^

Gezondheid

Calciumpreparaten voor de menopauze

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 10.08.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Het is geen geheim dat oudere mensen meer fragiele botten hebben dan jongere. En dit is geen ongeluk. Het is een feit dat het elk jaar moeilijker wordt om de benodigde hoeveelheid calcium in het lichaam te houden en de kosten stijgen. Bij vrouwen wordt de zaak gecompliceerd door een speciale menopauze periode. Verminderde oestrogeenproductie op de leeftijd van 40-50 jaar leidt ertoe dat de absorptie van calcium, die het lichaam van een vrouw binnenkomt met voedsel, duidelijk wordt geremd, wat resulteert in botten die lijden. Calciumpreparaten in de menopauze maken het mogelijk de deficiëntie van dit belangrijke sporenelement te vullen, terwijl hun samenstelling zodanig wordt gekozen dat de calciumassimilatie maximaal is.

Waar gaat calcium naartoe?

Laten we eerst eens uitzoeken waarom we ons zo zorgen maken over het verlies van calcium, wat verliezen we? Calcium is een van de belangrijkste micronutriënten, zonder welke een persoon weinig zou verschillen van de eenvoudigste micro-organismen. Ons skelet wordt immers grotendeels gevormd dankzij calcium, dat in het lichaam van een jonge man ongeveer 1,5 - 2,2 kg is.

Dus, 99% van het calcium in het lichaam gaat naar de vorming van het skelet. Maar dit betekent niet dat het resterende calcium nutteloos is. Deze 1% slaagt erin de zuur-base balans in het lichaam te reguleren, deel te nemen aan het proces van bloedstolling, de metabole processen te beïnvloeden, de uitwisseling van water, zouten en koolhydraten te normaliseren.

Zonder de deelname van calcium, kunnen veel belangrijke processen in het lichaam niet worden vermeden. Bijvoorbeeld spiercontractie en hormoonproductie, het werk van het zenuwstelsel en het onderhouden van enzymactiviteit. Dankzij calcium hebben de wanden van de vaten een beperkte doorlaatbaarheid en behouden tanden, haar en nagels hun sterkte. Dat is voor al deze behoeften van het lichaam en calcium is verbruikt.

Sommigen zullen zeggen dat er niets mis is met het verliezen van calcium, omdat er veel voedingsmiddelen zijn die deze micronutriënten bevatten, wat betekent dat calciumtekort kan worden vermeden. Misschien hebben ze gelijk als het gaat om jonge vrouwen van wie het jaarlijkse calciumverlies niet meer dan 1% bedraagt. De uitzondering is alleen de periode van de zwangerschap, wanneer het vrouwelijk lichaam calcium moet delen met de baby die erin groeit.

Bij de menopauze is de oorzaak van calciumverlies iets anders. Hier tot alle schuld van oestrogenen, wat helaas niet genoeg is voor de normale opname van calcium uit voedsel. Het calciumverlies tijdens deze periode stijgt tot 4-5% en het is bijna onmogelijk om het aan te vullen zonder de hulp van calciumpreparaten met menopauze. Je kunt eierschalen gehakt hebben met lepels en kilogram krijt, maar behalve nierproblemen leidt dit tot niets. Immers, om calcium in het lichaam af te leveren is klein, je hebt hulp nodig bij de assimilatie.

Fosfaten, carbonaten, calciumoxalaten verkregen door het lichaam met voedsel zijn nauwelijks oplosbare verbindingen en hun organisme kan vaak niet worden verwerkt. Dit is vooral merkbaar bij de menopauze, wanneer het lichaam de hoofdassistent heeft die het calciummetabolisme, oestrogeen, reguleert.

Symptomen van calciumgebrek

Het feit dat de situatie met de absorptie van calcium gecompliceerd is tijdens de menopauze, betekent niet dat er de eerste paar dagen of maanden onaangename symptomen optreden. Het hangt allemaal af van de vraag of er een zeker gebrek aan calcium bij vrouwen voor de menopauze of zij heeft gezorgd voor hun gezondheid op voorhand, regelmatig een voldoende hoeveelheid calcium-bevattende voedingsmiddelen consumeren op jonge leeftijd, en of de vrouw begeleidende ziekten, wat resulteerde in calcium in significante hoeveelheid wordt uitgescheiden in de urine.

Het menselijk lichaam volgt nauwlettend om ervoor te zorgen dat de optimale dosis calcium in het bloed wordt gehouden. De situatie waarin de calciumconcentratie onder 2.2 millimol per liter bloed daalt, wordt een soort "SOS" -signaal, waarop het lichaam op een speciale manier reageert. Hij probeert het tekort aan Ca in het bloed te vullen , en neemt dit belangrijke mineraal uit de tanden, haren, nagels, botten, waar dit spoorelement in voldoende hoeveelheid aanwezig was. Als gevolg hiervan beginnen de tanden en nagels af te brokkelen, wordt het haar broos en valt het uit, de botten verliezen hun vroegere kracht, wat leidt tot frequente breuken en handicaps.

