus (sinushoofdpijn) hoofdpijn begint vaak zodra je 's morgens opstaan, ze kunnen erger worden in de middag. De maxillaire hoofdpijn kan moeilijk te diagnosticeren zijn, vanwege het feit dat de symptomen vergelijkbaar zijn met hoofdpijn en migraine.

Sinushoofdpijn veroorzaakt meestal deze symptomen.

 • Druk en pijn in een bepaald deel van het gezicht of hoofd (bijvoorbeeld in de voetjes)
 • Gezicht is gevoelig bij palperen
 • De pijn intensiveert met scherpe bewegingen van het hoofd en naar voren buigend.
 • Sterkere en scherpere pijn in de ochtend, omdat het slijm zich de hele nacht verzamelt in de sinussen
 • Plotselinge temperatuurverschillen, als iemand in een warme kamer naar de kou gaat, verergeren de pijn
 • Hoofdpijn begint vaak tijdens of direct na een verkoudheid.

Andere symptomen kunnen worden geassocieerd met een ontsteking van de sinusholtes:

 • Postnasale keelpijn (faryngitis).
 • Gele of groene neusafscheiding.
 • Rode en gezwollen neusholtes ( verstopte neus ).
 • Koorts, rillingen - mild tot matig.
 • Algemeen gevoel van zwakte, zwakte.
 • Vermoeidheid.

Diagnostics

Uw arts zal vragen stellen om een maxillaire hoofdpijn te onderscheiden van migraine en spanningshoofdpijn. Als u onlangs verkoudheid, allergieën of symptomen van sinusitis heeft gehad en u vertelt het, dan helpt het de arts om een definitieve diagnose te stellen.

Een KNO-arts zal de neus meestal zorgvuldig inspecteren om te controleren of de neus en neus overbelast en ontladen zijn. De arts klikt ook op verschillende delen van uw gezicht om te controleren op gevoeligheid. De arts kan de neusbijholten gebruiken om te controleren op ontsteking, en als het licht er niet doorheen schijnt, kunnen je sinussen overweldigd worden door slijm.

Als de arts vermoedt dat u chronische sinusitis heeft, hebt u mogelijk röntgen, computertomografie (CT) of magnetische resonantie (MRI) nodig. Als uw arts allergieën vermoedt, die sinusitis kunnen veroorzaken, hebt u mogelijk een allergietest nodig. Mogelijk hebt u een extra verwijzing nodig naar een specialist die bekend staat als KNO-arts (KNO) of otolaryngoloog. Deze specialist kan nasale endoscopie uitvoeren met behulp van een glasvezelgebied om de toestand van de sinussen duidelijk te onderzoeken.

trusted-source[15], [16], [17]

Veiligheidsmaatregelen

U moet naar de eerste hulp gaan of een ambulance bellen als u de volgende voorwaarde ervaart.

 • Plotselinge en ernstige hoofdpijn die binnen 24 uur aanhoudt of verergert
 • Plotselinge ernstige hoofdpijn, die kan worden omschreven als "uw ergste pijn", zelfs als u altijd last heeft gehad van hoofdpijn
 • Chronische of ernstige hoofdpijn die na 50 jaar begint
 • Hoofdpijn, die gepaard gaat met verlies van geheugen, verwarring, verlies van evenwicht, veranderingen in spraak of gezichtsvermogen, verlies van kracht, gevoelloosheid of tintelingen in een van de ledematen
 • Hoofdpijn gepaard gaande met koorts, stijve nek, misselijkheid en braken (dit kan op meningitis wijzen)
 • Ernstige hoofdpijn in één oog, vergezeld van rood worden van de ogen (kan duiden op acuut glaucoom)

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

Wat moeten we onderzoeken?

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling

De beste manier om zich te ontdoen van sinushoofdpijn, die optreedt wanneer het hoofd gekanteld is, is om de ontstoken sinussen te behandelen. Uw arts kan antibiotica of corticosteroïden voorschrijven.

