^

Gezondheid

A
A
A

Atonie van de baarmoeder

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De toegenomen zwakte van de spierkracht van de baarmoeder, die in de meeste gevallen de oorzaak is van langdurige bloeding die gepaard gaat met een vrouw na de bevalling, heeft zijn eigen medische term - atonie van de baarmoeder.

In normale spierspanning de baarmoeder onmiddellijk na de voltooiing van zwangerschaps spiraalvormige scherpt haarvaten placentaire bed dat kan voorkomen dat overmatig bloeden uit de bloedsomloop, voldoende compact weefsel penetreren van de baarmoeder. Om de verlichting van dit probleem te ondersteunen, is ook spiercontractie van de baarmoeder vereist. Met voordeel vermijdt dit proces ook overvloedig bloeden uit de spiraalvormige slagaders van het placenta-bed. Bloedstolling heeft in deze situatie een matige invloed. Als de samentrekkende kracht van de musculatuur van de baarmoeder wordt verbroken, wordt de baarmoeder van de baarmoeder gediagnosticeerd.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Oorzaken van atonie van de baarmoeder

De atonie van de baarmoeder is in wezen het verlies van het vermogen van de baarmoederspieren om zich samen te trekken, waardoor dit vrouwelijke orgaan bijna in een staat van verlamming terechtkomt. Artsen delen een volledige en gedeeltelijke afwezigheid van de toon van de baarmoeder. Het is vermeldenswaard dat onder bepaalde omstandigheden de pathologie in kwestie kan leiden tot de dood van de moeder tijdens de bevalling.

Medische hulpverleners zijn aangewezen patiënten die in de risicozone vallen voor het begin van de atonie van de baarmoeder, hoewel er gevallen van ernstige uteriene bloedingen zijn bij vrouwen die geen risico liepen.

Dus wat zijn de categorieën vrouwen toegeschreven aan problematische vrouwen in arbeid voor het risico van postpartum bloeding en de waarschijnlijke oorzaken van atonie van de baarmoeder:

 • Vrouwen hebben veel gebaard, als gevolg van een toegenomen uitrekking van spierweefsel.
 • Polyhydramnios bij zwangere vrouwen.
 • Als een echografie een grote foetus vertoont.
 • Kunstmatige initiatie van het begin van de bevalling of een overdosis oxytocine. Overmatige introductie van uterotonikov, geneesmiddelen die worden gebruikt om kunstmatige abortus te veroorzaken of om de arbeidsactiviteit tijdens de natuurlijke bevalling te activeren.
 • Hemorragische shock.
 • Langdurig proces van verloskunde of, in tegendeel, snelle oplossing van arbeid.
 • De oorzaak van de atonie van de baarmoeder kan het gebruik tijdens de bevalling zijn via een keizersnede met algemene anesthesie. Dit geldt met name voor geneesmiddelen die ontspannend werken op de spieren van de baarmoeder.
 • Congenitale pathologie van hematopoëse, bijvoorbeeld trombocytopenische purpura (hemorragische manifestaties in de vorm van bloedingen onder de huid en bloedingen).
 • Als een vrouw een zwakke arbeidsactiviteit heeft.
 • Gestosis of late intoxicatie bij een vrouw tijdens de periode van de zwangerschap.
 • De toediening van magnesiumsulfaat verhoogt het risico op bloedingen en verhoogde bloedingen aanzienlijk.
 • Een individueel kenmerk van het organisme van de vrouw, gemanifesteerd in een neiging tot atonie.
 • Accumulatie van een aanzienlijk aantal bloedstolsels in de baarmoederholte na het vertrek van de nageboorte.
 • Placenta previa is een pathologie die wordt gekenmerkt door abnormale hechting van de placenta aan de wanden in de lagere delen van de baarmoeder.
 • Gecompliceerde geboorte.
 • Onmiddellijke uittreding uit de baarmoederholte na verbranding.
 • Verwonding van de baarmoederwanden tijdens de bevalling.
 • Een vrouw heeft postoperatieve littekens.
 • Genetisch gemotiveerde defectiviteit van het neuromusculaire systeem van de baarmoeder, die zich manifesteert door onrijpheid in ontwikkeling, lage niveaus van hormonen van het foetoplacentaire complex, verminderde ovariële functie.
 • Ontstekingsproces, dat pathologische veranderingen in myometrium veroorzaakte.
 • Goedaardige of kwaadaardige tumoren.
 • Voortijdige loslating van de normaal geplaatste placenta.
 • Verstoring van het homeostase-evenwicht.
 • Verminderde vasculaire tonus.
 • Falen in de balans van het endocriene systeem.
 • Embolie - blokkering van de lumen van de vaten door de embolus, die wordt gebracht met de stroom van het bloeddeeltje, in dit geval kan het vruchtwater zijn.
 • Pijnschok.