Als u tijdens uw menopauze geen calcium gebruikt, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals:

 • ziekten gekenmerkt door een uitgesproken kromming van de wervelkolom (scoliose, lordose, kyfose),
 • spierspasmen,
 • hartritmestoornis (aritmie),
 • verhoogde bloeddruk,
 • angst en nervositeit,
 • problemen met geheugen,

Het feit dat het lichaam geen calcium heeft, wordt aangegeven door dergelijke symptomen:

 • frequente spierkrampen,
 • lichte tinteling of pijn in het gebied van tong en lippen,
 • tintelingen of onbegrijpelijke pijn in de vingers en tenen,
 • moeizame ademhaling als gevolg van spasme van de spieren van het strottenhoofd,
 • actief verlies van tanden en haar, broosheid en delaminatie van nagels
 • frequente fracturen van botten als gevolg van de ontwikkeling van osteoporose.

In principe is het meestal niet nodig om de symptomen te verwachten, calciumtekort kan eenvoudig worden geïdentificeerd door laboratoriumanalyses. Een bloedtest plus een ECG (als gevolg van verminderde geleiding in het hart van elektrische impulsen) zal zeer snel helpen om de pathologie te bepalen. Daarom, als een vrouw regelmatig een medisch onderzoek ondergaat en voldoet aan de instructies van de arts, zal zij geen ernstige gevolgen ondervinden van een tekort van Sa.

Indicaties Calciumpreparaten met menopauze

Volgens de regels, zodat er geen problemen zijn op oudere leeftijd, zorg goed voor jezelf is nog steeds in zijn jeugd. Het gebruik van een voldoende aantal verschillende soorten kool, rapen, een verscheidenheid aan zeevruchten, melk en zuivelproducten zal helpen om de optimale balans van calcium in het lichaam te behouden. Als een vrouw op caloriearme diëten zit, of om een aantal redenen, is haar dieet beperkt, het lichaam begint Ca te missen, wat na een tijdje (soms behoorlijk lang) ernstige problemen wordt. Bijvoorbeeld bij osteoporose met progressieve vernietiging van botweefsel.

Hier komen calciumbereidingen ter hulp, die overigens niet alleen worden gebruikt voor de menopauze en tekort aan Ca veroorzaakt door ondervoeding. Indicaties voor het gebruik van calciumpreparaten zijn breder, dit is:

 • Sommige CZS-ziekten, zoals depressie of apathie,
 • ziekten van het cardiovasculaire systeem,
 • periode van actieve groei van het bewegingsapparaat (kinderen en adolescentie),
 • de periode van zwangerschap en borstvoeding voor de vorming van het skelet en neuromusculaire weefsel bij het kind, evenals voor het aanvullen van calciumvoorraden in het lichaam van de moeder,
 • preventie en behandeling van bepaalde pathologieën die van invloed zijn op het bewegingsapparaat, waarvan osteoporose de meest voorkomende is.
 • versterking van tanden en tandvlees (voor preventieve doeleinden, evenals bij de complexe behandeling van cariës en parodontitis),
 • de normalisatie van de staat met versnelde groei,
 • behoud van de calciumbalans bij mannen ouder dan 50 jaar en preventie van osteoporose bij vrouwen ouder dan 40,
 • behandeling en preventie van fracturen,
 • behandeling van rachitis en andere stoornissen van het vitamine D-metabolisme,
 • therapie van hypoparathyroïdie (overtreding van fosfor-calciummetabolisme),
 • hyperfosfatemie (hoog fosfaatgehalte in het bloed),
 • langdurige behandeling met geneesmiddelen die de verwijdering van Ca uit het lichaam bevorderen (corticosteroïden, anti-epileptica, diuretica),
 • pathologie, waarbij frequent urineren of diarree optreedt,
 • langdurige naleving van bedrust, waardoor de balans van Ca,
 • als tegengif voor vergiftiging met oxaalzuur, magnesiumzouten en fluorzuur.

De inname van calciumpreparaten is ook gerechtvaardigd met een aantal andere pathologieën: allergische manifestaties, verschillende bloedingen, dystrofie op de achtergrond van uitgesproken energie-insufficiëntie. En ook met astma, longtuberculose, hepatitis, een sterke druksprong bij zwangeren en kraamafdelingen, ontsteking van de nieren (nefritis), leverschade tegen de achtergrond van algemene bedwelming van het lichaam.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Vrijgaveformulier

Namen van calcium drugs tijdens de menopauze voor de preventie en behandeling van gebrek aan micronutriënten in het lichaam en de symptomen die gepaard gaan met hen voorgeschreven, vaak spreken voor zich. Het woord "calcium" in een of andere vorm aanwezig in vrijwel alle namen van de drugs "calciumgluconaat", "Calcemin", "Calcium D3 Nycomed", "Mountain calcium D3", "Natekal D3", "Vitrum calcium", "Kaltsimaks "," Miakaltsik "," Calcitrine "," Calcitonin ".

