^

Gezondheid

A
A
A

Endogene depressie

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Van jaar tot jaar worden steeds meer mensen geconfronteerd met een dergelijk concept als endogene depressie - dit is een toestand waarin alles in de wereld in een donkere kleur wordt gezien, niets brengt vreugde, geen stemming, geen rust, geen werk.

Meestal heeft deze pathologie een langdurige loop, vereist behandeling met medicijnen onder toezicht van een medisch specialist.

ICD-code 10

 • F33.0 - Recidiverende depressieve stoornis, milde mate.
 • F33.1 - Recidiverende depressieve stoornis, matige gradatie.
 • F33.2 - Recidiverende depressieve stoornis, ernstig, met uitzondering van psychotische symptomen.
 • F33.3 - Recidiverende depressieve stoornis, ernstig, met psychotische symptomen.
 • F33.4 - Recidiverende depressieve stoornis, remissieperiode.
 • F33.8 - Andere terugkerende depressieve stoornissen.
 • F33.9 - Terugkerende depressieve stoornis, niet gespecificeerd.

Oorzaken van endogene depressie

Een belangrijke rol in de ontwikkeling van endogene depressie wordt gespeeld door genetische aanleg, maar de kans op een depressieve stoornis neemt toe bij mensen met bepaalde kenmerken:

 • met een verhoogd gevoel van plicht en rechtvaardigheid;
 • met een verantwoordelijkheidsgevoel;
 • met een gevoel van angst om een fout te maken of iets verkeerds te doen.

Eigenlijk kunnen de oorzaken van de ziekte worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën:

 1. Biologische categorie: omvat de verstoring van biologische metabolische processen in de hersenen (uitwisseling met de deelname van norepinephrine, dopamine en serotonine). Wanneer de depressieve toestand zich ontwikkelt, neemt het niveau van de vermelde stoffen in de synapsen (de gebieden van neuronale gehechtheid aan elkaar) af.
 2. Genetische categorie: wanneer iemand depressief is, krijgt iemand van zijn volgende familieleden de kans om ziek te worden van andere familieleden.
 3. Psychologische categorie: zorgt voor de impact van ernstige levensomstandigheden, gezondheidsproblemen, verlies van dierbaren, frequente mislukkingen, onrustig privéleven.

Niettemin kunnen stressvolle situaties en ontevredenheid met het leven niet de belangrijkste reden zijn - dit is slechts een "triggerend mechanisme" van depressie. Ongetwijfeld verschenen de eerste vereisten, zelfs vóór het begin van de ziekte, geleidelijk aan, die niet zo uitgesproken waren dat de aandacht van de patiënt en zijn omgeving werd getrokken.

Experts geloven dat de pathogenese van endogene depressie geassocieerd is met de ontwikkeling van prednevroz - de vorige toestand, wanneer de beschermende eigenschappen in het lichaam afnemen en de mentale activiteit wordt verstoord.

Dus als de patiënt beweert dat de oorzaak van de depressieve stoornis een familieprobleem, stress of andere pathologie in het lichaam is, dan zal hij niet helemaal gelijk hebben. De traumatische situatie verergerde het probleem alleen maar en versnelde de ontwikkeling van depressie, waardoor de verstopte stroom zich volledig kon manifesteren.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Symptomen van endogene depressie

De eerste tekenen van endogene depressie zijn frequente negatieve stemming, remming, terughoudendheid om zich te verheugen, zelfs als daar goede redenen voor zijn.

