^

Antioxidanten: effecten op het lichaam en de bronnen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 10.08.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Antioxidanten bestrijden vrije radicalen - moleculen waarvan de structuur instabiel is, en de impact op het lichaam - zijn schadelijk. Vrije radicalen kunnen verouderingsprocessen veroorzaken en de cellen van het lichaam beschadigen. Vanwege dit moeten ze worden geneutraliseerd. Met deze taak kunnen antioxidanten perfect omgaan.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Wat is vrije radicalen?

Vrije radicalen zijn het resultaat van de verkeerde processen die plaatsvinden in het lichaam, en het resultaat van het menselijk leven. Vrije radicalen komen ook voor in een ongunstige omgeving, in een slecht klimaat, schadelijke productieomstandigheden en temperatuurschommelingen.

Hoewel een persoon een gezonde levensstijl leidt, wordt hij blootgesteld aan vrije radicalen die de structuur van lichaamscellen vernietigen en de productie van de volgende delen van vrije radicalen activeren. Antioxidanten beschermen cellen tegen schade en oxidatie als gevolg van de werking van vrije radicalen. Maar om het lichaam gezond te houden, heeft u voldoende porties antioxidanten nodig. Namelijk - producten met hun inhoud en additieven met antioxidanten.

Effecten van vrije radicalen

Elk jaar voegen medische wetenschappers toe aan de lijst van ziekten die worden veroorzaakt door blootstelling aan vrije radicalen. Dit is het risico op kanker, hart- en vaatziekten, oogziekten, in het bijzonder cataracten, evenals artritis en andere deformaties van botweefsel.

Met deze ziekten vechten antioxidanten met succes . Ze helpen een persoon gezonder te maken en minder blootgesteld aan de omgeving. Bovendien bewijzen onderzoeken dat antioxidanten helpen het gewicht te beheersen en het metabolisme te stabiliseren. Dat is de reden waarom een persoon ze in voldoende hoeveelheden zou moeten consumeren.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

Antioxidant bèta-caroteen

Het is veel in oranje groenten. Het is een pompoen, wortel, aardappel. En veel van de beta-caroteen in groenten en fruit groene salade verschillende soorten (blad), spinazie, kool, met name broccoli, mango, meloen, abrikozen, peterselie, dille.

De dosis bèta-caroteen per dag: 10 000-25 000 eenheden

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Antioxidant vitamine C

Het is goed voor diegenen die hun immuniteit willen versterken, het risico op stenen in de gal en de nieren verminderen. Vitamine C wordt snel vernietigd tijdens de verwerking, dus je moet er verse groenten en fruit mee eten. Vitamine C is overvloedig aanwezig in lijsterbes, zwarte bessen, sinaasappels, citroenen, aardbeien, peren, aardappelen, paprika's, spinazie, tomaten.

De dosis vitamine C per dag: 1000-2000 mg

trusted-source[17], [18], [19]

Antioxidant Vitamine E

Vitamine E is onmisbaar in de strijd tegen vrije radicalen, de code bij de mens is overgevoelig voor glucose en in het lichaam - te veel van zijn concentratie. Vitamine E helpt het te verminderen, evenals immuniteit voor insuline. Vitamine E of tocoferol, in zijn natuurlijke vorm gevonden in amandelen, pinda's, walnoten, hazelnoten en asperges, erwten, tarwe, bonen (vooral spruiten), haver, maïs, kool. Er is het in plantaardige oliën.

Vitamine E is belangrijk, niet om gesynthetiseerd, maar natuurlijk te gebruiken. Het kan gemakkelijk worden onderscheiden van andere soorten antioxidanten door een markering op het etiket met de letter d. Dat wil zeggen, d-alfa-tocoferol. Niet-natuurlijke antioxidanten worden aangeduid als dl. Dat is dl-tocoferol. Als je dit weet, kun je je lichaam beter doen, geen kwaad.

