^
A
A
A

Soorten haarverlies bij vrouwen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 26.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Alopecia is een ziekte die patiënten van elke leeftijd treft. Alopecia kan van verschillende typen zijn, elk met kenmerkende symptomen. Overweeg de belangrijkste soorten haarverlies bij vrouwen:

 1. Androgeen - treedt op vanwege de verhoogde productie van mannelijke geslachtshormonen, die de vorming van dihydrotestosteron veroorzaken. De stof remt de werking van de haarzakjes, de haren worden dun, verliezen hun kleur en stoppen met groeien. Dit type kaalheid kan ook ontstaan door de werking van erfelijke factoren.
 2. Diffuus - wordt geassocieerd met verstoring van het endocriene systeem, harde voeding, onevenwichtige voeding, verschillende ziekten. Sloten vallen gelijkmatig over het hele oppervlak van het hoofd, worden erg dun, verliezen volume.
 3. Focal - gaat door met jeuk en irritatie van afzonderlijke plekken op de huid. De strengen vallen uit in balken en laten de kale plekken van ronde en ovale vorm achter zich. Het komt door hormonale onbalans, metabole stoornissen of als gevolg van genetische aanleg.
 4. Cicatricial - chemische en thermische verbranding van de huid van het hoofd achterlaten cicatriciale veranderingen, dat wil zeggen, littekens. Op de plaats van beschadiging sterven de haarzakjes en worden ze niet meer hersteld. De pathologische aandoening kan ontstaan na infectieuze en virale ziekten van chronische aard, diep purulente puistjes op het hoofd.
 5. Traumatisch - komt voor bij vrouwen die lange tijd strak haar droegen. Hierdoor is de toevoer van de dermis met zuurstof verstoord, hetgeen de conditie van de bollen negatief beïnvloedt. Een rampzalig effect is een ruw kammen, een toename van krullen, dreadlocks, Afrikaanse vlechten.
 6. Psychosomatisch - dit type treedt op vanwege problemen met het centrale zenuwstelsel. Bij aandoeningen van het zenuwstelsel trekken patiënten zelf haren, wenkbrauwen en wimpers uit. Een pijnlijke toestand gaat gepaard met depressie, nerveuze spanning, prikkelbaarheid.
 7. Endocriene (hormonale) - optreedt als gevolg van ziekten van de schildklier en onbalans van de hormonen van dit orgel.

Het type kaalheid hangt af van de methode van behandeling en verdere preventieve aanbevelingen.

Diffuus haarverlies bij vrouwen

Het meest voorkomende type alopecia waarmee vrouwen worden geconfronteerd, is diffuus. Verlies van krullen kan 150-1000 haren per dag bereiken. De ziekte leidt tot een schending van de haarvoeding, verslechtering van de kwaliteit ervan. Dit brengt niet alleen cosmetische, maar ook psychologische problemen met zich mee.

Diffuus haarverlies wordt gekenmerkt door een uniforme kappersbehandeling. Ongeveer 40% van de vrouwen onder de 50 jaar heeft dit probleem. Het mechanisme van zijn ontwikkeling wordt geassocieerd met een schending van een van de stadia van haargroei.

De belangrijkste oorzaken van diffuse alopecia zijn:

 • Medicamenteuze therapie met retinoïden, bètablokkers, cytostatica, anticonvulsiva en andere medicijnen.
 • Exacerbatie van chronische ziekten.
 • Gormonozawisimye pathologie.
 • Schildklierdisfunctie.
 • Stress en emotionele stress.
 • Infectieziekten.
 • Immunodeficiency conditions.

De methoden van zijn behandeling zijn afhankelijk van de oorzaken van de ziekelijke aandoening. Therapie kan bestaan uit het nemen van medicijnen (hormonen, antibiotica, vitamines), fysiotherapeutische procedures om de groei van strengen te versnellen en te versterken. Ook lokale stimulatie van de follikels met behulp van shampoos, maskers, sprays, die de bloedtoevoer en de microcirculatie verbeteren, is noodzakelijk.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Haarverlies bij vrouwen

De belangrijkste leeftijd van vrouwen die focale bebossing zijn tegengekomen is 15-35 jaar. Dit type alopecia is niet schadelijk voor de algemene toestand van het lichaam, maar is een essentieel cosmetisch defect. Alopecia, onbehandeld, begint snel te vorderen en veroorzaakt ernstige aandoeningen van het zenuwstelsel.

Focal haaruitval wordt meestal geassocieerd met het effect van auto-immuunfactoren. Het afweersysteem van het lichaam identificeert de follikels verkeerd en neemt ze mee naar buitenaardse weefsels. Daarom worden bij patiënten met ernstige ziekten immunoglobulinen gedetecteerd in de structuur van haarzakjes.