 • De stemming van de patiënt wordt niet beïnvloed door positieve of negatieve gebeurtenissen. Het maakt hem absoluut niet uit wat er in zijn omgeving aan de hand is, want persoonlijk zijn al zijn evenementen in een depressie terechtgekomen. Niettemin is het belangrijkste kenmerk van deze pathologie de veranderlijkheid van de stemming in relatie tot het tijdstip van de dag: 's morgens wordt de stemming meer onderdrukt en dichter bij de avond normaliseert de toestand.
 • Je kunt mentale en motorische achterstand opmerken. De patiënt kan lange tijd in dezelfde positie blijven, niet willen bewegen en op een of andere manier zijn idylle schenden. Hij neemt alle informatie serieus, hij heeft een slechte concentratie van aandacht en geheugen.
 • De patiënt lijdt aan slapeloosheid en chronisch vermoeidheidssyndroom. 'S Nachts draait hij zich vaak om, voelt zich de volgende ochtend' gebroken ', zwak, snel moe. Vaak waargenomen duizeligheid, pijn in het hart, misselijkheid, dorst, spierpijn, stoornissen in het spijsverteringsstelsel. Gekenmerkt periodiek verergerde chronische pathologieën. Vrouwen kunnen een schending van de maandelijkse cyclus krijgen.
 • De eetlust is gebroken, gewichtsveranderingen - de patiënt kan lijden aan boulimia of anorexia.
 • De patiënt lijdt vaak aan een schuldgevoel, zijn zelfrespect is te laag.
 • De patiënt ontwikkelt vervelende gedachten over zelfmoord, die hij met niemand deelt. In de meeste gevallen mist hij echter de kracht en vastberadenheid om zelfmoord te plegen.

Een persoon met de bovengenoemde symptomen moet worden behandeld, en altijd onder toezicht van een arts, om te voorkomen dat de patiënt een fatale fout begaat.

Endogene depressie tijdens de zwangerschap

In de huidige moeilijke tijd ontwikkelt endogene depressie bij zwangere vrouwen zich in elke vijfde geval. Zo'n aantal depressieve staten wordt verklaard door de hoge mate van ongeplande opvattingen, onbevredigende economische situatie en sociale situatie. Velen zijn bang om zwanger te raken om esthetische redenen - zeg, de figuur zal verslechteren, ik zal dik worden, ik zal niemand nodig hebben, etc.

Meestal wordt dit type depressie een gevolg van exacerbatie van prednevroz, dat verborgen was voor de zwangerschap. Factoren in de opkomst van pre-neurologisch syndroom kunnen zijn meningsverschillen in het gezin, onbegrip van de kant van de partner, financiële problemen, enz.

Wat is de manifestatie van een dergelijke depressie:

 • tearfulness;
 • slecht humeur;
 • apathie;
 • gevoel van eigen nutteloosheid en minderwaardigheid;
 • klachten over onoplettendheid aan anderen;
 • eetstoornissen (boulimie, verlies van eetlust);
 • slapeloosheid;
 • prikkelbaarheid, lethargie.

Emotionele dissonantie is duidelijker in de eerste helft van de zwangerschap, maar in sommige gevallen kan deze doorgaan tot en met de bevalling. De diagnose wordt vastgesteld door de therapeut bij de receptie, na onderzoek en ondervraging van de patiënt.

trusted-source[6], [7], [8]

Effecten

Als je geen belang hecht aan de ziekte, kan de patiënt zo diep in het probleem duiken dat hij zelfmoordgedachten en zelfs daden zal hebben - hij is in staat om fysieke schade toe te brengen, zelfmoord te plegen.

Suïcidale complicaties zijn een bijzondere manier van een zieke persoon om hun familieleden en geliefden te bevrijden van de problemen die ermee gepaard gaan. Om dergelijke mogelijke gevolgen te voorkomen, moet men niet alleen tijdig behandelen, maar ook volledige steun en begrip van de omringende inheemse bevolking bieden.

Overgang van de ziekte naar een chronische vorm is beladen met langdurige trage symptomen die niet vanzelf verdwijnen, maar met de tijd alleen maar verergeren. Ziekten worden gekenmerkt door terugkerende exacerbaties (acute periodes) die op zichzelf verschijnen, zonder een specifieke oorzaak.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14]

Diagnose van endogene depressie

Diagnostische procedure nummer 1 is een klinische dialoog met de patiënt. De arts let op de verklaringen van de patiënt, zijn conclusies en ervaringen. De stijl van dit gesprek wordt bepaald door de ervaring en kwalificaties van de arts. Tijdens het gesprek moet de patiënt begrijpen dat ze hem proberen te helpen, en hij moet de specialist volledig vertrouwen en zijn advies opvolgen.

Naast het verzamelen van informatie over de ernst van de ziekte, kan de dialoog tussen de patiënt en de arts ook de eerste fase van de psychotherapeutische behandeling zijn. Deze benadering zal de patiënt eerst kalmeren, zijn emotionele onrust verlichten en de mogelijkheid van zelfmoordpoging verminderen.