De dosis vitamine E per dag: 400-800 eenheden (natuurlijke vorm van d-alfa-tocoferol)

trusted-source[20], [21], [22]

Selenium antioxidant

De kwaliteit van het selenium dat je lichaam binnenkomt, hangt af van de kwaliteit van de producten die met deze antioxidant zijn gegroeid, en ook van de grond waarop ze zijn gegroeid. Als de bodem arm is aan mineralen, zal selenium in de producten die daarop groeien van slechte kwaliteit zijn. Selenium kan worden gevonden in vis, gevogelte, tarwe, tomaten, broccoli,

Het gehalte aan selenium in plantaardige producten hangt af van de toestand van de grond waarop ze zijn geteeld, van het gehalte aan mineralen daarin. Het kan worden gevonden in broccoli, uien.

Selenium dosis per dag: 100-200 μg

Welke antioxidanten kunnen effectief afvallen?

Er zijn dergelijke soorten antioxidanten die het metabolismeproces activeren en helpen om af te vallen. Ze kunnen worden gekocht bij een apotheek en worden gebruikt onder toezicht van een arts.

Antioxidant co-enzym Q10

De samenstelling van deze antioxidant is bijna hetzelfde als die van vitamines. Hij bevordert actief metabolische processen in het lichaam, met name oxidatief en energetisch. Hoe langer we leven, hoe minder ons lichaam het co-enzym Q10 produceert en accumuleert.

De eigenschappen voor immuniteit zijn van onschatbare waarde - ze zijn zelfs hoger dan die van vitamine E. Co-enzym Q10 kan zelfs helpen de pijn het hoofd te bieden. Het stabiliseert de druk, met name bij hypertensie, en bevordert ook goed werk van het hart en de bloedvaten. Co-enzym Q 10 kan het risico op hartfalen verminderen.

Deze antioxidant kan worden verkregen uit vlees van sardines, zalm, makreel, baars en ook in pinda's, spinazie.

Voor antioxidant wordt Q10 goed door het lichaam opgenomen, het is wenselijk om het met olie in te nemen - het lost daar goed op en wordt snel opgenomen. Als u de antioxidant Q10 in orale tabletten gebruikt, moet u de samenstelling ervan zorgvuldig bestuderen om niet in de val te lopen van producten van slechte kwaliteit. Het is beter om dergelijke medicijnen te kopen die onder de tong worden geplaatst - zodat ze sneller door het lichaam worden opgenomen. En het is zelfs beter om lichaamsreserves aan te vullen met natuurlijk co-enzym Q10 - het lichaam absorbeert en verwerkt het veel beter.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Het effect van basisvetzuren

Essentiële vetzuren zijn onvervangbaar voor ons lichaam, omdat ze er vele rollen in vervullen. Bevorder bijvoorbeeld de productie van hormonen, evenals transmitters van hormonen - prostaglandinen. Essentiële vetzuren zijn ook nodig voor de productie van hormonen zoals testosteron, corticosteroïden, in het bijzonder cortisol en ook progesteron.

Aan de hersenactiviteit en zenuwen waren normale, basisvetzuren ook nodig. Ze helpen de cellen om zichzelf tegen schade te beschermen en van hen te herstellen. Vetzuren helpen bij het synthetiseren van andere lichaamsproducten - vetten.

Vetzuren - een tekort, tenzij iemand ze consumeert met voedsel. Omdat het menselijk lichaam ze niet kan produceren.

Omega-3 vetzuren

Deze zuren zijn vooral goed als je overgewicht moet bestrijden. Ze stabiliseren metabolische processen in het lichaam en dragen bij tot een stabielere werking van de interne organen.

Eicosapentaeenzuur (EPA) en alfa-linoleenzuur (ALA) zijn vertegenwoordigers van omega-3-vetzuren. Ze zijn het best ontleend aan natuurlijke producten en niet aan synthetische toevoegingen. Dit zijn diepzeevismakreel, zalm, sardines, plantaardige oliën - olijf, maïs, walnoot, zonnebloem - ze hebben de grootste concentratie aan vetzuren.

Maar ondanks het natuurlijke uiterlijk kunnen veel van deze supplementen niet worden gebruikt, omdat ze het risico op pijn in de spieren en gewrichten kunnen vergroten vanwege de verhoogde concentratie van eicosanoïde stoffen.

