^

Gezondheid

Behandeling van miltcysten: wat te doen, hoe te verwijderen?

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

In de meeste gevallen wordt de cyste verwijderd met een minimaal invasieve laparoscopische methode. Herstel na een dergelijke operatie is sneller en comfortabeler voor de patiënt. [1]

Als een cyste zich aan de poort van de milt bevindt, of gewoon een zeer grote afmeting heeft, gaat in dergelijke gevallen de mogelijkheid om het orgel te behouden verloren. Het is optimaal voor dergelijke patiënten om splenectomie uit te voeren met autotransplantatie van hun eigen miltweefsel in het grotere omentum: dit helpt de immunologische capaciteit van het orgaan te behouden.

Geneesmiddelen

In de overgrote meerderheid van de gevallen wordt voor miltcysten van verschillende etiologie een chirurgische behandeling gebruikt (splenectomie, punctie-drainage). Medicamenteuze therapie is alleen ondersteunend en symptomatisch. Bij parasitaire neoplasmata is postoperatieve anthelmintische therapie verplicht. Als conservatieve methoden voor echinokokkose worden geneesmiddelen uit de benzimidazol-serie (Albendazol, Mebendazol) gebruikt. Er is informatie over het succes van het gebruik van Praziquantel in combinatie met benzimidazolen bij patiënten met weefselbesmetting tijdens chirurgie of met cystische ruptuur.

Anthelmintica kunnen worden voorgeschreven voor niet-operabele echinokokkose - bijvoorbeeld in de aanwezigheid van technische problemen, meerdere laesies, enz. Een dergelijke behandeling is absoluut gecontra-indiceerd in geval van individuele overgevoeligheid en in het eerste trimester van de zwangerschap.

Deskundigen bevelen minimaal drie therapiekuren aan. Albendazol wordt ingenomen in een hoeveelheid van 10 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag in twee doses: 's ochtends en' s avonds met een interval van 12 uur, gedurende 28 dagen. De tabletten moeten worden ingenomen met vet voedsel om de biologische beschikbaarheid te verhogen. De cursussen worden opeenvolgend uitgevoerd, met een interval van 2 weken tussen benaderingen. Albendazol wordt als een praktisch veilig medicijn beschouwd en toch zijn enkele bijwerkingen mogelijk, met name beenmergsuppressie. Tabletten worden met voorzichtigheid gebruikt bij de behandeling van patiënten met ernstige leveraandoeningen: de leverfunctie moet worden gecontroleerd en veranderingen in de cellulaire samenstelling van het bloed moeten worden gecontroleerd (elke 14 dagen). Wanneer leukopenie optreedt, wordt de behandelingskuur opgeschort totdat de indicatoren weer normaal zijn.

De ernst van de bijwerkingen wordt verminderd door hepatoprotectors (Antral, Gepabene, Hofitol), antihistaminica (Diazolin, Allertek) te nemen.

Mebendazol wordt gedurende maximaal zes maanden in een dagelijkse dosering van 40-50 mg / kg ingenomen. Bij multiple echinococcosis wordt de behandeling individueel aangepast.

Fysiotherapie behandeling

Fysiotherapie wordt voornamelijk voorgeschreven in het stadium van herstel van de patiënt na een operatie. Bepaalde procedures helpen pijn te verlichten, weefselregeneratie te versnellen, de bloedcirculatie in het geopereerde gebied te verbeteren, de spiertonus te behouden en de ontwikkeling van postoperatieve complicaties te voorkomen.

De duur van de revalidatieperiode is afhankelijk van de omvang van de ingreep, de leeftijd en de algemene toestand van de patiënt. Tegen de achtergrond van een revalidatiebehandeling kunnen de volgende fysiotherapieprocedures worden gebruikt:

 • magneettherapie;
 • elektroforese;
 • echografie, laserbehandeling, etc.

Sessies mogen al in de eerste dagen na de operatie worden uitgevoerd, omdat dit de effectiviteit van medicamenteuze methoden verhoogt, het risico op complicaties vermindert en de herstelperiode verkort. Door de vroege praktijk van fysiotherapie kunt u:

 • verwijder snel de zwelling van beschadigde weefsels;
 • voorkomen van de processen van fibrose en hyalinose tijdens de vorming van littekens;
 • activeer fagocytose in het wondgebied;
 • versnellen het herstel van weefselstructuur.

