^

Gezondheid

A
A
A

Fistel van het rectum

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De fistel van het rectum ontwikkelt zich als een gevolg van een acuut purulent proces in de cellulose rondom de anus - acute paraproctitis. De oppervlakkige fistel van het rectum wordt snel genoeg behandeld omdat het dicht bij de oppervlakkige huidintegumenten komt. Chust-ficciform, dieper fistels worden moeilijker behandeld, omdat ze parallel aan het rectum liggen in diepe lagen van vezels.

Het rectum is op zijn beurt ook de doorgang, de laatste rectale zone van het spijsverteringsstelsel. Rectum, als excretiekanaal, strekt zich uit van de sigmoïde colon tot de anus. Rectum lengte varieert van 15 tot 18-20 cm diameter rectum afhankelijk van de functionele kolom: het begingedeelte 4 cm in het midden van de endeldarm tot 7,5-8 centimeter in diameter. Het rectum verschilt van andere delen van de darm doordat het geen draaiende wendingen heeft, in feite kreeg het de naam van zijn directe oriëntatie. De bovenste zone rectum - ampul ligt in het sacrale gebied, wordt het smalle onderste deel genaamd canalis analis - de anus, het is in dit gebied vaak en ontwikkelt paraproctitis (rectaal abces), vaak eindigend met de vorming van een fistel - fistel.

trusted-source[1], [2], [3]

Oorzaken van de fistel van het rectum

De belangrijkste reden voor fistelvorming in het rectum is dat clinici paraproctitis en proctitis noemen. Proctitis is de infectie van de rectumkanaalwand zelf - het rectum en paraproctitis is de infectie van de cellulose die het rectum omringt. Wanneer de infectie doordringt in de weefsels van het rectum, wordt een abces gevormd, dat vervolgens wordt afgevoerd. Na het openen van het perianale abces wordt een pathologische cursus gevormd. 

Ook, de reden voor de vorming van de fistel van het rectum, kan er granulomateuze regionale enteritis of de ziekte van Crohn zijn. 

Factor veroorzakende interne fistel van het rectum, kan hernia ontsteking uitsteeksel van de wanden van het rectum zijn. 

Fistel van het rectum van de oorzaak kan een tuberculeuze etiologie hebben. Mycobacteriën provoceren de vorming van granulomen in de darm, waarna het proces naar de lagere delen van het spijsverteringskanaal gaat - naar het rectum. Tuberculose van de rectale passage is vrij zeldzaam en is een secundaire ziekte na pulmonale tuberculose. 

Chlamydia kan ook de ontwikkeling van abcessen en vervolgens fistels in het rectum provoceren. 

Oncologie van het rectum gaat vaak gepaard met fistels. Vaak is het terugkeren van de fistel van het rectum het primaire symptoom van het pathologische proces en de reden voor een uitgebreid onderzoek. 

HIV en AIDS, syfilis zijn die ziekten die ook gepaard kunnen gaan met de vorming van rectale fistels.

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Hoe ontwikkelt de fistel van het rectum zich?

Fistel van het rectum wordt ook HP genoemd - een chronische paraproctitis, omdat de vuistcursus verschijnt als gevolg van acute paraproctitis - een ontstekingsproces in het omliggende vetweefsel. Als de weefsels rondom het rectum ontstoken, beschadigd, geïnfecteerd en ontstoken zijn, ontwikkelt zich een fistel van het rectum - een pathologisch verloop tussen de darm zelf en de huid rond de anus. Fistel van het rectum kan worden gedetecteerd bij zowel mannen als vrouwen, minder vaak bij kinderen. Mannen lijden veel vaker aan chronische paraproctitis dan vrouwen. Het verwijderen van de fistel van het rectum gebeurt vrij vaak onafhankelijk, spontaan, wanneer het abces wordt geopend en de inhoud ervan buiten wordt weergegeven met een calorische massa. Dit is een valse "overwinning", omdat de ontsteking in de anale crypten (sinussen) blijft, daarom gaat de constante infectie van de cellulose door. Alles zonder uitzondering, worden gevallen van spontane doorbraken van het abces en afscheidingen van de inhoud naar buiten vergezeld door de vorming van een fistel met een bewaard gebleven ontstoken binnenste zone (in de crypte). Het recidief van de fistel van het rectum duurt dus zeer lang en chronische paraproctitis kan een persoon vele jaren vervolgen terwijl er een ontsteking is, dat is de oorzaak van de ziekte.

Fistel van het rectum is onderverdeeld in de volgende typen: 

 1. Voltooi fistels. 
 2. Onvolledige fistels. 
 3. Interne fistels van het rectum.

De complete fistel is een baan met twee gaten, waarvan er een innerlijk is, die zich bevindt in de crypte (sinus) van de anus en uitmondt in het lumen van het rectum, de tweede - gaat naar het huidoppervlak naast de anale opening. Een complete fistel kan zijn met veel gaten die binnen één laag in de laag worden gecombineerd en eindigen op het oppervlak van de huid.