Er zijn een aantal factoren die de ontwikkeling van de ziekte beïnvloeden:

 • Genetische aanleg.
 • Langdurige virale of infectieziekten.
 • Sinusitis, tonsillitis, tandheelkundige pathologie.
 • Aandoeningen van het endocriene systeem.

De etiologie van focale alopecia is geassocieerd met hormonale onbalans, die verstoringen in het endocriene systeem met zich meebrengt. Pathologisch functioneren van het vegetatieve systeem leidt tot problemen met de microcirculatie. Krampachtige haarvaten en slagaders verhogen de viscositeit van het bloed. Dit draagt op zijn beurt bij tot een vertraging van de bloedcirculatie en een verslechtering van de voeding van de follikels.

Alopecia areata heeft verschillende vormen:

 1. Lokale - ovale rokken.
 2. Lentovidnaya - de zone zonder haar bevindt zich meestal van de achterkant van de nek tot de slapen, die visueel op een band lijkt.
 3. Subtotaal - gemanifesteerd door kleine foci, die zich geleidelijk verspreiden, toenemen en samenvoegen.
 4. Totaal - een uniform verlies aan strengen, het is ook mogelijk het verlies van wenkbrauwen en wimpers.
 5. Universeel - gebieden met kale plekken verschijnen op verschillende delen van het hoofd, geleidelijk kruipend en weer terugkerend.
 6. Nest - versneld haarverlies met verlies van spijkerplaten. Het ergste van alles is geneeslijk.

Afhankelijk van de symptomen, doorloopt de focale vorm van alopecia verschillende stadia, overweeg ze:

 • Progressief - het verlies van strengen stroomt met jeuk, tintelingen en verbranding. Op plaatsen met alopecia is er hyperemie en milde ontsteking. Haren rond de kale plek worden ingekort. Verhoogd kapsel treedt op tijdens het kammen en wassen van je hoofd. De follikels zijn geatrofieerd.
 • Subacute - op de kop ontstekingshaarden worden gevormd die zich snel verspreiden en de kale gebieden en gebieden met verkorte strengen achter zich laten. Na verloop van tijd wordt het ontstekingsproces vervangen door een verhoogde bleekheid van de huid.
 • Regressie - nieuw haar verschijnt op het gebied van alopecia, maar dunner en broos in vergelijking met de rest van de krullen. In het begin hebben ze een lichte kleur, maar worden geleidelijk gepigmenteerd.

Als focale alopecia mild is, treedt de dystrofie van de nagels, wenkbrauwen of wimpers niet op. De behandeling bestaat uit een complex van medicamenteuze, fysiotherapeutische en chirurgische therapieën. Indien nodig krijgen patiënten psychologische hulp. Een uitgebreide therapeutische aanpak stelt ons in staat om de toestand van het hoofd van horen te normaliseren.

trusted-source[5], [6]

Hormonale haaruitval bij vrouwen

Werkzame stoffen die het lichaam stimuleren om bepaalde taken en functies uit te voeren, zijn hormonen. Ze zijn verantwoordelijk voor metabolische processen, de staat van het immuunsysteem, stemming, geslachtsfuncties, de staat van het haar op het hoofd en andere delen van het lichaam.

Deze vorm van alopecia is een teken van toenemende testosteronniveaus in het vrouwelijk lichaam, dat wil zeggen, het mannelijke geslachtshormoon, dat de haarzakjes negatief beïnvloedt. Het probleem ontstaat wanneer er onvoldoende productie van oestrogenen is. De belangrijkste oorzaken van hormonale kaalheid bij vrouwen zijn:

 1. Postpartumperiode - de toename van geslachtshormonen tijdens de zwangerschap maakt het hoofd van het haar dik en sterk, maar na de bevalling verslechtert de toestand. Dit komt door een sterke daling van het niveau van oestrogeen en hun geleidelijk herstel voor de periode tot de zwangerschap. Normalisatie van de hormonale achtergrond duurt maximaal zes maanden.
 2. Bijnier / ovariële disfunctie, schildklieraandoening - deze organen zijn verantwoordelijk voor de productie van geslachtshormonen, dus beïnvloedt de verstoring van hun werk de toestand van de lokken en het hele lichaam.
 3. Ontvangst van orale anticonceptiva en hormonale geneesmiddelen - vaak treden problemen met de krullen op na het verloop van hormonale therapie of de afschaffing van de inname van anticonceptiva. Vanwege het ontbreken van hormonale "make-up", neemt het niveau van hormonen scherp af, wat leidt tot tijdelijk verhoogd haarverlies.
 4. Climax - na 40 jaar vermindert het vrouwelijk lichaam de intensiteit van de eierstokken, wat leidt tot een afname van oestrogeen. Veranderingen in de leeftijd worden veroorzaakt door verslechtering van de vegetatie, aantasting van de huid, nagels en algemeen welzijn.
 5. Emotionele schokken en stress - stoornissen van het zenuwstelsel leiden tot een intensieve productie van cortisol, die de productie van testosteron en zijn derivaat verhoogt - dihydrotestosteron. Intensief verlies van krullen wordt waargenomen 2-3 maanden na de actie van de stressfactor.
 6. Erfelijke aanleg - als er in de moederlijn sprake was van alopecia, dan is dat het risico van haar erfdeel.

