^

Gezondheid

A
A
A

Diagnose van jeuk op de huid

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

In de differentiële diagnose van pruritus moet worden opgemerkt dat mastocytose, parapemphigus of dermatose herpetiformis Dührings aanvankelijk lijken jeuk klinisch gezonde huid en talg vorming vermindering van de huid van patiënten met nauwelijks vatbaar is voor objectivering.

In die gevallen waarin het onmogelijk is om de jeuk in verband te brengen met een dermatologische ziekte, moeten andere oorzaken worden gezocht. Gegeneraliseerde jeuk, bij afwezigheid van een primaire huidaandoening, kan een belangrijk teken zijn van een interne ziekte: uremische pruritus (nierziekte); Cholestatische jeuk (mechanische geelzucht, cholestatische hepatitis, primaire biliaire cirrose); endocrinopathische jeuk (diabetes mellitus, pruritus); paraneoplastische jeuk (ziekte van Hodgkin, visceraal carcinoom); neurogene pruritus (neurologische ziekten); psychogene jeuk (geestesziekte); drug jeuk (medicijnen innemen).

Bij het onderzoeken van het lichaam van de patiënt met jeukende klachten, moet het verder onderscheid maken tussen jeuk en huiduitslag en zonder deze. Echter, alvorens te concluderen dat er geen huid manifestaties, is het noodzakelijk om de meest grondige onderzoek van het lichaam van de patiënt uit te voeren, uit de voeten omhoog op de huid van de hoofdhuid, met inbegrip van de neusholte en de uitwendige gehoorgang, de anus gebied, scrotum en vulva, evenals nagels en ruimte tussen de vingers. En alleen wanneer al deze delen van het lichaam onveranderd zijn, hebben we het over jeuk zonder huidverschijnselen. Vervolgens moet je aandacht besteden aan de vraag of er een toename is in de lymfeknopen, milt, of exophthalmus symptomen van diabetes en, natuurlijk, xerosis.

Een echte beoordeling van pruritus is de moeilijkste taak, die een zorgvuldig onderzoek van de patiënt vereist. Gedetailleerde verzameling van anamnese over het tijdstip van aanvang, beloop en intensiteit van pruritus is verplicht. Het moet altijd worden geïnterviewd over de volgende kenmerken van de jeuk: gegeneraliseerd - gelokaliseerd; continu - paroxysmale; progredient - vervagen; afhankelijk van temperatuur, situatie, tijdstip van de dag.

Er moet worden bepaald of de jeuk dit veroorzaakt of versterkt, zoals water, hitte, droogte of vochtigheid, fysieke stress, afkoeling van de huid. Vraag altijd naar een verblijf in de tropen, contact opnemen met dieren, medicijnen nemen en over eetgewoonten en favoriete lekkernijen (kleurstoffen, additieven, conserveermiddelen). Zorgvuldige anamnese met betrekking tot atopie, evenals beroep, sociale status, tot aan het seksuele leven, moet ook aanwezig zijn. Zelfs zonder de huid van de patiënt te onderzoeken, kan de simpele vraag of andere familieleden of partners last hebben van jeuk al wijzen op een infectieuze genese. De jeuk, die kalmeert door in slaap te vallen, leidt niet tot slaapstoornissen en neemt merkbaar toe bij het opstaan, wat wijst op een soort die mentaal kan worden veroorzaakt. Jeuk, waardoor patiënten niet in slaap vallen of waardoor ze 's nachts wakker worden, wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een systemische ziekte. Verschillende huidziekten worden gekenmerkt door voortdurende jeuk, zoals atopische dermatitis, waarbij alleen de slaap die door uitputting wordt veroorzaakt, de jeukende aanvallen afschermt. Nachtelijk zweten en subfebrile temperaturen geassocieerd met pruritus zijn bijna pathognomonisch voor de ziekte van Hodgkin en worden vaak veroorzaakt door een alcoholische avondmaaltijd. Deze enkele voorbeelden scherpen de aandacht van de arts voor het correct formuleren van vragen in de verzameling anamnese bij een patiënt met jeuk, vooral zonder typische huidmanifestaties.

Anamnese van de ziekte met jeuk op de huid

 • Het begin (scherp, geleidelijk)
 • De stroom (continu, intermitterend)
 • Teken (naaien, branden)
 • Duur (dagen, maanden)
 • Tijd (cyclisch, overdag, 's nachts)
 • Mate van lijden (impact op het dagelijks leven)
 • Lokalisatie (gegeneraliseerd, beperkt)
 • De provocerende factoren (water, temperatuur, wrijving)
 • Ontvangst van medicijnen
 • Omgevingsfactoren (beroep, hygiëne, huisdieren)
 • Psychotraumatische situaties in het recente verleden
 • Allergieën, atopie
 • Anamnese van reizen (plaatsen voor zakenreizen, rust)
 • Seksuele geschiedenis
 • Voorafgaande therapie

Jeuk is zelden continu. Soms hangt het van de temperatuurverandering af, bijvoorbeeld bij het betreden van een warme kamer na een verblijf in de koude lucht. Jeuk kan overdag optreden in de vorm van crisises, maar vaker wordt het 's nachts intenser. Bij sommige dermatosen (bijvoorbeeld een eenvoudige deelstreng van prurigo) wordt een beperkte huidontsteking gekamd totdat het bloed wegloopt, alleen dan stopt de jeuk. Met eczeem is de jeuk vaak erger met kammen en gaat achteruit wanneer de patiënt na het krabben is uitgeput. Een jeuk is bekend, afwezig tijdens de dag en heropleving in de nacht: een typische anamnese voor schurft.