Onder de diagnostische maatregelen die vaak worden gebruikt, zijn de zogenaamde "gegradueerde schalen", bijvoorbeeld de bekende psychopathologische schaal voor het beoordelen van de depressieve toestand van Hamilton. Deze methode wordt niet alleen gebruikt voor de diagnose, maar ook voor het groeperen en bepalen van de ernst van depressie.

Differentiële diagnose wordt uitgevoerd na gebruik van de schaal: meestal differentieert endogene depressie met een neurotische depressieve toestand.

Instrumentale methoden voor diagnostiek zijn ook belangrijk. In sommige onderzoeken ontdekten specialisten bijvoorbeeld een uitbreiding van de laterale en het ontbreken van symmetrie van de hersenventrikels bij patiënten. Onder de extra mogelijke tekenen is er ook een verandering in bio-elektrische hersenactiviteit, vooral tijdens de slaap. Help bovendien om de juiste diagnose van hormoonspiegels in het lichaam vast te stellen.

trusted-source[15], [16], [17], [18]

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling van endogene depressie

Psychotherapie speelt een belangrijke rol bij de behandeling van depressieve aandoeningen. De specialist voert psychologische gesprekken uit en probeert de subdepressieve toestand te vertragen. Het doel van de dokter is om de patiënt aan te passen aan positief denken, de cyclus van donkere levensmomenten te elimineren en zijn aandacht alleen te richten op het zoeken naar het goede.

Het is belangrijk om te communiceren met familieleden en vrienden van de patiënt: de sfeer binnen het gezin moet goed zijn, niet conflicteren, zonder overdreven kritiek van het huishouden. Inheemse mensen moeten emotionele steun bieden en op elk moment de patiënt ondersteunen.

Behandeling gebeurt niet altijd in een ziekenhuis. Vaak is de thuisomgeving meer bevorderlijk voor herstel - de patiënt neemt medicijnen voorgeschreven door een arts thuis, terwijl hij regelmatig naar zijn arts gaat.

Antidepressiva bij endogene depressie worden voorgeschreven voor het stimuleren van effecten op het lichaam. Met dergelijke voorkeurstekens, zoals melancholie of apathie, breng je Imipramine, Clomipramine, Fluoxetine, Cipramine, Paroxetine aan. Gebruik voor het elimineren van het subpsychotisch syndroom drugs zoals Pyrazidol, Desipramine, die angst verlichten.

Het gevoel van angst, dat gepaard gaat met prikkelbaarheid en humeurige stemming, frequente periodes van angst, kan worden behandeld met antidepressiva met een rustgevend effect. Deze geneesmiddelen omvatten Amitriptyline - het elimineert met succes een significante mate van angstige depressieve toestand met gedachten aan zelfmoord. Amitriptyline wordt direct na een maaltijd van 25 mg 2-3 maal daags ingenomen. Naar goeddunken van de arts kan de dosering worden verhoogd, echter, alle tricyclische antidepressiva voorschriften worden alleen op individuele basis uitgevoerd, rekening houdend met de ernst van de ziekte. Gewoonlijk wordt de verbetering van de aandoening waargenomen gedurende 3-4 weken vanaf het begin van de opname. Als er geen verbetering optreedt, wordt het medicijn geannuleerd en wordt een ander voorgeschreven volgens de indicaties.

Kleine manifestaties van de ziekte met een depressieve stemming stoppen met de hulp van Lyudomil of Azefen.

Als het gebruik van antidepressiva gepaard gaat met ernstige bijwerkingen of een verhoging van de bloeddruk, wordt het aanbevolen over te schakelen op het gebruik van het medicijn Coaxil en in relatief milde gevallen kunnen planten van plantaardige oorsprong, zoals Hypericine, worden gebruikt. Behandeling met geneesmiddelen kan worden gecombineerd, omdat alle geneesmiddelen in deze groep een verschillende chemische samenstelling hebben en op verschillende manieren depressie kunnen elimineren.

Nadat de belangrijkste tekenen van de ziekte zijn verdwenen, wordt de behandeling aanbevolen om nog eens 4-6 maanden door te gaan. Dit zal dienen als een goede preventie van herhaalde exacerbaties of ontwenningsverschijnselen.

