^

Gezondheid

A
A
A

Difterie

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Difterie (difterie, verstikkende ziekte) - anthroponotic acute infectieuze ziekte met aerosol pathogeen overbrengingsmechanisme, gekenmerkt door een primaire laesie van de orofarynx en luchtwegen bij de ontwikkeling van fibrineuze ontsteking op de plaats van binnenkomst van de ziekteverwekker en toxische laesies van het cardiovasculaire systeem, het zenuwstelsel en de nieren.

Difterie is een acute faryngeale of cutane infectie veroorzaakt door de toxine-producerende Corynebacterium diphtheriae, sommige stammen die in staat zijn exotoxine te produceren. Symptomen van difterie zijn niet-specifieke huidinfecties of pseudomembraneuze faryngitis, vergezeld van secundaire schade aan het myocard en het zenuwweefsel. De schade van de laatste is te wijten aan de werking van exotoxine. Diagnose van difterie is gebaseerd op de kliniek en wordt bevestigd door cultuuronderzoek. Difterie wordt behandeld met antitoxine en penicilline of erytromycine. Vaccinatie in de kindertijd moet routine zijn.

ICD-10 codes

 • A36. Difterie.
  • A36.0. Difterie van de keelholte.
  • A36.1. Difterie van de nasopharynx.
  • A36.2. Difterie van het strottenhoofd.
  • A36.3. Difterie van de huid.
  • A36.8. Andere difterie.
  • A36.9. Difterie, niet gespecificeerd.

Wat veroorzaakt difterie?

Difterie wordt veroorzaakt door Corynebacterium diphtheriae, die de nasopharynx (respiratoire difterie) of de huid infecteert. Corynebacterium diphtheriae-stammen die zijn geïnfecteerd met een beta-faag (draagt een gen dat codeert voor de vorming van een toxine) produceren een krachtig toxine. Ten eerste veroorzaakt dit toxine ontsteking en necrose van lokale weefsels, waarna het hart, de zenuwen en de nieren worden aangetast.

Mensen zijn het enige bekende reservoir van Corynebacterium diphtheriae. De infectie verspreidt zich met een luchtvering gevormd door niezen, door direct contact met orofaryngeale afscheidingen of huidlaesies, of, zeldzamer, met de huid afneembaar. De meeste patiënten worden asymptomatische nasofaryngeale dragers. Slechte zorg en openbare hygiëne dragen bij aan de verspreiding van huiddifterie. In de Verenigde Staten bevinden inheemse mensen die in endemische foci leven zich in een bijzonder hoge risicogroep.

Wat zijn de symptomen van difterie?

Symptomen van difterie zijn variabel en afhankelijk van de plaats van infectie en of er toxineproductie is. De meeste gevallen van respiratoire difterie worden veroorzaakt door toxine producerende stammen. De meeste gevallen van cutane difterie zijn te wijten aan niet-toxine producerende stammen. Het toxine wordt slecht geabsorbeerd van het oppervlak van de huid, dus complicaties als gevolg van het toxine zijn zeldzaam in de cutane vorm van difterie.

Difterie heeft een incubatieperiode die gewoonlijk 2-4 dagen duurt, en een prodromale periode die 12-24 uur duurt. Hierna heeft de patiënt de eerste symptomen van difterie: matige intensiteit van keelpijn, dysfagie, lichte koorts en tachycardie. Misselijkheid, braken, niezen, hoofdpijn en koorts komen vaker voor bij kinderen. Als difterie wordt veroorzaakt door een toxine-producerende stam, verschijnt een kenmerkend membraan in de regio van de palatinale amandelen. In eerste instantie kan het membraan een wit exsudaat zijn, maar wordt meestal viesgrijs, fibrineus en zo aan de amandelen gehecht dat het verwijderen ervan gepaard gaat met het uitbloeden. Lokaal oedeem kan worden uitgedrukt in een visueel bepaalde toename van de nek (runderhals), heesheid, stridor en kortademigheid. Het membraan kan zich verspreiden naar het strottenhoofd, de luchtpijp en de bronchiën en een gedeeltelijke obstructie van de luchtwegen veroorzaken, evenals een volledige obstructie, wat leidt tot een plotselinge dood.

