^

Biologische leeftijd van het kind

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Elk kind heeft een individuele mate van biologische ontwikkeling en zijn biologische leeftijd kan tot op zekere hoogte afwijken van de leeftijd van zijn leeftijdsgenoten op de geboorteakte. We hebben het over de individuele biologische klok van het organisme, die een specificiteit in snelheid hebben. Het is zo belangrijk individueel kenmerk dat zelfs zulke krachtige externe synchronizers, als de zon, de maan, de seizoenen, dag en nacht, niet in staat om het te neutraliseren en de algemene ritme van het verstrijken van de tijd ondergeschikt. Veel indicatoren van de functionele mogelijkheden van het organisme, de reactiviteitssystemen ervan, correleren in de eerste plaats met de biologische leeftijd, maar niet met de kalender. Kenmerken van de biologische leeftijd van het kind zijn belangrijk voor de adoptie van een individuele levenswijze, gezondheidsbescherming, het gebruik van verschillende benaderingen van zijn opvoeding en leren. Het is moeilijk om op één bureau te zetten en dezelfde eisen te stellen aan twee vrienden van zes jaar (volgens de kalender), als de biologische leeftijd van een van hen vier is en de tweede 8 jaar oud. En dit is vaak te vinden op onze scholen.

Daarom zijn er in de biologie van de kindertijd pogingen gedaan om perioden uit de kindertijd te classificeren, niet volgens de kalenderlevensduur, maar op basis van de essentiële biologische kenmerken van volwassenheid. De periodisaties van prof. IA Arshavsky en G. Grimm.

IA Arshavsky's classificatie voor de postnatale periode van het leven

 1. Het neonatale stadium van ontwikkeling is van de geboorte tot het einde van het voeden met melk.
 2. De periode van lactotrofische voeding - vóór de introductie van dik aanvullend voedsel.
 3. De periode van combinatie van zuivelvoeding en aanvullende voedingsmiddelen - tot de realisatie van de houding van staan.
 4. Voorschoolse leeftijd - ontwikkeling van voortbewegingsactoren. Vorming van lopen en rennen.
 5. Voorschoolse leeftijd - vóór het verschijnen van de eerste permanente tanden.
 6. Junior school - tot de eerste tekenen van de puberteit.
 7. Senior school - tot het einde van de puberteit.

Een interessant punt van de classificatie is om het verband tussen ontwikkelingsbiologie en het type voeding te benadrukken. In dit geval wordt niet altijd de associatie bepaald door de mate van volwassenheid van het kind. Het kan willekeurig worden gemaakt. Er is ook een duidelijke tendens om de essentie van de periode te bepalen, en niet de criteria voor het isolement.

Classificatie door G. Grimm

 1. De neonatale periode is tot de genezing van de navelstrengwond.
 2. Borsttijd - vóór het verschijnen van de eerste melktand.
 3. Kwekerijleeftijd - voor het beheersen van het lopen.
 4. Voorschoolse leeftijd - vóór het verschijnen van de eerste permanente tand of het einde van de eerste strekking.
 5. Junior schoolleeftijd - tot het eerste teken van de puberteit.
 6. De hogere schoolleeftijd is tot het einde van de puberteit.
 7. De periode van jeugd of maagdelijkheid is totdat de optimale prestaties zijn bereikt.

Deze classificatie is veel meer gericht op de afbakeningscriteria van biologische leeftijdsperioden. Het nadeel is de relatieve grofheid van deling met te grote leeftijdsblokken.

De variant van biologische periodisering kan zijn en dergelijke:

 1. Pre-neonatale periode (voor vroeg of klein) - tot een lichaamsgewicht van 2500 g en de vorming van stabiele slik- en zuigreflexen.
 2. De neonatale periode ligt vóór het verwijderen van de fysiologische hypertensie van de buigers van de bovenste ledematen.
 3. Vroege kindertijd - tot volledige verwijdering van de fysiologische hypertensie van de flexor van de ledematen.
 4. Late borsttijd - om te lopen zonder ondersteuning en ondersteuning.
 5. Borstvoeding - tot de volledige uitbarsting van melktanden.
 6. Pre-school - tot de duidelijke tekenen van de tweede periode van melkbijten (diastema - tremes).
 7. Voorschoolse leeftijd - vóór de vorming van een positieve Filippijnse test.
 8. Jeugdschoolleeftijd of pre-puberaal, - tot het verschijnen van secundaire tekenen van puberteit.
 9. Eerst de puberteit (I-II stadium van rijping volgens J. Tanner).
 10. De puberale tweede (stadium III-IV rijping door J. Tanner).
 11. Het puberale derde (V-stadium van rijping volgens J. Tanner).
 12. Leeftijd van volwassenheid - van de voltooiing van transversale groei (volgens de meting van bitrochamber en biacromiale afstanden).

Om de biologische leeftijd van een kind te bepalen, wordt een evaluatie gebruikt van de ontwikkeling van dergelijke kenmerken die nieuwe kwalitatieve signalen weergeven tijdens het biologische rijpingsproces of die een hoge mate van correlatie hebben met biologische rijping. De eenvoudigste markers van de biologische leeftijd bij adolescente kinderen kunnen tekenen of stadia van de puberteit zijn. Bij jonge kinderen kan de biologische leeftijd worden beoordeeld aan de hand van de ontwikkeling en verdwijning van de basisreflexen van pasgeborenen, de vorming van motorische vaardigheden, het verschijnen van melktanden. In het voorschoolse tijdperk is het verschijnen van permanente tanden een belangrijk teken van volwassenheid. In speciale studies wordt de biologische leeftijd radiologisch bepaald, afhankelijk van het aantal beschikbare punten en ossificatie-kernen. Het is verkeerd om te geloven dat botleeftijd de weerspiegeling is van de ware biologische leeftijd van het lichaam van een kind. Dit is de leeftijd van het botstelsel, afhankelijk van de combinatie van factoren of ontwikkelingsvoorwaarden van het bewegingsapparaat. De overige fysiologische systemen kunnen zich in een ander tempo ontwikkelen en hebben andere leeftijdskenmerken.

Handig maatstaf voor het bijhouden van de biologische leeftijd kan de evolutie van hemoglobine perifere bloed flowcytometrie vorming formule lymfocyt en het ritme van het elektro-encefalogram en ga zo maar door. D. Alle antropometrische, fysiologische, metabole zijn, immunologische tekenen van een gezonde baby, met een duidelijke en vrij helder leeftijd dynamics of functionele evolutie, kan worden gebruikt om het biologische tijdperk te beoordelen in verhouding tot de leeftijd van de kalender. Hiervoor is het noodzakelijk om tabellen met leeftijdsverdelingen van deze kenmerken te hebben, bij voorkeur gepresenteerd in een centile of niet-parametrische vorm. De biologische leeftijd van de patiënt door het systeem (bot, cardiovasculaire systeem, het bloed, de functie van het tubulaire systeem van de nieren enz. D.) Waarschijnlijk zal overeenkomen met een kalenderleeftijd periode waarin ontvangen of kwantitatieve dimensionele lichaamskenmerken (functie) ligt tussen 25 en 75e centile verdeling. Dit geeft de meest typische kenmerken of eigenschappen aan die inherent zijn aan 50% van de gezonde kinderen van de leeftijdsseksuele groep. Bij gebrek aan tabellen verdelingen van biologische leeftijd kan ruwweg worden beoordeeld door het zo dicht mogelijk gekozen kwantitatief karakteriseren zich secundaire ouderdomswaarde (rekenkundig gemiddelde, mediaan of modus).

De biologische leeftijd van een kind kan alleen met zekerheid worden vermeld als het voor een aantal tekenen van volwassenheid soortgelijke trends in omvang en richting onthult. Het biologische tijdperk van het kind is dus de dominantie van bepaalde biologische leeftijden van individuele weefsels, organen en systemen van het lichaam. Het kan worden weergegeven in de vorm van de meest voorkomende leeftijd of gemiddelde biologische leeftijd en een beschrijving van de onthulde oscillaties. Dit is de basis voor het beoordelen van de mate van harmonie of disharmonie in de groei en rijping van een kind, of, in de taal van de theoretische biologie, over de mate van heterochronie van ontwikkeling.