Bovendien krijgen patiënten fysiotherapie-oefeningen, individuele sessies met een psycholoog, oefeningen voor huishoudelijke aanpassing, reflexologie voorgeschreven.

Kruidenbehandeling

Alternatieve behandelmethoden helpen echt in een vroeg stadium van de ontwikkeling van een miltcyste, of tijdens de revalidatieperiode na verwijdering van het neoplasma. Overweeg de meest voorkomende en effectieve recepten met beschikbare medicinale planten.

 • Neem 20 g saponariaschors, 20 g eikenschors en 1 liter water. De hele schors wordt verpletterd, met water gegoten, in brand gestoken. Breng aan de kook en kook gedurende vijf minuten. Haal vervolgens van het vuur en blijf onder een deksel staan totdat het is afgekoeld, gefilterd. Neem drie keer per dag, 100 ml, weggespoeld met dezelfde hoeveelheid warm gekookt water. De duur van de kuur is een maand.
 • Bereid een infusie van hopbellen op basis van de verhouding van 10 g hoorntjes per 200 ml kokend water. De infusie moet ongeveer 8-9 uur onder het deksel worden bewaard. De remedie wordt gedurende enkele weken dagelijks voor elke maaltijd (30-35 minuten) in 30 ml ingenomen.
 • Bereid kruidencollectie voor, bestaande uit gelijke delen brandnetelblaadjes, touwkruid, violette bloemen, aardbeibladeren. Kokend water (0,5 l) giet 20 g van het bereide mengsel, dek af met een deksel en wikkel het goed. Bestand tegen minimaal een uur, gefilterd. Neem driemaal daags een infuus van 250 ml tussen de maaltijden door.
 • Maak een tinctuur van kopekenkruid met 50 g plantaardig materiaal en 0,5 liter wodka. De geplette grondstoffen worden met wodka gegoten, drie weken op een donkere plaats bewaard, gefilterd. Neem dagelijks voor elke maaltijd 10 ml tinctuur.
 • Kinderen kunnen een waterige infusie van stuiverkruid bereiden, gebaseerd op de berekening van 10 g plant per 0,5 liter kokend water. Het middel wordt vóór elke maaltijd 50 ml ingenomen (ongeveer 4 keer per dag).

Daarnaast adviseren alternatieve genezers om rozijnen aan het dieet toe te voegen. Het is optimaal om het 's ochtends op een lege maag in een hoeveelheid van 50 g te eten (laat het' s avonds van tevoren in water op kamertemperatuur weken, eet het met water). De minimale behandelingskuur is een maand.

Chirurgie

Verwijdering van de miltcyste wordt in dergelijke gevallen voorgeschreven:

 • in aanwezigheid van absolute indicaties zoals ettering, doorbraak, inwendige bloeding;
 • met voorwaardelijk absolute indicaties, als de gedetecteerde cyste meer dan 100 mm in diameter is, of als er sprake is van intense symptomatologie in de vorm van constant pijnsyndroom, uitgesproken spijsverteringsstoornissen, cachexie, enz.;
 • met relatieve indicaties, als het cystische neoplasma diametrale afmetingen heeft van ongeveer 30-100 mm, of als conservatieve behandeling niet het gewenste effect oplevert, evenals bij recidieven van de miltcyste.

Momenteel worden operaties voornamelijk uitgevoerd door de laparoscopische methode, waarbij een deel of het hele orgaan wordt verwijderd (dat individueel wordt bepaald). Open chirurgie, waarbij de traditionele incisie van het peritoneum van het xiphoïde proces tot het foramen van de navelstreng betrokken is, wordt steeds minder uitgevoerd.

Laparoscopie van de miltcyste kan bestaan uit de volgende manipulaties:

 • punctie van de cystische capsule met verdere toediening van een scleroserend middel;
 • verwijdering van het neoplasma met zijn membranen, met de verwerking van de binnenvoering;
 • gedeeltelijke gedeeltelijke resectie van een orgaan met een cyste;
 • volledige verwijdering van het orgaan - splenectomie, gevolgd door autotransplantatie van miltweefsels in het grotere omentum.

