^

Uien van de pancreatitis

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Het is onmogelijk je voor te stellen koken zonder uien, en veel mensen houden ervan en zijn gewoon rauw als het gaat om salo of borsjt. Echter, niet elke gezondheidstoestand stelt u in staat deze groente te gebruiken. Dit geldt vooral voor mensen met een pancreasaandoening. Het absolute uienverbod bestaat sinds de acute periode van pancreatitis het bevat essentiële oliën en zuren die de synthese van pancreasenzymen verhogen. Als gevolg daarvan beginnen ze hun eigen weefsels af te breken, wat het pathologische proces verergert, wat onaanvaardbaar is. Het chronische verloop van de ziekte in remissie maakt het gebruik ervan in het dieet mogelijk. Daarom is het absoluut niet mogelijk om de vraag te beantwoorden of uien voor pancreatitis kunnen worden gebruikt.

trusted-source[1]

De voordelen van uien

De ui volledig verlaten zou een vergissing zijn, omdat De voordelen ervan zijn enorm en zijn als volgt:

 • gluchinine in zijn samenstelling vermindert de insulineproductie;
 • door fytonciden ontstaat een antibacterieel, ontstekingsremmend, antischimmeleffect;
 • zijn vezel verhoogt de darmmotiliteit;
 • hij normaliseert de slaap;
 • voorziet het lichaam van vitamines en mineralen;
 • voorkomt atrofie van pancreasweefsel;
 • versterkt het immuunsysteem door antioxidanten.

Soorten uien

Er zijn veel soorten uien, variërend van eetbaar en eindigend met decoratieve variëteiten. In onze eetcultuur is bol, sjalot, prei het meest gebruikt. Manieren om ze voor te bereiden zijn ook behoorlijk divers. Overweeg de impact van het individu op de alvleesklier, vooraf vast te stellen dat de verergering van de ziekte verse uien elimineert:

 • gekookte ui - ui toegevoegd aan de eerste, vlees- en visgerechten, sauzen, waar het in essentie gekookt is. Dit is mogelijk tijdens de periode van verzwakking van een uitbraak van pancreatitis, wanneer andere groenten zijn toegestaan;
 • groene uien met pancreatitis - verschillende agressieve essentiële oliën, waardoor het ongewenst is, zelfs bij het verminderen van ontstekingen. Blancheren of koken, hij krijgt een kans in kleine hoeveelheden aanwezig te zijn in gerechten, omdat dit vermindert de hoeveelheid olie. Als er geen onaangename gevolgen optreden, kunt u doorgaan met het toevoegen van het dieet, omdat het een bron van kalium, ascorbinezuur en andere nuttige stoffen is;
 • knoflook in het geval van pancreatitis is als kruiden, het is geliefd bij velen, maar de chemische verbindingen zijn niet aanvaardbaar voor een zieke alvleesklier, noch in zijn ruwe of thermisch verwerkte vorm;
 • gestoofde uien met pancreatitis - het stoven van groenten minimaliseert de negatieve impact op het lichaam en behoudt tegelijkertijd veel van zijn eigenschappen. Redelijke doses zijn niet schadelijk voor de alvleesklier;
 • gebakken uien voor alvleesklierontsteking - hij krijgt de rol van genezer: door één hoofd 's morgens in de oven te eten voordat het een maand eet, kunt u uw toestand aanzienlijk verbeteren.

Een ander recept wordt geassocieerd met de bereiding van uisiroop: gehakte ui, bedekt met suiker en in de oven geplaatst om een bruine tintmassa te verkrijgen (voor 1 kg ui 2 kopjes suiker). Een eetlepel drie keer per dag zal een therapeutisch effect op het zieke orgaan hebben;

 • prei met pancreatitis is een waardevol voedingsproduct, dat vitamines B1, B2, C, E, foliumzuur, caroteen, magnesiumzouten, ijzer, kalium, natrium omvat. Het heeft een goed urine- en choleretisch effect, het voorkomt de vorming van cholesterolplaques, vermindert het risico op kanker en heeft een gunstig effect op het gezichtsvermogen. Met dergelijke kenmerken is het onmogelijk om te weigeren van alvleesklierontsteking, maar om het alleen toe te passen na warmtebehandeling, behalve braden.

Contra

Uien, meestal vers, kunnen andere pathologieën schaden, waaronder spijsverteringsorganen: gastritis, zweren, colitis.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6], [7]

Risico's en mogelijke complicaties

Het gebruik van uien kan de zuurgraad van de maag verhogen, een stijging van de bloeddruk veroorzaken, aanvallen van astma teweegbrengen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.