Heterochronie is inherent aan elk kind, het is een onvervreemdbare eigenschap van het ontwikkelingsproces. Uitgedrukt disgarmonizatsiya met een vertraging van (retardatie of bradigenez) alone systemen of vooruit (versnelling of tahigenez) creëert andere kritische toestanden functionele aanpassing en het leven met een verhoogd risico van de ziekte.

Van de antropometrische kenmerken die het nauwst samenhangen met de biologische leeftijd, kunt u het lichaamsgewicht, de omtrek van de borstkas, de verhouding van de bovenste en onderste segmenten van het lichaam aangeven. Een reeks kenmerken die kunnen worden gebruikt om de biologische leeftijd te bepalen, wordt gegeven in het hoofdstuk over fysieke ontwikkeling.

Zeer informatief en waardevol voor de praktijk van kinderartsen, de biologische leeftijd diagnostiek methode is de integrale evaluatie voor een groot aantal verschillende en leeftijd-specifieke kenmerken in verband met verschillende fysiologische systemen. Een dergelijke benadering heeft zich bewezen in de perinatologie, wanneer er significante verschillen zijn tussen de zwangerschapsvoorwaarden, antropometrische gegevens van pasgeborenen en de kenmerken van hun biologische rijpheid of leeftijd. Dit laatste is significant belangrijker voor de overlevingskans en het behoud van de vitale functies van het kind. De leeftijd in weken van zwangerschap wordt bepaald door de som van scores voor 22 klinische symptomen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Tekenen van de biologische volwassenheid van het kind

Bewijsmateriaal

Points

1. Buikophanging

Het hoofd hangt, de rug is gebogen, de ledematen hangen recht

0

Het hoofd hangt naar beneden, de rug is gebogen, de ledematen zijn bijna recht

1

Dorsum licht gewelfd, ledematen licht gebogen

2

De kop is op dezelfde lijn met het rechte lichaam, de ledematen zijn gebogen

3

Het hoofd staat op, de rug is recht, de ledematen zijn gebogen

4

2. Trek aan de handgrepen

Full head lag

0

Hoofdlag gedeeltelijk

1

Geen

2

Ga voorop

3

3. Visgraat borstklier

Geen

0

Tot 0,75 cm, glad en vlak, stijgen de randen niet

2

Meer dan 0,75 cm, de randen zijn verhoogd

3

4. Transparantie van de huid op de buik

Talrijke aderen en venulen zijn duidelijk zichtbaar

0

De aderen en venulen zijn behoorlijk verschillend

1

Slechts een paar grote schepen zijn duidelijk te zien

2

Je kunt verschillende grote schepen niet vaag zien

3

Zie geen bloedvaten op de buikhuid
4

5. Blader op de huid van de rug

Geen pistool

0

Overvloedig, lang en dik haar helemaal over de rug

1

Verdunnen van het haar in de onderrug

2

Er is nog steeds een trek, maar er verschijnen kleine gebieden die geen kanonnen hebben

3

Er is geen terug in de helft van het gebied

4

6. Huidplooien

Geen vouwen

0

Zwakke rode banden aan het voorste deel van de voetzoolzijde van de voet

1

Heldere rode strepen, afdrukken minder dan 1/3 van de voorkant van de zool

2

Depressie van meer dan 1/3 van de voorkant van de zool

3

Diep, helder vouwt meer dan 1/3 van de voorkant van de zool

4

7. Seksuele lippen

Grote open, kleine uitsteken naar buiten

0

Groot bijna volledig klein

1

Groot volledig dekking klein

2

8. Eieren

Geen in het scrotum

0

Tenminste één aan de bovenkant van het scrotum

1

Tenminste één aan de onderkant van het scrotum

2

9. Oorvorm

De oorschelp is plat, vormloos, alleen delen van de rand zijn naar binnen gebogen

0

Het deel van de oorschelp is naar binnen gebogen

1

Het hele bovenste deel is licht naar binnen gekromd

2

Het geheel en duidelijk van binnen gebogen

3

10. Hardheid van de oorschelp

De oorschelp is zacht, buigt gemakkelijk en keert niet terug naar zijn oorspronkelijke positie