Verhouding van stoffen in vetzuren

Zorg er ook voor dat er geen stoffen in de additieven zitten die thermisch worden behandeld - dergelijke additieven vernietigen de heilzame stoffen van het preparaat. Het is nuttiger voor de gezondheid om die additieven te gebruiken, in de samenstelling van stoffen die het reinigingsproces van ontbindende stoffen (cotaminen) hebben doorstaan.

Het is beter om alle zuren die u consumeert uit natuurlijke producten te nemen. Ze worden beter opgenomen door het lichaam, na gebruik zijn er geen bijwerkingen en veel nuttiger voor metabolische processen. Natuurlijke supplementen dragen niet bij tot gewichtstoename.

De verhouding van bruikbare stoffen in vetzuren is erg belangrijk, zodat er geen storing in het lichaam optreedt. Het is vooral belangrijk voor diegenen die niet willen herstellen, de balans van eicosanoïden - stoffen die zowel een slecht als een goed effect op het lichaam kunnen hebben.

In de regel moet je voor het beste effect vetzuren omega-3 en omega-6 gebruiken. Dit geeft een beter effect als de verhouding van deze zuren 1-10 mg is voor omega-3 en 50 - 500 mg omega-6.

Omega-6-vetzuren

Zijn vertegenwoordigers zijn LC (linolzuur) en GLA (gamma-linoleenzuur). Deze zuren helpen bij het opbouwen en repareren van celmembranen, bevorderen de synthese van onverzadigde vetzuren, helpen cellulaire energie te herstellen, bemiddelaars onder controle te houden die pijnimpulsen overbrengen en de immuniteit helpen versterken.

Omega-6-vetzuren komen voor in noten, bonen, zaden, plantaardige oliën, sesamzaden.

Structuur en werkingsmechanismen van antioxidanten

Er zijn drie soorten farmacologische bereidingen van antioxidanten - remmers van oxidatie van vrije radicalen, die verschillen in het werkingsmechanisme.

  • Oxidatieremmers die rechtstreeks interageren met vrije radicalen;
  • Remmers die interageren met hydroperoxiden en deze "vernietigen" (een soortgelijk mechanisme werd ontwikkeld met behulp van het voorbeeld van dialkylsulfiden RSR);
  • Stoffen die katalysatoren voor vrije radicalen oxidatie blokkeren, voornamelijk metaalionen met variabele valentie (evenals EDTA, citroenzuur, cyanideverbindingen), vanwege de vorming van complexen met metalen.

Naast deze drie hoofdtypen, kan men zogenaamde structurele antioxidanten, anti-oxidatieve werking die wordt veroorzaakt door een verandering in de membraanstructuur te identificeren (zoals antioxidantia omvatten androgeen, glucocorticoïde, progesteron). Superoxide dismutase, catalase, glutathion peroxidase (vooral silymarin) - door de antioxidanten, dient blijkbaar ook stoffen die de werking of het gehalte van de antioxidant enzymen verhogen zijn. Sprekend over antioxidanten, is het noodzakelijk om nog een klasse van stoffen te noemen die de effectiviteit van antioxidanten verhogen; Als synergisten van het proces dragen deze stoffen, die fungeren als donors van protonen voor fenolische antioxidanten, bij tot hun herstel.

De combinatie van antioxidanten met synergisten overschrijdt de werking van één antioxidant aanzienlijk. Dergelijke synergisten, die de remmende eigenschappen van antioxidanten aanzienlijk verhogen, omvatten bijvoorbeeld ascorbinezuur en citroenzuur, evenals een aantal andere stoffen. Wanneer twee antioxidanten een wisselwerking hebben, de ene sterk en de andere zwak, handelt de laatste ook primair als een protonador in overeenstemming met de reactie.