trusted-source[11], [12], [13]

Symptomen van atonie van de baarmoeder

Baarmoederbloeding is een integraal onderdeel van het generieke proces. De volgende vier uur na de geboorte verliest de nieuwe mummie, zoals artsen hebben vastgesteld, gemiddeld een halve liter van deze levengevende vloeistof (voldoende ernstig bloedverlies). En het past in de norm! Direct na het verschijnen van de baby in het licht, wordt er een wachtende moeder op de buik geplaatst, waarin ijs wordt geplaatst. Het is zo'n cryocompressie die een gezonde vrouw helpt de bloedvaten sneller te comprimeren, waardoor er verder bloedverlies optreedt en in kortere tijd samentrekking van de baarmoeder optreedt.

In de loop van de volgende dagen gaat de samentrekking van de baarmoeder door tot het moment waarop het orgel vóór de conceptie de dimensies zal bereiken die overeenkomen met zijn parameters. Als dit niet wordt waargenomen - dit zijn de belangrijkste symptomen van atonie van de baarmoeder. Ernstige bloeding, als u geen noodmaatregelen neemt om deze pathologie te stoppen, kan leiden tot ernstige bloedarmoede of zelfs de dood.

Een gezonde vrouw op fysiek niveau voelt de samentrekking van de baarmoeder. Het is vooral duidelijk in de eerste paar dagen na de geboorte van de dag. Onmiddellijk op het moment van voeden, voelt de vrouw een gering gewicht in de onderbuik, en het is heel normaal om bloedstolsels te observeren die uit de baarmoeder tevoorschijn komen.

De situatie is ingewikkelder wanneer atonie van de baarmoeder leidt tot latente interne bloeding. Vooral het is gevaarlijk als dit proces gedurende een lange tijd onopgemerkt blijft. Dit ziektebeeld is de voorbode van de daaropvolgende sterke, al uitwendige, bloeding. Hoe absurd het klinkt, maar artsen stellen dat een veel groter percentage van de dood niet te wijten is aan het omgaan met zware bloedingen, maar aan ineffectieve pogingen om de zwakke bloederige afscheiding te stoppen.

De belangrijkste symptomen van de baarmoeder in de baarmoeder, die de verloskundige, de gastheer van bevalling en de postpartumperiode van de vrouw moeten waarschuwen:

 • Bloeden uit de baarmoeder is variabel, van variërende intensiteit.
 • De vloeistof wordt niet in een homogene staat afgegeven, maar met meer dichte klonters.
 • Bij palpatie is de baarmoeder zacht.
 • Dimensionale parameters van de baarmoeder worden verhoogd vanwege het feit dat het bloed accumuleert.
 • Parameters van de baarmoeder nemen sterk af.
 • Het niveau van spontane prikkelbaarheid van de baarmoeder neemt af.
 • De gevoeligheid voor verschillende pathogenen (mechanisch, farmacologisch, thermisch of chemisch plan) neemt af.
 • In het zenuwstelsel van de baarmoeder is er een grens tussen de dood en de dood van de cel (de remmende fase van parabiose).
 • Visueel kan men de bleekheid van de patiënt vaststellen.
 • Er is een toename van de hartslag.

De fysieke en psychologische toestand van een vrouw hangt grotendeels af van de intensiteit van het bloeden, de stabiliteit van de hemodynamiek, de kwalificaties en ervaring van de arts. En het belangrijkste is de tijdigheid van de geleverde medische zorg.

Waar doet het pijn?

Diagnose van atonie van de baarmoeder

Het belangrijkste teken van deze ziekte is een andere intensiteit van bloeden, die begint in het proces of na het overlijden van de bevalling. Echter, een diagnose alleen op basis van deze factor, is het niet nodig, omdat de doorstroming van het bloed vanaf de geboorte van bewegingen niet alleen over het bloeden als een symptoom van de ziekte kunnen praten, maar ook als een natuurlijk proces, om te investeren in moederschap norm. Simpelweg tijdens het overlijden van de bevalling, kan bloed zich ophopen in de baarmoeder (dit is te wijten aan de individuele kenmerken van de structurele structuur van dit vrouwelijke orgaan of de dystrofie daarvan als gevolg van andere factoren). Vloeistofvolumes kunnen oplopen tot één liter.