0

De oorschelp is zacht, buigt gemakkelijk en keert langzaam terug naar zijn oorspronkelijke positie

1

De oorschelp met kraakbeen aan de rand, relatief zacht, keert na het buigen snel terug naar zijn oorspronkelijke positie

2

Een stevige oorschelp keert onmiddellijk terug naar zijn oorspronkelijke positie

3

11. Borstklieren

Niet voelbaar

0

Minder dan 0,5 cm in diameter

1

Meer dan 1 cm in diameter

3

12. Een vierkant venster

66-90 °

0

56-65 °

1

36-55 °

2

11-35 °

3

0-10 °

4

13. Hellende beweging van de elleboog

Naar de oksellijn van de andere kant

0

Tussen de middelste lijn van het lichaam en de axillaire lijn van de andere kant

1

Dichtbij de middellijn van het lichaam

2

Bereikt de middelste lijn niet

3

14. Reactie van de voet

180 °

0

90-180 °

1

Minder dan 90 °
2

15. Handreactie

180 °

0

90-180 °

1

Minder dan 90 °

2

16. Oedeem

Uitdrukkelijk oedeem van handen en voeten, pastositeit (kuiltjes) boven het scheenbeen

0

Alleen kuiltjes boven het scheenbeen

1

Noch oedeem noch kuiltje

2

17. De knieholte

90 °

5

90-100 °

4

101-120 °

3

121-140 °

2

141-170 °

1

170 °

0

18. Stel

Volledig buigen van handen en voeten

4

Benen zijn gebogen en gescheiden, armen licht gebogen aan de ellebogen

3

Handen en benen zijn ongebogen

0

19. Hiel - Oor

Navel

4

Dichtbij de tepel

3

Sleutelbeen

2

Kin

1

Oor

0

20. De voet buigen

0-9 °

4

10-20 °

3

25-50 °

0

55-80 °

1

80-90 °

2

21. Structuur van de huid (borstels en voeten)

Zeer dun, gelatineachtig

0

Dun en soepel

1

Gladde, middelmatige dikte, huiduitslag of oppervlakkig schalen

2

Verdikking, oppervlakkige scheuren en afschilfering, vooral op handen en voeten

3

Pergamentary met oppervlakkige en diepe scheuren

4

22. Huidskleur

Donkerrood

0

Lichtroze, relatief uniform

1

Lichtroze, ongelijk

2

Bleekheid met roze kleur van oren, lippen, handpalmen en voetzolen

3

Scoor op score

Som van punten

Biologische leeftijd (weken)

Som van punten

Biologische leeftijd (weken)

0-9

26

40-43

35

10-12

27

44-46

36

13-16

28

47-50

37

17-20

29

51-54

38

21-24

30

55-58

39

25-27

31

59-62

40

28-31

32

63-65

41

32-35

33

66-69

42

36-39

34

De norm, of de correspondentie van het biologische tijdperk met de kalender, getuigt tot op zekere hoogte van het welzijn van de ontwikkeling en het functioneren van al deze systemen. De vertraging van het biologische tijdperk van de grootte en verhoudingen van het lichaam kan duiden op de aanwezigheid van pathologische aandoeningen of een inadequate omgeving voor de optimale ontwikkeling van het kind.

Antropometrische indicatoren als een weerspiegeling van de biologische leeftijd van het kind

