^

Fluoride in het lichaam

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Fluoride is het 17e element van de tabel met chemische elementen. De naam komt van het Latijnse woord "fluorescentie" - de stroom. Fluoride in zijn natuurlijke staat is te vinden in vele bronnen - in water, voedsel, bodem en verschillende mineralen, zoals fluoriet en fluorapatiet. Maar het kan ook worden gesynthetiseerd in een laboratorium waar fluoride wordt toegevoegd aan drinkwater en wordt gebruikt in verschillende chemische producten. Wanneer is fluoride nuttig voor het lichaam en wanneer het schadelijk wordt? 

Hoe nuttig is fluoride?

Van wat de hoeveelheid fluoride verhoogt

De concentratie van fluor in onze voedselproducten neemt aanzienlijk toe met de toevoeging van superfosfaat in de grond - een meststof die significante concentraties fluor bevat (1-3%). Een recent onderzoek toont aan dat planten door het gebruik van een groot aantal fosforhoudende meststoffen een overmatige hoeveelheid fluoride opnemen.

Het gehalte aan fluoride in voedsel hangt af van het gehalte aan fluor, verkregen uit water, dat wordt gebruikt bij de voorbereiding of verwerking van grond.

Fluorconcentratie in rauw of ongewassen voedsel dat in de nabijheid van industriële bronnen (emissies) kan groter zijn dan hetzelfde product geteeld in milieuvriendelijke rayonah.Poetomu, boodschappen te zijn, aandacht besteden aan hun etikettering. Nu zijn er speciale warenhuizen met milieuvriendelijke producten die nuttiger zijn voor de gezondheid dan producten van onbekende oorsprong.

Wie heeft fluoride nodig?

Veel artsen bevelen zowel kinderen als volwassenen een bepaald fluoridegehalte aan. Kinderen moeten fluoride krijgen om hun tanden te beschermen tijdens hun vorming. Volwassenen hebben fluoride nodig om hun tanden te beschermen tegen tandbederf.

Fluoridebehandeling is nodig voor mensen in dergelijke omstandigheden

  1. cariës
  2. Afwezigheid of beperkte toegang tot tandartsen
  3. Slechte hygiëne van de mondholte
  4. Een dieet rijk aan suiker of koolhydraten
  5. roken
  6. Alcoholmisbruik
  7. Bretels, kronen, bruggen en andere voorwerpen voor het herstel van tanden
  8. Gebrek aan speeksel of een droge mond

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Bronnen van fluoride in het lichaam

Fluoride kan het lichaam binnendringen met voedsel. Als je voedsel eet dat fluoride bevat (zoals vlees, vis, eieren, thee en bladeren van groene salade), komt fluoride in de bloedbaan terecht en wordt het opgenomen door tanden en botten.

De meeste mensen hebben de mogelijkheid om tandglazuur te versterken met fluoride - met de hulp van behandeld drinkwater of hygiënische producten, zoals tandpasta en mondwater.

Fluor kan ook rechtstreeks op de tanden van de tandartspraktijk worden aangebracht. De tanden absorberen fluoride goed en blijven enkele uren in de mond.

Assimilatie van fluoride door het lichaam

Wanneer het fluoride in het menselijk lichaam komt, dringt het door in de algemene bloedbaan en wordt het voornamelijk in de maag en darmen gehouden. De assimilatie ervan hangt af van de oplosbaarheid in water en de dosis van het gebruik. Oplosbare fluoriden worden bijna volledig geabsorbeerd door de wanden van het maag-darmkanaal, maar de mate van fluorideabsorptie kan elementen zoals aluminium, fosfor, magnesium of calcium verminderen. Fluor kan gedeeltelijk of volledig uit de luchtwegen worden geabsorbeerd als een gas of in een vaste vorm (bijv. Tandpasta).

Fluoride verspreidt zich snel van de weefsels via de systemische bloedbaan naar de extracellulaire vloeistof, maar bij mensen en laboratoriumdieren hoopt ongeveer 99% van het fluoride zich op in de botten en tanden.

Bij een zwangere vrouw dringt fluoride de placenta binnen en wordt het van moeder op foetus overgedragen.

De concentratie van fluoride in de botten is afhankelijk van de leeftijd, het geslacht en de conditie van de botten.

Zijn assimilatie is ook te wijten aan de effectiviteit van de nieren die fluoride produceren.

Fluoride wordt voornamelijk met urine uit het lichaam uitgescheiden. Bij kinderen wordt ongeveer 80-90% van de fluoridedosis bewaard en bij volwassenen is dit ongeveer 60%.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

De dagelijkse dosis fluoride

Het is van 1,5 tot 2 mg per dag

Hoe nuttig is fluoride?

