Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Chroplastiek

Medical expert of the article

Plastisch chirurg
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.04.2020

Plastische chirurgie is de afgelopen jaren vooral populair geworden bij zowel vrouwen als mannen. Dankzij hen is het inderdaad mogelijk om het uiterlijk te verbeteren, de figuur te corrigeren, veel gebreken en gebreken te verwijderen. Dergelijke operaties worden echter niet alleen op het gezicht uitgevoerd. In het bijzonder wint cruroplastiek terrein - een specifieke operatie waarmee u de vorm kunt simuleren, de externe en interne contouren van de benen kunt corrigeren en de benen gelijkmatiger kunt maken. Dit type plastische chirurgie wordt uitgevoerd door plaatsing van het implantaat met gelijktijdige lipofilling.

Het resultaat verkregen in het proces van cruroplastie blijft levenslang behouden. De revalidatieperiode is eenvoudig, er zijn praktisch geen negatieve gevolgen.

Indicaties voor de procedure

Veel mensen dromen van mooie benen. Er zijn echter veel gevallen waarin verlangens en realiteit ver van elkaar verwijderd zijn, en het is niet altijd mogelijk om het probleem op te lossen met behulp van fysieke oefeningen die bepaalde spieren in de benen trainen.

Moderne plastische chirurgie helpt zelfs bij tamelijk gecompliceerde situaties die verband houden met het corrigeren van de vorm van de benen. Zo kan de droom van veel patiënten echt werkelijkheid worden.

Indicaties voor cruroplastie worden vaak:

 • te dunne schenen;
 • onvoldoende ontwikkeling van de musculatuur van het been, wat het gevolg is van blootstelling aan genetische of intra-uteriene factoren;
 • atrofische processen in spierweefsel veroorzaakt door primaire ziekten of verwondingen;
 • kromming van de beenspieren als gevolg van leeftijdsgebonden of andere aandoeningen;
 • overmatige kromming van de onderste ledematen als gevolg van aangeboren of verworven factoren;
 • ongelijke dikte van de benen;
 • onregelmatige contouren van de benen.

In de meeste gevallen wenden patiënten zich om esthetische redenen tot een specialist voor cruroplastie. Zo ontstaat de behoefte aan plastische chirurgie na een sterk gewichtsverlies, na neurologische problemen, vergezeld van atrofie van individuele spiervezels, en na verwondingen aan de onderste ledematen.

Voorbereiding

De patiënt moet zorgvuldig worden benaderd voor de procedure van cruroplastiek, hij moet kalm zijn - zowel mentaal als fysiek. Een week voor de operatie wordt aangeraden om lichte gymnastiek te doen, lange wandelingen in de frisse lucht te maken en te joggen. Elke chirurgische ingreep is belastend voor het lichaam, daarom moet de patiënt vóór de procedure van cruroplastie zo goed mogelijk rusten en niet te vergeten goede voeding. Als er overgewicht is, moet de operatie al eerder beginnen met de voorbereiding om het lichaamsgewicht te corrigeren.

Roken wordt beschouwd als een negatieve factor voor de genezing van postoperatieve hechtingen. Nicotine vernauwt de bloedvaten, verstoort de bloedcirculatie en verhoogt het risico op complicaties. Om negatieve gevolgen te voorkomen, wordt rokers aangeraden om af te zien van nicotine, tenminste een paar weken voor de operatie, cruroplastie en gedurende de gehele herstelperiode.

Wat alcohol betreft, het heeft geen directe invloed op de kwaliteit van genezing, maar het heeft een negatieve invloed op de bloedstollingsprocessen. Daarom moet zowel voor als na kroroplastika matiging van het alcoholgebruik worden waargenomen.

In de loop van een medisch consult moet u, voordat u cruroplastie uitvoert, de arts informeren over de medicijnen die u gebruikt. Het wordt aanbevolen om 1-2 weken voor de operatie te stoppen met het gebruik van medicijnen, inclusief orale anticonceptiva. Als dit niet mogelijk is, moet u een arts raadplegen.

