^

Micro-elementen voor sterke botten en gewichtsverlies

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Om ervoor te zorgen dat het botweefsel sterk is en het gewicht onder controle is, hebt u voldoende doses sporenelementen nodig. Welke vitamines en sporenelementen zijn nodig om de botsterkte en gewichtscontrole te controleren?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Calcium voor gewichtsregulatie

Calcium helpt de botten sterker te worden, reguleert de stofwisseling, helpt de stemming te stabiliseren, een persoon dankzij calcium kalmeert voordat hij gaat slapen, en ook zijn spieren worden elastischer.

Als het lichaam weinig calcium heeft, worden de botten en nagels broos, vallen het haar uit, rusteloze slaap, stemmingswisselingen en frequente depressie. En toch gebruiken mensen, ondanks dit, een beetje calcium, dat zichzelf een volledig leven ontneemt.

Volgens de statistieken kan slechts 500 mg calcium het menselijk lichaam binnendringen met de producten, en de dagelijkse dosis is 2-3 keer zo groot - tot 1000 mg. Dat wil zeggen, elke dag berooft een man zich van minstens de helft van de dagelijkse dosis calcium.

Dit is vooral gevaarlijk voor vrouwen die in de menopauze zijn. Gedurende deze periode worden de botten bijzonder bros, kunnen haren en tanden uitvallen of hun vitaliteit verliezen.

Dan moet een vrouw calcium nemen en voor zijn betere verteerbaarheid - oestrogeen. Tijdens de inname van oestrogeen moet de dagelijkse inname van calcium worden verhoogd tot 1500 mg.

Veel vrouwen weten het niet, maar het gebrek aan calcium in het lichaam biedt niet de mogelijkheid om volledig op gewicht te blijven - een tekort aan calcium veroorzaakt de accumulatie ervan.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Voeding en calcium

Als een vrouw onvoldoende melk en producten van neg (kwark, zure room, kefir) neemt, berooft ze zichzelf van natuurlijk natuurlijk calcium. Vooral is het verkeerd als een vrouw overtollig gewicht wil verliezen door melk te weigeren. Het resultaat is precies het tegenovergestelde, omdat calcium gewoon helpt het gewicht te normaliseren.

Als we frisdrank en alcoholische dranken drinken, zelfs alcoholarme dranken, dan beroven we onszelf nog meer van calcium. Fosfaten en fosfor, die in deze dranken zitten, interfereren met de opname van calcium door de dunne darm.

De rijkste bron van calcium is melk en zijn producten. Groenten zijn ook goed als leveranciers van calcium, maar staan na melk op de tweede plaats. Fruit is een bron van calcium, hoewel niet zo rijk als groenten en zuivel. Maar het is de moeite waard om te weten dat de vezel, die in groenten zit, ons niet toestaat om calcium met 100% te assimileren. Daarom, als u geen calcium uit voedsel kunt krijgen , moet u het in de apotheek nemen.

Hoe botten te versterken met mineralen

Magnesium

Helpt botten groeien en vermindert hun fragiliteit, bevordert een goede spierspanning, stabiliseert de bloeddruk

De dagelijkse dosis van 400 - 600 mg

Bron

Peulvruchten, vlokken, zemelen, zeevruchtenproducten van volkorenmeel, bij voorkeur - met zemelen

Zink

Het bestuurt de synthese van eiwitten en DNA, helpt spierweefsel elastischer te worden door de vorming van collageenvezels, bevordert de groei, reguleert de bloedsuikerspiegel

Dagelijkse dosis

400 - 600 mg

Bron

Vlees van dieren en vogels, bonen, bruine rijst en bij voorkeur onbewerkt, groenten, zeevruchten

Mangaan

Het helpt scheiden van de resten van vitamine E, C, boven hun doses, en regelt ook de energiestofwisseling in de cellen zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel, draagt bij aan de goede prestaties van de schildklier, in het bijzonder de vorming van T4 schildklierhormoon, versterkt het immuunsysteem.

Dagelijkse dosis

10-25 mg

Bron

Zaden, noten, granen en gekiemde tarwe, wortels, kool, vooral broccoli, theebladeren, zemelen

Calcium

Het simuleert het werk van spieren en hun ontwikkeling, bevordert de menselijke groei, in het bijzonder de groei en ontwikkeling van de botten, de versterking van botweefsel, helpt de slaap te normaliseren

Dagelijkse dosis

1000-1 200 mg voor het begin van de menopauze en in de veronderstelling dat een vrouw geen oestrogenen neemt, heeft 1500 mg na de menopauze plaatsgevonden

Bron

Melk en zuivelproducten, sappen, groenten, vooral broccoli

Vitamine D

Het helpt om calcium in het lichaam beter te assimileren, in het bijzonder, het controleert de secretie ervan in de nieren, helpt het bot- en spierweefsel te versterken, is goed voor de preventie van osteoporose

Dagelijkse dosis

400 internationale eenheden

Bron

Eieren, melk en zuivelproducten, vis

Borium

Helpt botten en kraakbeen te versterken, bevordert minder afgifte van magnesium en calcium

Bron

Groene groenten, bijvoorbeeld groene paprika's of tomaten, evenals kool

Op welke medicijnen moet ik letten?