Daarom, om een dergelijke bloeding uit te sluiten, voert de gynaecoloog een palpatie uit van de buik om de ware grootte van de baarmoeder te bepalen, omdat de vloeistof bovendien de wanden rekt.

Vanwege het feit dat het volume circulerend bloed tijdens de periode van zwangerschap van de baby toeneemt, gaat de diagnose atonie van de baarmoeder heel vaak over in de postpartumperiode na ernstig bloedverlies. Om hun gissingen te bevestigen, voelt de verloskundige-gynaecoloog de buik van het kraam aan, wanneer het atonie is, is het zacht. Evenzo moet de arts minstens "op zicht" schatten hoeveel bloed er verloren is gegaan. Dit gebeurt gedurende een periode van ten minste een uur na verloskundige zorg. Als een gezondheidswerker een vermoeden heeft van een atonie van de baarmoeder, wordt de periode waarin de arts de symptomen na de bevalling van de partner-vrouw nader onderzoekt, verlengd.

Wanneer bekeken met een gynaecologische spiegel van het geboortekanaal, kan de arts weefselbreuken waarnemen die de vagina, baarmoederhals, perineum beïnvloeden. De reactie van uteriene weefsels op farmacologische reactiviteit en spontane prikkelbaarheid wordt gecontroleerd. In het geval van de baarmoeder van de baarmoeder worden deze manifestaties verzacht en minder opvallend. Gynaecoloog gecontroleerd en de conditie van bloedstolling functie - een complex systeem van interacties tussen bloedeiwitten, fibrine en bloedplaatjes, waarin de bescherming van het lichaam van de vrouw biedt tegen sterke high-volume bloedverlies voor kleine verwondingen. Overtreding van deze wankele balans kan leiden tot een verlaging van het aantal bloedplaatjes, protrombine en fibrinogeen in het bloed van de moeder. Tegelijkertijd neemt de fibrinolytische activiteit toe met een afname van de protrombinetijd. Bij het onderzoeken van het bloed van een vrouw met atonie van de baarmoeder, kan een verloskundige-gynaecoloog de differentiatie van de producten van de afbraak van fibrinogeen en fibrine observeren. Tegen de achtergrond van deze veranderingen kan worden gezien de snelle ontwikkeling van DIC (diffuse intravasale stolling), gekenmerkt door verminderde bloedstolling index vanwege de enorme afgifte van weefselcellen tromboplasticheskih stoffen.

In het geval van een vroegtijdige diagnose van atonie van de baarmoeder en het ontbreken van een tijdige adequate behandeling, neemt de hoeveelheid bloedverlies aanzienlijk toe en kan dit leiden tot onomkeerbare veranderingen in het maternale organisme. Bij verdere progressie van deze pathologie sterft een vrouw aan hemorragische shock of overvloedig bloedverlies.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19]

Wat moeten we onderzoeken?

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling van atonie van de baarmoeder

Tactieken zoals therapie, en preventie van atonie van de baarmoeder zijn vrij gelijkaardig. Voor preventieve methoden tijdens de verloskunde is het moeilijk om radicale maatregelen te nemen.

De belangrijkste maatregelen om het bloeden te stoppen kunnen worden ingedeeld volgens de functionele oriëntatie in drie typen:

 • Om de ontwikkeling te voorkomen of eerder de reeds ontwikkelende ziekte te stoppen, begint de preventie of behandeling van atonie van de baarmoeder met de invasie van oxytocine, waarvan een voldoende concentratie het mogelijk maakt om de samentrekkende activiteit van de baarmoeder te versnellen, waardoor de ontwikkeling van atonie wordt voorkomen.

Oxytocine behoort tot de farmacologische groep van geneesmiddelen - de hormonen van de achterste kwab van de hypofyse. Met voordeel wordt dit medicijn toegediend voor intramusculaire toediening. Indien na een dergelijke vorm die therapeutische effect niet of zwak is, kan de arts in een plaatvorm toewijzingen de ingang in de intraveneuze afgifte van oxytocine in het lichaam parturiënte. In dit geval moet het geneesmiddel zeer langzaam worden geïnjecteerd, druipen (met een snelheid van 125-165 ml / uur). Dosering van de oplossing wordt toegekend van 1 tot 3 IE, voor leveringen met een keizersnede wordt oxytocine rechtstreeks in de baarmoeder geïnjecteerd door een initiële injectie met een hoeveelheid van vijf IE. Als de pathologie ingewikkeld genoeg is, kan de dosering worden verhoogd tot 5 - 10 IE. Dit medicijn wordt niet in een geconcentreerde vorm gebruikt, omdat een dergelijke hoeveelheid actieve stof kan leiden tot hypertensie, daarom wordt alleen een oplossing gebruikt bij therapeutische therapie.