Aan de vooravond van de ingreep moet de patiënt douchen (bij voorkeur met een bacteriedodende zeep), zonder daarop crèmes, lotions of oliën aan te brengen. Het is noodzakelijk om alle sieraden en waardevolle accessoires thuis te laten, lichte en comfortabele kleding aan te trekken. Schoenen moeten plat zijn.

Aangezien cruroplastie meestal het gebruik van epidurale anesthesie en intraveneuze anesthesie omvat, is het belangrijk dat de maag tijdens de operatie volledig leeg is. Als het vloeibare of voedselmassa's bevat, kunnen ze de luchtwegen binnendringen, wat gevaarlijk is voor de patiënt tijdens anesthesie. Om complicaties te voorkomen, moet u 's avonds gemakkelijk dineren en de volgende ochtend, aan de vooravond van de ingreep, geen voedsel of water consumeren.

Veel experts adviseren om gezouten voedsel een week voor de operatie van cruroplastiek uit te sluiten. Dit komt doordat zout zwelling van de onderste ledematen kan veroorzaken, wat in het postoperatieve stadium uiterst ongewenst is.

Als alles correct is gedaan, kunt u niet alleen de ontwikkeling van complicaties na cruroplastie voorkomen, maar ook het verdere herstel van weefsels en het hele lichaam versnellen.

Met wie kun je contact opnemen?

Techniek

Implantaten voor cruroplastiek zijn verschillend - zowel qua grootte als qua dichtheid. Als vulmiddel wordt meestal zoutoplossing of gelsilicone gebruikt. Het implantaatoppervlak kan ook anders zijn - van glad tot gestructureerd. De prothese zelf moet de spiervorm zoveel mogelijk nabootsen, hypoallergeen en veilig zijn.

Meestal worden bij cruroplastiek dit soort implantaten gebruikt:

 • symmetrisch (prothesen met een beperkte gemiddelde dikte);
 • asymmetrisch (prothesen die de configuratie van de kuitspier herhalen).

De arts beslist welke prothese wordt gebruikt tijdens cruroplastiek.

Hoe verloopt de interventie?

De patiënt wordt op de operatietafel geplaatst (positie - liggend op zijn buik). De chirurg behandelt het gebied van de beoogde operatie met een antisepticum, maakt de nodige markeringen en voert een popliteale incisie uit tot ongeveer 3,5 cm.

Vervolgens scheidt de arts met een speciale schaar het zachte weefsel van het bindweefselmembraan van de kuitspieren en vormt zo een plaats voor de introductie van de endoprothese. Zo'n plaats moet overeenkomen met de grootte van het implantaat, omdat het de natuurlijke configuratie van de spier volledig simuleert.

De siliconen prothese wordt onder de spierfascia of oksel geplaatst (dienovereenkomstig wordt subfasciale of onderzeese techniek gebruikt). Daarna hecht de arts de fascia, legt verschillende hechtingen op het onderhuidse vet en voert de laatste huidhechting uit. De wond wordt behandeld, er wordt een aseptisch retentieverband aangebracht.

De hele periode van cruroplastiekchirurgie duurt gemiddeld anderhalf uur.

Contra-indicaties voor de procedure

Aangezien cruroplastie een volwaardige chirurgische ingreep is, vereist het een serieuze instelling en een evenwichtige aanpak, zowel van de patiënt als van de chirurg. De arts verzamelt vooraf alle informatie over de gezondheidstoestand van de patiënt, analyseert de beschikbare indicaties en contra-indicaties voor de operatie. Laboratoriumtests zijn verplicht, er wordt een volledig medisch onderzoek uitgevoerd.