Maar als het gaat om de behandeling van osteoporose, die zich ontwikkelt op basis van een gebrek aan of een slechte opname van calcium tijdens de menopauze, de namen van calciumsupplementen kan worden ver verwijderd van de naam van de werkzame stof: "Alostin", "Osteomed", "Osteover", "Oksidevit", "Osteogenon "," Veprena "," Bonviva "," Actonel ", etc.

Tabletten zijn de belangrijkste en meest gebruikelijke vorm van afgifte van calciumpreparaten. Het is in deze vorm dat ze worden voorgeschreven voor de preventie en behandeling van calciumgebrek in de menopauze. Preparaat "calciumgluconaat", alsook geneesmiddelen voor de behandeling van osteoporose zijn ook beschikbaar als een injecteerbare oplossing of poeder, en soms zelfs in de vorm van een neusspray, maar dergelijke vormen beter geschikt voor het behandelen van de overeenkomstige pathologieën, waaronder die veroorzaakt door calciumtekort dan de preventie . Zo injectie van "calciumgluconaat" getoond in allergie, huidziekten (psoriasis, eczeem, furunculosis, enz.), En als een tegengif voor vergiftiging of hemostatische, aandoeningen van de bijschildklieren, diabetes, enz.

Vitamine en minerale supplementen met calcium

Laten we in meer detail bekijken welke calciumpreparaten van de groep vitaminen-minerale supplementen het populairst zijn in de preventie en therapie van calciumgebrek in het lichaam met de menopauze.

"Calcium gluconate" - de allereerste van de verscheen op de binnenlandse markt en de goedkoopste minerale aanvulling op het basisdieet. Laat het niet het meest effectief zijn, maar het is beschikbaar voor brede delen van de bevolking van het land als een preventieve remedie voor ziekten die samenhangen met een tekort aan calcium in het lichaam.

Dit is een ééncomponentpreparaat waarvan het actieve bestanddeel calciumgluconaat is. Neem het, zoals andere calciumbevattende medicijnen, adviseren artsen, de tabletten voor te malen tot de toestand van kleine kruimels of poeder. Dosering van het medicijn in de menopauze wordt individueel ingesteld op basis van de behoeften van het lichaam en varieert van 2 tot 6 tabletten (1 tot 3 g) per keer. Multipliciteit van het medicijn is 2-3 keer per dag. Neem de tabletten beter vóór de maaltijd of na een of anderhalf uur na een maaltijd.

De inname van dit medicijn is beter in combinatie met vitaminesupplementen die vitamine D bevatten, wat een gunstig effect zal hebben op de assimilatie van Ca.

Dit schijnbaar eenvoudigste en in het algemeen veilige preparaat heeft genoeg contra-indicaties om te gebruiken. Deze verhoogde Ca-gehalte in het bloed en urine (hypercalciurie en hypercalciëmie), vorming van calciumbevattende nierstenen midden bovengenoemde pathologieën nodulevorming (granuloma) in verschillende organen, die typisch is voor sarkozidoza. Parallelle ontvangst van calciumgluconaat en hartglycosiden is niet toegestaan, omdat een dergelijke foutieve therapie het risico op aritmie verhoogt.

Geneesmiddelinteracties met andere geneesmiddelen is vaak beperkt tot het feit dat "calciumgluconaat", terwijl ontvangst of vermindert de effectiviteit van bepaalde geneesmiddelen (antibiotica tetracycline, calcitonine, fenytoïne) of vertraagt de absorptie (ijzerpreparaten oraal digoxine, tetracyclines) of verhoogt de toxiciteit van geneesmiddelen (kinidine).

Het preparaat heeft een lange houdbaarheid (5 jaar) en vereist geen speciale bewaarcondities. Het behoudt perfect zijn eigenschappen bij kamertemperatuur en lage luchtvochtigheid.

"Calcemin" (shape "Calcemin" en "Calcemin Advance") al een multicomponent preparaat verrijkt met vitamine D en citroenzuur dat Ca biobeschikbaarheid en mineralen verhogen: magnesium, zink, boor, mangaan, koper, reguleren calcium fosforstofwisseling in de weefsels van botten. Ca in zijn samenstelling is aanwezig in de vorm van carbonaat en citraat. Het eerste zout verzadigt het lichaam met Ca-ionen en de tweede versterkt hun biologische beschikbaarheid, ongeacht de gezondheid van het maag-darmkanaal.

De wijze van toediening en dosering van calciumpreparaten "Calcemin" en "Calcemin advance", gebruikt in de menopauze voor de preventie en behandeling van osteoporose, verschillen niet van elkaar. De dagelijkse dosis is 2 tabletten, die worden ingenomen in 2 sets (bijvoorbeeld 's morgens en' s avonds). Neem tabletten beter voor de maaltijd, maar laten we ze ook tijdens de maaltijd accepteren. U hoeft geen tabletten te vermalen.