Het geneesmiddel is absoluut gecontraïndiceerd bij de invoering van diagnose door ultrasoon onderzoek, die meestal onmiddellijk vóór de geschatte levertijd, inconsistenties afmetingsparameters moeders bekken en peuter grootte, evenals de "verkeerde" foetale positie (dwars of diagonaal) uitgevoerd. Gebruik geen oxytocine als er een reële dreiging is van het scheuren van de baarmoeder.

Oxytocine analogen zijn die medicijnen zoals klostilbegit, triderm, hydrocortison, Nazoneks, utrozhestan, noretin, metilergobrevin, metilergometrinklimodien, ginepriston en anderen.

De meteorine wordt geïnjecteerd door de verpleegkundige in de spier of ader, maar zeer langzaam, omdat een snelle intraveneuze injectie van het medicijn het begin van hypertensie kan veroorzaken. Dit medicijn is een zeer krachtig medicijn, waarvan het therapeutische effect na enkele minuten kan worden waargenomen. De dosering van het medicijn is afhankelijk van vele factoren, waaronder de periode van de verloskunde.

Indien de tweede fase afgifte (wanneer in het kruis parturiënte schouder verschijnt pasgeborene) metergin toegevoerd aan een ader in een hoeveelheid van 0,1-0,2 mg, maar niet later dan het tijdstip waarop het kind volledig gedoofd is. Bij het uitvoeren van een keizersnede met algemene anesthesie, wordt het medicijn toegediend met een snelheid van 0,2 mg.

Als er een klinische noodzaak is voor herbehandeling, kan het geneesmiddel twee uur na de eerste injectie opnieuw worden geïntroduceerd.

In het geval van een keizersnede wordt metergine onmiddellijk na de intraveneuze extractie van de baby in een hoeveelheid van 0,05-0,1 mg of intramusculair 0,2 mg genomen.

Dit medicijn wordt alleen voorgeschreven en gebruikt als de vrouw onder toezicht van de behandelende arts in het ziekenhuis is.

Onaanvaardbaar toediening van het geneesmiddel als de vrouw alleen draagt het kind in de eerste transportstroom fase (tot het hoofd van het kind), maar ook bij het diagnostiseren bij barende nefropathie, sepsis, hoge bloeddruk, ziekten geassocieerd met abnormale vernauwing van perifere vaten, direct voor het begin van het voeden van de pasgeboren baby. Met grote voorzichtigheid moet worden vastgesteld met disfunctie van de nieren en de lever en in het geval van stenose van de mitralisklep.

 • Manipulatietechnieken worden ook gebruikt om samentrekking van de baarmoeder te activeren en bloedingen te verminderen. In het licht van deze activiteiten wordt een baarmoedermassage uitgevoerd, waarna de buik van de vrouw strak wordt aangehaald met een verband of verband. Massage wordt vaak gebruikt als voorbereidende fase voor andere therapeutische activiteiten. Strakke terugspoelen in de moderne geneeskunde wordt zelden gebruikt.
 • In het geval van verdenking of diagnose van atonie van de baarmoeder, gaat de arts over op chirurgische technieken om dit probleem te voorkomen.

Laparotomie (laparotomia mediana) of abdominale cortex wordt uitgevoerd. Deze procedure wordt aangewezen als de bloeding de twee voorgaande methoden niet heeft gestopt. Na het openen van de peritoneale holte, verricht de gynaecoloog een ligatie van de baarmoederslagaders, in bijzonder ernstige gevallen kan een situatie optreden wanneer de chirurg besluit de baarmoeder te verwijderen.

Als er een sterke bloeding medisch personeel moeten worden voorbereid fabriek katheter in een grote ader en het volume van de eerder bereide verspreiding van donorbloed (in een stadium van de waarneming van zwangere vrouwen consult verplicht bepaald bloed vrouwen, en onmiddellijk vóór aflevering gemaakt crossmatch).