Veranderingen in levensstijl zijn ook nodig, zoals het gebruik van een luchtbevochtiger of het irrigeren van de neusgangen met zout water. Sommige voedingssupplementen en kruiden kunnen verkoudheid en griep helpen voorkomen of hun duur verkorten. Ze kunnen de sinusitis in combinatie met antibiotica beïnvloeden om infecties te behandelen en het immuunsysteem te ondersteunen.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Uitgebreide behandeling van hoofdpijn voor sinus

Deze behandelingen zullen helpen congestie in de sinussen te verminderen en hoofdpijn te verminderen:

 • Gebruik een luchtbevochtiger.
 • Gebruik zoutoplossing neusspray.
 • Adem over stoom of in het stoombad 2 - 4 keer per dag (bijvoorbeeld in de badkamer met een warme douche).
 • Behandeling van allergische astma-aanvallen.
 • Andere methoden die kunnen helpen met hoofdpijn zijn onder andere.
 • Masseer pijnlijke delen van het hoofd en de nek.
 • Ontspanning methoden.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35]

Geneesmiddelen voor de behandeling van tilt hoofdpijn

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40], [41]

Antibiotica

De arts kan antibiotica voorschrijven als hij vermoedt dat u een bacteriële infectie heeft. Voor de behandeling van acute sinusitis kunt u 10 tot 14 dagen een antibioticabehandeling ondergaan. Behandeling van chronische sinusitis kan langer duren, meestal 3 tot 4 weken.

trusted-source[42], [43], [44], [45], [46], [47]

Nasale corticosteroïden

Deze sprays kunnen de ontsteking van de neus verminderen en de symptomen van allergieën en verkoudheid verlichten: niezen, jeuk en loopneus. Ze zijn het meest effectief in het verminderen van de symptomen, hoewel de behandeling van een paar dagen tot een week na het begin van hun gebruik kan duren.

 • Beclometazonas (Beconase)
 • Fluticason (Flonase)
 • Mometazone (Nasonex)

trusted-source[48], [49], [50], [51], [52], [53]

Antihistaminica

Antihistaminica zijn verkrijgbaar in de vorm van orale en nasale sprays. Ze zijn verkrijgbaar op receptvrije en vrij verkrijgbare allergiebehandelingen. Recept snelwerkende antihistaminica kunnen de symptomen verlichten - van mild tot matig. Ze werken allemaal door de afgifte van histamine in het lichaam te blokkeren.

Antihistaminica: difenhydramine, chloorfeniramine (chloor-Trimeton), clemastine (Tavist). Deze goede oude antihistaminica kunnen slaperigheid veroorzaken.

Fexofenadine (Allegra), cetrizine (Zyrtec) en loratadine (claritin) zijn nieuwe antihistaminica die geen slaperigheid veroorzaken.

Veel voorgeschreven decongestiva zijn verkrijgbaar in pil- of neussprayvorm. Ze worden vaak gebruikt als antihistaminica.

trusted-source[54], [55], [56]

Orale neus betekent

Deze kunnen omvatten Sudafed, Actifed, Afrin, Neo-Synephrin. Sommige decongestiva kunnen pseudo-efedrine bevatten, wat de bloeddruk kan verhogen. Mensen met hoge bloeddruk of een vergrote prostaat mogen geen geneesmiddelen gebruiken die pseudo-efedrine bevatten.

Vermijd het gebruik van nasale producten voor meer dan 3 dagen achter elkaar, tenzij geadviseerd door een arts. Gebruik ze niet als u emfyseem of chronische bronchitis heeft.

In één onderzoek vertoonde 82% van de patiënten met sinushoofdpijn een significante allergische reactie op triptan, een medicijn dat vaak wordt gebruikt om migraine te behandelen.

trusted-source[57], [58], [59], [60]

Chirurgie en andere procedures

Bij chronische sinusitis kan de arts, als de voorgeschreven behandeling niet effectief is, endoscopische chirurgie aanbevelen, die wordt gebruikt om poliepen of sporen van botten te verwijderen. Het vergroten of openen van de sinussen wordt soms ook aanbevolen voor de behandeling van sinusitis en vermindering van hoofdpijn bij het buigen. Voor dit doel is er ook een zeer effectieve procedure, het wordt neuscorrectie genoemd. Het betreft het proces waarbij de ballonnen in de sinusholte worden ingebracht en vervolgens worden opgeblazen.

Alle operaties die betrekking hebben op de sinussen worden uitgevoerd door een KNO-arts.

trusted-source[61], [62], [63], [64], [65], [66]

Voeding en voedingssupplementen

Sommige supplementen kunnen helpen bij het voorkomen of genezen van hoofdpijn als gevolg van het blokkeren van de sinus of door het verminderen van sinusontsteking. Ze kunnen ook helpen beschermen tegen verkoudheid. Omdat supplementen bijwerkingen kunnen hebben en kunnen interageren met andere medicijnen, moet u ze alleen onder toezicht van een ervaren arts nemen.

trusted-source[67], [68], [69], [70], [71], [72], [73]

Bromelaïne

Sommige studies tonen aan dat bromelaïne, een enzym dat is afgeleid van ananas, kan helpen ontsteking en zwelling van de sinussen te verminderen en de symptomen van sinusitis te verlichten. Niet alle onderzoekers accepteren echter unaniem deze mening.