Kuroroplastie, evenals andere plastische chirurgie, kan niet worden voorgeschreven als er dergelijke contra-indicaties zijn:

 • acuut beloop of verergering van chronische infectieziekten en ontstekingsziekten, pathologieën van het cardiovasculaire systeem;
 • diabetes mellitus;
 • ernstige nier- of leverinsufficiëntie;
 • zwangerschap en borstvoeding;
 • obesitas (inclusief endocriene etiologie);
 • kwaadaardige tumorprocessen;
 • bloedziekten, een neiging tot trombose, bloedingsstoornissen, spataderen;
 • psychische stoornissen.

Kroroplastiek wordt niet uitgevoerd met gedecompenseerde hypertensie, omdat bij dergelijke patiënten het risico op bloeding door beschadigde bloedvaten sterk wordt verhoogd.

Een andere belangrijke contra-indicatie is keloïdose. Dit is een systemische bindweefselpathologie, waarbij gezwellen worden gevormd op de plaats van het postoperatieve litteken. Een echt keloïd litteken neemt voortdurend toe, ongeacht de oorspronkelijke grootte en diepte van huidbeschadiging.

Als de arts heeft vastgesteld dat cruroplastie om de een of andere reden niet kan worden uitgevoerd, kunnen aanvullende onderzoeken worden uitgevoerd. In sommige gevallen zijn contra-indicaties relatief en wordt de kwestie van de operatie op individuele basis beslist.

Gevolgen na de procedure

Zoals bij elke andere operatie, heeft cruroplastiek zijn eigen risico om negatieve gevolgen te ontwikkelen. Complicaties zijn zeldzaam, maar komen nog steeds voor, en elke patiënt moet hierover worden geïnformeerd.

 • Bloedingen, hematomen verschijnen als gevolg van schade aan bloedvaten tijdens de operatie. Lichte hematomen lossen geleidelijk vanzelf op, en voor massale bloedingen kan aanvullende interventie nodig zijn bij het hechten of coaguleren van het beschadigde vat.
 • Een purulent ontstekingsproces kan zich ontwikkelen als de regels van aseptisch en antiseptisch niet worden gevolgd tijdens de interventie. In sommige gevallen kan de infectie via de hematogene route in de wond terechtkomen, met name door de infectiehaarden die al in het lichaam aanwezig zijn. Om dit te voorkomen, moeten alle infectieziekten worden genezen voordat cruroplastiek wordt uitgevoerd. [1]
 • Overtreding van gevoeligheid, paresthesie kan optreden als gevolg van beschadiging of compressie van de zenuwuiteinden. Dergelijke afwijkingen verdwijnen meestal vanzelf, omdat het weefsel zich herstelt.
 • Een endoprothese-contouring treedt op wanneer het implantaat onjuist is geselecteerd. Zo'n onaangenaam gevolg vereist chirurgische correctie, die in twee fasen wordt uitgevoerd. Eerst wordt de endoprothese verwijderd en na een paar maanden wordt er weer een geschikter implantaat geplaatst.
 • Zwelling van de onderste ledematen is een verdikking van het onderbeen door vochtophoping in de weefsels. Dit fenomeen verdwijnt gewoonlijk ongeveer 2 weken na cruroplastie vanzelf.
 • Vervorming van de geopereerde ledemaat kan optreden als gevolg van mechanisch trauma aan de endoprothese. In een dergelijke situatie moet het implantaat worden vervangen door een nieuw exemplaar.
 • Littekens zijn een relatief zeldzaam gevolg na cruroplastiek, dat optreedt bij patiënten met een individuele neiging om keloïde littekens te vormen, of wanneer de wondgenezingperiode te lang is (bijvoorbeeld als deze periode gecompliceerd was door de ontwikkeling van infectieuze ontsteking).

Zwelling na cruroplastiek

Oedeem kan optreden als gevolg van directe chirurgische schade aan de weefsels van de onderste ledematen. Bovendien neemt de vasculaire permeabiliteit toe, wat leidt tot het verlaten van plasma uit de kleinste vaten. Tijdens de operatie worden zowel het bloed als het lymfevaatstelsel steevast beschadigd, wat leidt tot de vorming van zwelling.

