^

Gezondheid

A
A
A

Gonorroe

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Gonorroe is een infectieziekte veroorzaakt door een infectieus veroorzakend agens van de gonococcus, voornamelijk overgedragen door geslachtsgemeenschap en voornamelijk gekenmerkt door schade aan de slijmvliezen van de urogenitale organen. Er is ook een gonococcal laesie van de orale en rectale mucosa die voornamelijk wordt onthuld na orogenitale of homoseksuele contacten. Bij de verspreiding van infecties in het pathologische proces kunnen epididymis en prostaatklier bij mannen, endometrium en bekkenorganen bij vrouwen betrokken zijn. Er kan ook een hematogene verspreiding van infectie van het slijmvlies zijn, hoewel dit fenomeen zeldzaam is.

Anatomische en fysiologische kenmerken van man, vrouw en kind lichaam, wat specificiteit in de verspreiding van de infectie, klinische verschijnselen, gonorroe, de ontwikkeling van complicaties en het verschil in de behandeling van deze patiënten zijn de basis voor de selectie van de mannen, vrouwen en kinderen gonorroe.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Oorzaken van Gonorroe

De bron van infectie is voornamelijk patiënten met chronische gonorroe, meestal vrouwen, omdat ze een chronisch proces hebben dat bijna onmerkbaar, langer, moeilijker te diagnosticeren is. Dit leidt tot complicaties zoals pelvic inflammatory disease (PID). PID, ongeacht de aan- of afwezigheid van symptomen, kan leiden tot verstoring van de openheid van de eileiders, wat op zijn beurt kan leiden tot reproductieve aandoeningen, waaronder onvruchtbaarheid, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, enz.

In sommige gevallen kan de infectie vnepolovoe via ondergoed, sponzen, handdoeken, die wordt onderhouden uitgeharde gonorrheal pus infectie van de pasgeborene optreden tijdens de bevalling wanneer de foetus door het geboortekanaal zieke moeder.

Afhankelijk van de intensiteit, de reactie van het lichaam op de introductie van gonokokken, de duur van de cursus en het ziektebeeld, worden de volgende vormen van gonorroe onderscheiden:

 • vers (acuut, subacuut, troebel), wanneer er niet meer dan 2 maanden zijn verstreken sinds het moment van de ziekte;
 • Chronisch als de tijd van de ziekte onbekend is of na het begin van de behandeling van de ziekte meer dan 2 maanden is verstreken;
 • latent of gonokokonositsylstvo wanneer patiënten geen klinische symptomen van de ziekte hebben, maar de veroorzakers van de ziekte worden gevonden.

Het is noodzakelijk om gonokokkeninfectie te onderscheiden, eerst bij een patiënt, van terugkerende (herinfectie) en terugval van de ziekte. Bij sommige patiënten treedt gonnoroea zonder complicaties op, in andere - met complicaties. Isolatie van ongecompliceerde en gecompliceerde vormen van gonnoroea is verplicht. Onderscheid ook extragenitale en verspreide vormen van gonorroe.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Acute gonorroe

