^

Koolhydraten: norm, soorten, koolhydraatmetabolisme, biologische betekenis

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Koolhydraten, of zoals ze worden genoemd - sacchariden, dit is de verenigende naam voor organische verbindingen, waaronder koolstof zelf, maar ook waterstof en zuurstofverbindingen.

Sacchariden worden beschouwd als de belangrijkste bron van energie van het lichaam - ze vrijwel direct energie leveren, maar niet opslaat, in tegenstelling tot vet, dat de levering van meer dan 80% van de energie hulpbronnen te controleren, en eiwitten die energie op te slaan in de skeletspier.

Vanwege hun specifieke diversiteit, kunnen sacchariden veel functies vervullen in het menselijk lichaam, hun biologische rol in metabole processen is uiterst belangrijk.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Koolhydraten, rol en biologische betekenis

 • Sacchariden nemen deel aan de constructie van lichaamscellen.
 • Koolhydraten, die geoxideerd zijn, leveren energie aan het lichaam. Oxidatie van slechts één gram koolhydraten geeft 4 kilocalorieën vrij.
 • Sacchariden kunnen fungeren als een verdediging van celwanden.
 • Koolhydraatverbindingen zijn betrokken bij de regulatie van osmose (osmotische druk).
 • Koolhydraten komen in de structuur van sommige monosacchariden (ribose, pentose), die deelnemen aan de constructie van adenosine trifosfaat (ATP).
 • Oligosacchariden hebben een receptoreigenschap (waarnemer).

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Hoe werken koolhydraten?

 1. Alle sacchariden zijn de beste "brandstof" en energiebron voor normaal, actief functioneren van het lichaam. Misschien voor de hersenen, meer bepaald voor zijn voeding en leven, is er geen belangrijker bestanddeel dan koolhydraten. 
 2. De bron van koolhydraten kan suiker, honing, glucosestroop, sommige soorten groenten, zuivelproducten, meelproducten, bonen zijn. 
 3. In het lichaam, de transformatie van sacchariden in het belangrijkste type "brandstof" - glucose. Er zijn koolhydraten, die zich splitsen snel in glucose veranderen, er zijn er ook die wat langer absorberen, dus de stroom glucose in het bloed zal geleidelijk zijn. 
 4. Glucose dringt cellen binnen met behulp van insuline, sommige sacchariden worden in de lever afgezet als reserve voor mogelijke actieve acties. Als het reservetarief wordt overschreden, of als deze reserve niet wordt gebruikt (een sedentaire levensstijl), begint het vetweefsel zich te vormen.

Soorten koolhydraten

Koolhydraten worden ingedeeld in de volgende categorieën: 

 • eenvoudig 
  • Monosacchariden zijn galactose, fructose, glucose 
  • Disachariden zijn lactose en sucrose 
 • Complex (polysacchariden) - vezels (vezelachtige sacchariden), zetmeel en glycogeen.

Simpele sacchariden worden zeer snel opgenomen en oplosbaar in water, het is allemaal de gebruikelijke suiker en andere producten waarin het is.

Onder koolhydraten wordt "een eervolle" plaats ingenomen door glucose, dat deel uitmaakt van bijna alle soorten fruit en bessen. Glucose is een monosaccharide dat, wanneer het wordt gedigereerd, de productie van glycogeen stimuleert. Glucose is een saccharide die nodig is voor het lichaam, dat de spieren, de hersenen verzorgt, de suikerbalans in de bloedbaan handhaaft en het niveau van glycogeen in de lever regelt.

Fructose is in feite erg vergelijkbaar in functies en eigenschappen met glucose, en wordt beschouwd als gemakkelijk verteerbare suiker, die alleen verschilt van glucose doordat het snel wordt uitgescheiden en geen tijd heeft om volledig door het lichaam te worden opgenomen. Verzadiging van de lever met fructose is niet gevaarlijk, bovendien is fructose gemakkelijker om te zetten in glycogeen dan glucose. De overmaat aan fructose in het bloed kan in principe niet zijn, omdat het snel het bloed verlaat.

Sucrose is het soort koolhydraat dat vetclusters bevordert, waardoor de transformatie naar lipiden van alle voedingsstoffen, zelfs eiwitten, wordt veroorzaakt. In feite is sucrose de voorloper van fructose en glucose, die "bevallen" bij het hydrolyseren van sucrose.

