^

Komkommers bij pancreatitis: is het mogelijk of niet?

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De diagnose "pancreatitis" wordt geassocieerd met veel gastronomische beperkingen, tk. Is een nederlaag van de weefsels van de alvleesklier, veroorzaakt door ontsteking van het orgel. Zijn functie is de productie van pancreassap met spijsverteringsenzymen die nodig zijn voor de spijsvertering. Falen in dit systeem is beladen met aanvallen van acute pancreatitis, die worden gekenmerkt door gordelpijn, koorts, misselijkheid, braken. Het chronische verloop van de ziekte gaat ook niet over zonder pijn, opwellingen, maagzuur, opgeblazen gevoel. Pathologie met zijn verschijningsvormen laat niet toe om voedselverboden te negeren, het maakt het noodzakelijk om zorgvuldig producten te selecteren die niet schadelijk zijn. In welke reeksen zitten onschuldige en all-time favoriete komkommers in pancreatitis?

Is het mogelijk om komkommers te krijgen in pancreatitis?

Meteen bepalen we dat de acute fase van pancreatitis wordt behandeld met hongersnood en een strikt dieet aanneemt dat geen groenten en fruit uitsluit. En alleen in het stadium van aanhoudende remissie wordt komkommer geleidelijk geïntroduceerd in het dieet van de patiënt. Eerst, in kleine porties in een geraspte raspvorm, naarmate de conditie verbetert, met plakjes geschilde groente. Wanneer het chronische verloop van de ziekte de vraag stelt of komkommer bij pancreatitis, antwoorden gastro-enterologen vol vertrouwen "Ja".

Komkommers bij cholecystitis en pancreatitis

Cholecystitis - ontsteking van de galblaas, gepaard gaand met congestie van gal, slechte opname van vetten. Vaak zijn deze ziekten satellieten. Galblaas, net als de alvleesklier, is een gelijkwaardige deelnemer aan het spijsverteringsproces en problemen met de ene oorzaak van het falen van de andere. Echo's en manifestaties. Een belangrijk aspect van hun behandeling is dieet. Komkommers met cholecystitis en pancreatitis hebben het recht om aanwezig te zijn in het menu, behalve in periodes van exacerbaties.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Komkommers met gastritis en pancreatitis

Verkeerd, ongezond en ontijdig eten, stress, roken, alcohol, hoge zuurgraad, een infectieus agens - dat is een onvolledige lijst van oorzaken die leiden tot ontsteking van het maagslijmvlies. Deze zelfde factoren hebben een negatieve invloed op de alvleesklier. De belangrijkste voorwaarde voor behandeling - het verminderen van de belasting van het spijsverteringsstelsel. Deze taak is gebaseerd op een dieet dat rekening houdt met de 'interesses' van iedereen. Bij gastritis geschikte groenten in gekookte vorm (gekookt, gestoomd, gebakken), met uitzondering van een klein aantal rijpe zoete tomaten. Daarom zijn komkommers met gastritis in combinatie met pancreatitis ongewenst, omdat want hun spijsvertering vereist een grote hoeveelheid zoutzuur.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Voordelen

Komkommers zijn voor 95% water, dus ze brengen niet veel voordelen. Niettemin bevatten ze vitamine A, C, B, micro-elementen (kalium, calcium, fosfor, jodium, ijzer), vezels. Ze bieden een diuretisch, choleretisch effect, verbeteren de beweeglijkheid van het maagdarmkanaal, verwijderen toxines, cholesterol, verlichten ontsteking van de pancreas, normaliseren het cellulaire metabolisme. Al deze kenmerken hebben betrekking op verse komkommers. Het is het beste om degenen die in uw tuin groeien te gebruiken. Zodat u zeker bent van hun kwaliteit en versheid.

Gezouten en gepekelde komkommers bij pancreatitis kunnen niet worden geconsumeerd. Hoewel zouten geen gebruik maken van azijn en citroenzuur, scheiden ze het uit, wat een aanval van pancreatitis kan veroorzaken. Daarnaast worden zout, specerijen, mierikswortel en knoflook in augurken gebruikt, wat de pancreas en andere spijsverteringsorganen niet ten goede komt. Gemarineerde komkommers kunnen exacerbaties veroorzaken bij eenmalig gebruik: ze irriteren het slijmvlies, veroorzaken verhoogde afscheiding van spijsverteringssappen en enzymen.

Salade van komkommers en tomaten in een kleine dosis een paar keer per week is toegestaan met aanhoudende remissie. Bereid het voor op het eten, schil het, voeg dille, peterselie toe, licht navullen met plantaardige olie van hoge kwaliteit, bij voorkeur olijfolie. Het resterende gerecht wordt niet in de koelkast bewaard om te eten.

trusted-source[10], [11]

Contra

Samenvattend kan worden gesteld dat verse komkommers gecontra-indiceerd zijn in gevallen van exacerbaties van pancreatitis, cholecystitis, gastritis. Knuppels voor wintergroenten zijn niet voor patiënten die aan deze pathologieën lijden.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Complicaties na de procedure

Ziekten van het spijsverteringskanaal worden altijd geassocieerd met de risico's van exacerbaties, die vaak direct afhankelijk zijn van voedsel. Voorzien dat "het niet prettig" is van de toegestane producten is moeilijk, omdat dezelfde onschadelijke komkommer nitraat kan zijn. Daarom is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en daarin veranderingen vast te leggen. Mogelijke complicaties zijn geassocieerd met een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.