Er zijn een aantal symptomen die hormonale stoornissen bij vrouwen te geven: storingen in de menstruele cyclus, gewichtstoename, verhoogde activiteit van de talgklieren, lichaamshaar van de mannelijke soort, verminderd libido, verdierlijking stem. Het zogenaamde hormonale haarverlies kan worden geassocieerd met seizoensgebonden factoren.

Om de oorzaak van de ziektetoestand te bepalen, is het noodzakelijk het niveau van geslachtshormonen te bepalen en een aantal andere laboratorium- en instrumentele onderzoeken te ondergaan. De behandeling is complex, gericht op het herstellen van het niveau van hormonen en het normaliseren van hun productie.

Androgeen haarverlies bij vrouwen

Progressief haarverlies veroorzaakt door de invloed van mannelijke geslachtshormonen androgenen op haarlampen is androgenetische alopecia. De pathologische aandoening treedt niet alleen op bij mannen, maar ook bij vrouwen, die lekken bij het mannelijke type. Het uiterlijk van een cosmetisch defect wordt bevorderd door dergelijke factoren:

 • Ziekten van het endocriene systeem.
 • Tumorneoplasmata die mannelijke geslachtshormonen produceren.
 • Opname corticosteroïden, antidepressiva, steroïden en andere medicijnen.
 • Polycystische eierstokken en andere gynaecologische ziekten.
 • Overtreding van de hormonale achtergrond.

Gezien de bovengenoemde redenen is de genetische aanleg voor androgene alopecia geen risicofactor, in tegenstelling tot androgenetische alopecia. De ziekte wordt gekenmerkt door een langzame progressie met uitdunnen, een afname in volume en verlies van krullen. Shvelelura verdunt in de frontale en pariëtale zones, wat vooral merkbaar is vanaf het centrale deel.

Het pathologische proces kan verschillende jaren duren. Verwijzend naar de arts met het verschijnen van de eerste symptomen van de ziekte, dat wil zeggen, in de vroege stadia, geeft het kansen om de ziekte te stoppen en de gezondheid van de krullen te herstellen. De diagnose androgene alopecia bestaat uit de definitie van geslachtshormonen en schildklierhormonen. Een microscopie van de haarzakjes en een fototrichogram worden ook uitgevoerd.

De behandeling is complex, daarom gaat het om het nemen van medicijnen om het niveau van hormonen, fysiotherapie en cosmetische zorg voor vegetatie te normaliseren. De therapie duurt lang, maar de eerste positieve resultaten zijn merkbaar 3-4 maanden na het begin van de behandeling.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Telogenovoe haaruitval bij vrouwen

Tijdens de groei doorloopt het haar verschillende fasen:

 1. Anogen is een fase van actieve groei met een duur van maximaal 7 jaar. Gekenmerkt door een verhoogde verdeling van cellen, die actief naar de folliculaire zak bewegen, er doorheen ontspruit en een haarschacht vormt. In de anogenese zijn er ongeveer 85% van alle strengen.
 2. Een kathode is een overgangsfase die maximaal 30 dagen duurt. Gedurende deze periode blijft de wortel van het haar achter zonder de papilla te voeden, wat leidt tot atrofie van de follikel.
 3. Telogen is een rustperiode van maximaal 6 maanden. De wortel gaat naar de oppervlakte van de huid en valt eruit. Dit is een fysiologisch proces. Elke dag verliest een persoon tot 100 haren.

Overtreding van een van de fasen leidt tot verlies van krullen. Telogene alopecia is een tijdelijk verlies van strengen in het telogene stadium. Haarverlies treedt op onder invloed van stressfactoren, die zowel fysiek als emotioneel kunnen zijn:

 • Verhoogde prikkelbaarheid van het zenuwstelsel.
 • Overtreding van slaap / waakzaamheid.
 • Verhoogde vermoeidheid.
 • Tekort aan vitaminen en micro-elementen.
 • Depressieve toestand, apathie.
 • Negatieve impact van omgevingsfactoren.
 • Abortus, postpartumperiode.
 • IJzergebreksanemie.
 • Annulering van hormonale en contraceptieve medicatie.

