^

Komkommers voor gastritis: vers, gebeitst, gebeitst

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Het woord "komkommer" doet meteen denken aan de frisse geur van het snijden van een zomersalade. Het verhoogt de eetlust en de mond vult zich met speeksel. De groente wordt gecombineerd met tomaten, uien, olijven, paprika's, kwark, plantaardige olie, zure room, mayonaise en andere producten. Het leent zich voor beitsen, zouten en andere verwerkingsmethoden, waardoor het een nieuwe smaak krijgt en het vermogen om langdurig te bewaren. Weinig mensen kunnen vrijwillig een vertrouwde en smakelijke groente opgeven. Tenzij op aandringen van artsen, die komkommers voor gastritis sterk afkeuren, evenals in sommige andere gevallen.

Kunnen komkommers voor gastritis?

Therapie voor maagontsteking omvat het volgen van een dieet. De opname van komkommers in het dieet voor gastritis hangt af van de ontwikkelingsfase van het pathologische proces. Hoewel sommige bronnen het product voor gastritis verbieden, ongeacht de vorm en periode van ontwikkeling van het proces.

Er zijn ook subtiliteiten van het eten van groenten door patiënten met gastro-enterologische problemen. Dus kunnen komkommers voor gastritis?

 • Ondanks zijn aangename smaak en voedingswaarde, wordt de populaire groene groente niet aanbevolen voor gastritis. Voor de verwerking in de maag is extra productie van spijsverteringssap vereist. Normaal gesproken kan de maag deze taak aan, maar in een ontstoken toestand is dat helaas niet het geval.

Met hyperacide gastritis worden de risico's verergerd. De extra afgifte van zoutzuur is vooral schadelijk, omdat een overmatige hoeveelheid ervan de vorming van maagzweren veroorzaakt.

In remissie laten sommige artsen verse komkommers toe, in kleine hoeveelheden en na het vooraf pellen van de dichte groene schil. Het is wenselijk dat groenten worden geteeld zonder het gebruik van kunstmest en pesticiden.

Bovendien kun je ingemaakte en ingemaakte groenten niet misbruiken. Ze bevatten zout, dat de wanden van de maag negatief beïnvloedt en het bloed verdikt, en soms kan het leiden tot de vorming van nierstenen.

Komkommers voor gastritis met een hoge zuurgraad

Bij verhoogde zuurgraad wordt een dieet aanbevolen waarin geen chemische en mechanische irriterende stoffen aanwezig zijn. De voedingsprincipes zijn als volgt:

 • regelmaat en fractionaliteit;
 • hakken en grondig kauwen;
 • eliminatie van pittig, zout, gerookt voedsel en irriterende dranken.

Het gebruik van komkommers voor gastritis met een hoge zuurgraad is niet duidelijk gereguleerd. Er wordt specifiek gezegd alleen over zure komkommerproducten: het is uitgesloten, net als andere marinades en augurken. Verse komkommers zijn neutraal. Bij een exacerbatie zijn ze niet geschikt, maar tijdens remissie in gematigde dosering zullen ze volgens sommige voedingsdeskundigen geen kwaad, omdat ze de zuurgraad kunnen verminderen. Vanwege deze eigenschap zijn komkommers onaanvaardbaar bij een lage zuurgraad - noch bij acute, noch bij remissie. [1]

Nadat u met de arts overeenstemming heeft bereikt over de opname van komkommers in het dieet voor gastritis, moet u beslissen over de hoeveelheid ervan om geen schadelijke gevolgen te hebben. Voor komkommers is het dagtarief niet hoger dan 300 g De groente wordt tijdens of na de hoofdmaaltijd geconsumeerd. De aanbevelingen van de experts zijn als volgt:

 • kies tuinproducten, geen kasproducten;
 • schil de groene schil en snijd het fruit in stukjes;
 • toevoegen aan salades met andere plantaardige ingrediënten;
 • maak geen misbruik van het bedrag;
 • Eet geen licht gezouten of ingemaakte groenten.

Komkommers voor eroderende gastritis

Zowel verse als vooral ingeblikte komkommers voor gastritis zijn ten strengste verboden. In deze mening zijn de meeste gastro-enterologen het daarmee eens. En tijdens de periode van remissie, en nog meer in de acute fase, beschadigen ze de zieke maag. [2]

Als we komkommers vergelijken met tomaten, die traditioneel samen op tafel verschijnen, dan zijn groene groenten armer aan vitamines en andere nuttige componenten en hebben ze een meer irriterend effect op de maag. Dit komt door het feit dat "groene" vezel stijver is dan "rood".