De definitie van een jeuk van een onduidelijke genese is een groot probleem van een differentiële diagnose. Het is op een latere leeftijd dat men moet denken aan de gelijktijdige aanwezigheid van verschillende ziekten die aanleiding kunnen geven tot jeuk (leeftijdsebostase in combinatie met hormonale aandoeningen, ondervoeding of kwaadaardige tumoren). In de praktijk is het raadzaam om een lokale proefbehandeling uit te voeren met onverteerbare vetachtige zalven. Soms is het moeilijk om de secundaire effecten van pruritus op de huid van primaire dermatosen te onderscheiden. Het effect van langdurige jeuk op de psyche van de patiënt, waardoor langdurige slapeloosheid of neurasthenie optreedt, mag niet leiden tot een foute diagnose van een psychiatrische aandoening. Het is belangrijk om vast te stellen of de patiënt lymfadenopathie of hepatosplenomegalie heeft, aangezien lymfomen gepaard kunnen gaan met jeuk. Jeuk zonder uitslag op de huid dient soms als een indicator voor HIV-infectie, vaak vergezeld van een candidiasis van de mondholte en lymfadenopathie. Soms, bij het onderzoeken van de huid, worden verkeerde uitslag gezien als de oorzaak van jeuk, hoewel ze in feite het resultaat vertegenwoordigen.

De volgende steun helpt om een diagnose van de huid jeuk maken: een vergrootglas (misschien een microscoop), het glas lijn, een paar kleine tangen, een werktuig met een stomp uiteinde (spatel), een probe, een kleine anatomisch pincet. Naast een visueel onderzoek heeft de arts zijn tastzin nodig (palpatie, algemeen onderzoek) en in sommige gevallen - zijn nagel. Vóór het klinisch onderzoek moet de geschiedenis van de patiënt zo gedetailleerd mogelijk worden verzameld. Voor het onderzoek wordt de patiënt gevraagd zich volledig uit te kleden. In het geval van jeuk omstandigheden is het belangrijk om elke centimeter van de huid van de patiënt te controleren, zelfs als hij het bestaan van zichtbare huidletsels ontkent.

Naast het verzamelen van anamnese en lichamelijk onderzoek, moet een doelgericht individueel onderzoeksprogramma worden uitgevoerd, omdat pruritus vooraf kan gaan aan de manifestatie van een systemische ziekte. Patiënten moeten in de toekomst nauwlettend worden gevolgd.

Minimale laboratoriumprogramma mogelijke oorzaken van pruritus bepalen afwezigheid van typische verschijnselen van een dermatose moet omvatten, naast bepalen van de ontsteking parameters (bezinking en C-reactief proteïne), differentieel bloedbeeld het aantal eosinofielen en bloedplaatjes, transaminasen alkalische fosfatase en bilirubine en ook transferrine en ijzer, ureum en creatinine, urinezuur en suiker, calcium en fosfaat. De studie van hormonen, de schildklier en bijschildklieren, totaal IgE niveau in verband met het bewijs van intestinale parasitosis completeren het programma.

Patiëntonderzoeksplan met huidpruritus

 • Algemeen onderzoek (temperatuur, zweten, vermoeidheid, gewichtsverlies)
 • Huid (pigmentatie, droogheid, icterisme, sporen van ontvelling)
 • Nagels (verandering in kleur, dystrofie, onycholi-zis)
 • Ogen (exophthalmus, verkleuring van sclera)
 • Endocriene systeem (tremor, overtreding van thermoregulatie, polydipsie, polyurie)
 • Het bloedsysteem (bloedarmoede, bloeding, lymfedrainage)
 • Maagdarmkanaal (misselijkheid, braken, ontlasting, incontinentie van de blaas en kleur)
 • Urogenitaal systeem (urinekleur, incontinentie, menstruatie, zwangerschap)
 • Zenuwstelsel (hoofdpijn, paresthesie, visusstoornissen)
 • Geestelijke status (stemming, slaapstoornissen, hallucinaties, wanen)

Patiëntonderzoeksplan met huidpruritus

 • Voltooi bloedbeeld
 • Biochemische bloedtest (alkalische fosfatase, bilirubine, ureum, creatinine)
 • T4 (thyroxine), Betis (tiroksinsvyazıvayusçiy globuline)
 • Bloedonderzoek voor ijzer, ferritine
 • Een bloedtest voor totale eiwit- en eiwitfracties (al, a2, bèta, gamma)
 • VIC-serologie (IFA-VIC)
 • Fecale occulte bloedtest
 • Analyse van uitwerpselen voor eieren van helminthen
 • Urine-analyse (5-hydroxyindoleacetic acid, 17-ketosteroids)
 • Huidbiopsie (histologie, immunofluorescentie, elektronenmicroscopie)
 • Röntgen en echografie
 • Endoscopie (fibroesophagogastroduodenoscopie, sigmoidoscopie, colonoscopie, laparoscopie)

Als u een pruritus vermoedt geassocieerd met paraneoplasie, moet u geschikte onderzoeken uitvoeren met behulp van tumormarkers, evenals minimaal invasieve onderzoeken zoals thoraxfoto en echografie.

Soms helpt het om het niveau van histamine, serotonine en tryptase (diffuse mastocytose, nefropathie, hepatopathie) te bepalen. Met lichen-veneuze laesies zal biopsie granulomateuze dermatosen elimineren. Studies die verband houden met infecties moeten altijd doelgericht worden uitgevoerd.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.