Op basis van de reactiesnelheden kan elke remmer van peroxideprocessen worden gekenmerkt door twee parameters: antioxidantactiviteit en antiradicale activiteit. Dit laatste wordt bepaald door de snelheid waarmee de remmer reageert met vrije radicalen, en de eerste karakteriseert het totale vermogen van de remmer om lipideperoxidatie te remmen, deze wordt bepaald door de verhouding van reactiesnelheden. Deze indicatoren zijn de belangrijkste in het karakteriseren van het werkingsmechanisme en de activiteit van een antioxidant, maar verre van alle gevallen zijn deze parameters voldoende bestudeerd.

De vraag naar de relatie tussen de antioxiderende eigenschappen van een stof en de structuur ervan blijft tot nu toe open. Misschien is deze kwestie het meest volledig ontwikkeld voor flavonoïden, waarvan het antioxiderende effect te wijten is aan hun vermogen om OH- en O2-radicalen te doven. Dus in het modelsysteem qua activiteit van flavonoïden "verwijdering" van hydroxylradicalen toeneemt met het aantal hydroxylgroepen in de ring, en verhoogde activiteit speelt de rol van een hydroxylgroep op C3 en karbonialnaya groep op de C4 positie. Glycosylatie verandert niets aan het vermogen van flavonoïden om hydroxylradicalen te doven. Op hetzelfde moment, volgens andere auteurs, myricetine, omgekeerd, verhoogt de snelheid van vorming van lipideperoxiden, terwijl kaempferol verlaagt, en de werking van Morin is afhankelijk van de concentratie, waarbij drie van de genoemde stoffen kaempferol meest effectief in termen van voorkomen van toxische effecten van peroxidatie . Dus, zelfs met betrekking tot flavonoïden, is er geen definitieve duidelijkheid in deze kwestie.

In het voorbeeld van ascorbinezuur derivaten met alkylsubstituenten in de 2 - O, is aangetoond dat de biochemische en farmacologische werkzaamheid van deze stoffen is belangrijk molecuul in aanwezigheid van 2 fenolische hydroxylgroepen en een lange alkylketen op positie 2 - O. De essentiële rol van de aanwezigheid van langketenige staat genoteerd voor andere antioxidanten. Synthetische antioxidantia zijn fenolische hydroxylgroep en gescreend met een korte keten van tocoferol zijn schadelijk voor het mitochondriale membraan, waardoor ontkoppeling van oxidatieve fosforylering, terwijl zich tocoferol en derivaten daarvan, langketenige geen dergelijke eigenschappen. Synthetische fenolische antioxidanten aard zonder tegenhanger koolwaterstofketens kenmerkend natuurlijke antioxidanten (tocoferol, ubiquinon, naftochinonen) ook leiden tot "lekkage» Ca door biologische membranen.

Met andere woorden, antioxidantia korte of antioxidantia zonder koolstof zijketens neiging om zwakker antioxidatieve werking, zodat bijwerkingen veroorzaken rad (verminderde homeostatische Ca opwekken van hemolyse en anderen.). Echter, de beschikbare gegevens niet mogelijk de definitieve conclusie over de aard van de relatie tussen de structuur van materie en de antioxiderende eigenschappen te groot aantal stoffen met antioxidatieve eigenschappen, temeer daar de antioxiderende werking kan worden veroorzaakt door niet één maar meerdere mechanismen.

De eigenschappen van elke stof die als een antioxidant werkt (in tegenstelling tot andere effecten) zijn niet-specifiek en één antioxidant kan worden vervangen door een ander natuurlijk of synthetisch antioxidant. Hier doen zich echter een aantal problemen voor met betrekking tot de interactie van natuurlijke en synthetische remmers van lipideperoxidatie, de mogelijkheden van hun uitwisselbaarheid, de principes van vervanging.