Fluoride beschermt de tanden tegen cariës en hun glazuur - tegen beschadiging. Wanneer bacteriën in de mondholte interageren met suikers, wordt een zuur geproduceerd dat het tandglazuur kan vernietigen en de tanden kan beschadigen. Dit proces wordt demineralisatie genoemd. Wanneer de tanden al door zuur zijn beschadigd, hoopt fluor zich op in de gedemineraliseerde gebieden en begint het proces van glazuurherstel - een proces dat remineralisatie wordt genoemd. Fluoride is erg handig om tandbederf te voorkomen en de tanden te versterken, maar de effectiviteit is veel zwakker als de tandholte al is vernietigd.

Waarom is de impact van fluor zo controversieel?

Hoewel wetenschappelijk onderzoek de voordelen van fluoride bij het voorkomen van tandbederf bevestigt, twijfelen wetenschappers aan de veiligheid ervan. De groei van de fluorose van tanden als gevolg van de verhoogde concentratie van fluor in water dat het optimale niveau overschrijdt, vereist de onmiddellijke stopzetting van de inname van gefluorideerd drinkwater. Sommige wetenschappers beschouwen de behandeling met fluoride over het algemeen als overbodig.

De toevoeging van fluoride aan drinkwater werd oorspronkelijk in 1940 toegepast om tandbederf te voorkomen. Studies hebben al aangetoond dat fluoride bij 10% van de bevolking fluorose van tanden veroorzaakt.

Wetenschappelijke studies hebben ook de associatie van fluoride met een verhoogd risico op kanker (met name botkanker) onthuld, evenals genmutaties en reproductieve neurotoxische problemen (bijv. Hyper-depressie). In 1999 nam het hoofdkantoor van de EPA-unie een standpunt in tegen de fluoridering van drinkwater.

Volgens de EPA van de Union of Scientists wordt fluoride gebruikt voor fluoridering van water als een "ongeoorloofde drug". Voor een juist gebruik van dit medicijn, moet u weten hoe optimaal de doses zijn. Omdat fluoride al in veel voedingsmiddelen en dranken voorkomt, schatten wetenschappers dat het totale gebruik van dagelijkse doses fluoride als medicijn overdreven kan zijn. Studies tonen aan dat, volgens de American Dental Association, kunstmatige fluoridering niet noodzakelijk is voor een persoon, omdat we bij voedsel- en tandreiniging al 300% of meer van de aanbevolen dagelijkse dosis fluoride krijgen.

Overtollig fluoride

Correct gebruik van fluoriden wordt beschouwd als een veilig en effectief middel om cariës te voorkomen. Een hoog gehalte aan fluoride, dat de tanden langdurig aantast, kan echter schade toebrengen aan een persoon. Bij te hoge doses fluoride kan fluorose van de tanden bijvoorbeeld optreden - een verandering in de kleur van het glazuur, brosheid en afbrokkeling.

De meer extreme, toxische effecten van fluoride kunnen zelfs tot de dood leiden als een persoon teveel van dit element consumeert. Een overdosis fluoride is mogelijk, bijvoorbeeld als een klein kind het hele pakje tandpasta eet. En dan zijn er de volgende symptomen: misselijkheid, braken met bloed, diarree, buikpijn, speekselvloed, tranenvloed, algemene zwakte, oppervlakkige ademhaling, verhoogde vermoeidheid, convulsies.

Bovendien leidt blootstelling aan hoge concentraties fluoride tot een verzwakking van de botten en de fluorose van het skelet (gewrichtsstijfheid en pijn in hen). In hoge doses verstoort fluoride de synthese van collageen en leidt het tot de vernietiging van collageen in botten, pezen, spieren, huid, kraakbeen, longen, nieren en luchtpijp en dit leidt tot vroege rimpels op de huid

Bij verhoogde doses verstoort fluoride het immuunsysteem en dwingt het zijn eigen weefsels aan te vallen, en verhoogt het ook de groeisnelheid van tumoren met een neiging tot kanker.

Met een breed scala aan chronische ziekten kan fluoride allergische reacties veroorzaken, waaronder dermatitis, eczeem en urticaria. Fluoride in grote hoeveelheden veroorzaakt aangeboren afwijkingen en genetische afwijkingen. Fluor kan het verloop van nieraandoeningen, diabetes en hypothyreoïdie verergeren.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Hoeveel fluor bevat de tandpasta?

Tandpasta's en gels bevatten in het algemeen een volwassenen fluoride concentratie van 1000-1500 mcg / g hygiënisch pasta's en gels bestemd voor kinderen, bevatten lagere fluor, 250-500 mcg / g

Mondwater dagelijkse verbruik bevatten gewoonlijk 230-500 mg fluoride / l en mondwater wekelijks of tweewekelijks gebruik kan meer fluoratomen bevatten - 900-1000 mg / l. Dit zijn allemaal krachtige bronnen van fluoriden.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.