Bromelaïne wordt vaak gecombineerd met quercetine, flavonoïden - plantaardige pigmenten. Het wordt gevonden in fruit en groenten die als antihistaminica kunnen worden ingenomen. Bromelaïne kan het risico op bloedingen verhogen, dus mensen die bloedverdunners nemen, zoals warfarine (Coumadin) of clopidogrel (Plavix), mogen geen bromelaïne innemen zonder een arts te raadplegen.

Door bromelaïne in te nemen met ACE-remmers kan een persoon een sterke verlaging van de bloeddruk veroorzaken, waardoor het risico op hypotensie toeneemt.

trusted-source[74], [75], [76], [77]

Kvertsetin

Quercetine is een flavonoïde, een pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van de vruchten en groenten die het bevat. Het remt de productie en afgifte van een histaminestof dat allergiesymptomen veroorzaakt, zoals een loopneus en tranenvloed. Quercetine wordt vaak gecombineerd met bromelaïne, een additief gemaakt van ananas. Er is echter geen accuraat bewijs dat quercetine bij mensen goed werkt. Meer onderzoek is nodig.

Sommige mensen geven de voorkeur aan wateroplosbare vormen van quercetine, zoals hesperidin methyl chalcone (HMC) of quercetine chalcon. Quercetine kan in contact komen met bepaalde medicijnen, dus raadpleeg uw arts voordat u het gaat gebruiken voor hoofdpijn.

Probiotica (Lactobacillus)

Probiotica, of "vriendelijke" bacteriën, kunnen helpen als u antibiotica voor sinusitis gebruikt. Ze kunnen ook de kans op het ontwikkelen van allergieën verminderen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem of die medicijnen gebruiken om het immuunsysteem te onderdrukken, moeten hun arts vragen voordat ze probiotica nemen.

trusted-source[78], [79], [80], [81], [82], [83], [84], [85]

Kruiden

Het gebruik van kruiden is een goede manier om het lichaam te versterken en hoofdpijn te behandelen. Kruiden kunnen echter bijwerkingen veroorzaken en een negatieve wisselwerking hebben met andere kruiden, supplementen of medicijnen. Daarom moet u kruiden gebruiken met de nodige voorzichtigheid, onder leiding van een arts.

Net als in de situatie met supplementen, zijn er veel kruiden die het risico op hoofdpijn als gevolg van sinusitis kunnen helpen verminderen, een verkoudheid kunnen helpen, de kracht van uw immuunsysteem kunnen vergroten of een ontsteking van de sinussen kunnen verminderen.

Een van de effectieve kruidensupplementen tegen hoofdpijn bij het kantelen als gevolg van sinusitis is Sinupret, een kruidensamenstelling met vlierbessen (vlierbessenzwart), paardenzuring (Rumex acetosa), primula (primula-lente), Europese verbena (Verbena officinalis) en gentiaan (Gentiana) geel). Volgens studies helpt Sinupret heel goed bij het verlichten van de symptomen van sinusitis. De kruiden die het bevat, helpen het slijm uit te dunnen en helpen het uit de sinussen te draineren, en het helpt ook het immuunsysteem te versterken.

Andere planten werden traditioneel gebruikt om hoofdpijn te behandelen.

 • Baikal skullcap
 • Piretras (Tanacetum parthenium)
 • Wilgenslag
 • Sint-Janskruid
 • ledum
 • Viburnumsap met honing
 • munt
 • Korovyak
 • melisse
 • ziel

Mensen die bloedverdunners gebruiken of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, mogen deze kruiden niet gebruiken. Mensen die allergisch zijn voor aspirine mogen geen wilgenschors gebruiken. Moederkruid kan een negatief effect hebben op meerdere medicijnen. Als u allergisch bent voor ambrosia, kunt u ook allergisch zijn voor moederkruid.

trusted-source[86], [87]

Homeopathie

Homeopathie kan chronische hoofdpijn aanzienlijk verlichten. Verschillende studies hebben de effectiviteit van specifieke homeopathische middelen onderzocht. Professionele homeopaten kunnen de behandeling van hoofdpijn vanwege sinusitis aanbevelen op basis van hun kennis en klinische ervaring. In één studie van het effect van homeopathie, ontving meer dan 80% van de deelnemers binnen 2 weken een significante verbetering van de symptomen na het nemen van een homeopathisch middel.

Voor het voorschrijven van medicijnen houden homeopaten rekening met het constitutionele type van een persoon, zijn gezondheidstoestand, individuele tolerantie voor de behandelingsmiddelen. Een ervaren homeopaat evalueert al deze factoren bij het bepalen van de meest geschikte remedie voor elk individu.