Het is bekend dat een efficiënte vervangende natuurlijke antioxidanten (in het bijzonder a-tocoferol) in het lichaam kan alleen worden uitgevoerd door de introductie van dergelijke remmers die een hoge vrije radicalen activiteit. Maar hier zijn er andere problemen. De introductie in het lichaam van synthetische remmers hebben een aanzienlijke invloed, niet alleen op de processen van lipideperoxidatie, maar ook op het metabolisme van natuurlijke antioxidanten. De werking van natuurlijke en synthetische remmers kunnen ontwikkelen, waardoor een efficiëntere effect op het proces van lipideperoxidatie, maar daarnaast kan de introductie van synthetische antioxidanten de reactie synthese en het gebruik van natuurlijke remmers van peroxidatie en veroorzaken veranderingen in lipide antioxidant activiteit beïnvloeden. Zo kunnen synthetische antioxidanten worden gebruikt in de biologie en de geneeskunde als geneesmiddelen die niet alleen van invloed op de processen van vrije radicalen oxidatie, maar ook op het systeem natuurlijke antioxidanten invloed veranderingen antioxidant activiteit. Deze mogelijkheid had om de verandering van antioxidant activiteit is zeer belangrijk omdat is gebleken dat alle onderzochte omstandigheden en pathologische veranderingen in celmetabolisme processen kunnen worden ingedeeld naar de aard van de veranderingen in antioxidant activiteit processen bij verhoogde, verlaagde stapsgewijs en veranderen van het antioxidatieve activiteit. En er is een direct verband tussen de snelheid van het proces, de ernst van de ziekte en het niveau van antioxidantactiviteit. In dit opzicht is het gebruik van synthetische remmers van oxidatie van vrije radicalen veelbelovend.

Problemen van gerontologie en antioxidanten

Gezien de deelname van vrije radicalen in het verouderingsproces, was het logisch om de mogelijkheid te nemen om de levensverwachting te verhogen met behulp van antioxidanten. Dergelijke experimenten met muizen, ratten, cavia's, Neurospora crassa en Drosophila werden uitgevoerd, maar hun resultaten zijn tamelijk moeilijk ondubbelzinnig te interpreteren. Het tegenstrijdige karakter van de verkregen gegevens kan worden verklaard door de ontoereikendheid van de methoden voor het beoordelen van de eindresultaten, de onvolledigheid van het werk, een oppervlakkige benadering om de kinetiek van vrije radicalen en andere oorzaken te beoordelen. In experimenten met fruitvliegjes werd echter een significante toename van de levensverwachting waargenomen door de werking van thiazolidine carboxylaat, en in een aantal gevallen werd een toename van de gemiddelde waarschijnlijke maar niet de werkelijke levensverwachting waargenomen. Het experiment, uitgevoerd met de medewerking van oudere vrijwilligers, leverde geen definitieve resultaten op, grotendeels vanwege het onvermogen om de juistheid van de omstandigheden van het experiment te verzekeren. Het feit van een toename van de levensverwachting in Drosophila, veroorzaakt door een antioxidant, is echter bemoedigend. Misschien zal verder werk op dit gebied meer succesvol zijn. Een belangrijk bewijs voor de vooruitzichten voor deze richting zijn de gegevens over de verlenging van de vitale functies van de te testen organen en de stabilisatie van het metabolisme onder invloed van antioxidanten.

Antioxidanten in de klinische praktijk 

De laatste jaren is er een merkbare belangstelling voor oxidatie van vrije radicalen en, als gevolg daarvan, voor geneesmiddelen die in staat zijn om er een effect op uit te oefenen. Rekening houdend met de vooruitzichten van praktisch gebruik, trekken antioxidanten speciale aandacht. Niet minder actief dan de studie van reeds bekende antioxidanteigenschappen van geneesmiddelen, de zoektocht naar nieuwe verbindingen die het vermogen hebben om oxidatie van vrije radicalen in verschillende stadia van het proces te remmen.

Voor de meest bestudeerde antioxidanten, vooral vitamine E. Dit is de enige natuurlijke lipide-oplosbare antioxidant, die de oxidatieketens in het bloedplasma en de membranen van menselijke erytrocyten beëindigt. Het gehalte aan vitamine E in plasma wordt geschat op 5 ~ 10%.

Hoge biologische vitamine E activiteit, en in het bijzonder zijn antioxiderende eigenschappen geleid tot grootschalige gebruik van deze drug in de geneeskunde. Het is bekend dat vitamine E zorgt voor een positief effect op stralingsschade, kwaadaardige groei, coronaire hartkwaal en myocardiaal infarct, atherosclerose, en bij de behandeling van patiënten met dermatosen (spontane panniculitis, nodulair erytheem), brandwonden en andere pathologische aandoeningen.