Huidlaesies komen meestal voor op de ledematen. Ze verschillen van uiterlijk en zijn vaak niet te onderscheiden van chronische huidpathologie (eczeem, psoriasis, impetigo). In sommige gevallen worden er uitstekende zweren gevormd met een grijsachtige coating. Typische pijn, pijn, erytheem en exsudaat. In gevallen waar sprake is van productie van exotoxine, kunnen de laesieplaatsen gevoeligheid verliezen. Gelijktijdige nasofaryngeale infectie wordt gedetecteerd in 20-40% van de gevallen.

Myocarditis ontwikkelt zich vaak in het interval tussen de 10e en 14e dag van de ziekte, maar het kan op elk moment optreden vanaf de 1e tot de 6e week van de ziekte. Kleine 20 ECG-veranderingen worden bij 20-30% van de patiënten gevonden, maar atrioventriculaire blokkade, volledig hartblok en ventriculaire aritmieën kunnen voorkomen, wat vaak gepaard gaat met hoge mortaliteit. Acuut hartfalen kan zich ook ontwikkelen.

Schade aan het zenuwstelsel begint meestal binnen de eerste week van de ziekte van de bulbaire parese, wat leidt tot dysfagie en nasale regurgitatie. Perifere neuropathie verschijnt in de periode van de derde tot de zesde week van de ziekte. Neuropathie heeft zowel motorisch als sensorisch karakter, maar motorische stoornissen hebben de overhand. Volledig herstel van zenuwactiviteit vindt vele weken later plaats.

Waar doet het pijn?

Wat zit je dwars?

Hoe wordt difterie gediagnosticeerd?

Het verschijnen van het membraan zou een diagnose van difterie moeten suggereren. Gramkleuring van het membraan kan detectie van grampositieve bacillen met metochromatische kleuring mogelijk maken. Het materiaal voor kweektests moet onder het membraan worden genomen, of een deel van het membraan zelf kan worden onderzocht. Het laboratorium moet worden geïnformeerd dat het nodig is om te zoeken naar Corynebacterium diphtheriae.

Cutane difterie moet vermoed worden wanneer de patiënt huidlaesies ontwikkelt tijdens de doorbraak van respiratoire difterie. Een uitstrijkje of biopsiemateriaal moet naar de cultuur worden gestuurd.

Wat moeten we onderzoeken?

Hoe wordt difterie behandeld?

Patiënten waarvan wordt vermoed dat ze difterie hebben, moeten onmiddellijk in het ziekenhuis worden opgenomen op de intensive care-afdeling om respiratoire en cardiale complicaties te monitoren. Isolatie met ademhalings- en contactvoorzorgsmaatregelen is vereist. Isolatie gaat door totdat 2 kweekonderzoeken 24 en 48 uur na het annuleren van het antibioticum negatief zijn.

Difterie-antitoxine moet worden toegediend zonder te wachten op een kweekbevestiging, omdat het antitoxine alleen het gedeelte van het toxine dat niet aan de cellen is gebonden, kan neutraliseren. Het gebruik van antitoxine in de cutane vorm van difterie, bij gebrek aan bewijs van luchtwegaandoeningen, is van twijfelachtige waarde. De pathologische sequentie veroorzaakt door de werking van exotoxine wordt zelden waargenomen in de cutane vorm van difterie, maar sommige deskundigen bevelen het gebruik van een antitoxine in deze vorm aan. In de VS moet het antitoxine worden verkregen via CDC. Waarschuwing: difterie-antitoxine wordt verkregen van paarden. Daarom moet vóór de injectie een huid- of conjunctivale test worden uitgevoerd om de gevoeligheid voor het antitoxine te bepalen. De dosis antitoxine, variërend tussen 20.000 en 100.000 eenheden intramusculair of intraveneus, wordt bepaald door de ernst van de ziekte, symptomen en complicaties. Wanneer een allergische reactie op de toediening van een antitoxine optreedt, dient 0,3 tot 1 ml epinefrine onmiddellijk te worden geïnjecteerd in een verdunning van 1 tot 1000 (0,01 ml / kg). De introductie van epinefrine kan subcutaan, intramusculair of langzaam intraveneus zijn. Bij patiënten die zeer gevoelig zijn voor antitoxine, is de intraveneuze toediening van een antitoxine gecontraïndiceerd.

