^

Tomaten voor chronische pancreatitis: vers, gekookt en gestoofd

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Vaak laten al onze culinaire voorkeuren bepaalde pathologische processen in het lichaam over het hoofd, vooral als het de organen van het spijsverteringskanaal betreft. Pancreatitis is een ontsteking van de pancreas - een zeer belangrijke schakel in de keten van vertering van voedsel, tk. Zij is het die pancreasensap produceert, waarvan de voedingsenzymen betrokken zijn bij de afbraak van koolhydraten, vetten, eiwitten in de twaalfvingerige darm. Deze ziekte kan niet worden genegeerd, deze wordt gevoeld door ernstige pijn, misselijkheid, braken, zwakte tijdens de periode van exacerbatie. In een chronisch beloop zijn de symptomen ietwat weggevaagd, maar ze worden gedwongen om "rekening te houden" met zichzelf en niet alles te eten. Sappige vlezige tomaten - een favoriete groente van veel mensen in de zomer, en niet voor niets. Zij omvatten glucose, fructose, organische zuren, eiwitten, pectines, carotenoïden, vitamine B, zoals foliumzuur, ascorbinezuur, vetzuren, ijzer, kalium, fosfor, magnesium, kalium, zink. Dus moet je zo'n voorraad aan voedingsstoffen in de steek laten of kun je nog steeds tomaten eten bij pancreatitis?

Tomaten voor chronische pancreatitis

De acute toestand laat duidelijk niet alleen groenten toe, maar ook ander voedsel, tk. De behandeling van honger is het belangrijkste onderdeel van de stabilisatie van de aanval. De weigering van voedsel elimineert de betrokkenheid van de alvleesklier in de spijsvertering, waardoor het proces van het afnemen van ontstekingen wordt versneld. Na 3-5 dagen in het dieet, protrudaya voedsel in kleine porties sparen, maar tomaten in de voorbereide vorm verschijnen alleen met de uiteindelijke verdwijning van de symptomen van de ziekte. Chronische pancreatitis maakt het mogelijk om het scala aan geconsumeerde voedingsmiddelen, inclusief verse tomaten, uit te breiden, maar noodzakelijkerwijs rijpe sappige vruchten, gele en roze variëteiten hebben de voorkeur vanwege hun grotere zoetheid. Ingeblikte, ingemaakte tomaten worden van het menu uitgesloten vanwege het gebruik van conserveermiddelen zoals azijn, citroenzuur en ook zout en gekruide smaakmakers. Moet worden weggegooid en uit winkelketchups, tomatenpasta's, enz. Voor de winterperiode kunt u in de vriezer gesneden fruit bevriezen en deze gebruiken voor het bereiden van borsjt, sauzen.

Tomaten bij cholecystitis en pancreatitis

Vaak holitsistit - ontsteking van de galblaas en pancreatitis gaan in een bundel. De oorzaak van hun optreden kan het krijgen van een microbiële infectie of stagnatie van gal zijn, wat leidt tot de vorming van stenen in het lichaam, als gevolg - verhoogde druk op de wanden en soms hun trauma. Er zit gal in de pancreas, wat dodelijk is, tk. Aangetaste weefsels, bloedvaten, er is oedeem, bloeding, en in de toekomst en ontsteking. De behandeling van pathologieën is in dit geval complex en legt de nadruk op een dieet. Het is ook aanbevolen fractionele en frequente maaltijden, vermijden van pittig, gefrituurd, ingeblikt. Tomaten met cholecystitis en pancreatitis buiten het proces van exacerbatie worden opgelost onder dezelfde omstandigheden als in de vorige paragraaf.

Voordelen

Welk effect hebben tomaten op het lichaam en wat zijn hun voordelen? Tomaten bevatten serotonine - een hormoon van vreugde, waardoor antidepressiva; vluchtig, waardoor een antibacteriële en anti-inflammatoire werking, vezels verbetert darmperistaltiek, voorkomt verstopping, zaden perfect zuiveren het bloed, het voorkomen van de vorming van slechte cholesterol, en dus de vorming van plaques in de bloedvaten. Dit alles is inherent aan vers fruit. Maar gestoofde tomaten met pancreatitis zijn zelfs waardevoller, omdat indien behandeld, neemt het gehalte aan lycopeen, een krachtige anti-kankercomponent die DNA-mutaties en de groei van kwaadaardige cellen beschermt, toe. Een andere stof van tomaat alfa-tomatine is in staat om bestaande tumoren, inclusief pancreas, te doden.

trusted-source[1], [2], [3]

Contra

Ondanks veel nuttige eigenschappen van de foetus, heeft hij ook zijn eigen contra-indicaties. Een obstakel voor hun consumptie kan een voedselallergie worden, oxaalzuur in de samenstelling ervan kan mensen met nieraandoeningen, gewrichten schaden. Het uitgesproken choleretic effect van tomaten wordt een taboe voor patiënten met cholelithiasis, stenen kunnen bewegen en de galwegen verstoppen.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

Mogelijke risico's

De grootste risico's verbonden aan het gebruik van tomaten bij pancreatitis zijn overmatige absorptie. Vermijd mogelijke complicaties als, in het geval van een exacerbatie van de ziekte, ze helemaal worden uitgesloten van het dieet en in het stadium van aanhoudende remissie, één foetus in één maaltijd moet worden gegeten. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en te stoppen met het eten van eventuele onaangename symptomen uit het spijsverteringskanaal. Andere problemen zijn mogelijk als de contra-indicaties worden genegeerd.

trusted-source[9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.