Een belangrijk aspect van het gebruik van a-tocoferol en andere antioxidanten is het gebruik ervan bij verschillende stressomstandigheden, wanneer de antioxidantactiviteit sterk wordt verminderd. Vast staat dat vitamine E de intensiteit van lipideperoxidatie vermindert als gevolg van stress tijdens immobilisatie, akoestische en emotionele pijnlijke stress. De bereiding voorkomt ook verstoring van de lever tijdens hypokinesie, wat een toename van vrije radicalen oxidatie van onverzadigde vetzuren, lipiden veroorzaakt, vooral in de eerste 4-7 dagen, d.w.z. Gedurende ernstige stress respons ...

Synthetische antioxidanten de meest effectieve jonol (2,6-di-tert-butyl-4-methylfenol), in de kliniek bekend als BHT. Vrije radicalen activiteit van het geneesmiddel lager is dan die van vitamine E, doch veel hoger dan die van het antioxidant a-tocoferol (bijvoorbeeld een-tocoferol remt oxidatie methyloleaat tot 6 maal en arachidonyl oxidatie van 3-voudig zwakker dan ionol).

Ionol, zoals vitamine E, wordt veel gebruikt om aandoeningen te voorkomen die worden veroorzaakt door verschillende pathologische aandoeningen die plaatsvinden tegen de achtergrond van verhoogde activiteit van peroxideprocessen. Net als a-tocoferol wordt ionol met succes gebruikt voor de preventie van acute ischemische schade aan organen en post-ischemische aandoeningen. Het geneesmiddel is zeer effectief bij de behandeling van kanker, die radiaal en trofische laesies van de huid en slijmvliezen, is met succes gebruikt bij de behandeling van patiënten met dermatosen, bevordert een snelle genezing van ulceratieve laesies van de maag en twaalfvingerige darm. Net als a-tocoferol, is dibunol zeer effectief in stress, waardoor normalisatie van het niveau van lipideperoxidatie als gevolg van stress toeneemt. Jonol heeft ook een aantal eigenschappen antigipoksantov (toename levensduur bij acute hypoxia, versnelt het herstel van hypoxische aandoeningen) die lijken ook gerelateerd aan de intensivering van het proces peroxide tijdens hypoxie, met name tijdens reoxygenatie.

Interessante gegevens werden verkregen met het gebruik van antioxidanten in de sportgeneeskunde. Dus, jonol voorkomt de activering van lipideperoxidatie onder invloed van de maximale fysieke inspanning tijdens lichaamsbeweging verhoogt de duur van de werkzaamheden van de atleten bij maximale belasting, dwz. E. Endurance, verbetert de efficiëntie van de linker hartkamer van het hart. Samen met dit voorkomt het ionol schendingen van de hogere delen van het centrale zenuwstelsel die optreden wanneer het lichaam de grootste fysieke inspanning uitoefent en ook geassocieerd wordt met processen van vrije radicalen oxidatie. Er zijn pogingen gedaan om in de sportpraktijk ook vitamine E en vitamines van groep K te gebruiken, die ook de fysieke prestaties verhogen en herstelprocessen versnellen, maar de problemen met het gebruik van antioxidanten in de sport vereisen nog steeds een diepgaand onderzoek.

Het antioxiderende effect van andere geneesmiddelen is in minder detail bestudeerd dan de effecten van vitamine E en dibunol, en deze stoffen worden vaak als een soort standaard gezien.

Uiteraard is de meeste aandacht besteed aan drugs nabij vitamine E. Derhalve samen met vitamine E zelf antioxiderende eigenschappen en zijn oplosbare analoga: trolaks C en a-tocoferol polyethyleenglycol 1000 succinaat (TPGS). Trolox C werkt als een effectieve vrije radicalen quencher in hetzelfde mechanisme als die van vitamine E, TPGS en nog effectiever beschermer van vitamine E als SCC-geïnduceerde lipideperoxidatie. Als voldoende effectief antioxidant effect van a-tocoferylacetaat; het normaliseert gloed serum gestegen als gevolg van pro-oxidanten, remt lipideperoxidatie in de hersenen, hart, lever en rode celmembranen onder de omstandigheden van de akoestische belasting werkzaam bij de behandeling van dermatosen, het aanpassen van de intensiteit van het peroxide processen .