Antibiotica worden voorgeschreven om uitroeiing te bereiken en de verspreiding van infecties te voorkomen. Ze kunnen het antitoxine niet vervangen. Volwassenen kunnen om de 12 uur of procaine penicilline G 600 000 ED intramusculair worden voorgeschreven, of erythromycine 250-500 mg oraal elke 6 uur gedurende 14 dagen. Baby moet of procaïne penicilline G worden toegewezen in een dosis van 12 500-25 000 U / kg elke 12 uur intramusculair of erythromycine 10-15 mg / kg (maximaal 2 g per dag) elke 6 uur oraal of intraveneus. Eliminatie Corynebacterium diphtheriae als afgerond beschouwd wanneer, nadat een antibioticakuur in twee opeenvolgende kweek bestudeert materiaal uit de keel en / of nasale pathogenen niet gedetecteerd (negatief resultaat).

Herstel van acute difterie is traag, dus patiënten moeten worden geadviseerd niet snel over te schakelen op actieve activiteiten. Zelfs normale fysieke activiteit kan een patiënt die herstelt van myocarditis beschadigen.

Wanneer de huidvorm van difterie wordt aanbevolen, moet de plek grondig worden schoongemaakt met water en zeep en moet gedurende 10 dagen systemische antibiotica worden toegediend.

Hoe wordt difterie voorkomen?

Alle mensen moeten op tijd worden gevaccineerd. Voor kinderen wordt een vaccin tegen difterie-difterie gebruikt, voor volwassenen - het DS-vaccin. Uitgestelde difterie biedt geen garantie voor de ontwikkeling van immuniteit, dus mensen die difterie ondergingen zouden na herstel moeten worden gevaccineerd. Bovendien moeten vaccinatie-updates worden verstrekt aan alle contactpersonen, inclusief ziekenhuispersoneel. Beschermende immuniteit kan niet later dan 5 jaar na een booster-injectie worden verwacht. In die gevallen waarin de vaccinatiestatus onbekend is, is het noodzakelijk om te vaccineren.

Het is noodzakelijk om alle nauwe contacten te onderzoeken; culturen van de keel en / of nasopharynx moeten bij alle contactpersonen worden onderzocht, ongeacht de vaccinatiestatus. Omdat ze geen symptomen van difterie contacten moeten erytromycine binnen 7 dagen 250-500 mg oraal elke 6 uur voor de volwassenen (10-15 mg / kg voor kinderen) van een enkele toediening of benzathine penicilline G (600.000 eenheden intramusculair voor mensen met lichaamsgewicht van minder dan 30 kg, en 1,2 miljoen eenheden intramusculair voor mensen met een lichaamsgewicht van meer dan 30 kg. In gevallen waarin de resultaten van het laboratoriumonderzoek positief, de behandeling is aangevuld met 10-daagse kuur met erytromycine. Voortdurende bewaking van patiënten algemeen nodig tijd l cheniya. De dragers mag niet antitoxin ontvangen. Na 3 dagen van de start van de behandeling met antibiotica beschouwd als veilige terugkeer naar werk, maar je moet blijven om medicijnen te nemen. Re-cultureel onderzoek wordt 2 weken na het staken van antibiotica uitgevoerd. Die dragers, gevolgd door observatie niet mogelijk is, voorschrijven penicilline G benzathine, en niet erytromycine, wat te wijten is aan het feit dat er geen zekerheid bestaat over de therapietrouw van de patiënt.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.