Klinische symptomen van gonorroe bij mannen worden gekenmerkt door secreties van de urethra, en ook door jeuk en verbranding bij het urineren. Met een objectief onderzoek zijn de urethra-sponzen scherp hyperemisch, oedemateus, de urethra zelf is geïnfiltreerd, palpatie wordt gekenmerkt door pijn. Van de urethra vrij overvloedige etterende afscheiding van een geelachtig-groene kleur, die vaak het binnenblad van de voorhuid macereert. Bij late behandeling kunt u blozen en zwellen van de huid van de eikel en de voorhuid waarnemen. Op de kop van de penis kan erosie van het oppervlak optreden. Wanneer rectale infectie optreedt, afscheiding uit de anus of pijn in het perineum. Bij mannen jonger dan 40 jaar. Evenals bij personen met verminderde weerstand, is epididymitis het gevolg van de penetratie van gonokokken in het aanhangsel van het prostaatgedeelte van de urethra via de zaadleider. De ziekte begint plotseling met pijn in de bijbal en in de lies. Bij patiënten is er een toename van de lichaamstemperatuur tot 39-40 ° C, koude rillingen, hoofdpijn, zwakte. Bij palpatie is het aanhangsel vergroot, dicht en pijnlijk. Huid van het scrotum is gespannen, hyperemisch, huidplooien afwezig. Gonococcen laesies van de aanhangsels leiden tot de vorming van littekens in de kanalen van de bijbal. Dientengevolge komen azoöspermie en onvruchtbaarheid voor. Asymptomatische flow kan worden waargenomen in 10% van de gevallen met urethrale betrokkenheid, 85% in geval van rectale betrokkenheid, 90% in geval van laesie van de keelholte. Gedissemineerde gonokokkeninfectie (DGI) komt meestal tot uiting in een toename van de lichaamstemperatuur. Nederlaag van gewrichten (een of meerdere) en huid. Manifestatie gonokokken dermatitis onder vorming van necrotische puistjes op erythemateuze basis, en kan worden waargenomen en hemorragische erythemateuze vlekken, pukkels, puisten, blaren. De meest frequente lokalisatie van de huiduitslag is de distale delen van de extremiteiten of in de buurt van de aangetaste gewrichten. Ook worden de vagina van de pezen aangetast, voornamelijk de borstels en voeten (tenosipovitis). DGI komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het risico op het ontwikkelen van GHI neemt toe tijdens de zwangerschap en in de premenstruele periode. Manifestatie van gonokokkeninfectie in de vorm van meningitis of endocarditis is zeer zeldzaam.

Klinische symptomen van gonorroe bij vrouwen zijn bijna asymptomatisch, wat leidt tot late detectie van de ziekte en de ontwikkeling van complicaties. De primaire lokalisatie van de laesie is het cervicale kanaal, waarbij ontstekingsveranderingen zich zowel in het integument-epitheel als in het stroma van het uterusslijmvlies ontwikkelen. De nederlaag van de urethra (urethritis) wordt waargenomen bij 70 90% van de patiënten, en de laesie van de vulva en de vagina ontwikkelt zich meestal weer. Wanneer onderzocht, is de ontlading muco-purulent, kan contactbloeding optreden. De laesies van de basale laag van het endometrium worden veroorzaakt door de penetratie van gonokokken in de baarmoederholte tijdens de menstruatie of na de bevalling en abortus. Penetratie van gonococcen uit het endometrium in de spierlaag van de baarmoeder (endometritis) wordt waargenomen na abortus en bevalling. Kenmerkend voor opgaande gonnoroea is de snelle verspreiding van infectie van de baarmoeder naar de eileiders, eierstokken, peritoneum. Bij de verdeling van purulent procesgas in de holte van het peritoneum optreedt pelvioperitopit rijke fibrine transudate induceert de vorming van verklevingen en toevoegingen eierstok en eileider met de aangrenzende organen. Dit gaat gepaard met acute pijn in de onderbuik en pijnlijke palpatie, een toename van de lichaamstemperatuur tot 39 ° C.

In 50% van de gevallen met laesies van de cervix, 85% van de gevallen - rectum en 90% - keelholte, asymptomatische infectie wordt waargenomen.

Infectie treedt vaak op als een gemengde (gonorroe-trichomonas, gonorroe-chlamydia, enz.). In de regel zijn meerdere organen geïnfecteerd (multifocale laesie).