Als de dosering van geneesmiddelen een constante waarde is, kan de duur van de therapie variëren afhankelijk van de toestand van de patiënt.

Contra-indicaties voor het gebruik van het geneesmiddel overlappen strikt met de contra-indicaties vermeld in de beschrijving van "Calciumgluconaat."

Wanneer een overdosis "Calcemin" en "Calcemin advance" geneesmiddelen hypervitaminose (verhoogde concentratie van vitamine D) kan ontwikkelen, evenals verhoogde niveaus van calcium in het bloed en de urine. Behandeling van de aandoening wordt verminderd tot de eliminatie van calciumpreparaten en maagspoeling.

Interactie met andere geneesmiddelen kan zowel heilzaam zijn (vermindert de toxiciteit van vitamine A) als ongewenst. Barbituraten, steroïde hormonen en fenytoïne kunnen bijvoorbeeld het effect van vitamine D aanzienlijk verminderen en laxeermiddelen vertragen het proces van opname in het bloed.

Absorptie van Ca-ionen wordt voorkomen door glucocorticoïden, levothyroxine en hormonale anticonceptiva. En de "Calcemin" zelf kan de absorptie van tetracyclinemiddelen en natriumfluoride verstoren en de toxiciteit van hartglycosiden verhogen.

Voorzichtigheid is ook geboden bij gelijktijdig gebruik van diuretica, aangezien sommige (thiaziden) hypercalciëmie kunnen veroorzaken, terwijl andere ("lus") Ca-verlies veroorzaken als gevolg van een verhoogde excretie door de nieren.

Breng "Calcemin" en met de gelijktijdige therapie van calciumkanaalblokkers en antacida die aluminium bevatten niet aan.

"Calcium D3 Nycomed" - een preparaat van calcium in de vorm van kauwtabletten met sinaasappel- of muntsmaak. De belangrijkste actieve ingrediënten zijn calciumcarbonaat en vitamine D 3.

Neem de pil vóór of tijdens de maaltijd. Het is wenselijk om tabletten op te lossen, maar het is ook mogelijk om te kauwen. In menopauze osteoporose te voorkomen wordt aanbevolen 1 tablet tweemaal per dag, voor de behandeling van botverlies (in het complexe therapie) - 1 tablet 2-3 maal per dag.

Naast de contra-indicaties voor gebruik, beschreven voor de preparaten "Calciumgluconaat" en "Calcemin", heeft de bereiding "Calcium D3" de contra-indicaties in verband met de samenstelling ervan. Deze omvatten: overgevoeligheid voor voedingsmiddelen die pinda's of soja bevatten, ernstige gevallen van nierfalen, actieve tuberculose, fenylketonurie, intolerantie voor sorbitol, isomalt en sucrose.

Wanneer een overdosis van het geneesmiddel de verwijdering ervan vereist en maatregelen voor het reinigen van de maag van de componenten van het geneesmiddel.

De geneesmiddelinteractie met andere geneesmiddelen is identiek aan die beschreven in de instructies voor het minerale supplement "Calcemin".

Houdbaarheid van dit medicijn, evenals de voorbereiding "Calcemin", is 3 jaar, mits het wordt bewaard in een ruimte met een kamertemperatuur van maximaal 25 graden en een lage luchtvochtigheid.

"Natekal D3" kan worden beschouwd als een geneesmiddelanaloog van het vorige geneesmiddel met dezelfde werkzame stoffen die het tekort aan Ca in het lichaam vullen en de productie remmen van parathyroïde hormonen die verantwoordelijk zijn voor botresorptie (vernietiging). Het medicijn behoort tot de groep van regulatoren van calcium-fosformetabolisme.

"Natekal D3" wordt ook geproduceerd in de vorm van kauwtabletten, die kunnen worden gekauwd of geresorbeerd. Om ze te nemen voor profylactische doeleinden is het noodzakelijk samen met voedsel 1 of 2 keer per dag in een hoeveelheid van 1-2 stukjes. De therapeutische dosering en duur van de therapie wordt vastgesteld door de behandelende arts.

Onder contra-indicaties voor het gebruik van sacharose intolerantie is parallel ontvangen van grote doses vitamine D, urolithiasis, de aanwezigheid van botmetastasen van tumoren, osteoporose die zich ontwikkelt op de achtergrond van verlengde grens bewegingen ernstige nierfunctiestoornis verschaffen. Contra-indicaties, beschreven met betrekking tot andere calciumbereidingen, gebruikt voor de menopauze in profylactische doeleinden, zijn ook relevant.

Houdbaarheid van dit medicijn is relatief klein en is slechts 2 jaar na de datum van vrijgave. Houd het op een temperatuur van maximaal 30 graden.

"Vitrumcalcium met vitamine D3" is een analoog van het hierboven beschreven preparaat, dat verkrijgbaar is in de vorm van gebruikelijke tabletten, die één tot één of twee keer per dag moeten worden ingenomen, maar niet meer dan 4 delen. Per dag. Houdbaarheid is 3 jaar.