De keuze van de tactiek van de behandeling van uterusatonie is persoonlijk en hangt af van een aantal indicaties, het analyseren van dat de juiste beslissing kan worden genomen door gekwalificeerde moeders overwegen plannen voor toekomstige vruchtbare leeftijd.

Preventie van atonie van de baarmoeder

Preventieve maatregelen ter preventie van deze pathologie zijn vergelijkbaar met de therapeutische behandeling van deze ziekte, maar er zijn nog steeds verschillen. Preventie van atonie van de baarmoeder omvat verschillende items:

 • Kwalificatie van de verloskundige - gynaecoloog, die de bevalling op zich neemt, moet voldoende zijn om ervoor te zorgen dat hij de verloskunde op een voldoende hoog niveau geeft: druk niet op de buik en verricht geen palpatie van de baarmoeder. Om atonie van de baarmoeder te voorkomen, is het niet nodig om tijdens de bevalling aan de navelstreng te trekken en eraan te trekken.
 • Als een vrouw in haar gezondheid risico loopt op deze ziekte, krijgt ze oxytocine in een bepaalde periode van bevalling, waardoor actiever de baarmoeder zich kan samentrekken en bloedende bloedvaten stoppen.
 • Zulke vrouwen voor de bevalling, bij het dragen van het kind zich ontwikkelt indeling hematologist vel achtereenvolgende werking van glucocorticoïden (steroïde hormonen die door de bijnierschors) en donorplasma, die in werking treedt wanneer de parturiënte opent overvloedig bloeden.

Om de noodzaak om atonetherapie van de baarmoeder, in het bijzonder radicaal, niet met elkaar te verbinden, is het beter om het vrouwelijke organisme van tevoren klaar te maken en preventieve maatregelen te nemen in de loop van hun loop.

Prognose van atonie van de baarmoeder

Hoeveel mensen er bestaan, zoveel vrouwen moeten door de bevalling gaan. Een ander publiek - een honderd jaar geleden, de sterfte onder zwangere vrouwen was vrij hoog, en alleen de moderne geneeskunde heeft geleerd om te gaan met veel pathologieën, gemanifesteerd in een zwangere vrouw tijdens haar het dragen van een baby of direct tijdens de stroom van de geboorte zelf. Atonie van de baarmoeder is een van de ziekten waarvan geen enkele vrouw verzekerd is. Daarom kan alleen de hoge professionaliteit van het medische team van de gastheer van bevalling en de houding van de moeder ten opzichte van de geboorte van haar kind, een prognose van atonie van de baarmoeder gunstig maken.

Anders, als de vrouw niet raken geregistreerd in de prenatale kliniek en niet de vereiste examen (bepaling van haar medische geschiedenis, bloedgroep en een test van compatibiliteit) niet doorgeven of verloskundige - gynaecoloog ontvangen levering niet voldoende ervaring hebben, kan de situatie somber tot de dood voor een vrouw.

Een vrouw die een moeder is die in dit spannende moment een nieuwe persoon het leven schenkt, kan haar leven verliezen. En de oorzaak van deze uitkomst kan de baarmoeder zijn, die tot uiting komt door de samenvloeiing van bepaalde factoren in de postpartumperiode. Wat kan ik toekomstige moeders adviseren in het licht van dit artikel? Allereerst hangt de uitkomst van de geboorte van de baby af van de gezondheid, levensstijl en houding ten opzichte van de zwangerschap van de toekomstige jonge moeder. Als ze in eerste instantie gezond was en alle aanbevelingen van de arts gedurende de gehele zwangerschap opvolgde, dan zou ze van tevoren moeten adviseren om de kliniek te bepalen waarin ze de geboorte van haar baby zou willen zien. Als u deze gespecialiseerde medische instelling selecteert, is het de moeite waard om te informeren naar het kwalificatieniveau van haar medische staf bij die vrouwen in arbeid die al deze weg zijn gepasseerd op deze kraamafdeling. Als een vrouw gezondheidsproblemen heeft, hoe meer het is om voor een goede kliniek te zorgen en die arts die uw baby helpt om op deze wereld te verschijnen. Aldus zal het risico op het verkrijgen van een diagnose van atonie van de baarmoeder aanzienlijk worden verminderd. En zelfs als het bloeden is gebeurd, zal een ervaren team van dokters er alles aan doen om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen, terwijl de gezondheid van de baby en zijn moeder bewaard blijft!

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.