Acupunctuur 

Hoewel er maar heel weinig wetenschappelijke onderzoeken over dit onderwerp zijn en ze tegenstrijdige resultaten laten zien, geloven sommige artsen dat acupunctuur de symptomen van sinusitis helpt verlichten. Acupuncturisten beschrijven sinusitis meestal als "vochtigheid", wat ontstekingen en congestie in de slijmvliezen veroorzaakt. Deze vochtigheid wordt gewist door de miltmeridiaan en de maagmeridiaan te versterken.

Oefenen homeopaten vaak uitvoeren punctie therapie en / of cauterisatie, een methode waarbij brandende alsem wordt toegepast op bepaalde acupunctuurpunten.

trusted-source[88], [89], [90], [91], [92], [93], [94]

Chiropractors

Hoewel er geen studies zijn over het gebruik van chiropractie voor de behandeling van hoofdpijn als gevolg van sinusitis, suggereren sommige artsen dat het de pijn kan verminderen en de toestand van veel mensen kan verbeteren.

trusted-source[95]

Ontspanning

Voor hoofdpijn van onverklaarbare etiologie kunnen relaxatietechnieken zeer nuttig zijn. Dit geldt vooral als hoofdpijn vaak terugkeert, zoals het geval is bij sinusitis. U kunt de volgende methoden proberen:

Biofeedback om spierspanning te beheersen

Leer te mediteren, adem diep of probeer andere ontspanningsoefeningen zoals yoga of hypnotherapie.

Probeer geleide beeldvormingstechnieken (denkbeeldige situaties om ze op te lossen)

Zelfgemaakte hoofdpijnbehandeling voor kantelen

Hoofdpijnbehandeling heeft meestal een tweeledig doel: u behandelt hoofdpijn en elimineert tegelijkertijd de onderliggende oorzaken.

Om pijn en druk op de sinussen te verlichten als je een sinus hebt, zijn er enkele behandelingen die je kunt proberen.

trusted-source[96]

Het gebruik van OTC-medicijnen

Dit is een voor de hand liggende oplossing en je hebt het waarschijnlijk al geprobeerd. Maar medicijnen zoals acetaminophen (Tylenol), ibuprofen (Advil, Motrin) of naproxennatrium (Aleve) kunnen helpen de pijn te verminderen. Lees altijd het etiket en gebruik deze geneesmiddelen niet langer dan 10 dagen zonder uw arts te raadplegen.

Probeer decongestiva

Deze geneesmiddelen kunnen helpen bij het openen van geblokkeerde sinussen door zwelling in de neusgangen te verminderen en de hoeveelheid slijm te verminderen. Maar volg de instructies. Gebruik nasale sprays en decongestiva niet langer dan drie dagen achtereen en gebruik geen orale decongestiva gedurende meer dan zeven dagen achter elkaar. Voorbeelden van dergelijke middelen zijn  fenylpropanolamine,  tetrizoline, indanazoline.

Houd de neusgangen vochtig

Droge lucht irriteert de sinussen, die al hebben geleden. Gebruik dus een luchtbevochtiger of natte stoom om de sinussen uit het slijm te reinigen. Ontspan met een warme natte handdoek op je gezicht voor een paar minuten. Probeer zoutoplossing om de neus na een neusspray te spoelen.

trusted-source[97]

Gebruik nasale irrigatie (of spoelen)

Spoel de sinussen af met uisap, verdund in de helft met water of zout water. Het hydrateert het neusslijmvlies en helpt het slijm uit de neusholtes te verwijderen, wat de druk op de sinussen vermindert en hoofdpijn vermindert. Als u nog nooit deze methode hebt geprobeerd, vraag dan uw arts om advies.

Het is belangrijk op te merken dat als u de sinussen irrigeert, wast of afspoelt, u gedistilleerd water, steriel of eerder gekookt water moet gebruiken om de oplossing voor irrigatie te vormen.

Vermijd irriterende stoffen.

Parfum, sigarettenrook en sommige chemicaliën kunnen de symptomen van sinusitis verergeren en de neusdoorgang irriteren.

Als de thuisbehandeling niet werkt of als u hoge koorts, pijn of zwelling van het gezicht of de ogen heeft, roodheid rond de ogen en wangen, ernstige hoofdpijn, verwardheid of een stijve nek, dient u onmiddellijk een arts te raadplegen. Samen kunt u de uiteindelijke diagnose bepalen en vervolgens tijdens het buigen de juiste behandeling voor hoofdpijn toepassen.

trusted-source[98], [99], [100], [101], [102]

Medicijnen


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.