"Bergcalcium D3" is een preparaat waarbij niet alleen vitamine D verantwoordelijk is voor de verteerbaarheid van Ca, maar ook een mummie, die ook de gehele minerale samenstelling van botten verbetert.

Neem de drug 2 tabletten tweemaal per dag in. Dit wordt aanbevolen tijdens het eten.

Het medicijn is niet voorgeschreven voor overgevoeligheid voor de bestanddelen van het medicijn, in het bijzonder voor de mummie, maar ook tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Uitstekende beoordelingen in termen van preventie en behandeling van osteoporose in de menopauze hebben het medicijn "Calcimax" gewonnen, waarin Ca in de vorm van hydroxyapatiet is, waarvan de verteerbaarheid hoger is dan die van gluconaten en carbonaten. Bovendien is het preparaat verrijkt met mineralen die nuttig zijn voor botten en het gehele organisme (magnesium, silicium, mangaan, boor, zink, chroom) en vitaminen D en C.

Neem het medicijn in de vorm van capsules ter voorkoming van osteoporose met menopauze 2 keer per dag voor 1 capsule. Dit moet ongeveer een uur vóór de maaltijd of vlak voor het naar bed gaan gebeuren.

Contra-indicaties voor het gebruik van het geneesmiddel zijn: een neiging tot trombose, ernstige vormen van aderverkalking van de bloedvaten, een verhoogd Ca-gehalte in het lichaam.

Bewaar het geneesmiddel bij kamertemperatuur niet meer dan 3 jaar.

Bijwerkingen van calciumpreparaten toegediend met de menopauze zijn niet vol variëteit. Meestal ontstaan ze tegen een overdosis of overgevoeligheid voor de bestanddelen van de ingenomen medicijnen.

Calciumsuppletie soms vergezeld gaat van onaangename symptomen zoals misselijkheid, constipatie of diarree, hoofdpijn, een sterke toename van het gehalte aan Ca in het lichaam (treedt gewoonlijk op overdosering of onjuiste toewijzing dosis en behandeld bij langdurige gedurende 6 uur na de toediening van calcitonine) reacties door irriterend effect op de gastro-intestinale mucosa.

Tegen de achtergrond van overgevoeligheid kunnen allergische reacties optreden in de vorm van huiduitslag. Zware reacties, vergezeld van coma, zijn uiterst zeldzaam.

Tijdens de inname van calciumpreparaten, wordt het aanbevolen om de concentratie van Ca in het bloed en de urine te controleren door laboratoriumtests door te voeren.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Andere geneesmiddelen voor de preventie en behandeling van osteoporose in de menopauze

Onder de populaire geneesmiddelen voor de preventie en therapie van osteoporose, die zich ontwikkelen tegen een achtergrond van calciumgebrek tijdens de menopauze, is het de moeite waard om "Myacalcic" en "Calcitonin" te benadrukken . De werkzame stof van beide geneesmiddelen is een synthetisch hormoon met hypocalcemische werking - calcitonine, gewonnen uit zalm. Dit hormoon kan het calciumniveau in het bloed verlagen, symptomen van hypercalciëmie voorkomen en de ophoping ervan in botweefsel stimuleren.

Beide geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in de vorm van oplossingen voor intraveneuze, intramusculaire of subcutane injectie en neusspray met medicinale werking.

Dosering en toediening van calcium preparaten die calcitonine die effectief is voor de behandeling van osteoporose tijdens de menopauze, bepaald door de behandelende geneesheer, gebaseerd op de diagnose, de toestand en de fysiologische kenmerken van de patiënt. Dus, in geval van osteoporose, kan de effectieve therapeutische dosis Miakaltsik 50 of 100 IE zijn. Voer het geneesmiddel subcutaan of intramusculair in.

De dosering van het preparaat "Calcitonine" wordt berekend op basis van de standaard 5 of 10 IE per kilogram van het gewicht van de patiënt, verdeeld in twee doses.

In de vorm van een spray wordt het medicijn gebruikt in een dosering van 200 IE voor het Miakaltsik-preparaat en 100-400 IU voor Calcitonine.

Contra-indicaties voor het gebruik van deze geneesmiddelen zijn: verlaagd calciumgehalte in het lichaam, zwangerschap en borstvoedingsperioden, evenals verhoogde gevoeligheid voor de werkzame stof. De spray is niet geschikt om te gebruiken bij rhinitis van verschillende etiologieën.

Beide geneesmiddelen hebben meerdere bijwerkingen van verschillende organen en lichaamssystemen. De meest voorkomende: verhoogde symptomatologie van de menopauze (opvliegers en zwelling), verlaging van de bloeddruk, veranderende smaaksensaties, gewrichtspijn zonder aanwijsbare reden, allergische reacties.

Wanneer parenterale toediening van het geneesmiddel kan optreden: misselijkheid en braken, hoofd- en maagpijn, gezichtsstoornissen, hoest, spierpijn, pijn en roodheid op de injectieplaats.