Over het algemeen wordt oedeem na cruroplastiek als normaal beschouwd. Na een tijdje gaat het vanzelf over, maar dit proces kan met medicatie worden versneld.

Meestal wordt aanbevolen om speciaal compressie-ondergoed te dragen om oedeem na cruroplastie te voorkomen en te elimineren. Dergelijk ondergoed helpt de veneuze vaten op de benen goed te laten functioneren, namelijk om bloed omhoog te brengen en te transporteren.

In sommige gevallen is het mogelijk om het probleem met oedeem op te lossen met behulp van lymfedrainagemassage, die door een specialist moet worden uitgevoerd. Als een dergelijke massage verkeerd wordt gedaan, kunt u niet alleen niet helpen, maar ook de patiënt schaden.

Om wallen na cruroplastiek te verminderen, wordt heparinezalf gebruikt, die alleen op intacte huidgebieden wordt aangebracht. Voor hetzelfde doel wordt Lyoton-gel gebruikt, die de bloedcirculatie verbetert en een licht ontstekingsremmend effect heeft. Externe preparaten Troxevasin, Troxerutin, Heparoid Zentiva voorkomen overmatige vochtophoping. Van de medicijnen voor intern gebruik zijn Detralex, Troxevasin, Eskuzan, enz. Het meest geschikt.Op doktersvoorschrift kunnen diuretica Lasix, Triampur, enz. Worden gebruikt.

Een speciaal dieet met zoutbeperking versnelt het verdwijnen van oedeem. Voedsel dat kalium bevat, moet ook aan het dieet worden toegevoegd - dit zijn bananen, gebakken aardappelen, rozijnen.

Na cruroplastie is het raadzaam om de benen vaker in rugligging op te tillen - bijvoorbeeld om een roller of kussen te leggen. Vergeet het dragen van compressiekousen of panty's niet.

Complicaties na de procedure

Elke patiënt moet van tevoren vertrouwd worden gemaakt met een lijst van mogelijke complicaties na cruroplastiek. Op internet zijn onaangename recensies en foto's te vinden die veel patiënten doen twijfelen aan de operatie. De overgrote meerderheid van complicaties treedt echter op wanneer patiënten de aanbevelingen van de arts niet volgen. Waar moet ik op letten om de ontwikkeling van postoperatieve problemen te voorkomen?

Voordat u beslist over plastische chirurgie, moet u eerst alle informatie verzamelen over de kliniek en de arts die kroroplastika zal uitvoeren. Het is belangrijk dat er veel vraag is naar de kliniek, moderne apparatuur, hoogwaardige benodigdheden en medicijnen. Artsen moeten de patiënt niet alleen een hoogwaardige operatie bieden, maar ook competente diagnostiek, regelmatige consulten (voor en na cruroplastie), comfortabele verblijfsomstandigheden, anesthesie en compressieondergoed, adequate postoperatieve zorg.

Desalniettemin moet zelfs rekening worden gehouden met het minimale risico op complicaties die meestal worden geassocieerd met:

 • met de individuele kenmerken van het lichaam en zijn onvoorziene reacties;
 • met niet-naleving van postoperatieve regels en doktersafspraken.

Belangrijk: eventuele zorgen over het welzijn of beheer van de postoperatieve periode is een gelegenheid om naar een arts te gaan.

Complicaties kunnen in twee groepen worden verdeeld:

 • Veel voorkomende complicaties die direct worden veroorzaakt door de werking van cruroplastie:
  • pijnsyndroom
  • zwelling;
  • hematomen;
  • verhoogde lichaamstemperatuur;
  • de vorming van keloïde littekens;
  • verandering in huidgevoeligheid.
 • Specifieke complicaties geassocieerd met een endoprothese en anatomische kenmerken van de onderste ledematen:
  • misvormingen van ledematen;
  • implantaatschade;
  • contouren van de prothese;
  • andere zeldzame complicaties (allergie voor endoprothesemateriaal, weefselatrofie, calciumafzettingen in de implantatiezone).