Het eerste teken van telogenese alopecia is verhoogd verlies van krullen en uniform haarverlies. Diagnose van kaalheid met behulp van zorgvuldige overweging van krullen. Het gevallen haar heeft een gezonde, intacte staaf en een follikel van lichte kleur. Bij dit type stoornis gaat ongeveer 20% van al het haar verloren.

Telogene alopecia is niet behandelbaar, omdat strengen in het telogenstadium er in elk geval uit zullen vallen. Het is de taak van de arts om de conditie van het haar te verbeteren met behulp van verschillende fysiotherapeutische procedures en cosmetische producten die de krullen versterken en hun versterkte groei stimuleren.

Haarverlies bij mannen bij vrouwen

Haarverlies bij mannen is van invloed op vrouwen. Volgens medische statistieken komt pathologie voor op de leeftijd van 20-40 jaar. De krullen dun, dun en vallen eruit. Foci van alopecia zijn gelokaliseerd in de regio van de kroon. De belangrijkste oorzaken van deze aandoening zijn onder andere:

 • Genetische aanleg.
 • Hyperandrogenisme - ontwikkelt zich in het syndroom van polycystische eierstokken, evenals na langdurig gebruik van synthetische progesteronpreparaten.
 • Overtreding (samentrekking) van de anagene fase tijdens de groei van de lokken.
 • Leeftijdsgerelateerde degeneratieve veranderingen in het lichaam.
 • Onjuiste haarverzorging.
 • Traumatische cosmetische ingrepen.
 • Huidziekten.
 • IJzergebreksanemie.
 • Chemotherapie.

Androgene alopecia heeft een aantal kenmerkende symptomen. Het eerste ding dat vrouwen tegenkomen is de verbreding van de sneden tijdens het kammen. Ook is er een uitdunnen van het hoofd van horen van de tempels naar het voorhoofd, in sommige gevallen is er complete alopecia op het toppunt.

De diagnose van een pijnlijke aandoening bestaat uit een reeks laboratorium- en instrumentele methoden. Bijzondere aandacht wordt besteed aan het trichogram, dat wil zeggen, de evaluatie van het uiterlijk van de wortels van de haren en hun levenscyclus. De behandeling hangt af van de oorzaak van de aandoening. Doorgaans bestaat therapie uit de normalisatie van de productie van vrouwelijke geslachtshormonen en de eliminatie van ziekten die mannelijke kaalheid veroorzaken.

Chronisch haarverlies bij vrouwen

Er zijn veel factoren die tot haaruitval leiden. Sommigen van hen komen voortdurend in het lichaam voor en veroorzaken chronische alopecia. Dergelijke redenen zijn:

 • Ziekten van het endocriene systeem (diabetes mellitus).
 • Overtreding van de functies van de bijnieren, schildklier.
 • Hormoonafhankelijke tumoren.
 • Ontvangst van orale anticonceptiva.
 • Langdurige behandeling met medicijnen.
 • Chronische stress en emotionele ervaringen.
 • Onevenwichtige voeding.
 • Wonen in zware omgevingscondities.

Chronische kaalheid bij vrouwen wordt gekenmerkt door een dunner worden van het haar op de top, minder vaak in de slapen en in de frontale regio. De behandeling van het cosmetische probleem is gebaseerd op het elimineren van de oorzaak. Bijzondere aandacht wordt besteed aan preventieve maatregelen gericht op het versterken en stimuleren van de groei van lokken.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Seizoensgebonden haarverlies bij vrouwen

Een van de meest voorkomende oorzaken van verslechtering van haar, huid en algemeen welzijn is beriberi. In het algemeen is het tekort aan voedingsstoffen bijzonder acuut in de herfst-lente periode. Seizoensgebonden haaruitval wordt verklaard door dergelijke factoren:

 • Gebrek aan vitamines en sporenelementen.
 • Klimaat veranderingen.
 • Onevenwichtige voeding.
 • Verlaagde oestrogeenhormoonspiegels.

De duur van intensief verlies van strengen is van 1 tot 3 maanden. Als de periode van de tijdelijke alopecia samenviel met de fysiologische fase van de wissel van krullen, dan kunnen de depositieprocessen 3-4 maanden duren.

Bij de eerste symptomen van seizoensgebonden alopecia is het noodzakelijk om het dieet te verbeteren en de kwaliteit van de haarverzorging te verbeteren. Het wordt aanbevolen om shampoos, maskers en sprays te gebruiken om de groei van cosmetisch te versterken en te verhogen. Om de microcirculatie en stofwisselingsprocessen te verbeteren, heeft versterking van de follikels aanbevolen hoofdmassage en andere fysiotherapie.

Het is ook noodzakelijk om het haar te beschermen tegen negatieve invloeden van de omgeving. Draag in het koude seizoen warme hoeden en gebruik in de zomer tonics om de strengen te beschermen tegen ultraviolette straling en draag panama's / hoeden.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.