Voor gezonde mensen is dit een goed product: het helpt bij verstopping en bloedarmoede, verwijdert nierstenen en gifstoffen en heeft een positief effect op de mondholte. Maar komkommers met eroderende gastritis kunnen de situatie verergeren. De vezels in de pulp werken als volgt:

 • verhoogt gasvorming;
 • veroorzaakt spasmen;
 • irriteert de darmwand;
 • bij overmaat komt maagsap vrij.

Als de waarschuwing wordt genegeerd, kan gastritis zich ontwikkelen tot een maagzweer. Zelfs in gevallen waarin de toestand is verbeterd en de komkommers aan de patiënt kunnen worden toegestaan, zijn garanties nodig dat ze worden gekweekt en opgeslagen zonder chemicaliën.

 • De beste keuze is vers, vers uit de tuin of van een betrouwbare verkoper. Dit is mogelijk in de zomer - het seizoen voor het rijpen van groenten in de bedden.

Voor gebruik worden ze grondig onder stromend water gewassen, geschild en fijngehakt. Of geraspt en gegeten met een bijgerecht - pap of vleesgerechten. Als de maag ze positief waarneemt, kun je het je af en toe veroorloven om ervan te genieten.

Komkommers met verergering van gastritis

Grove vezels, die rijk zijn aan komkommers, met gastritis veroorzaken pijn en actieve gasvorming. Producten die op deze manier werken, vormen een gevaar voor patiënten. De meeste vezels worden aangetroffen in de dichte groene schil, dus ongeschilde komkommers kunnen complicaties en zweren veroorzaken.

Komkommers zijn vooral gevaarlijk bij verergering van gastritis. En zelfs in remissie laten niet alle artsen patiënten toe om te smullen van hun favoriete groente. Indien toegestaan, dan gewaarschuwd dat ze beperkt moeten worden schoongemaakt, gehakt en geportioneerd. Gebruik milieuvriendelijke producten voor voedsel.

 • Eet geen groenten die in de kas zijn gekweekt. Ze bevatten veel nitraten en residuen van minerale meststoffen die worden gebruikt in kastechnologieën. De beste keuze zijn seizoensgebonden komkommers uit eigen tuinen.

Als we het hebben over het winterdieet, dan hebben zure groenten de overhand onder groenten - gebeitst, gebeitst, ingeblikt. Ze kunnen niet worden gegeten, zelfs niet gekookt, bijvoorbeeld in augurk. Verse komkommers kunnen worden gekookt of gestoofd, als iemand ze lekker vindt.

Met strikte voedingsrichtlijnen en gezonde eetgewoonten is gastritis te behandelen. En een gezond persoon kan eten wat een reëel gevaar is voor een zieke maag. Zou het niet beter zijn om met komkommers te wachten op iedereen die zich zorgen maakt over gatsrit?

Komkommers voor atrofische gastritis

Komkommers passen altijd in het menu van een gezond persoon: dagelijks in de zomer en minimaal één keer per week in de winter. Bij gastritis verandert het beeld. Atrofische gastritis reageert zeer scherp op ongeschikt voedsel en komkommers met gastritis vallen in deze categorie. Het is een feit dat komkommervezels geen voedingsingrediënt zijn en de binnenkant van de maag kunnen irriteren.

 • Komkommers voor atrofische gastritis zijn een ongewenste groente.

Het maximum dat een patiënt met gastritis in de remissiefase zich kan veroorloven, is een portie van 100 gram geschild en gehakt, of beter, pap van verse komkommer. Ingeblikte en gezouten preparaten zijn in elk stadium van de ziekte verboden.

 • De groenten die worden gekookt zijn toegestaan: aardappelen, wortelen, courgette, bloemkool.

Chronische atrofische gastritis is de gevaarlijkste van de soorten ziekten. Bij deze diagnose is er een degeneratie van epitheelcellen die maagsap produceren. Het spijsverteringssysteem verliest zijn vermogen om zijn functies uit te voeren. Dieet in deze toestand is essentieel. Moeilijk verteerbaar en irriterend voedsel dat gisting kan veroorzaken, is uitgesloten, alle conservering, inclusief groenten.

Over het algemeen is het dieet erop gericht het lichaam van alle noodzakelijke componenten te voorzien, pijn te verminderen en een slecht humeur te voorkomen.