Gebruik van de spray kan gepaard gaan met droge neusslijmvliezen, loopneus, loopneus, niezen.

De houdbaarheid van Miacaltsik en Calcitonine is respectievelijk 5 en 3 jaar. Over de bewaarcondities voor verschillende vormen van drugs zijn te vinden in de instructies voor hen.

Als de ontvangst van vitamine- en mineralensupplementen geen specifieke controle door de arts, de medicatie voor osteoporose, moet toezien bestuurt calcium en fosfor metabolisme en botresorptieremmers, strikt plaats onder toezicht van een arts.

"Zware artillerie" in strijd om sterkte van botten

Als de therapie met calciumbevattende geneesmiddelen en regulatoren voor calciummetabolisme niet de verwachte resultaten oplevert, helpen remmers van botresorptie het proces van botweefselvernietiging te stoppen. Bijzonder populair in dit opzicht zijn stikstofbevattende bisfosfonaten, waarvan de werking erop gericht is verlies van botmassa te voorkomen.

Een van de meest populaire medicijnen in deze klasse is het medicijn op basis van ibandronaatnatrium (ibandroninezuur) Bonviva. De werking is gebaseerd op het remmen van de activiteit van osteoclasten zonder hun aantal te beïnvloeden. Het medicijn heeft geen negatief effect op de vorming van nieuwe cellen van botweefsel, maar remt het proces van de afbraak ervan aanzienlijk. Het is geïndiceerd als een preventieve maatregel tegen fracturen die vrouwen vergezellen tijdens de postmenopauzale periode.

Hoewel drug "Bonviva" geen calciumbereiding menopauze in letterlijke zin, het effect van ibandroninezuur in de samenstelling is vergelijkbaar met de calcium hydroxyapatiet (recall drug "Kaltsimaks"). Het versnelt het proces van vernieuwing van botweefsel en verhoogt de massa. In dit geval heeft ibandronaatnatrium geen carcinogeen effect en veroorzaakt het geen mutatie in de celstructuur. De actie leidt niet tot een overtreding van de mineralisatie van botten.

Vormen van het geneesmiddel: tabletten met een dosering van 150 mg (1 of 3 per verpakking) en 2,5 mg (28 stuks), injectieoplossing in een spuitbuis met een naald.

Drug "Bonviva" - plezier vrij duur, maar als je de tijd dat het nemen van tabletten van 150 mg wordt uitgevoerd 1 keer per maand te overwegen, kan het een groot aantal van de schone geslacht die de leeftijd hebben bereikt waarop de menopauze begint te negatieve invloed hebben op de toestand van de botten van het skelet veroorloven, en ijverig naar hun gezondheid kijken.

Tabletten met een dosering van 150 mg moeten op dezelfde dag van elke kalendermaand worden ingenomen, en met een dosering van 2,5 mg per dag. Het is raadzaam om een half uur vóór de ochtendmaaltijd tabletten in te nemen. Tabletten worden niet aanbevolen om te kauwen, ze worden heel ingeslikt, weggespoeld met een glas gewoon water om het negatieve effect op het slijmvlies van het maagdarmkanaal te verminderen.

De eigenaardigheid van het innemen van het medicijn is dat de patiënt tijdens het nemen van de tabletten en binnen een uur erna geen horizontale positie mag innemen, d.w.z. Om te gaan liggen.

Injectie (intraveneuze) toediening van het geneesmiddel volgens indicaties wordt eenmaal per kwartaal (90 dagen) uitgevoerd. Injecteren wordt aanbevolen in een ziekenhuis met een spuit met een enkele oplossing.

Het geneesmiddel kan worden geassocieerd met de volgende bijwerkingen :. Duizeligheid, joint en hoofdpijn, loopneus en een aantal SARS symptomen, symptomen van gastritis, een schending van een stoel in de vorm van diarree, hoge bloeddruk, depressie, atypische fracturen, depressie, enz. Vaak zijn er ook allergische reacties in de vorm van urticaria, zwelling van het gezicht, rugpijn, slapeloosheid, verhoogde vermoeidheid.

Reacties van het maagdarmkanaal worden vaak waargenomen tegen een overdosis van het geneesmiddel, als de frequentie van het innemen van 150 mg tabletten meer dan 1 keer per week is (eenmaal per 4 weken aanbevolen)! In geval van een overdosis, wordt aangeraden om melk te gebruiken en antacidum therapie toe te dienen.

Iets minder bij de voorbereiding van contra-indicaties voor het gebruik, waarmee rekening moet worden gehouden bij het voorschrijven van een effectieve therapie met de menopauze. Deze omvatten gebrek aan calcium in het lichaam, stoornissen van slokdarm leiden tot vertraging ledigen (strictuur, achalasie), het onvermogen om in een horizontale positie tijdens en gedurende één uur na inname van tabletten, lactase-deficiëntie of galactose intolerantie, ernstige gevallen van nierinsufficiëntie, overgevoeligheid voor de componenten van het geneesmiddel, zwangerschap en borstvoeding.