De hoeveelheid sucrose is tot op zekere hoogte de index van het vetmetabolisme in het lichaam. Ook zal teveel suiker de samenstelling van het bloedserum en de toestand van de darmmicroflora vroeg of laat beïnvloeden. De microflora van de darm is aanvankelijk gevuld met micro-organismen, de hoeveelheid die wordt gereguleerd door een zuur-base en enzymatisch proces. Het overschrijden van het niveau van sucrose leidt tot een snelle vermenigvuldiging van microbacteriën, wat een risico is op dysbiose en andere disfuncties van het deel van het spijsverteringskanaal.

Galactose is een zeldzame monosaccharide, die niet voorkomt als een onafhankelijke component in voedsel. Galactose wordt alleen geproduceerd door splitsing, dissimilatie van lactose, een zuivelkoolhydraat.

Koolhydraatmetabolisme

Koolhydraten zijn in staat om snel en efficiënt energie aan het lichaam af te leveren, en op een zodanige manier dat de essentiële aminozuren waarvan de overblijvende eiwitten worden gemaakt, niet worden gebruikt. Als een persoon voldoende voedsel met sacchariden binnenkrijgt, verkeert zijn eiwit-koolhydraatmetabolisme in een normale toestand.

Als sacchariden niet van buitenaf komen, begint het lichaam ze te vormen uit glycerol en zijn eigen organische zuren (aminozuren), met behulp van eiwit- en vetopslag, ontwikkelt ketose - oxidatie van bloed, tot aanhoudende metabolische stoornissen.

Als koolhydraten in de vorm van suikers het lichaam in te grote hoeveelheden binnenkomen, hebben ze geen tijd om zich te splitsen in glycogenen en om te zetten in triglyceriden, waardoor de ophoping van een vetlaag ontstaat. Het is ook belangrijk voor de normale koolhydraatmetabolisme soort-diversiteit van sacchariden, speciale aandacht moet worden besteed aan de balans van suikers, glycogeen en zetmeel (langzaam geabsorbeerde koolhydraten).

Het metabolisme van sacchariden is van drie soorten: 

 1. Synthese van glycogeen in de lever en spieren van glucose - glycogenese 
 2. Synthese van glycogeen uit eiwitten en vetzuren - glycoeogenese 
 3. Splitsen van sacchariden (glucose en andere), energieproductie - glycolyse

Het metabolisme van koolhydraten is rechtstreeks afhankelijk van de hoeveelheid glucose in het bloed. Het glucosegehalte is op zijn beurt afhankelijk van het dieet, omdat glucose het lichaam alleen met voedsel binnendringt. Het minimum suikergehalte in het bloed is meestal 's ochtends, respectievelijk, en een laag koolhydraatmetabolisme. Terwijl een persoon slaapt, wordt de inname van suiker gereguleerd door glycogeenvoorraden (glycolyse en glyco-neogenese).

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Normen van koolhydraten

De behoefte aan sacchariden hangt van veel factoren af: geslacht, leeftijd, de aard van het werk, de gezondheidstoestand. Het gemiddelde dagtarief voor vrouwen is 300-350 gram, voor mannen is het hoger - 400 - 450 gram. Gemakkelijk geassimileerde koolhydraten moeten worden uitgesloten van het dieet voor diabetes, exacerbatie van coronaire hartziekten, minimaliseren met atherosclerose, allergieën, hypothyreoïdie en galblaasaandoeningen.

Koolhydraten in de vorm van vezels moeten, ondanks hun populariteit, ook aan de norm voldoen - niet meer dan 30-35 gram per dag, zowel voor mannen als voor vrouwen. Vooral voorzichtig met vezels moeten patiënten zijn met verergering van gastro-intestinale ziekten. Zonder beperkingen kan cellulose worden gebruikt voor diabetes, obesitas en obstipatie.

Het aandeel zetmeelrijke sacchariden, glycogeen in het dieet, moet ten minste 80% van het totale volume aan voedsel bedragen, omdat deze koolhydraten geleidelijk in het maagdarmkanaal worden gesplitst en de productie van vetten niet veroorzaken.

Zogenaamde "schadelijke" sacchariden worden gevonden in suiker, in alle meel en pasta, behalve producten gemaakt van meel van ruwe variëteiten (of met de toevoeging van zemelen). Meer bruikbare en energie-intensieve koolhydraten zijn gedroogde vruchten, honing, melk en zuivelproducten, fruit en bessen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.