In experimenten in vitro antioxidatieve activiteit van een aantal vaste geneesmiddelen die in vivo effecten grotendeels worden bepaald door deze mechanismen. Het vermogen om een anti-allergisch geneesmiddel traniolasta tonen reduceren dosisafhankelijk het niveau van O2, H2O2 en OH- in suspensie menselijke polymorfonucleaire leukocyten. Ook met succes in vitro voor het Fe2 + / askorbatindutsirovannoe peroxidatie in liposomen (met ~ 60%) en iets slechter chloorpromazine (-20%) remmen - N- zijn synthetische derivaten benzoiloksimetilhloropromazin en N-pivaloyloxymethyl-chloorpromazine. Anderzijds, dezelfde verbinding geïncorporeerd in liposomen, door bestraling van het laatste licht nabij het ultraviolette werken als fotosensibiliserende middelen en leidt tot activatie van lipideperoxidatie. Studie van het effect van protoporfyrine IX peroxidatie in rattenlever homogenaten en subcellulaire organellen toonde ook de mogelijkheid om Fe- protoporfyrine en ascorbaat lipideperoxidatie te remmen, maar tegelijkertijd het geneesmiddel niet het vermogen om auto-oxidatie van onverzadigde vetzuurmengsel remmen bezitten. Studie van het mechanisme van de antioxiderende werking protoporfyrine alleen aangetoond dat dit niet gepaard gaat met radicale blussen, maar niet over voldoende gegevens aan nauwkeuriger karakterisering van het mechanisme.

Door chemiluminescente werkwijzen is het vermogen van adenosine en zijn chemisch stabiele analogen om de vorming van reactieve zuurstofradicalen in humane neutrofielen te remmen vastgesteld in in vitro experimenten.

Studie van het effect oksibenzimidazola en zijn derivaten alkiloksibenzimidazola en alkiletoksibenzimidazola op membranen levermicrosomen en synaptosomen hersenactiviteit van lipideperoxidatie vertoonden werkzaamheid alkiloksibenzimidazola meer hydrofoob dan oksibenzimidazol en met tegenstelling alkiletoksibenzimidazola OH-groep noodzakelijk antioxidant activiteit als een remmer van vrije radicalen processen.

Effectieve quencher zeer reactieve hydroxylgroep is allopurinol, waarbij een van de producten van allopurinol reactie met het hydroxyl radicaal oksipurinola - zijn belangrijkste metaboliet, efficiëntere quencher hydroxylradicaal dan allopurinol. Gegevens over allopurinol die in verschillende onderzoeken zijn verkregen, zijn echter niet altijd met elkaar in overeenstemming. Zo is de studie van lipideperoxidatie in rattennier homogenaten gebleken dat het geneesmiddel nefrotoxiciteit, die de oorzaak van de toename in de vorming van cytotoxische vrije zuurstofradicalen en een afname van de concentratie van antioxidant-enzymen veroorzaakt een overeenkomstige vermindering van gebruik van deze groepen. Volgens andere gegevens is het effect van allopurinol dubbelzinnig. Zo is in de vroege stadia van ischemie myocyten kan beschermen tegen vrije radicalen, en in een tweede fase van celdood - integendeel, tot weefselschade te bevorderen, in het verminderen van periode, is het weer gunstig effect op het herstel van de contractiele functie van het ischemische weefsel.

In myocardiale ischemie peroxidatie onderdrukt door een aantal drugs: anti-angineuze middelen (Curantylum, nitroglycerine, obzidan, Isoptin), wateroplosbare antioxidanten uit de groep van sterisch gehinderde fenolen (b.v. Fenozanom, vertragingslaag ook geïnduceerd door chemische carcinogenen tumorgroei).

Anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals indomethacine, fenylbutazon, steroïdale en niet-steroïdale antiflogistica (b.v. Acetylsalicylzuur), het vermogen om te remmen svobodnoradikalnos oxidatie, terwijl een aantal antioxidanten - vitamine E, ascorbinezuur, ethoxyquine ditiotrentol, acetylcysteïne en difenilendiamid ontstekingsremmende werking bezitten . Het volstaat het lijkt overtuigend hypothese dat één van de werkingsmechanismen van anti-inflammatoire geneesmiddelen is de remming van lipideperoxidatie. Omgekeerd, de toxiciteit van vele geneesmiddelen vanwege hun vermogen om vrije radicalen. Dus de cardiotoxiciteit van adriamycine en rubomycine hydrochloride geassocieerd met het niveau van lipide peroxiden in het hart, behandeling tumorpromotoren cellen (in het bijzonder esters van forbol) leidt tot het genereren van vrije radicalen vormen van zuurstof, is er bewijs voor de betrokkenheid van vrijradicaalmechanismen de selectieve cytotoxiciteit streptozotocine en alloxan - ze beïnvloeden op pancreatische beta-cellen, abnormale activiteit van vrije radicalen in het centrale zenuwstelsel veroorzaakt fenothiazine, stimuleren peroxidatie kalk rijen in biologische systemen, en andere drugs - paraquat, mitomycine C, menadion, aromatische stikstofverbindingen, de stofwisseling in het lichaam die worden gevormd vrije radicalen vormen van zuurstof. De werking van deze stoffen een belangrijke rol speelt de aanwezigheid van ijzer. Echter, tot op heden, het aantal stoffen met antioxidant activiteit, veel meer dan drugs, pro-oxidanten, en sluit niet uit dat de toxiciteit preparatov- pro-oxidanten nog niet is aangesloten op de lipideperoxidatie te sluiten, de inductie van die alleen het gevolg is van andere mechanismen die verklaren hun toxiciteit.

Onbetwistbare inductoren van vrije radicalen in het lichaam zijn verschillende chemicaliën, in het bijzonder zware metalen, kwik, koper, lood, kobalt, nikkel, hoewel meestal wordt dit op omstandigheden in vitro experimenten werd de in vivo toename van de peroxidatie is niet erg groot, en het is nog niet gevonden correlatie tussen de toxische metalen en hun peroxidatie inductie. Dit kan echter te wijten zijn aan de onjuistheid van de werkwijzen gebruikt omdat praktisch geen adequate werkwijzen voor het meten peroxidatie in vivo. Samen met zware metalen prooxidant activiteit vertonen andere chemicaliën ijzer, organische hydroperoxiden, galodenovye hydrocarbonylgroep verbindingen splitsen glutathion, ethanol en ozon, en materialen die milieuverontreinigende stoffen zoals pesticiden en stoffen zoals asbestvezels , is de productie van industriële ondernemingen. Pro-oxidant effect en heeft een aantal antibiotica (bijvoorbeeld tetracycline), hydrazine, paracetamol, isoniazide en andere verbindingen (ethyl, allyl alcohol, koolstoftetrachloride enz. P.).

Op dit moment geloven een aantal auteurs dat de initiatie van vrije radicale lipidenoxidatie een van de redenen kan zijn voor de versnelde veroudering van het organisme als gevolg van de talrijke eerder beschreven metabole verschuivingen.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44]

Aandacht!

Om de perceptie van informatie te vereenvoudigen, werd deze instructie voor het gebruik van het medicijn "Antioxidanten: effecten op het lichaam en de bronnen" vertaald en gepresenteerd in een speciale vorm op basis van de officiële instructies voor medisch gebruik van het medicijn. Lees vóór gebruik de annotatie die rechtstreeks naar de medicatie is gekomen.

Beschrijving verstrekt voor informatieve doeleinden en is geen handleiding voor zelfgenezing. De behoefte aan dit medicijn, het doel van het behandelingsregime, de methoden en dosering van het medicijn wordt uitsluitend bepaald door de behandelende arts. Zelfmedicatie is gevaarlijk voor je gezondheid.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.