Verse komkommers voor gastritis

Groenten en fruit voor een patiënt met gastritis kunnen erg gevaarlijk zijn, daarom moeten hun keuze en gebruik op verantwoorde wijze worden behandeld. Voeding is tenslotte een belangrijk onderdeel van de behandeling. Het lijkt erop dat het minimale caloriegehalte, de neutrale smaak en de verzadiging met water geen twijfel doen rijzen over hun voedingseigenschappen. Vooral goed zijn de producten die op hun eigen land worden geteeld of die ecologische technologieën gebruiken.

 • Dit is echter niet helemaal waar. Komkommers zijn handig voor een gezond persoon, maar niet altijd handig op het menu als het werk van de spijsverteringsorganen is aangetast.

Ondanks de overvloed aan nuttige dingen, zijn verse komkommers gecontra-indiceerd voor gastritis. Sappige groene groenten zijn rijk aan vezels, die de peristaltiek activeren, en vers sap versnelt de spijsvertering en darmactiviteit.

 • Hoewel niet alle gastro-enterologen zo categorisch zijn. Sommigen geloven dat de groene groente genezende eigenschappen heeft voor het beschadigde slijmvlies van de maag. Daarom zijn ze klaar om komkommers een kans te geven. En aangezien er geen speciale studies zijn uitgevoerd, is voorzichtigheid in deze kwestie niet overbodig.

Als je de informatie samenvat, dan is er meer bekend over gezouten groenten. Dergelijke komkommers voor gastritis zijn absoluut verboden voor welke vorm dan ook in elk stadium.

Als de maag is genezen, kunnen komkommers in het menu worden opgenomen - geschild, geplet, in een doseringshoeveelheid: tot 200 - 300 g per dag. Komkommers worden ongezouten gegeten en als ze in een salade zijn, mag de groene groente de rest van de ingrediënten niet domineren.

Ingelegde komkommers voor gastritis

Komkommers, die worden verwerkt voor langdurige opslag, veranderen de smaak radicaal en veranderen enigszins hun eigenschappen. Licht gezouten, ingeblikte, gepekelde komkommers voor gastritis blijven buiten de voeding omdat ze veel zout bevatten. Deze component is sterk irriterend voor ontstoken muren, die daarentegen geneest met zacht voedsel op een comfortabele temperatuur.

Bovendien is voor de vertering van komkommers met gastritis van welk type dan ook een verhoogde hoeveelheid spijsverteringssap vereist, dat niet alleen op voedsel inwerkt, maar ook op het slijmvlies. Zijn agressiviteit kan leiden tot de vorming van ulceratieve laesies. Daarom worden komkommers niet aanbevolen - noch in de acute fase, noch tijdens remissie.

 • Een belangrijk voedingsprincipe voor een patiënt met gastritis is een balans tussen vetten, eiwitten, koolhydraten. De onbalans veroorzaakt veranderingen in de zuurgraad, die het verloop van de ziekte verergeren. Je moet vaak eten, in kleine porties, zonder lange tussenpozen.

Als gastritis verloopt volgens het type hoge zuurgraad, zijn producten die de maag irriteren en extra productie van zoutzuur veroorzaken, uitgesloten van het menu. Een belangrijk symptoom van dit type gastritis is pijn tussen maaltijden.

Bij een lage zuurgraad bestaat de basis van de voeding uit gerechten die de spijsvertering kunnen bevorderen. Het eten van de juiste voeding vermindert pijnlijke symptomen en verhoogt de effectiviteit van medicamenteuze behandeling.

Ingelegde komkommers voor gastritis

Volgens de voedingsvoorwaarden moet u zich onthouden van ingelegde komkommers met gastritis van welke vorm dan ook, ook tijdens de periode van remissie. Ook van andere plantaardige marinades.

 • Ingemaakte producten zijn rijk aan zout en azijn, en deze producten veroorzaken epigastrische pijn en brandend maagzuur na het eten.

De waterige structuur van een door velen geliefde groente kan naar het schijnt geen kwaad, omdat het bijna volledig uit water bestaat, een chemisch neutraal bestanddeel dat belangrijk is voor elk levend organisme. En het dieet voor gastritis bestaat gewoon uit gezond voedsel met een zachte consistentie en smaak. Het doel van dit dieet is om maagoverbelasting te voorkomen.

