^

Jodium

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Jodium is een van de meest noodzakelijke chemische elementen voor ons lichaam. De schildklier bepaalt onze groei en ontwikkeling, en het is dit waarin jodium het helpt. Hoe het precies ons lichaam beïnvloedt, het is niet moeilijk te raden, maar het is beter om het zeker te weten.

Jodium is een van de meest noodzakelijke chemische elementen

trusted-source[1], [2], [3]

Wat moet ik over jodium weten voor iedereen?

Het menselijk lichaam bevat ongeveer 25 gram jodium. Ongeveer 15 gram jodium zit in de schildklier en de resterende 10 gram zit in verschillende organen van ons lichaam. Een deel ervan zit in de levercellen, een beetje in het haar en de nagels, de rest is de hoeveelheid jodium geconcentreerd in de nieren, de prostaatklier van mannen en de eierstokken van vrouwen.

Jodium is te vinden in vrijwel alles: zowel in organische verbindingen als in anorganische verbindingen. Bovendien bevindt het zich in een vluchtige toestand in de lucht, dus tijdens neerslag kan het met water in de grond terugvallen.

Hoeveel hebben we per dag jodium nodig?

Voor elke persoon is het alleen nodig om ongeveer 100-150 μg jodium per dag te ontvangen. Helaas luistert niet iedereen naar dit advies.

Wanneer neemt de behoefte aan jodium toe?

De behoefte aan jodium is zeer hoog (tot 200-300 μg) bij vrouwen tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Bij grotere lichamelijke inspanning wordt het ook aanbevolen om de dagelijkse dosis van de jodiuminname te verhogen tot 300 mcg. Als u in een onderneming werkt waar de activiteit van uw schildklier depressief kan zijn, moet u zeker meer zeevruchten en gejodeerd zout consumeren.

Hoe jodium beter verteerbaar te maken?

Het is het beste om jodium te verteren uit voedsel, niet uit de verzameling mineralen van de chemicus. Bijvoorbeeld, zeekool of coelacanth (wetenschappelijke taal), wordt perfect opgenomen door het menselijk lichaam en dekt alle kosten van jodium per dag.

Nuttig effect van jodium op het lichaam

De rol van jodium in het menselijk lichaam is gewoon enorm! Dankzij hem in de schildklier worden jodium bevattende hormonen geproduceerd - thyroxine of trijoodthyronine. Ze reguleren de ontwikkeling van het lichaam als geheel, "volgen" de warmte-uitwisseling en het metabolisme. Op celniveau verhoogt jodium koolhydraten, eiwitten en vetoxide. Thyroxine en trijoodthyronine zijn erg belangrijk voor het centrale zenuwstelsel, ze helpen om cholesterol op te lossen en zo te beschermen tegen hart- en vaatziekten! Ook is jodium een sterke biostimulator, stimuleert het werk van immuniteit en voorkomt het de vorming van bloedstolsels.

Wat gebeurt er als er een gebrek aan jodium in het lichaam is?

Wanneer er een gebrek aan jodium in het lichaam is, voelt een persoon zich erg moe, hij kan een geheugenstoornis hebben, mogelijk een verslechtering van het gezichtsvermogen of gehoor. Hij kan worden gekweld door langdurige hoofdpijn, obstipatie en een droge mond. Ook vallen mensen met jodiumtekort in het lichaam automatisch in de risicogroep van mensen met overgewicht. Een sterke drukdaling, een afname van het aantal hartslagen (tot 60-50), een gebroken menstruatiecyclus bij vrouwen en een verlies van seksueel verlangen bij mannen zijn een duidelijk teken van een tekort aan jodium.

Endemische struma is een gevolg van het ontbreken van jodium in het lichaam. Deze ziekte komt voor bij mensen die in gebieden met een laag jodiumgehalte in voedsel leven.

De hoeveelheid jodium in groenten en vleesproducten op dergelijke plaatsen is 3-7 keer lager dan normaal.

Bij kinderen manifesteert het gebrek aan jodium in het lichaam zich door mentale en fysieke achterstanden, een schending van het zenuwstelsel. Overmatige speekselvloed, slapeloosheid en uitslag zijn ook duidelijke tekenen van jodiumtekort.

Wat gebeurt er met een teveel aan jodium in het lichaam?

De belangrijkste symptomen van oververzadiging van het lichaam met jodium zijn verhoogd zweten - hyperhidrose - en diarree. Jodium in de zuivere staat van de herfst is giftig! Daarom kan een persoon met een "overdosis" van jodium sterven aan shock, omdat alle zenuwuiteinden erg geïrriteerd zijn. Het overschrijden van het niveau van jodium in het lichaam veroorzaakt een ziekte die de ziekte van Graves wordt genoemd.

Wat beïnvloedt de hoeveelheid jodium in de producten?

Jodium veel verloren is gegaan tijdens de warmtebehandeling producten, zodat bij het bakken van brood, je verliest tot 80% jodium, tijdens het koken aardappelen - tot 32%, terwijl het koken granen - 65%, bij het bakken van vlees en vis - tot 50% jodium. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het berekenen van de dagelijkse dosis jodium.

Wat zijn de redenen voor het ontbreken van jodium?

De hoeveelheid jodium in groenten en vleesproducten is afhankelijk van hoeveel jodium zich in het water of de bodem van de regio bevindt waar deze groenten en dieren groeien en leven. Daarom, als u uw gezondheid wilt behouden en weet dat de hoeveelheid van dit element dat u beperkt hebt, moet u gejodeerd zout in voorraad houden. Dit zal bijdragen aan het behoud van de jodiumbalans in uw lichaam.

Producten die jodium bevatten

Voor producten met jodium, omvatten zeekool, inktvis, garnalen. De hoeveelheid jodium daarin varieert van 80 tot 300 microgram. Zeevruchten bevatten veel jodium, dus heek, koolvis, tonijn, bot en andere zeevis bevatten 50 tot 150 mcg van dit element. Het gebruik van zeevruchten helpt niet alleen de hoeveelheid jodium in het lichaam te verhogen, maar verbetert ook de spijsvertering.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.