Vaak bieden ze natuurlijke preparaten met calcium, die worden gevonden in schelpen. Oesters bijvoorbeeld. Maar deze medicijnen moeten worden vermeden, omdat ze gifstoffen kunnen bevatten in de vorm van lood, arseen en kwik.

Calciumsupplementen kunnen ook calciumcitraat bevatten, dat artsen als schadelijk voor het lichaam beschouwen. Adverteerders daarentegen schrijven dat dit medicijn goed door het lichaam wordt opgenomen. In feite is dit niet waar. Bovendien is calciumcitraat een additief waarin calcium te kleine doses bevat. Daarom moet u niet één of twee tabletten nemen, maar verschillende, maar dit staat niet op het pakket.

Hoe de mogelijkheid van calciumabsorptie te testen?

Om dit te doen, moet u een dagelijkse urinetest doorstaan. Het zal laten zien hoeveel calcium wordt opgenomen door het lichaam en hoeveel overtollig calcium wordt uitgescheiden in de urine. Het is vooral belangrijk om deze analyse te doen als een persoon hormonale therapie heeft gehad na fracturen of botreparatie.

Het is ook belangrijk om te controleren hoeveel calcium wordt geabsorbeerd, met een groot verlies aan botmassa bij bepaalde ziekten, bijvoorbeeld osteoporose.

Als het calciumgehalte in het lichaam laag is, is de calciumopname verbroken. Vervolgens moet de calciumbalans in het lichaam worden hersteld, samen met het hormoon estradiol. Dan wordt calcium veel beter geabsorbeerd dan zonder estradiol.

Als het calciumgehalte in het bloed te hoog is, dan neemt u te hoge doses van dit medicijn in of absorbeert het lichaam het calcium niet goed. En meer moet u zorgen voor voldoende doses estradiol.

Vitamine D en zijn eigenschappen

Als er een gebrek aan vitamine D in het lichaam is, heeft de persoon geen goed uitgebalanceerd menu. Wetenschappelijke studies uitgevoerd in Engeland in 1999 toonden aan dat 50% van de vrouwen met een tekort aan vitamine D leven. Deze vrouwen hadden vooral broze botten, vaak fracturen. De verlaagde norm van vitamine D is minder dan 30 nmol / l.

Het risico op fracturen wordt verminderd als u voldoende vitamine D inneemt en de ledematen doet. Bij een normaal niveau van vitamine D regenereert het dieet snel botweefsel. Bovendien verliest een persoon snel gewicht, als het lichaam vitamine D mist, is gewichtscontrole erg moeilijk.

De norm van vitamine D is niet minder dan 400 nmol / l, de overdosis is, net als een defect, onaanvaardbaar.

Borium voor sterke botten

Borium neemt actief deel aan metabolische processen die plaatsvinden in botweefsel. Het is een onderdeel van groenten, vooral groen, met name in tomaten en peper. Als u multivitaminen koopt, moet u controleren of er een boor in de samenstelling zit.

Het moet niet lager zijn en niet hoger dan de norm.

Overdosis borium verhoogt het risico op osteoporose, veroorzaakt botschade, vernietiging van botweefsel.

Het ontbreken van borium veroorzaakt zwakte, vermoeidheid, problemen met de hormonale achtergrond.

trusted-source[10], [11]

Wat je moet nemen met boor

Onder de mineralen, die samen met de boor moet worden genomen moet zink, magnesium, mangaan, vitamine D. Deze stoffen helpen om de ontwikkeling van betere bot stabiliseert slaap, het zenuwstelsel, vermindert pijn, vermindert de prikkelbaarheid, helpt om spierweefsel beter te versterken.

Om het lichaam beter de medicijnen te laten absorberen, is het beter om ze in vloeibare vorm te nemen in plaats van in de tablet.

Een voldoende hoeveelheid mineralen in het dieet zal helpen om overtollig gewicht kwijt te raken, botten en spieren te versterken. Alleen hun normen moeten in evenwicht zijn. Hiervoor moet je een consult bij een endocrinoloog krijgen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.