Splenectomie is een van de moeilijkste operaties die moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde en ervaren chirurg die laparoscopische apparatuur van hoge kwaliteit gebruikt. Voor ongecompliceerde cysten van kleine omvang (50-100 mm, enkel of talrijk) en niet-parasitaire etiologie, wordt de laparoscopische benadering toegepast. [2]

Een laparoscoop is een apparaat met een miniatuurcamera en verlichting. Het stelt de chirurg in staat om zeer kleine incisies (lekke banden) in de buikwand te maken en tegelijkertijd perfect het operatiegebied te zien en manipulaties uit te voeren. Na een dergelijke ingreep verloopt het postoperatieve herstel sneller en comfortabeler en wordt het risico op complicaties aanzienlijk verminderd. De duur van het ziekenhuisverblijf van een patiënt na laparoscopische splenectomie is niet meer dan een week. Al na 24 uur mag de patiënt opstaan en vloeibaar voedsel eten. Over het algemeen duurt het herstel ongeveer twee weken. Na ontslag is registratie bij een hematoloog en immunoloog verplicht. [3]

Met een kleine omvang van de miltcyste is punctie van het neoplasma mogelijk. Punctie van de miltcyste wordt uitgevoerd onder controle van een ultrasoon diagnostisch apparaat met verdere intracavitaire toediening van een scleroserende stof. Met deze manipulatie kunt u enkele ongecompliceerde formaties met een kleine diameter (tot 30-50 mm) verwijderen, subcapsulair gelokaliseerd op het oppervlak van het diafragma. De introductie van een scleroserend middel zorgt ervoor dat de pathologie niet opnieuw optreedt. [4]

Fenestratie van de miltcyste - excisie van de kapselwanden - wordt uitgevoerd in gezonde weefsels, wat nodig is om de functionele toestand van het orgel te behouden. [5] Wanneer een enkele formatie wordt gevonden in de onmiddellijke nabijheid van het miltoppervlak, wordt de verwijdering uitgevoerd door autopsie met behandeling van het binnenste deel met met argon versterkt plasma. Als er vaten naast de muur zijn, worden tegelijkertijd hemostatica gebruikt. [6]

Als er geen mogelijkheid is voor een afzonderlijke verwijdering van het neoplasma, nemen ze hun toevlucht tot totale splenectomie, gevolgd door autotransplantatie van orgaanweefsel in het grotere omentum om de immunologische functionaliteit te behouden.

Na een chirurgische behandeling wordt patiënten geadviseerd om lange tijd een hematoloog en chirurg te raadplegen. Gedurende de eerste maanden na de ingreep (2-3 maanden) dient de lichamelijke activiteit beperkt te zijn. Verder moeten patiënten gedurende 2-3 jaar na splenectomie elke zes maanden een echografisch vervolgonderzoek ondergaan. [7]

Miltcyste dieet

Speciale voedingsprincipes zullen helpen om de belasting van de beschadigde milt te verminderen en tegelijkertijd het gebrek aan vitamines en mineralen in het lichaam te compenseren, wat nodig is om de ontwikkeling van nadelige gevolgen te voorkomen. Het moet meteen gezegd worden dat het immuunsysteem "niet houdt van" te veel eten, te warm of koud voedsel, ruw voedsel, overtollige zoetigheid.

Maar welke producten moeten worden opgenomen in het dieet van een patiënt met een miltcyste:

 • zeevis, matig vet, gekookt, gestoofd, gebakken;
 • gekookte bieten, in salades en soepen;
 • kool (als er geen problemen zijn met het spijsverteringssysteem);
 • avocado, granaatappels, groene appels;
 • noten (met mate);
 • boekweit en havermout;
 • honing en andere bijenteeltproducten;
 • veenbessen en andere zure bessen.

Het volgende moet van het dieet worden uitgesloten:

 • dierlijke vetten, reuzel;
 • gefrituurd, te zout en gekruid voedsel;
 • alcoholische drankjes;
 • chemische smaak- en geurversterkers, smaakstoffen, kruiderijen.

Het is niet wenselijk om gepekelde en gerookte producten, koffie, sterke zwarte thee te gebruiken.

De voorkeur gaat uit naar groentesoepen, ontbijtgranen, mager vlees en vis, gestoofde groenten.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.