^

Analyse van nier- en leverfunctie: hoe om gewicht te verminderen?

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Met behulp van lever- en niertesten kan het gewicht effectief worden gecontroleerd. Vaak denken mensen niet eens dat het resultaat van obesitas de verstoring is van het werk van deze vitale organen. Maar het is zo.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Analyse van de leverfunctie

De lever heeft enzymen waarvan het niveau en de conditie kunnen bepalen hoe goed het werkt. Dit zijn de volgende componenten.

 • GOLD
 • Het is
 • GGT
 • Alkalische fosfaten
 • bilirubine

Als al deze te veel achterlaten, kan het werk van de lever worden geschonden. Wat kan anders leverfunctiestoornissen veroorzaken ?

 1. Alcoholmisbruik
 2. Veelvuldig gebruik van medicijnen, met name psychofarmaca
 3. Ziekten van hepatitis van verschillende soorten
 4. Ontvangst van kruidenthee en infusies
 5. Myocardiaal infarct (chronische en acute vorm)
 6. Andere chronische ziekten
 7. vergiftiging

Als een persoon lange tijd op dieet blijft en daardoor zijn lichaam uitput, kan hij een verhoogd niveau van bilirubine van de lever hebben, waardoor de lever begint te werken met onderbrekingen.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Eiwit- en leverfunctie

De belangrijkste eiwitstoffen van de lever zijn globuline en albumine. Ze worden geproduceerd door de lever zelf en worden langs dit lichaam meegevoerd met bloed.

Deze eiwitten helpen antilichamen te maken die, net als sommige andere stoffen, binden aan het immuunsysteem.

Wat betreft albumine, het helpt de spieren en andere organen werken: lever, nieren, longen. Het helpt bij het vormen van de spiervezels.

Als het albumine laag in het lichaam is, kunnen de redenen voor het gebrek zijn:

 • Diëten die het lichaam verzwakken
 • Ziekten van het spijsverteringskanaal
 • Ziekten van de lever en nieren
 • Chronische ontsteking
 • Slechte menu's met eiwitten, vetten en koolhydraten

Als uit de tests is gebleken dat het albumine-niveau catastrofaal hoog of laag is, zijn aanvullende tests nodig om de kwaliteit van de andere enzymen die de lever produceert te bepalen.

Endocrinologen bevelen aan om tests uit te voeren voor albumine-niveaus voordat de patiënt het gewicht normaliseert. Dit is een betrouwbare indicator voor de leverfunctie.

Hoe werken de nieren? Analyseert

Om de kwaliteit van de nieren te bepalen, is het belangrijk om het niveau van stoffen die de nieren verwerken te analyseren. Hier zijn ze.

 1. Urinezuur
 2. creatinine
 3. Ureum van bloedserum

Deze stoffen worden met urine uit het lichaam uitgescheiden, ze zijn het product van de afbraak van eiwitten in het lichaam. Als deze stoffen in de urine veel worden ontdekt, betekent dit dat de nieren onvoldoende werken.

Ureum van bloedserum

Als deze substantie in het lichaam niet genoeg is, betekent dit dat een persoon veel vloeistof binnenin heeft verzameld. De indicator voor deze aandoening is zwelling of een slecht menu met een kleine hoeveelheid eiwitrijk voedsel en een overmatige hoeveelheid koolhydraten.

Als ureum in het lichaam klein is, kan dit wijzen op chronische ziekten of ontstekingsprocessen.

Vandaar dat u aanvullende tests van de nierfunctie nodig heeft.

Creatinine

Een laag creatininegehalte in het bloed wijst waarschijnlijk op een nieraandoening en een storing in hun werk. Als dit niveau lager is dan 1,5 eenheden, dan heb je reden om te denken dat de nieren werken kapot is.

Als het creatininegehalte hoger is dan of gelijk is aan 29 eenheden, dan drink je een beetje vocht en hebben je nieren er last van. Bovendien moet u het menu in evenwicht brengen. Namelijk - om het eiwitgehalte in het dieet te verhogen.

trusted-source[24], [25], [26]

Urinezuur

Als er veel urinezuur in het lichaam zit, hebt u problemen met alcoholmisbruik. Bovendien heeft het lichaam een verhoogde hoeveelheid triglyceriden, te veel eiwitten, maar weinig vocht.

Als er veel urinezuur is, is dit ook een excuus om een arts te raadplegen. Dit betekent dat een persoon jicht en artritis kan ontwikkelen. Beide ziekten kunnen pijn veroorzaken - in de vingers van de voeten en handen, voeten. Dan moet je alcohol uit het menu verwijderen en contact opnemen met de gastro-enteroloog voor de menubalans.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.