Alternatieve behandeling

Bij endogene depressie bevelen deskundigen van alternatieve geneeskunde aan om groenten en fruit van felle kleuren te eten, voornamelijk oranje - citrusvruchten, wortelen, dadelpruimen, bessen, enz.

We bieden ook enkele eenvoudige en effectieve recepten die kunnen worden gebruikt om een mild verloop van de ziekte te voorkomen, en ook als aanvulling op de basismedicatie.

 • Een goed effect wordt waargenomen bij het gebruik van alcoholische tinctuur van sint-janskruid (20 g gras voor een glas alcohol van 40%, dring aan tot 3 weken). Neem een tinctuur van 20 druppels 's morgens en' s nachts. Bij uitgesproken slapeloosheid in sint-janskruid, wordt het aanbevolen om muntblaadjes, valeriaan of moederkruid toe te voegen en de dosering voor het naar bed gaan wordt verhoogd tot 40 druppels.
 • Je kunt kruidenthee bereiden op basis van bladeren van rozemarijn, sint-janskruid, melissa en bosbessenbladeren. Neem voor een eetlepel plantmassa 200-250 ml kokend water, houd dit maximaal 20 minuten aan en drink in plaats van thee. Voor de smaak kun je honing toevoegen.
 • Een prachtig effect wordt geboden door ontspannende baden, vooral als ze 's nachts worden uitgevoerd. Maal de naalden van jonge dennen of dennen, giet water en kook een half uur onder het deksel. Opstijgen van het vuur, aandringen op ongeveer 10 uur. Deze bouillon wordt aan het bad toegevoegd en neemt het eenmaal in 2 dagen in.
 • Exorcist deprimeert en proost het komkommer gras (1 eetlepel - 250 ml kokend water, aandringen 2 uur). Deze infusie is de hele dag dronken.
 • Het is handig om venkel, lavendel, anijs aan thee toe te voegen, zowel afzonderlijk als in combinatie met elkaar.
 • Bij een milde depressie wordt aangeraden warme thee op basis van citroenmelisse te drinken, een beetje natuurlijke honing en citroensap toe te voegen.
 • Een heerlijke en smakelijke remedie voor een depressieve toestand is een portie warme chocolademelk met de toevoeging van kaneel. Om te koken, kook 500 ml melk, koel af en voeg 1 eetlepel slagroom toe. Doe dezelfde gesmolten chocolade (naar smaak) en warm langzaam op tot de chocolade volledig oplost (niet koken). Giet vervolgens de drank in een kopje en besprenkel met een kleine hoeveelheid kaneel.
 • Thee met kaneel en kersensap zal helpen om te ontspannen en de gemoedstoestand te verbeteren. Het is noodzakelijk om gewone zwarte of groene thee te maken, kaneel toe te voegen op de punt van het mes. Giet na 5 minuten een beetje kersensap, bestrooi met citroenschil en giet naar smaak suiker. Laat nog eens 1-2 minuten trekken, waarna je kunt drinken.
 • Specialisten raden aan om kamille, muntblaadjes en melissa, hop, wortelstokken van valeriaan en engelwortel aan de thee toe te voegen, de kleur van lavendel.
 • Sommige producten stimuleren de productie van serotonine, een hormonale stof die verantwoordelijk is voor een goed humeur. Deze producten zouden genoeg moeten zijn op de tafel van een patiënt die aan een depressie lijdt: aardbeien, bananen, gedroogde abrikozen, chocolade (meestal donker), meloen, dadels, cacao, honing. Ook handig zijn noten (vooral walnoten, ceder en cashewnoten).

Behandeling met kruiden wordt gebruikt voor milde ziekte of met alleen een beginnende depressie. In meer ernstige en verwaarloosde gevallen, kunt u niet op alternatieve behandeling rekenen, is het noodzakelijk om een specialist te raadplegen.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Homeopathie

Natuurlijke componenten en een natuurlijke benadering van de behandeling worden aangeboden door homeopathische specialisten. Natuurlijk is er geen panacee voor alle ziekten, maar homeopathische middelen laten vaak een goed effect zien tegen de achtergrond van de afwezigheid van bijwerkingen en contra-indicaties. Maar zelfs dergelijke geneesmiddelen kunnen niet onafhankelijk worden voorgeschreven: het is belangrijk om rekening te houden met de individualiteit van het ziekteverloop, de kenmerken van de patiënt, en ook om de effecten van een bepaald bestanddeel van het geneesmiddel te kennen en te begrijpen.