Wees voorzichtig met het benoemen van het medicijn voor verschillende pathologieën van het maag-darmkanaal.

Bij het voorschrijven van het medicijn "Bonviva", moet u rekening houden met de geneesmiddelinteractie met andere geneesmiddelen. Aangezien de parallelle ontvangst van drugs en calcium preparaten (evenals die aluminium, ijzer of magnesium) aanzienlijk verzwakken zuigkracht ibandronatovoy zuur, maar het wordt aanbevolen om het calciumgehalte in het organisme te verhogen, en verder therapie ibandronaatnatrium.

Om het negatieve effect op het maagslijmvlies te verminderen, wordt het niet aanbevolen om tegelijkertijd Bonviva en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen te nemen.

Maar de oplossing van "Ranitidine", die intraveneus wordt toegediend, kan de biobeschikbaarheid van de belangrijkste werkzame stof van het geneesmiddel "Bonviva" met bijna 20% verhogen.

Houd het geneesmiddel in tabletten kan maximaal 5 jaar oud zijn, terwijl de houdbaarheid van de injectie-oplossing slechts 2 jaar is, op voorwaarde dat elke vorm van het medicijn wordt bewaard bij een temperatuur van niet meer dan 30 graden.

Farmacodynamiek

Voor de preventie en behandeling van osteoporose, als de meest voorkomende pathologie in de menopauze, worden 3 soorten calciumpreparaten gebruikt:

 • vitamine-minerale complexen, rijk aan calcium en vitamine D, verzadiging van het lichaam met Ca-ionen en verbetering van de metabolische processen die plaatsvinden met hun deelname,
 • geneesmiddelen die het calciummetabolisme in het lichaam regelen en het proces van botvernietiging stoppen,
 • hormonale geneesmiddelen die een snelle groei van botten in de menopauze voorkomen.

De farmacodynamiek van 1 type calciumpreparaten is gebaseerd op de eigenschappen van de hoofdactieve stof, namelijk Ca in de vorm van verschillende verbindingen. Vitamine-minerale supplementen, zowel eencomponent en met een rijk complex aan bruikbare stoffen, worden gebruikt in die gevallen waarin de concentratie Ca-ionen in het bloed onder de normale waarden ligt, zelfs als deze aandoening nog geen merkbare gezondheidsstoornissen heeft veroorzaakt.

Calciumverbindingen in deze preparaten compenseren voor het gebrek aan spoorelementen in het menselijk lichaam, ze verminderen de permeabiliteit van vaatwanden en zwelling als gevolg van het vloeibare deel van het bloed (plasma en gevormde elementen) vrij door de wanden van kleine capillairen, bijgesneden ontstekingsprocessen en allergische aanvallen, stoppen met bloeden,

Calciumionen helpen de tanden en botten van het skelet te versterken, omdat het voor hen het belangrijkste bouwmateriaal is. Ca in de samenstelling van vitamine-minerale complexen reguleert de doorlaatbaarheid van celmembranen en is verantwoordelijk voor de overdrachtssnelheid van zenuwimpulsen. Hij is verantwoordelijk voor spiersamentrekkingen, inclusief het werk van de hartspier - het myocard.

Het werkingsmechanisme van de preparaten van de tweede groep is iets anders. Ze zijn niet alleen gericht op het aanvullen van Ca in het lichaam, maar ook op het verbeteren van de verteerbaarheid en het activeren van de functies die eraan zijn toegewezen.

Er zijn ook andere nuttige eigenschappen van deze geneesmiddelen, waardoor ze onmisbaar zijn bij de behandeling van osteoporose, die zich ontwikkelt tijdens de menopauze en na de menopauze. Tijdens het leven van een persoon ondergaan de botten voortdurend veranderingen, ze worden groter en worden bijgewerkt.

In een jong organisme worden de processen van vernietiging en vernieuwing van botweefsel gecompenseerd, en daarom blijft hun structuur relatief constant. Bij vrouwen na 40 jaar heeft het proces van weefselvernietiging, waarvoor speciale osteoclastcellen reageren, de overhand op de herstellende processen die door osteoblasten worden geleverd. Dus de medicijnen van de 2e groep werken op deze zeer "destructieve" osteoclasten, waardoor hun activiteit aanzienlijk wordt verminderd, waardoor de resorptie (vernietiging) van botweefsel stopt.