Een onvolledige interne fistel van het rectum is een slag met een interne opening die uitkomt op het slijmvlies. Er wordt aangenomen dat de onvolledige inwendige fistel van het rectum het stadium is van vorming van een volwaardige fistel, gevolgd door het onvermijdelijke proces van weefselsmelting en de vorming van de uitwendige opening.

Interne fistels van het rectum - een beweging waarbij de twee gaten zich direct in de wand van het rectum bevinden.

Ook worden de fistels verdeeld op de plaats van vorming van de interne uitgang en worden ze gesystematiseerd voor lokalisatie ten opzichte van de anus en kunnen ze als volgt zijn:

 • Op de uitgang: 
  • Fistula van anterior lokalisatie. 
  • Fistel van rectum van achterste lokalisatie. 
  • Svishch laterale lokalisatie.
 • Door lokalisatie: 
  • Intrasfinctoriële fistel van het rectum. 
  • Transsfinctoire fistel. 
  • Extrasfinctoriële fistel van het rectum (hoge fistel).

Intrasfinctoriële fistel van het rectum is een koers die gelokaliseerd is langs de randen van de anus in de subcutane slijmlagen. Deze fistels worden gekenmerkt door een recht kanaal, dat een uitwendige opening heeft direct grenzend aan de anale sluitspier. Het binnenste gaat in een van de anale crypten. Intrasfincter fistel van het rectum wordt gediagnosticeerd bij 30-35% van het totale aantal patiënten die lijden aan proctologische problemen. Bij 100% van de patiënten met anale fistels toont de geschiedenis van rectale fistels hoe recidiverend.

Transsfinkteralnye fistels worden gekenmerkt door de locatie van het kanaal in de onderhuidse of oppervlakkige laag, minder vaak in de diepe lagen van de sluitspier. Slagen zijn in de regel meervoudig, met etterende pockets, vergezeld van littekens van omliggende weefsels. Transsfinkteralnye worden ook beroerte ficciform fistels genoemd, ze zijn een typische klinische vorm van chronische, verwaarloosde paraproctitis.

Uitwendige of extra-parasitaire fistels, alsof ze omzeilen, rond de anus, de innerlijke uitvoer naar de crypten vouwen. Dit type fistel is een typisch gevolg van acute paraproctitis, die verschillende graden van complexiteit heeft: 

 • Smalle opening naar binnen, rechtlopend, fistel zonder littekens en infiltraten, zonder pus. 
 • Het binnenste gat wordt gecratretteerd zonder ontsteking en pus. 
 • Het binnengat heeft geen littekens, omdat zich in de cellulose een purulent proces ontwikkelt. 
 • Het gat binnen verbreedt, maakt littekens, heeft infiltraten, purulente "pockets".

Fistels van het rectum: symptomen

De fistel kan niet asymptomatisch zijn, omdat de patiënt in de regel al een proctologische geschiedenis van de rectumfistel heeft.

De vuistcursus begint de patiënt te storen met jeuk, afscheidingen die een etterende suprathin bevatten. Onafhankelijke behandeling van de fistel door alternatieve middelen in dit stadium verergert alleen de toestand van de patiënt, er is een sterke irritatie in de anuszone, pijnlijke gewaarwordingen, de lichaamstemperatuur kan stijgen. De ziekte is golvend, remissie is mogelijk en vervolgens een terugval van de fistel van het rectum.

trusted-source[8], [9], [10]

Chronische paraproctitis

Het uiterlijk van de fistel is een wond van kleine omvang met afdichtingen aan de randen. In het chronische verloop van het proces is sereus-etterende afscheiding mager, maar constant. Ze hebben een karakteristieke onaangename geur en hebben irriterende eigenschappen in verhouding tot de weefsels van de anus. Als er niet genoeg drainage is, begint de pus zich op te hopen in de fistelige doorgang, er is pijnlijke pijn, intensivering tijdens de ontlasting. Na ledigen verdwijnt de pijn, wordt de uitstroom van exsudaat uit de fistel geactiveerd.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Verergering van het proces

Met exacerbatie en de vorming van een abces in de cellulitis, stijgt de temperatuur, worden de pijnen intens, uitstralend in het bekkengebied, in het onderste abdominale deel van het lichaam, in het rectum. Ontlasting en plassen zijn verstoord, er is zwelling, meestal in de benen. Verbetering is mogelijk vanaf het moment dat het abces wordt geopend, wanneer de ontsteking afneemt, maar na een tijdje kan een fistel van het rectum terugvallen.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Fistel van het rectum: behandeling

De fistel van het rectum houdt rechtstreeks verband met de aanwezigheid van de infectie en de condities van zijn verspreiding in het rectum. Daarom is de fistel van het rectum grotendeels geneutraliseerd en geneutraliseerd. Tijdens de operatie worden zowel fistels (fistels) als ontstoken anale crypten verwijderd, wat een constante bron van infectie is van omringende weefsels. Dus als chronische paraproctitis wordt bevestigd, vertoont de fistel kenmerkende symptomen en tekenen, verwijdering van de fistel van het rectum is onvermijdelijk. In aanwezigheid van ernstige contra-indicaties wordt excisie van de fistel van het rectum uitgesteld tot het moment van verbetering en wordt deze op een geplande manier uitgevoerd.