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Gonococcal conjunctivitis bij pasgeborenen

Affectie van het bindvlies van de ogen bij pasgeborenen vindt plaats tijdens passage door het geboortekanaal van een patiënt met gonorroe van de moeder en gaat gepaard met roodheid, zwelling, lijmen van de oogleden. Van onder hun randen of de binnenste hoek van het oog pus naar voren komt, de conjunctiva van het oog wordt hyperemisch, zwelt op. Als de juiste behandeling niet tijdig wordt gestart, is corneuze ulceratie mogelijk tot aan de perforatie ervan, wat in de toekomst kan leiden tot volledige blindheid. Gonococcen laesies van de ogen bij volwassenen kunnen het resultaat zijn van gonokokken-sepsis of, meestal, directe overdracht van infectie door handen, "vuile secreties van de urogenitale organen. Bij ontsteking van de conjunctiva is er een etterende ontlading, gedeeltelijke of zelfs complete vernietiging van de conjunctiva.

Indicaties voor testen

 • symptomen of tekenen van ontslag uit de urethra;
 • mucopurulente cervicitis;
 • de aanwezigheid van een seksueel overdraagbare aandoening (STI) of PID;
 • Screenen op soa's op verzoek van de patiënt of met de recente verschijning van een nieuwe seksuele partner;
 • vaginale afscheiding in aanwezigheid van risicofactoren voor soa's (jonger dan 25 jaar, recent verschenen seksuele partner);
 • acute orchoepidimitis bij mannen jonger dan 40 jaar;
 • acute PID;
 • vrijblijvende geslachtsgemeenschap zonder bescherming;
 • purulente conjunctivitis bij pasgeborenen.

Laboratoriumdiagnostiek

Verificatie van de diagnose van gonorroe is gebaseerd op de detectie van Neisseria gonorroe in materialen van de geslachtsorganen, rectum. Keelholte, ogen die een van de methoden gebruiken.

Een snelle diagnostische test (microscopie van met Gram gekleurd methyleenblauw uitstrijkjes van de urethra, cervix of rectum) maakt snelle identificatie van typische gramnegatieve diplococci mogelijk.

Alle monsters moeten worden onderzocht met behulp van de kweekmethode en amplificatiemethoden voor antigeenbepaling (amplificatie van nucleïnezuren).

Aanvullend onderzoek

 • enscenering van een complex van serologische reacties op syfilis;
 • de definitie van antilichamen tegen HIV, hepatitis B en C;
 • klinische analyse van bloed, urine;
 • Echografie van de bekkenorganen;
 • ureteroscopy, colposcopie;
 • cytologisch onderzoek van het slijmvlies van de baarmoederhals;
 • Thompson's 2-glasstaal;
 • studie van de uitscheiding van de prostaat.

De opportuniteit van provocatie wordt individueel bepaald door de behandelende arts. De indicatie, het volume en de frequentie van aanvullende onderzoeken worden bepaald door de aard en de ernst van de klinische verschijnselen van een gonokokkeninfectie.

Veelvoud aan serologische onderzoeken: vóór behandeling, opnieuw - na 3 maanden (met een niet-geïdentificeerde infectie) voor syfilis en na 3-6-9 maanden voor HIV, hepatitis B en C.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Wat moeten we onderzoeken?

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling van gonorroe

CDC (Centers for Disease Control) met ongecompliceerde gonorrheal cervicitis, urethritis en proktatits beveelt de volgende antibiotica (aanbevolen schema): Ceftriaxon 250 mg / m eenmaal of tsufiksim 400 mg oraal eenmaal of ciprofloxacine (sispres) 500 mg PO mono- of ofloxacine 400 mg oraal eenmaal of cefuroxim (megasef) 750 mg / m om de 8 uur.

Bij afwezigheid van de bovengenoemde antibiotica zijn ingericht alternatieve schema: spectinomycine 2 g / m enkelvoudig of wegwerp regimes cefalosporinen (ceftizoxime 500 mg / m eenmaal of cefoxitine 2 g / m probenecide eenmaal met 1 g oraal).

Bij gonococcen conjunctivitis wordt ceftriaxon eenmaal aanbevolen voor 1 g IM.

Bij oftalmie van pasgeborenen veroorzaakt door N. Gonorrhoeae, wordt ceftriaxon aanbevolen voor 25-50 mg / kg IV of IM eenmaal, niet meer dan 125 mg.

Meer informatie over de behandeling

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.