Hier is er aan de ene kant, de volledige erkenning van alle onderzoekers wetten van verandering met de leeftijd en vele dlinnik carrosseriebreedte van de betrekkingen, aan de andere kant - een bijna volledige veronachtzaming van de mogelijkheden van het praktische gebruik van deze patronen om de biologische leeftijd van de kinderen te diagnosticeren. Dit laatste gaat gepaard met een uitgesproken variabiliteit in de verhoudingen van het lichaam, zelfs bij kinderen van hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijd. Daarom is een voldoende nauwkeurige diagnose van biologische rijping door lichaamsverhoudingen nauwelijks mogelijk zonder de ontwikkeling van speciale methodische technieken. Tegelijkertijd kunnen zelfs de lichaamsverhoudingen en hun leeftijdsdynamiek goed worden gebruikt bij het monitoren van de individuele ontwikkeling van kinderen, vooral die met risicofactoren voor afwijkingen van normale groei en rijping. De ontwikkeling van normen voor de leeftijdsverhoudingen van het lichaam in de vorm van de centielen zou de basis kunnen zijn voor het bepalen van de biologische leeftijd van het kind als er een voldoende breed bereik of een reeks van dergelijke normen is. Als een aantal lichaamsverhoudingen in de 50% -zone (van de 25e tot de 75e eeuw) van dezelfde leeftijdsgroep valt, kunnen we aannemen dat de biologische leeftijd van het kind overeenkomt met de leeftijd van deze groep.

Als percentage dat kan worden genormaliseerd tot de biologische leeftijd te bepalen, dient u een lijst van de reeds beproefde in het Instituut hygiëne van kinderen en adolescenten indexverhouding van schedelomtrek groei, evenals een aantal indices, berekend op basis van de verhouding dlinnik: de hoogte van het bovenste gedeelte van het gezicht opzichte van lichaamslengte; lengte van de benen ten opzichte van de lichaamslengte; de verhouding van de bovenste en onderste segmenten van het lichaam.

Het bovenste deel van het gezicht is ongeveer 16-18% van de lengte van het lichaam van de pasgeborene, bij meisjes en jonge mannen - ongeveer 7-8% van de groei.

De lengte van het been van de pasgeborene is 36-40% van de lichaamslengte, en op de leeftijd van 6-7 kan het 52-55% van de groei bereiken. De verhouding van de lengte van het been tot de hoogte van het bovenste gedeelte van het gezicht heeft het breedste bereik van leeftijdsveranderingen en kan worden berekend zonder de meetgegevens over te dragen als een percentage van de groei van kinderen.

Correlatieanalyse toont significante statistische verbanden tussen de geïndexeerde indexen van lichaamsverhoudingen en dergelijke kenmerken van kinderen als de tandheelkundige formule, de formule voor seksuele ontwikkeling, fysieke prestaties en dynamometrie-indicatoren.

Om de voltooiing van de eerste verstrekking te diagnosticeren, bevelen een aantal auteurs de zogenaamde Filippijnse test aan. Om de leeftijdsgrenzen van het gebruik van deze test te verlengen, kunt u deze meten (in centimeters). Ten slotte kan bij kinderen van de puberteitsperiode de antropometrische indicator van biologische volwassenheid de indexratio van twee transversale diameters zijn: interarchemaal (breedte van de schouders) en tussenwervelschaal (bekkenbreedte).

De methodiek om lichaamsverhoudingen te gebruiken voor de schatting van de biologische leeftijd in de aanwezigheid van centiele leeftijdsverdelingen kan de volgende zijn.

De eerste optie - in contact met alle indices in de zone van 25-75 th centielen kan praten over een kind onder de leeftijd van biologische, bij de uitgang van een aantal van hen naar links of naar rechts - de neiging om de leidende of achterblijvende het tempo van de biologische evolutie, wanneer de verplaatsing van alle metingen naar links of naar rechts op centile zones - ongeveer een bepaald lag of voor de ontwikkeling. Het is mogelijk om de leeftijd percentiel schaal, waar het kind aanduiding gebruiken positie tussen de 25e en 75e percentiel, dicht bij de mediaan vinden en aannemen dat de ontwikkeling van het kind (biologische leeftijd) zijn het meest geschikt voor de leeftijd, waarbij bepaalde toeval.

Tweede optie - voor elke meting of index bepaald dichtstbijzijnde leeftijd mediaan (50e percentiel) en neem de leeftijd, waarop deze mediaan gelijk - de tweede, derde index etc. Leeftijd van biologische kind kan worden berekend als het rekenkundig gemiddelde waarde van het recept .. "Leeftijden" van zijn individuele indices of dimensies. Het verschil tussen de minimum- en maximumleeftijd kenmerkt de ernst van heterochronie, of disharmonisatie, ontwikkeling.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.