Aangezien de overgrote meerderheid van de complicaties het gevolg is van onjuiste zorg en onderhoud van de revalidatieperiode na cruroplastie, is het belangrijk om zorgvuldig alle instructies van de arts op te volgen en zijn aanbevelingen op te volgen.

Zorg na de procedure

Fysiologisch oedeem na cruroplastie moet binnen 2 weken na de operatie vanzelf verdwijnen. Als dit niet is gebeurd, kunnen we de volgende redenen voor dit fenomeen aannemen:

 • onregelmatig of kortdurend gebruik van compressiekledingstukken;
 • blootstelling aan warm water of ultraviolette stralen tijdens de vroege postoperatieve periode;
 • vroege beoefening van fysieke activiteit.

Een temperatuurverhoging is mogelijk in een klein bereik (tot 38 ° C) in de eerste 2-3 dagen na cruroplastiek. In dergelijke gevallen moet u zich zorgen maken en een arts raadplegen:

 • als de temperatuur scherp "sprong";
 • als de koorts langer dan een week aanhoudt;
 • als de indicatoren weer normaal werden, dan sterk gestegen.

Met de ontwikkeling van het ontstekingsproces kan de patiënt dergelijke symptomen ontwikkelen:

 • roodheid van de huid in het operatiegebied;
 • scherpe pijn tijdens palpatie;
 • het vrijkomen van sereuze of etterende vloeistof uit het postoperatieve litteken.

Bij ernstige intoxicatie kan het lichaam behoorlijk heftig reageren: misselijkheid, braken, duizeligheid, verlies van eetlust, enz. In dergelijke situaties moet onmiddellijk contact worden opgenomen met een arts.

Om verlies van huidgevoeligheid te voorkomen, kan de arts vitamines uit de B-groep, fysiotherapie, voorschrijven.

Na cruroplastie vindt volledige weefselherstel plaats binnen ongeveer 2-3 maanden. Tot die tijd kan de patiënt enig ongemak, zwelling en lichte pijn voelen.

De duur van de handicap is afhankelijk van het beroep:

 • voor kantoorpersoneel is deze periode ongeveer 2-4 weken;
 • voor personen die lichamelijke arbeid verrichten - 4 weken meer.

De geopereerde ledematen beginnen 's avonds pijn te doen op de dag van de interventie, wanneer de werking van het verdovingsmiddel stopt. Om pijn te verminderen, worden pillen voorgeschreven, naar goeddunken van de arts. U kunt de pijn verminderen door ijszakken aan te brengen - gedurende 4 keer per dag 20 minuten. Meestal verdwijnt de pijn binnen 2-3 dagen.

Om zwelling na cruroplastiek te voorkomen en te verminderen, moet u:

 • trek onmiddellijk na de operatie compressie-ondergoed aan en draag het gedurende de hele revalidatieperiode;
 • Houd de eerste drie dagen uw benen boven het lichaam (gebruik een speciale roller of meerdere kussens).

Benen leren geleidelijk te oefenen. Breng indien nodig een zak ijs aan. Totdat alle onaangename symptomen verdwijnen, wordt aangeraden zachte schoenen zonder hakken te dragen. Gedurende 2 maanden moet de fysieke activiteit worden beperkt, thermische effecten moeten worden vermeden (warme douche, bad, bad, ultraviolette straling).

Kroroplastiek wordt algemeen beschouwd als een relatief eenvoudige en veilige plastische chirurgie. De herstelperiode kost niet veel tijd en het resultaat begint patiënten bijna onmiddellijk te verrassen.


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.