Van de vele geneesmiddelen die zijn geregistreerd en goedgekeurd voor gebruik in ons land, worden een aantal van de meest effectieve endogene depressies onderscheiden.

 • Ignacy Gommakord (Heel, Duitsland).
 • Klimaathak.
 • Klimaktogran (NGS, Oekraïne).
 • Mulimen (Heel).
 • Nevoheel.
 • Notta (BITTNER, Oostenrijk).
 • Snoverin (Arnica, Oekraïne).
 • Slaapnorm (NHS, Oekraïne).
 • Cerebrum composiet hiel.

Het gebruik van medicijnen is meestal lang, tenminste een maand. Coördinatie van de behandeling met een arts is verplicht.

Het voorkomen

Als u de voorwaarden hebt voor de ontwikkeling van depressie (erfelijkheid, verslechtering van het welzijn, enz.), Is het beter om van tevoren preventieve maatregelen te nemen. Wat moet hiervoor worden gedaan?

 • Annuleer ingewikkelde zaken 2-3 weken vooruit, neem meer tijd om uit te rusten.
 • Het is noodzakelijk om de beslissing over belangrijke taken in de nabije toekomst uit te stellen, omdat de gezondheidstoestand onbetwistbaar belangrijker is.
 • Laat je eenzaamheid niet horen, communiceer met goede mensen. Als het bedrijf of de persoon u "spant", sta een conflictsituatie niet toe, zoek voor uzelf geschikte gesprekspartners.
 • Probeer een reden te vinden voor positieve emoties - bekijk een goede film, lees een boek, maak een wandeling door het bos of park.
 • Doe waar je van houdt. Het kan een sport of een favoriete hobby zijn.
 • Welkom bij sportspellen in de frisse lucht, zwemmen.
 • Eet minder eenvoudige suiker en cafeïne, eet meer natuurlijke producten - groenten, fruit, gedroogd fruit, bessen, groenten.
 • 'S Ochtends een contrastrijke douche en' s nachts een rustgevend bad.
 • Luister naar je favoriete muziek.
 • Koop een multivitaminedrug, die vitamines van groep B bevat, in de apotheek.
 • Lach vaker, zelfs naar je spiegelbeeld in de spiegel.
 • Verander indien mogelijk de situatie - ga naar de zee, naar de bergen, naar een sanatorium of gewoon met vrienden om te vissen of wandelen.
 • Volg de vermelde tips en al tijdens de eerste week voel je het herstel en de toegenomen gemoedstoestand.

Vooruitzicht

Depressieve toestand bij alle mensen kan op verschillende manieren verlopen. In veel opzichten hangt het succes van de behandeling af van de patiënt en zijn omgeving, omdat de therapie van de ziekte meestal lang is en veel kracht en geduld vereist.

Vaak schrappen patiënten willekeurig medicatie, wat onvermijdelijk leidt tot een exacerbatie van de ziekte. Om deze reden moeten artsen patiënten uitleggen dat er bepaalde regels zijn met het gebruik van antidepressiva:

 • antidepressiva moeten worden ingenomen na het verdwijnen van symptomen van depressie. Afhankelijk van de indicaties kan hun toelating enkele maanden en zelfs jaren duren;
 • Je kunt niet stoppen met het abrupt nemen van medicijnen - de ontwenning moet geleidelijk gebeuren, met een langzame afname van de dosering en de frequentie van inname van medicatie;
 • Als depressie een chronische loop heeft, worden in de meeste gevallen geneesmiddelen gedurende het hele leven gebruikt.

Omdat hij in een dergelijke staat verkeert als een endogene depressie, kan de patiënt er vaak niet toe komen om mee te doen aan de strijd tegen de ziekte. Dit moet worden onthouden: daarom is de steun van familieleden en vrienden tijdens de behandeling uitermate belangrijk. Tijdens het therapieproces zal de patiënt zich steeds beter voelen, het belangrijkste is niet op te geven, niet te bezwijken voor "donkere" gedachten en te leren wachten en de wereld positief te zien. Hoe meer patiënt zal worden aangepast aan herstel, hoe sneller het zal komen.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.