Hoe de fistel van het rectum te behandelen - een vraag die de patiënt zorgen baart, maar geen ervaren proctoloog. Er is een standaardschema voor chirurgische interventie voor chronische paraproctitis. De duur van een radicale operatie hangt af van het klinische verloop van de ziekte. Als het proces in de acute fase zijn infiltraten, abcessen, openbaren zij elimineren ontsteking via conservatieve antibiotica, zowel intern als extern, en daarna uitgevoerd syringectomy rectum. De operatie meestal probeer af voor een lange tijd niet om te zetten, omdat de mogelijke herhaling van een fistel van het rectum, en een nieuwe intensivering littekens kunnen veroorzaken op de muren van de anus. De operatie wordt alleen uitgesteld in geval van aanhoudende remissie, wanneer de openingen van de fistels gesloten zijn.

Het type operaties voor de fistel van het rectum: 

 • De fistel wordt in het lumen van het rectum ontleed. Dit type operatie, met alle voordelen, heeft belangrijke nadelen: een wond over de fistel kan te snel overwoekeren, bovendien tijdens de operatie, het buitenste deel van de sluitspier 
 • Gabriëls operatie is excisie van de fistel van het rectum. De operatie bestaat uit de volgende acties: een speciale oplossing wordt in de fistel geïnjecteerd, een sonde wordt door de passage van de fistel geleid, waarna de fistel wordt afgesneden en het kanaal wordt verwijderd. Ook wordt de huid bedekt die de fistel en alle door ontsteking getroffen weefsels bedekt. 
 • Excisie van de fistel van het rectum met daaropvolgende drainage. 
 • Excisie van de fistel gevolgd door hechting van de sluitspier. 
 • Excisie van de fistel met behulp van ligatuurtechniek (voor hoge, extrasfinctoriale fistels). Ligatuur (draad) wordt geïntroduceerd met behulp van de klem van Billroth, wordt vastgegrepen door een andere klem en wordt naar buiten toe uit de darm verwijderd. 
 • Syringectomy rectum kunststof Werkwijze: uitgesneden fistel, afvoer purulent stroken, verdoofd weefsel en sneed de flap van slijm en spierweefsel, verplaatsen, sluiten de fistel gat.

De prognose van chirurgische behandeling van fistels is gunstig, in de regel leiden operaties niet alleen tot stabiele remissie, maar ook tot volledige genezing.

trusted-source[28]

Fistel van rectum na operatie

Hoe een fistel van een rectum na operatie te genezen. Fistel van het rectum zoals behandeld na een operatie is noodzakelijk onder toezicht van een arts, tenminste gedurende één of twee dagen. De patiënt krijgt een conservatieve behandeling voorgeschreven, inclusief het nemen van anesthesie (vooral voor de ontlasting) - ketonen, ketarol, zlodiar, antibacteriële geneesmiddelen die ontstekingen verlichten. Ook worden de ligbaden in warm water getoond, waarin antiseptische middelen worden opgelost - nitrofuraal (furacilline) of mangaan. De genezing van een postoperatieve wond vindt binnen een maand plaats, de duur van de weefselregeneratie hangt af van het volume van de operatie en de naleving van alle medische voorschriften. Na de operatie zijn lichamelijke inspanning, gewichtheffen en fysieke activiteit uitgesloten.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34]

Behandeling van de fistel van het rectum met alternatieve middelen

Fistel van het rectum betekent geen behandeling met alternatieve middelen, maar er zijn situaties waarin het noodzakelijk is om de toestand van de patiënt snel te verlichten, en voordat de operatie nog ver weg is. Ontstekingsremmend effect kan bouillons, infusies van medicinale kruiden hebben, die worden gebruikt in de vorm van kompressen, microclysters of rectale trays. Calendula, aloë, sint-janskruid, weegbree, eikenschors en salie zijn succesvol gebleken. Je kunt ook eigen zalven gebruiken met toevoeging van honing of propolis. Het gebruik van honing is niet alleen uitwendig mogelijk, het moet van binnen worden geconsumeerd, gemengd met de gemalen bladeren van aloë, de bladeren worden vaak vervangen door aloë-sap (de verhouding is 1/1). Fistel van het rectum na de operatie is ook goed behandeld met alternatieve voorschriften. Versnel de genezing van weefsellotion uit afkooksel van kamille of bouillon van calendula. Brouw het gras op deze manier: 2 eetlepels droge kruiden giet een liter gekookt water, laat het 5 minuten uitgieten, koel af tot een acceptabele temperatuur. Tampons gedrenkt in een dergelijk afkooksel worden aangebracht op een reeds genezende wond, de tampon kan niet langer dan een uur worden bewaard, daarna moet deze worden vervangen door vers.

Let op, behandeling van de fistel van het rectum met alternatieve middelen kan in geen geval een alternatief voor medische of chirurgische behandeling worden, omdat het niet erg effectief is en dreigt met de herhaling van de vorming van nieuwe fistels.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.