Hetzelfde geldt voor portiegrootte - te veel eten is onaanvaardbaar; u moet fractioneel eten, waardoor de maag wordt beschermd tegen mechanische en fysiologische stress. Helaas werken komkommers met gastritis op een irriterende manier in op de spijsverteringsorganen. Bovendien, als niet bekend is waar ze groeiden en door wie ze werden voorbereid.

 • Ingemaakte groenten wekken uw eetlust op en maken u dorstig. Dit komt negatief tot uiting in het herstelproces van de patiënt.

Zelfs zelfgemaakte producten, gekweekt en met je eigen handen in potten gedaan, kun je het beste bewaren tot het moment waarop de ontsteking is genezen en de maag niet tegen een klein deel van een knapperig tussendoortje is.

De voordelen van komkommers voor gastritis

Verse komkommers zijn voor 95% of meer uit water. Dit is gezond water verrijkt met biologisch actieve stoffen. Het lost gifstoffen op en verwijdert ze uit het lichaam, zuivert en geneest het. De rest is droge stof: vezel-, eiwit- en koolhydraatcomponenten, sommige vitamines, meer enzymen, logen, maar ook mineralen, organische zuren, etherische oliën. [3]

De voordelen van komkommers zijn divers:

 • de spijsvertering verbeteren;
 • reinigen van gifstoffen en gifstoffen;
 • tandvleesontsteking verlichten;
 • nier en galstenen verwijderen;
 • optimaliseer de functies van de alvleesklier;
 • verwijder overtollig zout;
 • hebben een gunstig effect op de darmmicroflora.

Ondanks de overvloed aan nuttige eigenschappen, worden komkommers niet aanbevolen voor gastritis. Ze hebben veel maagsap nodig en het zieke orgaan kan dat niet leveren. Bovendien kan bij een verhoogde zuurgraad een overmaat aan zoutzuur leiden tot de ontwikkeling van een ulceratief proces. (Hoewel sommige bronnen beweren dat komkommers de zuurgraad kunnen neutraliseren.)

 • Alternatieve geneeskunde maakt gebruik van antipyretische en diuretische eigenschappen, en cosmetologie maakt gebruik van de anti-verouderingseigenschappen van komkommersap.

Sap van vers fruit versterkt het zenuwstelsel, verbetert het geheugen, verwijdert gifstoffen en voorkomt struma. Komkommers zijn een choleretisch en laxerend product, ze houden haar en tanden in goede conditie. [4]

Speciale vermelding verdient zure groenten. Alcoholkenners geven de voorkeur aan een snack met zure komkommers en in geval van een overdosis alcohol neutraliseren ze de onaangename gevolgen met een sterke komkommer-augurk.

Contra-indicaties

Het wordt niet aanbevolen om komkommers te eten voor gastritis en zweren in de acute fase, voor acute en chronische ontsteking van de maag, enterocolitis. Voedingsdeskundigen raden af om komkommers met tomaten te mengen, zodat hun voedingswaarde niet verloren gaat. Bovendien bevordert het mengen de vorming van chemische zouten die schadelijk zijn voor de nieren.

Contra-indicaties voor het gebruik van gezouten fruit:

 • verergering van gastritis;
 • zwaarlijvigheid van het lichaam;
 • hepatitis;
 • jades;
 • cholecystitis;
 • dyskinesie van de galwegen.

Complicaties

Als het dieet niet correct is gekozen of het product wordt misbruikt, zijn mogelijke complicaties niet uitgesloten. Komkommers die voor de winter worden geoogst, kunnen, net als verse groenten, pijn, winderigheid en een verergering van het ontstekingsproces veroorzaken. Vooral gevaarlijk is een dichte schil, verzadigd met grove vezels.

Om de negatieve effecten van verse komkommers op gastritis te voorkomen, adviseren sommige bronnen om ze te koken of te stoven. In deze vorm zijn groenten, zeggen ze, volkomen onschadelijk en smakelijk. Of de laatste bewering waar is, is, zoals ze zeggen, een kwestie van smaak.

Het onderwerp komkommers voor gastritis is erg relevant, gebaseerd op het feit dat veel mensen vatbaar zijn voor deze ziekte. Het is onmogelijk om eenduidig ja of nee te antwoorden. Het antwoord hangt af van de vorm van de ziekte, individuele kenmerken en de ervaring van de arts, omdat experts hierover geen unanieme mening hebben. Als de groente door het lichaam wordt waargenomen, moet het effect ervan zoveel mogelijk worden verzacht: schil hem, snijd hem fijn, misbruik de hoeveelheid niet.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.