De farmacodynamiek van de 3 groepen geneesmiddelen is significant verschillend van de 2 voorgaande geneesmiddelen. Vermindering van botdichtheid wordt ook waargenomen bij de actieve botvorming onder invloed van vrouwelijke geslachtshormonen. Het is om deze reden dat tijdens de menopauze vrouwen worden gediagnosticeerd met een lage dichtheid van botmateriaal. Corrigeren van de situatie kan worden met behulp van speciale hormonale drugs tijdens de menopauze voorgeschreven, waardoor de overmatige groei van de botten als gevolg van de normalisering van de hormonale niveaus tijdens de menopauze te stoppen, waardoor de ontwikkeling van osteoporose bij postmenopauzale voorkomen.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26]

Farmacokinetiek

De farmacokinetiek van geneesmiddelen van verschillende groepen hangt af van de stoffen waaruit de geneesmiddelen bestaan. Calcium zelf wordt voornamelijk in de dunne darm geabsorbeerd, waarna het in het bloed komt en wordt afgeleverd aan verschillende organen en systemen van het lichaam. Een klein deel van Ca (tot 30%) komt vanuit de spijsverteringsbuis in de systemische circulatie.

Opneming van calcium preparaten die tijdens de menopauze, vitamine D door het feit dat het werkzame bestanddeel verbetert de opname van calcium in het lichaam, en sporenelementen zoals magnesium, fosfor en natrium verbeteren calcium en fosfor metabolisme in het bot, die aanzienlijk belangrijker dan eenvoudige verzadiging calcium organisme. Magnesium draagt onder andere ook bij aan de retentie van nuttige minerale elementen in botweefsel.

Het is afgeleid Са van een organisme met deelname van nieren, darmen en zweetklieren, afleiding van vitamine D zijn voornamelijk bezig met nieren en een darm.

Biofosfonaten in de remmers van botresorptie verhindert de uitloging van Ca uit het lichaam. Ze dragen bij aan de verdichting van botweefsel.

De synthetische of natuurlijke geslachtshormonen in de hormonale preparaten stimuleren niet alleen de seksuele en reproductieve functie bij vrouwen, ze beïnvloeden ook andere processen in het lichaam, inclusief de groei en regeneratie van botweefsel. In dit opzicht is hun gebruik relevant in de menopauze, wanneer de natuurlijke productie van hormonen in het lichaam wordt verstoord.

trusted-source[27], [28]

Het evenwicht tussen hormonen en de gezondheid van het bottenstelsel van een vrouw tijdens de menopauze

De periode van de menopauze wordt gekenmerkt door bepaalde veranderingen in de hormonale achtergrond van het vrouwelijk lichaam. De schending van het hormonale evenwicht heeft een negatieve invloed op het algemene welzijn van de vrouw tijdens de menopauze en op de conditie van haar lichaam in de daaropvolgende jaren.

Heel slecht met het bottenstelsel. Vermindering van de productie van geslachtshormonen door de eierstokken leidt tot een versnelling van het botmetabolisme, vergezeld van een verlies van botstof. De dichtheid van botten neemt af, ze worden broos, vatbaar voor breuken en andere verwondingen. Op oudere leeftijd manifesteert deze aandoening zich door de ontwikkeling van osteoporose.

Om het proces van het verzwakken van botten in de menopauze te voorkomen, volstaat het niet om onszelf te beperken tot het nemen van calciumsupplementen die de tekortkoming in het lichaam compenseren. Het is ook noodzakelijk om de metabole processen in het lichaam te corrigeren met behulp van speciale preparaten, zodat de calciuminname gunstig is.

Deze geneesmiddelen, helpt bij het hormonale en metabole processen normaliseren in het vrouwelijk lichaam tijdens de menopauze omvatten "Klim", "Proginova", "sinestrol" en anderen. De voordelen van het nemen van deze medicijnen is duidelijk, maar dat betekent niet dat ze kunnen benoemen een onafhankelijk zonder medisch onderzoek door een endocrinoloog en speciale analyse voor hormonen.

De gezondheid van het botsysteem van een vrouw tijdens de menopauze hangt af van vele factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het voorschrijven van een effectieve behandeling. En toch wordt de belangrijkste rol in het voorkomen van de vernietiging van botten gegeven aan calciumbereidingen, die volgens artsen eenvoudigweg onvervangbaar zijn in de menopauze. Calciumgebrek tijdens de menopauze met al zijn eigenaardigheden kan niet alleen worden gecompenseerd door voedingsmiddelen die rijk zijn aan dit waardevolle sporenelement. En zelfs het toevoegen van vitamine D en citroenzuur aan het dieet dat de calciumopname verbetert, kan het probleem niet zo effectief oplossen als gespecialiseerde geneesmiddelen.

Aandacht!

Om de perceptie van informatie te vereenvoudigen, werd deze instructie voor het gebruik van het medicijn "Calciumpreparaten voor de menopauze" vertaald en gepresenteerd in een speciale vorm op basis van de officiële instructies voor medisch gebruik van het medicijn. Lees vóór gebruik de annotatie die rechtstreeks naar de medicatie is gekomen.

Beschrijving verstrekt voor informatieve doeleinden en is geen handleiding voor zelfgenezing. De behoefte aan dit medicijn, het doel van het behandelingsregime, de methoden en dosering van het medicijn wordt uitsluitend bepaald door de behandelende arts. Zelfmedicatie is gevaarlijk voor je gezondheid.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.